malo janje, i tvoje dijete može ići u vrtić, i može biti sve OK,
SAMO ne kužim kakva vam je to adaptacija :/

Napisat ću ti kako je bilo kod nas. Mi smo pokušali krenuti s godinom dana, i adaptacija je trajala dva tjedna. Dva tjedna sam ja s njom ulazila unutra, igrala se s djecom, igračkama, sjedila sa strane.
Bitno ti je da se maleni ne osjeti ostavljenim dok ne stekne povjerenje u tete, ne navikne se na prostor i djecu. Naravno da bi bilo bolje da i njega tete malo ponosaju. A da im probaš to predložiti (odneseš možda i kakav poklončić)?

U svakom slučaju, dok maleni ovako reagira, nije se još adaptirao. Znači, potrebna mu je adaptacija. A to znači da budeš 1. dan s njim ti pola sata, i odete doma. Drugi dan, savjetujem isto zbog sadašnje traume.
Treći dan, budeš pola sata, izađeš oprati ruke i vratiš se, budete još pola sata. Četvrti dan, budete sat i pol, ti izađeš na WC negdje na pola, vratiš se. Peti dan, isto. Tako će dijete steći barem neku sigurnost.
Drugi tjedan: šesti dan, budete isto sat i pol, ostaviš ga na 10 min. negdje nakon pola sata, vratiš se. Gledate kako se druga djeca spremaju za ručak. Sedmi dan, isto. Osmi dan, budete od 10-12, ostaviš ga samog pola sata, vratiš se, maleni može kod ručka sjesti za stol s ostalom djecom, teta mu ponudi hranu. Deveti dan, isto. Deseti, prema procjeni.

Ako ti radiš, možeš li biti 2 tjedna popodne, pa da još odradite ovo?
Ako ne možeš ti, onda TM, ili da se izmjenjujete?
Ako ne možete ni ti, ni TM, onda mislim da je bolje da maloga ne mučiš, jer se ovako nije adaptirao, a nemoj da ti bude ovako žalostan, gubi na kilaži i sl.

U svakom slučaju, ja ga niti nakon adaptacije ne bih ostavljala na spavanju još par mjeseci. Može li ga netko uvijek odvesti kući nakon ručka?

Mislim da bi maleni na taj način dobro prihvatio jaslice.

Mogu ti reći da je naša adaptacija bila otprilike ovakva kako sam ti napisala, i da je uspjela, samo mi tada nismo nastavili ići zbog upale uha.
Sljedeći put, nakon 3 dana viroza. I tako svaki put. Malena se inače veselila vrtiću.
E, sad je imunitet malo bolji, pa je krenula u 6. mj.(sad će 3 god.).

U svakom slučaju, sretno, i ljubi svog malenog!