Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Plavice ne brodet

  1. #1
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno Plavice ne brodet

    Može li se, valja li? I kako? Hitno mi je

  2. #2
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Nije ne nego na, dakle da brodet.
    Je li isto plavica i lokarda?

  3. #3
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Isto je, a u brodet ti ide svaka riba.

  4. #4
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    mljac

  5. #5
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Trebala sam naglasiti da pitam za brodet for dummies
    Našla sam neki recept: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=354

  6. #6
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    U brodet definitivno ne ide svaka riba Davore a među tom ribom je meni Lokarda, i mol itd. Od plave ribe bolje tunu (mljac) ili eventualno palamidu.
    Za brodet ti je najbolja riba od kamena, divljač, super su i inčuni, i bakalar, grdobina najbolja!

    Lokardu ti savjetujem gradelaj, tako je najfinija, ili sprigaj u malo brašna...možeš je onda i marinirati, bude preukusna.

  7. #7
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Balarosa ovo ti je super objašnjeno:

    Ribe očistimo od ljusaka, škrga i iznutrica. U lonac istovremeno stavimo maslinovo ulje (1 dl ili više), sjeckani luk, češnjak, grančicu ružmarina, sol, papar, pelati rajčicu i očišćenu ribu. Sve zajedno podlijemo bijelim vinom i još sa toliko hladne vode da prekrije sastojke. Kada brudet zavrije ostavimo ga da polagano kuha dok umak na pola ne reducira.

    Ovisno o ribi ja nekad ubacim radije vinski ocat, volim kad ima onaj žešči kiselkasti okus. Bijelo vino stavljam u poparu.

  8. #8
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    Slažem se s rozom. S tim da su meni bolje manje lokarde. Velike su jako masne i mogu ih jesti samo s gradela, a njih nemam

  9. #9
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Meni je plavica, poslije škombra, najdraža riba i uglavnom ju pripremamo na gril tavi, ali nemam danas ni blitve ni krumpira, a to je jedini prilog koji jedemo uz ribu. Zato bi brodet. Valjda će biti ok, ako mi se ne čini dobra, utopit ću je u vinu

  10. #10
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    a marinada?

  11. #11
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Za brodet ti je najbolja riba od kamena, divljač, super su i inčuni, i bakalar, grdobina najbolja!
    Pretjeruješ 8)
    I puno slabija riba je sasvim OK u brodetu.

  12. #12
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    a marinada?
    Ma kod nas to nije ručak. Može biti i doručak i večera i međuobrok, ali ne ručak. A do danas nisam ni znala da se i plavice mariniraju, uvijek sam mislila da je to rezervirano za manju ribu. Ovih dana je bilo po 10 kn plavica u Rijeci, žao mi je što to nisam iskoristila.

  13. #13

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    I puno slabija riba je sasvim OK u brodetu.
    A koja ti je to slabija riba?

    Postoji riba za brudet i ona koja nije za brudet. Npr. neces mola stavit u brudet, ali hoces grdobinu i ugora svakako.

    Plavice? Postoji li drugo ime za tu ribu?

  14. #14
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Lokarda.
    Bilo je fino.

  15. #15
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Davore riba od kamena je uvijek najjeftinija, kao npr. Kanjci, pjerke, smokvice, tabrnja...eh, ne znam sad kako se zovu sve te ribe na "književnom"...ali dobiješ kilo za 20-30 kuna! Divljač isto nije bogzna što specijalna...jedino je grdobina i škrpina od svega što sam napisala malo skuplje...

    Ali fakat ne moš od svake ribe napravit brodet...

    Balarosa kažeš bilo dobro? Morat ču provat, ne mogu spojit lokarde i brodet, ali sad si me zaintrigirala

  16. #16
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Molim vas, je li plavica isto što i skuša?

  17. #17
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Nije isto, iako to sve spada u skušovke (danas sam svašta naučila ) Evo jedan članak: skušovke.

  18. #18
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Ali fakat ne moš od svake ribe napravit brodet...
    Možda od balavice?
    Koliko se sjećam, skoro da možeš skuhati i kamenje i ispadne ... OK, sataraš s kamenjem. U brodet ipak idu nekakvi plodovi mora.

  19. #19
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    mama moje prijateljice radi tunu na brodet. Ja sam probala i nije mi bilo nešto dobro.
    Možda ipak postoji neki trik

  20. #20
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    mi radimo inćune na brodet i super su.
    plavice MM obožava i kad čuje da su bile po 10, satrt će me što nisam ušla u nedjelju na ribarnicu

    ja inače plavice/lokarde/skuše pa i šarune ili veće srdele radim u pećnici, na kriškama limuna, uguram češnjaka, ružmarina i pospem paprom, pokrijem alu-folijom i na 180.

  21. #21
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Citiraj thalia prvotno napisa
    mi radimo inćune na brodet i super su.
    ja inače plavice/lokarde/skuše pa i šarune ili veće srdele radim u pećnici, na kriškama limuna, uguram češnjaka, ružmarina i pospem paprom, pokrijem alu-folijom i na 180.
    Inčuni na brodet su prefini! Mi jedemo bar jednom tjedno. I najjeftinija verzija brodeta.

    I ovo pečenje sa feticama limuna ispod ribe je preeeeeukusno! Ja pojedem i limun koliko mi bude dobro.

    Davore samo ti provaj napravit brodet od slingure
    A ne idu u svaki brodet plodovi mora...zapravo u dosta njih ne idu.

    Al ajde, svak ima svoj ukus, nama je pola familje ribari pa se lagano volimo i pravit važni, kao ono mi sve znamo

  22. #22
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    zasto mol ne bi mogao ici u brodet? ja kad radim brodet od mjesane ribe itekako stavim mola i bude izvrsno.

    dobro davor kaze, brodet se moze i od morkog kamenja napraviti.

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    zasto mol ne bi mogao ici u brodet? ja kad radim brodet od mjesane ribe itekako stavim mola i bude izvrsno.
    Jednostavno, neka riba je bolja u drugim kombinacijama (tako je i s mesom, zar ne?).
    Mol, ako je velik - najbolji je na leso (pa imamo i juhu), a ako je mali, frigani.

    Ali kako ko voli, ako tebi dobro ispadne brudet s molom, u slast.

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    dobro davor kaze, brodet se moze i od morkog kamenja napraviti.
    Moze, samo pitanje je tko ce to jesti... :/

  25. #25
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Ako uvališ 1 mola u brodet sa hrpom druge ribe, e pa normalno da ide, jer on uopče nije faktor u cijeloj toj mješavini, ali da ideš radit brodet samo od mola to je Bljak! Isto tako sam nekako bila uvjerena i za lokarde, ipak je to suha teška riba, nema baš neke slasti za brodet...al možda se nekad ohrabrim pa i provam...iako ih toliko volim na gradele da sumnjam da ču ikad tome odolit...

  26. #26
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Prvo ću se opravdavati malo - ja do prije četiri godine ribu uopće nisam željela jesti, u trudnoći me lupilo i drži me i dalje. Dakle, poznavatelj nikako nisam i vjerojatno su mi kriteriji sasvim drugačiji nego nekoga tko je na ribi odrastao i pojeo brodeta i brodeta.

    Ne razumijem po čemu je plavica suha riba, što to uopće znači? Meni je njeno meso prefino i sočno, nikad ne dodajem ulja. U brodetu joj je meso postalo i sočnije, a toč s ružmarinom, maslinovim uljem i vinom ne može mi biti loš pa da si stvarno kamen skuhao unutra.
    Probat ću drugi tjedan inćune na brodet, baš da vidim kakva je razlika. Mogu po ovom istom receptu koji sam tu dala ili imate neki drugi?

  27. #27
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    ja ti pomiješam luk, sol, maslinovo i obično ulje, malo na vatru, dodam rajčice i pasate, ružmarin, lovor, češnjak, vino (ne dodam octa, ali može) i pustim neko vrijeme da se prožme.
    na kraju dodam filetirane inćune (jer tako volim, ako čisti MM, onda samo bez glave) i pustim 10-ak minuta.
    kad je gotovo, dodam peršina i još maslinovog.

    jel vi drukčije ili tako radite?

  28. #28
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Ja stavim sve odmah zajedno, ništa ne dinstam, i mi ih samo očistimo od iznutrica i otkinemo glave. Ne filetiram ih, iako vjerujem da je tako bolje, u mene je čista ljenost, a na pijatu ih uvijek sebi očistim, nekako kad je brodet ne mogu te drače jest...kad su prigani onda jedem cijele.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •