Može li se, valja li? I kako? Hitno mi je![]()
Može li se, valja li? I kako? Hitno mi je![]()
Nije ne nego na, dakle da brodet.
Je li isto plavica i lokarda?
Trebala sam naglasiti da pitam za brodet for dummies
Našla sam neki recept: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=354
U brodet definitivno ne ide svaka riba Davorea među tom ribom je meni Lokarda, i mol itd. Od plave ribe bolje tunu (mljac) ili eventualno palamidu.
Za brodet ti je najbolja riba od kamena, divljač, super su i inčuni, i bakalar, grdobina najbolja!
Lokardu ti savjetujem gradelaj, tako je najfinija, ili sprigaj u malo brašna...možeš je onda i marinirati, bude preukusna.
Balarosa ovo ti je super objašnjeno:
Ribe očistimo od ljusaka, škrga i iznutrica. U lonac istovremeno stavimo maslinovo ulje (1 dl ili više), sjeckani luk, češnjak, grančicu ružmarina, sol, papar, pelati rajčicu i očišćenu ribu. Sve zajedno podlijemo bijelim vinom i još sa toliko hladne vode da prekrije sastojke. Kada brudet zavrije ostavimo ga da polagano kuha dok umak na pola ne reducira.
Ovisno o ribi ja nekad ubacim radije vinski ocat, volim kad ima onaj žešči kiselkasti okus. Bijelo vino stavljam u poparu.
Slažem se s rozom. S tim da su meni bolje manje lokarde. Velike su jako masne i mogu ih jesti samo s gradela, a njih nemam
Meni je plavica, poslije škombra, najdraža riba i uglavnom ju pripremamo na gril tavi, ali nemam danas ni blitve ni krumpira, a to je jedini prilog koji jedemo uz ribu. Zato bi brodet. Valjda će biti ok, ako mi se ne čini dobra, utopit ću je u vinu![]()
Pretjeruješ 8)RozaGroza prvotno napisa
I puno slabija riba je sasvim OK u brodetu.
Ma kod nas to nije ručak. Može biti i doručak i večera i međuobrok, ali ne ručak. A do danas nisam ni znala da se i plavice mariniraju, uvijek sam mislila da je to rezervirano za manju ribu. Ovih dana je bilo po 10 kn plavica u Rijeci, žao mi je što to nisam iskoristila.NanoiBeba prvotno napisa
A koja ti je to slabija riba?I puno slabija riba je sasvim OK u brodetu.![]()
Postoji riba za brudet i ona koja nije za brudet. Npr. neces mola stavit u brudet, ali hoces grdobinu i ugora svakako.
Plavice? Postoji li drugo ime za tu ribu?
Davore riba od kamena je uvijek najjeftinija, kao npr. Kanjci, pjerke, smokvice, tabrnja...eh, ne znam sad kako se zovu sve te ribe na "književnom"...ali dobiješ kilo za 20-30 kuna! Divljač isto nije bogzna što specijalna...jedino je grdobina i škrpina od svega što sam napisala malo skuplje...
Ali fakat ne moš od svake ribe napravit brodet...
Balarosa kažeš bilo dobro? Morat ču provat, ne mogu spojit lokarde i brodet, ali sad si me zaintrigirala![]()
Nije isto, iako to sve spada u skušovke (danas sam svašta naučila) Evo jedan članak: skušovke.
Možda od balavice?RozaGroza prvotno napisa
Koliko se sjećam, skoro da možeš skuhati i kamenje i ispadne ... OK, sataraš s kamenjem. U brodet ipak idu nekakvi plodovi mora.
mama moje prijateljice radi tunu na brodet. Ja sam probala i nije mi bilo nešto dobro.
Možda ipak postoji neki trik
mi radimo inćune na brodet i super su.
plavice MM obožava i kad čuje da su bile po 10, satrt će me što nisam ušla u nedjelju na ribarnicu![]()
ja inače plavice/lokarde/skuše pa i šarune ili veće srdele radim u pećnici, na kriškama limuna, uguram češnjaka, ružmarina i pospem paprom, pokrijem alu-folijom i na 180.
Inčuni na brodet su prefini! Mi jedemo bar jednom tjedno. I najjeftinija verzija brodeta.thalia prvotno napisa
I ovo pečenje sa feticama limuna ispod ribe je preeeeeukusno! Ja pojedem i limun koliko mi bude dobro.
Davore samo ti provaj napravit brodet od slingure![]()
A ne idu u svaki brodet plodovi mora...zapravo u dosta njih ne idu.
Al ajde, svak ima svoj ukus, nama je pola familje ribari pa se lagano volimo i pravit važni, kao ono mi sve znamo![]()
zasto mol ne bi mogao ici u brodet? ja kad radim brodet od mjesane ribe itekako stavim mola i bude izvrsno.
dobro davor kaze, brodet se moze i od morkog kamenja napraviti.
Jednostavno, neka riba je bolja u drugim kombinacijama (tako je i s mesom, zar ne?).zasto mol ne bi mogao ici u brodet? ja kad radim brodet od mjesane ribe itekako stavim mola i bude izvrsno.
Mol, ako je velik - najbolji je na leso (pa imamo i juhu), a ako je mali, frigani.
Ali kako ko voli, ako tebi dobro ispadne brudet s molom, u slast.![]()
Moze, samo pitanje je tko ce to jesti... :/dobro davor kaze, brodet se moze i od morkog kamenja napraviti.
Ako uvališ 1 mola u brodet sa hrpom druge ribe, e pa normalno da ide, jer on uopče nije faktor u cijeloj toj mješavini, ali da ideš radit brodet samo od mola to je Bljak! Isto tako sam nekako bila uvjerena i za lokarde, ipak je to suha teška riba, nema baš neke slasti za brodet...al možda se nekad ohrabrim pa i provam...iako ih toliko volim na gradele da sumnjam da ču ikad tome odolit...
Prvo ću se opravdavati malo - ja do prije četiri godine ribu uopće nisam željela jesti, u trudnoći me lupilo i drži me i dalje. Dakle, poznavatelj nikako nisam i vjerojatno su mi kriteriji sasvim drugačiji nego nekoga tko je na ribi odrastao i pojeo brodeta i brodeta.
Ne razumijem po čemu je plavica suha riba, što to uopće znači? Meni je njeno meso prefino i sočno, nikad ne dodajem ulja. U brodetu joj je meso postalo i sočnije, a toč s ružmarinom, maslinovim uljem i vinom ne može mi biti loš pa da si stvarno kamen skuhao unutra.
Probat ću drugi tjedan inćune na brodet, baš da vidim kakva je razlika. Mogu po ovom istom receptu koji sam tu dala ili imate neki drugi?
ja ti pomiješam luk, sol, maslinovo i obično ulje, malo na vatru, dodam rajčice i pasate, ružmarin, lovor, češnjak, vino (ne dodam octa, ali može) i pustim neko vrijeme da se prožme.
na kraju dodam filetirane inćune (jer tako volim, ako čisti MM, onda samo bez glave) i pustim 10-ak minuta.
kad je gotovo, dodam peršina i još maslinovog.
jel vi drukčije ili tako radite?
Ja stavim sve odmah zajedno, ništa ne dinstam, i mi ih samo očistimo od iznutrica i otkinemo glave. Ne filetiram ih, iako vjerujem da je tako bolje, u mene je čista ljenost, a na pijatu ih uvijek sebi očistim, nekako kad je brodet ne mogu te drače jest...kad su prigani onda jedem cijele.