Results 1 to 28 of 28

Thread: Plavice ne brodet

  1. #1
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default Plavice ne brodet

    Može li se, valja li? I kako? Hitno mi je

  2. #2
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Nije ne nego na, dakle da brodet.
    Je li isto plavica i lokarda?

  3. #3
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Isto je, a u brodet ti ide svaka riba.

  4. #4
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    mljac

  5. #5
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Trebala sam naglasiti da pitam za brodet for dummies
    Našla sam neki recept: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=354

  6. #6
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    U brodet definitivno ne ide svaka riba Davore a među tom ribom je meni Lokarda, i mol itd. Od plave ribe bolje tunu (mljac) ili eventualno palamidu.
    Za brodet ti je najbolja riba od kamena, divljač, super su i inčuni, i bakalar, grdobina najbolja!

    Lokardu ti savjetujem gradelaj, tako je najfinija, ili sprigaj u malo brašna...možeš je onda i marinirati, bude preukusna.

  7. #7
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Balarosa ovo ti je super objašnjeno:

    Ribe očistimo od ljusaka, škrga i iznutrica. U lonac istovremeno stavimo maslinovo ulje (1 dl ili više), sjeckani luk, češnjak, grančicu ružmarina, sol, papar, pelati rajčicu i očišćenu ribu. Sve zajedno podlijemo bijelim vinom i još sa toliko hladne vode da prekrije sastojke. Kada brudet zavrije ostavimo ga da polagano kuha dok umak na pola ne reducira.

    Ovisno o ribi ja nekad ubacim radije vinski ocat, volim kad ima onaj žešči kiselkasti okus. Bijelo vino stavljam u poparu.

  8. #8
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Slažem se s rozom. S tim da su meni bolje manje lokarde. Velike su jako masne i mogu ih jesti samo s gradela, a njih nemam

  9. #9
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Meni je plavica, poslije škombra, najdraža riba i uglavnom ju pripremamo na gril tavi, ali nemam danas ni blitve ni krumpira, a to je jedini prilog koji jedemo uz ribu. Zato bi brodet. Valjda će biti ok, ako mi se ne čini dobra, utopit ću je u vinu

  10. #10
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    a marinada?

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by RozaGroza
    Za brodet ti je najbolja riba od kamena, divljač, super su i inčuni, i bakalar, grdobina najbolja!
    Pretjeruješ 8)
    I puno slabija riba je sasvim OK u brodetu.

  12. #12
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba
    a marinada?
    Ma kod nas to nije ručak. Može biti i doručak i večera i međuobrok, ali ne ručak. A do danas nisam ni znala da se i plavice mariniraju, uvijek sam mislila da je to rezervirano za manju ribu. Ovih dana je bilo po 10 kn plavica u Rijeci, žao mi je što to nisam iskoristila.

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    I puno slabija riba je sasvim OK u brodetu.
    A koja ti je to slabija riba?

    Postoji riba za brudet i ona koja nije za brudet. Npr. neces mola stavit u brudet, ali hoces grdobinu i ugora svakako.

    Plavice? Postoji li drugo ime za tu ribu?

  14. #14
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Lokarda.
    Bilo je fino.

  15. #15
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Davore riba od kamena je uvijek najjeftinija, kao npr. Kanjci, pjerke, smokvice, tabrnja...eh, ne znam sad kako se zovu sve te ribe na "književnom"...ali dobiješ kilo za 20-30 kuna! Divljač isto nije bogzna što specijalna...jedino je grdobina i škrpina od svega što sam napisala malo skuplje...

    Ali fakat ne moš od svake ribe napravit brodet...

    Balarosa kažeš bilo dobro? Morat ču provat, ne mogu spojit lokarde i brodet, ali sad si me zaintrigirala

  16. #16
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Molim vas, je li plavica isto što i skuša?

  17. #17
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Nije isto, iako to sve spada u skušovke (danas sam svašta naučila ) Evo jedan članak: skušovke.

  18. #18
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by RozaGroza
    Ali fakat ne moš od svake ribe napravit brodet...
    Možda od balavice?
    Koliko se sjećam, skoro da možeš skuhati i kamenje i ispadne ... OK, sataraš s kamenjem. U brodet ipak idu nekakvi plodovi mora.

  19. #19
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    mama moje prijateljice radi tunu na brodet. Ja sam probala i nije mi bilo nešto dobro.
    Možda ipak postoji neki trik

  20. #20
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    mi radimo inćune na brodet i super su.
    plavice MM obožava i kad čuje da su bile po 10, satrt će me što nisam ušla u nedjelju na ribarnicu

    ja inače plavice/lokarde/skuše pa i šarune ili veće srdele radim u pećnici, na kriškama limuna, uguram češnjaka, ružmarina i pospem paprom, pokrijem alu-folijom i na 180.

  21. #21
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by thalia
    mi radimo inćune na brodet i super su.
    ja inače plavice/lokarde/skuše pa i šarune ili veće srdele radim u pećnici, na kriškama limuna, uguram češnjaka, ružmarina i pospem paprom, pokrijem alu-folijom i na 180.
    Inčuni na brodet su prefini! Mi jedemo bar jednom tjedno. I najjeftinija verzija brodeta.

    I ovo pečenje sa feticama limuna ispod ribe je preeeeeukusno! Ja pojedem i limun koliko mi bude dobro.

    Davore samo ti provaj napravit brodet od slingure
    A ne idu u svaki brodet plodovi mora...zapravo u dosta njih ne idu.

    Al ajde, svak ima svoj ukus, nama je pola familje ribari pa se lagano volimo i pravit važni, kao ono mi sve znamo

  22. #22
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    zasto mol ne bi mogao ici u brodet? ja kad radim brodet od mjesane ribe itekako stavim mola i bude izvrsno.

    dobro davor kaze, brodet se moze i od morkog kamenja napraviti.

  23. #23

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    zasto mol ne bi mogao ici u brodet? ja kad radim brodet od mjesane ribe itekako stavim mola i bude izvrsno.
    Jednostavno, neka riba je bolja u drugim kombinacijama (tako je i s mesom, zar ne?).
    Mol, ako je velik - najbolji je na leso (pa imamo i juhu), a ako je mali, frigani.

    Ali kako ko voli, ako tebi dobro ispadne brudet s molom, u slast.

  24. #24

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    dobro davor kaze, brodet se moze i od morkog kamenja napraviti.
    Moze, samo pitanje je tko ce to jesti... :/

  25. #25
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Ako uvališ 1 mola u brodet sa hrpom druge ribe, e pa normalno da ide, jer on uopče nije faktor u cijeloj toj mješavini, ali da ideš radit brodet samo od mola to je Bljak! Isto tako sam nekako bila uvjerena i za lokarde, ipak je to suha teška riba, nema baš neke slasti za brodet...al možda se nekad ohrabrim pa i provam...iako ih toliko volim na gradele da sumnjam da ču ikad tome odolit...

  26. #26
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Prvo ću se opravdavati malo - ja do prije četiri godine ribu uopće nisam željela jesti, u trudnoći me lupilo i drži me i dalje. Dakle, poznavatelj nikako nisam i vjerojatno su mi kriteriji sasvim drugačiji nego nekoga tko je na ribi odrastao i pojeo brodeta i brodeta.

    Ne razumijem po čemu je plavica suha riba, što to uopće znači? Meni je njeno meso prefino i sočno, nikad ne dodajem ulja. U brodetu joj je meso postalo i sočnije, a toč s ružmarinom, maslinovim uljem i vinom ne može mi biti loš pa da si stvarno kamen skuhao unutra.
    Probat ću drugi tjedan inćune na brodet, baš da vidim kakva je razlika. Mogu po ovom istom receptu koji sam tu dala ili imate neki drugi?

  27. #27
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    ja ti pomiješam luk, sol, maslinovo i obično ulje, malo na vatru, dodam rajčice i pasate, ružmarin, lovor, češnjak, vino (ne dodam octa, ali može) i pustim neko vrijeme da se prožme.
    na kraju dodam filetirane inćune (jer tako volim, ako čisti MM, onda samo bez glave) i pustim 10-ak minuta.
    kad je gotovo, dodam peršina i još maslinovog.

    jel vi drukčije ili tako radite?

  28. #28
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Ja stavim sve odmah zajedno, ništa ne dinstam, i mi ih samo očistimo od iznutrica i otkinemo glave. Ne filetiram ih, iako vjerujem da je tako bolje, u mene je čista ljenost, a na pijatu ih uvijek sebi očistim, nekako kad je brodet ne mogu te drače jest...kad su prigani onda jedem cijele.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •