Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: vrtićki ritam

Datum pristupanja
    May 2005

Početno vrtićki ritam

Zanimalo bi me kada djeca u recimo srednjim vrtićkim grupama imaju ručak, a kada idu spavati, u vrtićima s kojima imate iskustva.
    Kod nas je u 11 ručak, a u pola 12 spavanje. Jednostavno se ne mogu oteti dojmu da je sve prilagođeno vrtiću, a ne djeci i normalnom životnom ritmu. Nameće mi se teza i da se na taj način brže "rješavaju" djece koja ne spavaju u vrtiću, jer to znači da po njih netko treba doći u 11:30.
    A kad to povežem s opetovanim naputcima s roditeljskog sastanka da dođemo što ranije po djecu, odnosno prije spavanja ako ikako možemo, onda je slika prilično zaokružena. Ili ja pretjerujem s ovakvim dojmom? Konkretno moje dijete od 4.g. nema šanse da zaspi u 11:30-12, a o ručku u 11 da ne govorim. Naše konkretne okolnosti dozvoljavaju svakakve kombinacije, naročito u sljedećih godinu dana, ali ipak plaćati 800 kn da mi dijete tamo bude 2 sata, malo mi je too much. Također, znači da sav obiteljski ritam moram prilagoditi preuzimanju djeteta iz vrtića u 11:30, iako bi ona rado ostala i duže (ali ne i spavala već u 11:30). Kako se to vama sve čini, naročito onima koji nisu primorani ostaviti dijete u vrtiću do dolaska s posla?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se to čini užasno loše. Ja sam bila nedavno na razgovoru u našem vrtići i raspored je vrlo sličan. Moje dijete inače ustaje rano i više uopće ne spava popodne (26 mjeseci je star).
    U doba kad oni imaju spavanje on je baš turbo aktivan, u doba kad imaju ručak, on jedva pojede doručak,... Isto sam ga mislila kupiti prije spavanja, ali to je stvarno turbo prerano, ... Taj razgovor me je samo "učvrstio u odustajanju". :/

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: vrtićki ritam

Hrčkić, pusti teorije zavjere. Pa gdje bi vrtići stigli kad bi politiku bazirali na tri klinca (od njih 300) koje bi se ranije moglo slati kući?

Ima klinaca koji nikako ne zaspu, i kojima nijedno vrijeme spavanja ne odgovara. Oni koji imaju potrebu za dnevnim odmorom ali ne nužno u vrijeme koje je "propisano" u vrtiću, najčešće tada ipak zaspu - ritam u vrtiću zna biti poprilično visok - igra, šetnja, dvorište, raznorazne aktivnosti.... izmore se i odrasli, gdje ne bi djeca. Puno djece dolazi u vrtić vrlo rano tako da im to vrijeme od pola 12, 12 paše.

Za opetovane naputke s roditeljskog mislim da su tu jer je vrtićka godina tek počela, puno djece nije bilo u vrtiću tijekom ljeta (ili barem zadnjih par tjedana) pa im se može olakšati početak tako da ne budu u vrtiću od do. Bar dok se opet malo ne ufuraju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja cura ima 4g i 7mj. U grupi je među najmlađima, ima ih od 4i pol do 6 i par mjeseci.

Od 8-9h doručak, oko 10h zajutrak, od 10-12h su vani, u 12 je ručak, u 1230 spavanje. Oni koji ne žele ne moraju spavati, igraju se u drugoj prostoiji. Ja sam rekla da moja cura više ne spava, a ova tri dana, dok je na privikavanju, zaspi čim dođe doma, već oko 12h. Možda bude spavala i u vrtiću.

Oko 15h dobiju neko voće ili jogurt.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nešto slično kao kod Deaedi. Samo je moja jedna starija, druga mlađa. Mlađa nešto prije dobije ručak i teta kaže da zaspi prva.
    Vikendom, doma, ne spava već neko vrijeme. A u vrtiću prva.

Ne znam kako misliš da teta ishendla sve odjednom, posebno manju djecu :/ , da neka spavaju, neki se igraju, jedu i tako...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U našem vrtiću jasličari idu na spavanje sat vremena prije vrtićaraca.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni se sviđa taj vrtićki ritam.
    pogotovo što znam da ima djece koja se dižu u 6, u vrtiću su i prije 7.
    njima je spavanje u podne - taman.
    a više je takvih nego onih koji dolaze u 9, pa da im je ručak u 11:30 - rano.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Slažem se, treba se prilagoditi večini.
    Moje dijete se budi u 7, a ne ide uopće spavati do noći, a kad je išao spavati, čekao je da u 15 dođem doma da ga uspavam, a u međuvremenu juri cijeli dan. Tako da za njega taj raspored nije nikako.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nama se poklapa vrticki ritam sa nasom rutinom, jer se Leila rano budi i vec oko 12-13 ide spavati.
    U vrticu je ovako:
    u dezurstvu dobiju mlijeko i kekse ili vec sto je na meniu
    8:00 - 9:00 dorucak
    10:30 uzina
    11:30 - 12:30 rucak
    12:30 spavanje
    14:00 - 15:00 uzina

I doma nam je slicno, jedino sto nemamo tako rano rucak, ona obicno ruca oko 14 poslije spavanja. Pa sad razmisljam da joj zbog rutine ipak prebacim rucak u podne ili ne?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u našem vrtiću nema te rane užine
    doručak je do 9
    ručak u 11:30
    spavanje od 12
    užina oko 14:30

kod jasličara je pomaknuto za pola sata ranije pa ja zrina sada privikavam na takav ritam
    on se diže oko 6, pa mu i odgovara

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Re: vrtićki ritam

[quote="hrčkić"]Jednostavno se ne mogu oteti dojmu da je sve prilagođeno vrtiću, a ne djeci i normalnom životnom ritmu. Nameće mi se teza i da se na taj način brže "rješavaju" djece koja ne spavaju u vrtiću, jer to znači da po njih netko treba doći u 11:30./quote]

oprosti ali veću glupost od ovoga nisam čula

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sa M. nemam uopće problema što se tih ritmova tiče.
    Preko tjedna je u vrtiću ručak u 12 i spavanje oko 12:30, a preko vikenda je spavanje do 10 ujutro, ručak u 15 i spavanje u 16 popodne (ako uopće spava). Navečer je krevet na redu oko 10.
    Ona se savršeno prilagođava i onom tamo i ovom doma.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hrčkić, moram priznati da još nisam čula za ručak u 11, osim kod jasličara. To je jako rano i možda postoji neki razlog zašto su uveli (adaptacija, pa da djeca ranije odu doma ili tako nešto?)
    da se kupi dijete poslije ručka vjerojatno isto ima veze sa adaptacijom iako je recimo u našem vrtiću pedagogica savjetovala da ostavljamo djecu na spavanju kako bi bili u jednom logičkom slijedu odmora

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

slažem se s ivy... ovako rani ručak u srednjoj grupi mi je normalan jedino ako se radi o novoj grupi koja je na adaptaciji... u protivnom je prerano... za tu dob bi trebao biti između 12-12.30 (ovisno kako u kojem vrrtiću)... najoptimalnije 12.15
    inače se to vrijeme ručka i spavanja (i općenito cijeli dnevni ritam) prilagođava dobi djece... znači, što su djeca mlađa idu ranije ručati i spavati, jer primjerice jaslička djeca se već u 11h znaju toliko izmoriti da zaspu za ručkom...mrvice male

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    slažem se s ivy... ovako rani ručak u srednjoj grupi mi je normalan jedino ako se radi o novoj grupi koja je na adaptaciji... u protivnom je prerano... za tu dob bi trebao biti između 12-12.30 (ovisno kako u kojem vrrtiću)... najoptimalnije 12.15
    inače se to vrijeme ručka i spavanja (i općenito cijeli dnevni ritam) prilagođava dobi djece... znači, što su djeca mlađa idu ranije ručati i spavati, jer primjerice jaslička djeca se već u 11h znaju toliko izmoriti da zaspu za ručkom...mrvice male
    Živa istina, M. je s 13 mjeseci svaki dan u 11 spavala s glavom u tanjuru.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ama taj vrtićki ritam jako odgovara. J. se budi u 6, u pola 7 bude u vrtiću (još smo na privikavanju), u 11 je ručak, a u pol 12 spavanac. I daj Bože da odspava tamo 2 sata da mu vrijeme prije prođe.
    Uglavnom, doma ima drugačiji ritam, i ako se probudi u pola 7, ne želi ići spavati.
    Al dok se budio u 6 i putovao baki i dedi , u 9,10 se već uspavljivao.
    Tako da kod nas, nadam se, neće biti problema s te strane.
    A u našem vrtiću je tako dogovoreno za djecu koja ne žele spavati, idu u drugu sobu gdje se mirno igraju. To više vrijedi za veću djecu. Maleni koji se tako rano bude, onda još u vrtiću skaču, jednostavno ne mogu izdrržati taj ritam.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne treba izjednačavati jaslice i srednju vrtićku, jasno mi je da je djeci od godinu-dvije spavanje već u pola 12 ili 12 uglavnom nužno, ali to ipak i nije baš slučaj kod djece od 4 godine.
    No, u svakom slučaju pokazalo se do sada da mojoj N. nije nikakav problem prešaltati se s jednog ritma na drugi i pojesti dva (odnosno 1 i pol ručak)! Još nije spavala u vrtiću, tako da će tu još možda biti poteškoća, ali nekako ćemo ih riješiti.
    Sanjaneo, velik , baš si !

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

upravo tako,
    moja curica je u mješovitj grupi,
    dakle djeca od 2 do 4 godine,
    puno ih dolazi u 6, pola 7 pa im je spavanje u pola 12 i više nego potrebno,
    moja curica je doma spavala do 9 pola 10, a nevečer je išla spavati u 10sati, na popodnevno je spavanje išla u jedan,
    sad se budi u 7 da do pola 8,8 bude u vrtiću,
    dakle sve joj se pomaknulo za dva sata ranije...

veli teta da oni klince do 4,5godine sve stavljaju na spavanje, dakle i one koji doma ne spavaju i veli da se u praksi pokazalo da počnu natrag spavati jer vide ostalu djecu...

sunašce avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Naša Magdalena je krenula ovaj ponedjeljak na privikavanje i moram priznati da je njoj ručak u 11.30 prerano s obzirom da se budimo u pola 8 ,doručkujemo i odemo u vrtić do 8.30-9.I spavanje u 12-12.15 čini mi se prerano,ali mi se još privikavamo pa nije ni ostala na spavanju.Zanima me šta rade ona djeca koja nikako ne mogu zaspati,da li moraju ležati,ili su negdje izdvojena od spavača?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sunašce prvotno napisa
    Zanima me šta rade ona djeca koja nikako ne mogu zaspati,da li moraju ležati,ili su negdje izdvojena od spavača?
    To varira od vrtića do vrtića. Najbolje da pitaš tetu.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas je doručak u 8.30, ručak u 11.30, spavanje u 12.15-12.30, užina kad se probude... a u našoj grupi ima puno spavalica tako da ja svoju znam čekati do 16 da se probudi ako slučajno dođem ranije.
    Prošle godine je bio jedan malecki koji bi zaspao za stolom za vrijeme ručka.

Primjetila sam da neke stvari koje naša djeca doma "ne rade" tipa ne spavaju, ne doručkuju, ne jedu to i to... promjene se jako brzo u vrtiću. Kolektiv je super stvar.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj sunašce prvotno napisa
    Naša Magdalena je krenula ovaj ponedjeljak na privikavanje i moram priznati da je njoj ručak u 11.30 prerano s obzirom da se budimo u pola 8 ,doručkujemo i odemo u vrtić do 8.30-9.I spavanje u 12-12.15 čini mi se prerano,ali mi se još privikavamo pa nije ni ostala na spavanju.Zanima me šta rade ona djeca koja nikako ne mogu zaspati,da li moraju ležati,ili su negdje izdvojena od spavača?

a zaštodoručkuje doma?
    zar nemau svi doručaku vrtiću?
    možda da ode ranijeu vrtić....... :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nastavno na moj dojam s početka topica, danas je teta rekla MM da dođemo po dijete već u 11:15, za slučaj da neće htjeti ručati (!), jer kao ako ne ruča nego se za to vrijeme igra, onda tako posredno ometa druge u jelu! Pri čemu, mogu dati u ruku u vatru da ona samom igrom ne ometa drugu djecu, nego eto valjda i neka druga djeca vide da se ona igra, pa bi se i oni radije pridružili nego jeli u tom trenutku.
    E, pa baš zanimljiv stav, naročito kad vidiš da su okolnosti takve da se po dijete može doći onda kad to tetama najviše odgovara! Što napravi s djecom koja isto ne žele ručati već u 11:15, a po njih nema tko doći. Mislim ne želim paranoizirati, ali ovo mi je već zaista previše! Na taj način ako se apriori djetetu niti ne daje mogućnost da se prilagodi ritmu, nego ga se odmah isključuje čim njegov ritam nije sukladan zamišljenom grupnom, onda se potpuno gubi smisao socijalizacije djeteta i navikavanja djeteta na funkcioniranje u grupi!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj hrčkić prvotno napisa
    Nastavno na moj dojam s početka topica, danas je teta rekla MM da dođemo po dijete već u 11:15, za slučaj da neće htjeti ručati (!), jer kao ako ne ruča nego se za to vrijeme igra, onda tako posredno ometa druge u jelu! Pri čemu, mogu dati u ruku u vatru da ona samom igrom ne ometa drugu djecu, nego eto valjda i neka druga djeca vide da se ona igra, pa bi se i oni radije pridružili nego jeli u tom trenutku.
    E, pa baš zanimljiv stav, naročito kad vidiš da su okolnosti takve da se po dijete može doći onda kad to tetama najviše odgovara! Što napravi s djecom koja isto ne žele ručati već u 11:15, a po njih nema tko doći. Mislim ne želim paranoizirati, ali ovo mi je već zaista previše! Na taj način ako se apriori djetetu niti ne daje mogućnost da se prilagodi ritmu, nego ga se odmah isključuje čim njegov ritam nije sukladan zamišljenom grupnom, onda se potpuno gubi smisao socijalizacije djeteta i navikavanja djeteta na funkcioniranje u grupi!
    Kod vas ručak je nešto ranije nego što je uobičajeno, ali prehrana je zaista nešto što u velikim vrtićima ne može biti prilagođeno potrebama sve djece. Postoje standardi vezani uz prehranu po kojoj skuhana hrana ne može stajati jer gubi na toplini, na kvaliteti. Jednostavno je nemoguće organizirati da se ručak dijeli svakih sat vremena kako bi kome odgovaralo kad se za sve isto kuha.
    To je nešto na šta se treba prilagoditi i pokušati pratiti kod kuće kako bi dijete moglo pratiti vrtićki ritam i da ne bude isključeno

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo, M. (21 mj.) ne ruča jer neće (to joj je način protesta) i za sada ne spava jer naravno nema cice, a ni bake ni tate da je nose na ramenu. Ne radi se problem, nutkaju je jesti, ali neće. Polegli su je u krevet, ali nije ostala u ležećem položaju , animirali je na spavanje, ali ništa. Rekli su mi da treba više vremena i da će se to sve srediti. Nadam se da im neće dodijati

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

:/ Teška situacija, hrčkić. Mislim da ste se prije upisa u vrtić trebali raspitati o ovim stvarima.
    Mi smo prošle godine bili u sličnoj situaciji (mislim na ovaj dio da zapravo nismo bili informirani kako izgleda dan u tom vrtiću pa smo se jako i neugodno iznenadili).

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Veki, ma ne tražim ja da se njoj ručak daje kasnije, iako neovisno o tome ostaje mišljenje da ručanje u 11:15 nema veze s uobičajenim dnevnim ritmom jedne obitelji, ali dobro. Ona ima ručak kad dođe doma i ja uopće ne očekujem da je netko nutka, moli, animira, ništa, neka joj ponude i ako neće sve pet. Ona je dijete koje odlično jede i jako dobro raspoznaje svoje potrebe za hranom i kada je gladna - jede bez ikakvih problema. Ali uputa roditeljima da dođu ranije, za slučaj da neće ručati pa da je možemo odvesti odmah doma, dakle i prije početka spavanja, mi je zaista nevjerojatna!
    Bojim se da sam i znala za detalje ritma (imali smo grubu ideju o tome) da ne bih imala baš bog zna što za napraviti, ali ovo već prestaje biti pitanje ritma, nego postaje malo šire pitanje. Što s djecom koja se ne mogu/ne žele prilagoditi zacrtanom ritmu, najbolje da niti ne dođu u vrtić?! Pa, prošlo je 8 dana od polaska u vrtić, i na koncu nije da ona radi neke probleme i drame oko toga. Samo ne slijedi slijepo upute.
    Čokolada, pa valjda za tako malo imaju barem više razumijevanja i strpljenja?!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kod nas je onda ipak malo bolje nego što sam mislila.
    Ako dijete ne želi jesti, nema veze, jede kasnije.
    Ako ne želi spavati - ne mora, može si ležat, odmorit ili ići u sobu na "tiho" igranje - to više vrijedi za veću djecu, jer ovi maleni koji dođu u 6 ili prije, spavaju.
    Čak i ako se nekom i prije hoće spavat - može.
    I malo OT, ali novost u našem vrtiću je da se više djeci ne daju hrenovke i paštete, a to je za našu sredinu u kojoj živimo jako veliki pomak.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Smajlić, OT, nas su prvi dan dočekale na stolu prst debelo narezane šnite parizera koje su izgledale tako plastično da je moja kći pitala "jel to pravo?!" Nadam se da hrenovki i pašteta nećemo naći niti kod nas. U svakom slučaju po mom mišljenju nedostaje povrća.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nije mi jasno kako se ta prehrana toliko razlikuje od vrtića do vrtića (pricam o gradskim)! :?
    klopa u nasem vrticu mi se stvarno cini kvalitetna i zdrava!
    hrenovki, salama, cokoladnih pudinga... uopce nemaju na meniju!
    povrce apsolutno svaki dan, voce isto tako!
    mi zadovoljni!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •