-
Ne zakaci se
Zadnja tri tjedna Tin i ja se jako mucimo s dojenjem. Tin uhvati sisu kako treba povuce dva-tri puta i onda otpusti tako da nema vise vakuuma. Dovoljno je samo da malo povucem sisu i ona mu ispadne iz usta. Ako mu ne uzmem sisu on i dalje sisa i pri tom se i najede jer mljeko ide. Ako dojimo lezeci uvijek ostane lokvica mlijeka na krevetu. Pri sisanju se cuju razni zvukovi kao coktanje, kliktanje... Do prije tri-cetri tjedna je dobro vukao.
Beba i dalje raste i dobiva dovoljno na tezini. Moje bradavice su jos uvijek u podnosljivom stanju. Ono sto mene brine je zrak koji pri tom proguta i koji nam poslje stvara grde grceve.
Citajuci forum postavila sam si dijagnozu da imam problem sa let-downom. Jako se trudimo raditi sve sto se preporuca da se smanji problem no nema nekog poboljsanja.
Nitko ne kaze koliko taj problem traje i da li se tok mlijeka ustabili nakon nekog vremena? Ako se sve to ustabili bojim se da ce beba nauciti neefektivno sisati pa kasnije nece moci izvuci mlijeko.
Kako ga natjerati da ne otpusti sisu?
-
vesna nisam sigurna dal ga dobro stavis da doji tj ne smije se cut to cvotkanje. nemoj mu ti turat bradavicu u usta vec namjesti da mu bradavica bude izmedju gornje usne i nosa i on ce tad zinut i pravilno uhvatit. isto tako nek mu stomak bude uz tvoj i tjelo u istoj razini.
cure ce ti se vec javit a ja nisam savjetnik vec samo mama koja nema nikakvih problema u vezi dojenja :D
-
-
DRaga Vesna, žao mi je što imate problema, nadam se da ćete ih što prije uspješno riješiti.
Kažeš da dijete cokće dok doji. Taj podatak se može povezati i s postojanjem gljivične infekcije tj. soora kod tebe i djeteta.
Imaš li drugih simptoma, npr. bol u bradavicama između podoja i za vrijeme p., jesu li bradavice ( ili 1 od njih ) crvene, oguljene, bolne na dodir? Ima li dijete bijelih naslaga u ustima? Ima li nakon kakice bijele prištiće na guzi?
Naravno, ovi simptomi ne moraju biti vidljivi, ali ukoliko uspijete dobro regulirati tehniku dojenja ( stavljati bradavicu u raširena djetetova usta, između jezika i nepca, nikako ispod jezika, dijete iz profila treba imati razjapljena usta i izgledati kao priljepak na dojci, bradom i nosićem dodirivati dojku ) i ako ste isključili skraćeni frenulum, možda bi dobro bilo pripaziti malo i na tu mogućnost.
Ako koristiš sintetičke uloške za upijanje mlijeka, probaj ih zamijeniti pamučnima jer su ovi prvi pogodno tlo za razvoj gljivica. I dojke njeguj isključivo toplom vodom, bez korištenja sapuna.
Puno uspjeha vam želim!
-
vesna, pojacani let-down se ne ustabili bas skroz, tj. ako ga imas, nece bas nestati sve dok imas puno mlijeka i samo dojite. ali mozete se i ti i beba priviknuti na to i naci neko rjesenje.
spomenula si savjete za pojacani let-down, ne znam koje koristis?
jesi probala dojiti tako da je bebino grlo iznad bradavice, pa ono sto previse iscuri, ne ode njemu u usta nego van? najjednostavnije je u lezecem polozaju, s jastucima ili svojom rukom ispod bebine glave.
kod pojacanog let-downa je normalno da ostane lokvica mlijeka ispod bebinih usta nakon dojenja. to je jedan nacin kako si sama beba regulira tok mlijeka. ali nije nikako dobro da se zagrcava i guta zrak.
jesi se probala prvo malo izdojiti, dok ne krene let-down, pa tek onda dati bebi?
jel imas puno mlijeka? obicno je preaktivni let-down povezan i s prevelikm zalihama mlijeka. ima fora kako srediti efekte prevelike zalihe, napisi jel to kod tebe slucaj.
i nesto drugo, cure su vec pitale jel dajes bocicu, bilo sto - caj, vodu... jer beba nakon toga zna promijeniti nacin sisanja, stavi usta i ocekuje da samo tece, ne uhvati dovoljno dobro i ne vuce.
ali vidim da si napisala da ustvari ispocetka dobro prione, znaci da ZNA kako treba
ali za svaki slucaj napisi to za bocicu.
soor cure spominju zbog coktanja, klia ti je detaljno opisala kako ustanoviti jel to problem
-
i jos nesto, kakve su bebine kakice? kolko ima dnevno i jel puno prducka, jel izlaze naglo...
-
Vesna, odmah da se ogradim, nisam niti ja savjetnica (slusaj ove educirane :wink: ), ali ti samo prenosim svoje iskustvo:
Moja druga beba je isto tako prestala raditi vakum vrlo rano. Ja sam bila jako zabrinuta, nisam mogla skuziti o cemu se radi. Ona je tako nastavila i dalje i tako je cicala do skoro godine dana. Napominjem da nikakvih problema nisam u vezi s tim imala (naravno, dok nisam skuzila da je to njen stil i da je kod nje tako i gotovo).
-
zaboravila sam rec da uvik obratis paznju da je obavezno i donja i gornja bebina usna izbacena put vani tokom dojenja a donju mozes provjerit ako samo malo taknes po bebinoj bradi.
-
Vesna, nadam se da ce cure znati odgonetnuti kako to Tin doji i da ce ti pomoci da opet uzivate u dojenju..
Puno vas pozdravljamo
-
Vesna, dobrodošla na forum, čini mi se da si nam ti prva Finkinja!
Cure su te već zasule pitanjima, pa ću i ja nastaviti. Obrati pažnju na simptome koje ti je klia navela, jer bi coktanje moglo ukazivati na soor.
Koliko sam shvatila, tebi se čini da je let-down prejak, pa zato maleni ima problema. Da li ti se čini da se Tin zagrcne dok doji? Da li osjetiš da ti mlijeko izlazi i iz druge dojke kad Tin vuče? Da lli ga dojiš na zahtjev ili pokušavaš uobročiti (tj. da li uvodiš neki vremenski raspored između obroka ako ti se čini da doji prečesto)? Koliko često po prilici dojiš? Da lli počneš dojiti kad se maleni rasplače ili prije?
Renata ti je dobro opisala položaj koji bi mogao pomoći kod prejakog refleksa, bilo bi još dobro da paziš da ne bude pregladan, nego da ga dojiš čim počne npr. gurati ručice u usta. Ako nije jako gladan, možda neće početi tako intenzivno sisati, pa se neće nagutati zraka. U slučaju jakog let-down refleksa može pomoći i ako unutar dva sata daješ istu dojku, tako ćeš povećati količinu masnijeg mlijeka u odnosu na vodenasto koje je jako laksativno.
Ako brineš zbog skraćenog frenuluma koji bi eventualno mogao otežavati dojenje, možeš pitati pedijatra.
I naravno, najvažnije je da paziš na položaj ko što je Fortuna opisala-tako izgleda kad beba dobro uhvati areolu-dobar položaj je alfa i omega uspješnog dojenja.
Nadam se da te nismo previše zaskočile s pitanjima i pretpostavkama, tebi i Tinu dobro ide čim on lijepo napreduje, a mi ćemo svi pokušati pomoći da se problemi riješe.
-
Vesna, kako je?
Nismo te valjda prestrašile ovom gomilom pitanja? :wink:
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma