Da li neko zna sta je audiovestibularni test - kako se izvodi i sta se njim ispituje? Hvala
Da li neko zna sta je audiovestibularni test - kako se izvodi i sta se njim ispituje? Hvala
to je pretraga koju sam ja (zbog vrtoglavica) radila na ORL na Šalati, za ispitivanje sluha i osjetila ravnoteže
sandra111, i mene su poslali zbog vrtoglavica, mada sve ukazuje da se radi o vratnoj kicmi. Sta je kod tebe bilo (ako mozes reci)? Sta ako je rezultat tog testa los?
Draga Poli, vjerojatno te je neurolog uputio na svu silu pretraga, od kojih su kod mene svi nalazi bili više manje ok osim RTG vratne kralješnice (a to sam i pretpostavljala, s obzirom na to da više od pola života, ma šta pola, dvije trećine, sjedim, što u školi, na faksu, na poslu).
Audiovestibulogram se, ako se dobro sjećam, jer je tog dana bilo više pretraga na ORL, provodi ubrizgavanjem vode u uho ili tako nekako. Nalaz je isto bio uredan. Obavila sam i fizioterapiju, ali jako ofrlje, zbog zauzetosti poslom i malim djetetom u to vrijeme. Na kraju, vrtoglavice su mi se ipak znatno smanjile i prorijedile bez neke posebne terapije, aktivnosti ili sl. Sad u zadnje vrijeme češće idem na plivanje, da napravim nešto dobro za svoju kičmu.
Dakle, obavi sve te pretrage. Vjerujem da će sve biti uredno, jer je tako kod većine ljudi čija sam iskustva na forumima čitala. Odi neurologu koji će te uputiti dalje.
Puno sreće
Po novom se u uho umjesto vode upuhuje topli zrak. U svakom slučaju je ugodnije nego kada se radilo s vodom ( bila sam na oba pa znam) i manje mi je izazivalo vrtoglavice.
da, ono je stvarno bilo neugodno, nisam htjela plašiti Poli...
sva sreća za ovu drugu metodu
audiogram-snimanje sluha-nema veze s ravnotežom
vestibulogram-isključivo pretraga funkcije unutrašnjeg uha,odnosno centra za ravnotežu.To je samo skrining metoda kojom utvrđuješ da li je vrtoglavica zbog oštećenja unutrašnjeg uha ili je centralno
ispituje se toplom i hladnom vodom ili toplim i hladnim zrakom
u pravilu se radi vodom, zrakom se radi samo ako postoji perforacija bubnjića ili je nakon vestibulograma vodom bila jaka reakcija ( povraćanje,opća slabost )zibba prvotno napisa
Vestibulometrijom MORAŠ izazvati vrtoglavicu
Ma znam ja da moraš izazvati vrtoglavicu, ali nakon vodene pretrage prije 4 godine ( bila zbog zujanja u ušuma koje traje i danas), koja mi je izazivala gadne vrtoglavice od kojih sam imala dojam da ću ljosnuti s onog njihovog ležaja i ove sa zrakom koju sam napravila u sklopu neuroloških pretraga i nije bila tako gadna kao prva, je razlika nebo i zemlja.
zibba, sjecas li se koliko je trajala kod tebe ta vrtoglavica nakon testa? ja sutra idem