Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: č, ć, ž, š = c, z, s

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno č, ć, ž, š = c, z, s

da pojasnim naslov
    Anja (3 i pol godine) je do prije nekih tjedan dana normalno izgovarala č, ć, ž i š i odjednom je prestala i sad izgovara umjesto tih slova ili c ili z ili s
    jel to neka njihova "normalna" faza u razvoju govora ili slucaj za logopeda

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nemam odgovor, ali zato i ja imam pitanje za logopeda (koji će se javiti ovdje, nadam se)

Do kada djeca trebaju normalno izgovarati k i g (koji su nam još uvijek t i d - s 3 godine)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako je dijete ranije izgovaralo sve glasove, nema problema - znači da ih može izgovoriti...

Bit će da se druži s djetetom/djecom koja ne mogu to dobro izgovoriti pa ih oponaša.

Ako ide u vrtić - ne bi bilo loše pitati odgajatelje i/ili stručnu službu, pogotovo ako imaju logopeda... Posjet logopedu u nekoj instituciji ili privatno isto nije loša ideja, jer tako će dijete lako i brzo osvijestiti kako treba govoriti.

Moj mlađi sin je godinama bio "terapeut" starijem bratu (koji je pak godine proveo kod logopeda) i to je bilo bolje nego da ga ja stalno moram podsjećati kako treba govoriti... A bome sam ga čula i da kolege iz vrtićke grupe ispravlja u govoru. Sam je došao na to - nismo ga ni poticali ni sprečavali.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj s3ja prvotno napisa
    Nemam odgovor, ali zato i ja imam pitanje za logopeda (koji će se javiti ovdje, nadam se)

Do kada djeca trebaju normalno izgovarati k i g (koji su nam još uvijek t i d - s 3 godine)
    Ja ne znam, ali znam gdje piše nešto o govornom razvoju djece - ovdje:

http://www.krapinske-toplice.t-com.h...ni_razvoj.html

Imaju oni i forum, pa možeš pitati....

3 godine nije prerano za pregled kod logopeda, za mirnu savjest i eventualne upute što i kako raditi s djetetom doma.

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ah, to se i ja pitam, a moj je neki dan navršio 4 i još uvijek imamo "trotodila"
    mi smo krenuli logopedu s 3 godine i 3 mjeseca, napredak se vidi na č,ž,š,đ jer je to prije bilo nekakvo čudno između toga svega, r i l je samostalno progovorio prije treće godine, ali k i g nikako :/
    logopedica kaže da nije poslije 5. godine susrela takvu situaciju pa se ja nadam da mi nećemo biti iznimka
    u svakom slučaju, mirnija sam što idemo logopedu nego da samo čekam da se to spontano popravi
    u međuvremenu mi Bela koja ima 18 mjeseci uredno kaže koka, a Lovro i dalje tota

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andrej je k i g naučio tek s 3 godine i 4 mjeseca (do tada je baka bila "baca", koka "coca", a rijeka Krka - "Ceca" ).
    Naučio ih je sam, ali krivo. Izgovarao je nekako čudno, kao "č".
    Logopedu smo krenuli redovno s 4 godine. Tada je napokon ispravio i k i g (trebalo je vježbati, ali uspio je napokon), a s "r" se još uvijek mučimo, ali to je druga priča :/

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

bio je topic o tome da je dijete počelo namjerno iskrivljavati glasove kao neka djeca u vrtiću iako je do tada znalo govoriti normalno.u svakom slučaju,ja kao prava paranoja mama bi išla provjeriti kod stručnjaka,iako nekako mislim da ti je to samo faza.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jedini glas koji J. s gotovo pune 4 god. ne može izgovoriti je lj. jubav, jujačka - je li to problem?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mi smo isli letos, nekih 2,5 meseca logopedu
    tada je imao 4,5god
    nije izgovarao č, š, ž, ć, lj, r.
    naucio je da sve ispravno izgovara,
    i onda posle nekih mesec dana
    krenuo da govori l i r nepravilno
    iako sa l ranije nije imao problema.
    brzo sam saznala da je imitirao
    jednog rodjaka tinejdzera koji zivi blizu
    i svaki dan su se druzili.
    samo sam ga opominjala, i vratio se na ispravno brzo.
    kad sam bliznjima rekla da cu ga voditi logopedu,
    svi su me gledali ono izbeceno: loooogopeeeduuu?!?!
    uopste nisu primecivali da gresi.
    jedino mm i ja.
    odvela sam ga divnoj logopedici,
    i zacas je naucio, to su proste vezbice.
    ne cekajte dugo, vodite decu na vreme.
    bolje ranije, pa ce vas lako vratiti.
    ako zakasnite, vezbanje ce biti duze.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ASTRA prvotno napisa
    Jedini glas koji J. s gotovo pune 4 god. ne može izgovoriti je lj. jubav, jujačka - je li to problem?
    Problem je tek ako na onom testiranju pred školu ustanove da dijete ne izgovara pravilno sve glasove. Eh, sad.... stvar je procjene da li treba dijete odvesti logopedu prije (jer neke smetnje se teško i dugotrajno rješavaju) ili čekati do tog testiranja.

Bila sam puno puta svjedok da su naši logopedi imali enormne gužve s djecom koju je trebalo "srediti" do škole (kao da su automehaničari, a djeca pokvarena vozila - to je bio čest roditeljski pristup) umjesto da odu na vrijeme... Pet - pet i pol godina je po mom mišljenju krajnji trenutak za logopeda, da ostane dovoljno vremena riješiti problem u miru i bez pritiska.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Bila sam puno puta svjedok da su naši logopedi imali enormne gužve s djecom koju je trebalo "srediti" do škole (kao da su automehaničari, a djeca pokvarena vozila - to je bio čest roditeljski pristup) umjesto da odu na vrijeme... Pet - pet i pol godina je po mom mišljenju krajnji trenutak za logopeda, da ostane dovoljno vremena riješiti problem u miru i bez pritiska.
    Na ovo me upozorila prijateljica koja surađuje profesionalno sa Suvag-om... iz tog razloga mi smo s 4 godine krenuli vrtićkom logopedu, da ne bi došli u situaciju "moramo ga srediti do škole", a po svemu sudeći, imat ćemo i posla sve do škole.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bitno je započeti bar godinu dana prije škole, jer je adaptacija na školu dovoljan stres sam po sebi, ne treba djeci otežavati. 12-18 mjeseci (treba uzet u obzir praznike) je čisto ok. Čak i ako se terapija produži nakon polaska u školu, to bude već uhodano (prošli smo i to) i s jedne strane je odlična priprema za školu, a s druge "sigurno mjesto" na kojem je moj sin sa svojom omiljenom logo-tetom pretresao zbivanja iz prvog razreda... Završili smo terapiju negdje s krajem te prve godine.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moj j. jos nema tri godine ali kad izgovara l,s,r,... i jos neka slova da ne nabrajam, jasno vidim da jezik pruza vani sto nebi trebao pa to ne zvuci kako treba (onda r zvuci kao l, a l kao j). zanima me jeli prerano za logopeda?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    moj j. jos nema tri godine ali kad izgovara l,s,r,... i jos neka slova da ne nabrajam, jasno vidim da jezik pruza vani sto nebi trebao pa to ne zvuci kako treba (onda r zvuci kao l, a l kao j). zanima me jeli prerano za logopeda?
    Ja ti mogu samo prenijeti naše iskustvo - s 3 godine sam u vrtiću tražila savjet logopedice jer uopće nije izgovarao čak 10 suglasnika, ona ga je pogledala i rekla da će vjerojatno trebati vježbice ali da je zasad još premali. S vježbama je krenuo tek s pune 4 godine (kad je već izgovarao sve glasove, ali neke krivo).
    Mislim da je za malu djecu (do 3 godine) teško doći na red kod logopeda (osim ako idete privatno), ja sam se raspitivala, ali su mi rekli da u Suvagu s tako malima rade samo ako se radi o usporenom govorno-jezičnom razvoju.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

hvala na odgovoru, bitno mi je da ne kasnimo. svakako cu upitati nasu neuropedijatricu na iducem pregledu.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

anjice - tak i Gabi! Kad ga provociramo da izgovori pojedine riječi ili samo glasove s kvačicama to napravi točno, ali kada sam od sebe priča onda je to jaako, jaaako mekano čžš. S pol kvačice. Logoped je bio u vrtiću i nije ostavio nikakav komentar (oni koji bi trebali ići na vježbe su dobili mišljenje)...

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ali Anja ne izgovara uopce vise, mislila sam ju voditi kod logopeda, ali je jos premala (mislim da im je prevelika gizva, a u gradu je samo jedan logoped pa su zato rekli da je premala)

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas vodim Filipa u Suvag na dijagnostiku.
    Kako to izgleda? Jesam li ja s njim na razgovoru ili čekam vani? Htjela bih ga malo pripremiti...

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

anjice - mislim da nije problem do 5,5 godina, i isto tako da nije problem ukoliko je to izgovarala - bar nekada.

Našla sam nešto na tu temu na slovenskom

i još
    "Dijete od tri do tri i pol godine trebalo bi pravilno izgovarati sljedeće glasove: p, b, t, d, k, g, m, n, j, f, v, h, l, a, e, i, o, u. Glasovi s, z, c trebali bi biti pravilno izgovarani sa četiri i pol godine, a glasovi č, ž, š, dž, đ, s pet i pol godina. Pravilan izgovor glasa r trebao bi biti s četiri godine, kao i izgovor glasova lj i nj. Ukoliko nepravilan izgovor glasova potraje i nakon navedenih dobnih granica, svakako potražite pomoć logopeda. Obratite pažnju i na način izgovora glasova. Na primjer glas r i kod trogodišnjaka zahtijeva logopedsku terapiju ukoliko je izgovaran kao “francusko r” ili pak podsjeća na “njemačko r”." sa http://www.mojezdravlje.net/Bolesti/...-logopedu.aspx

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo me sa svježim iskustvom s dijagnostike u Suvagu.
    Oduševljena sam s doktoricom, na žalost nisam joj uhvatila ime, ali vidjet ću kad nam pošalje službenu dijagnozu doma.

Filip je bio ful kooperativan, pričljiv i umiljat, bila sam jako ponosna. Na testiranju je ispao napredan, a za izgovor je rekla da malo sporije sazrijeva ali da ide svojim tokom i nije ga uzela na terapiju, rekla je da je dovoljno to što jednom tjedno radi s vrtićkom logopedicom.
    Uglavnom, stvarno su profesionalni i nije mi žao što smo otišli, dapače, sad sam napokon mirna.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Evo me sa svježim iskustvom s dijagnostike u Suvagu.
    Oduševljena sam s doktoricom, na žalost nisam joj uhvatila ime, ali vidjet ću kad nam pošalje službenu dijagnozu doma.

Filip je bio ful kooperativan, pričljiv i umiljat, bila sam jako ponosna. Na testiranju je ispao napredan, a za izgovor je rekla da malo sporije sazrijeva ali da ide svojim tokom i nije ga uzela na terapiju, rekla je da je dovoljno to što jednom tjedno radi s vrtićkom logopedicom.
    Uglavnom, stvarno su profesionalni i nije mi žao što smo otišli, dapače, sad sam napokon mirna.
    :D

Btw. dijagnostika u Suvagu rijetko kad obuhvaća samo jedan pregled. (Nisam na vrijeme vidjela post s pitanjem kako to izgleda). Mi smo svojevremeno radili kompletnu dijagnostiku za našeg starijeg sina. To je podrazumijevalo pregled kod logopeda-dijagnostičara, zatim psihologa, a u našem slučaju još i otorinca (iako smo došli s papirima s Merkura) tei neurologa i fizijatra.

Kad dođe nalaz (treba im obično oko 2 tjedna) tamo će pisati preporuka za daljnju dijagnostiku ili termin za kontrolni pregled.

Sretno! Niste pogriješili sa Suvagom!

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Olivija prvotno napisa
    anjice - mislim da nije problem do 5,5 godina, i isto tako da nije problem ukoliko je to izgovarala - bar nekada.

Našla sam nešto na tu temu na slovenskom

i još
    "Dijete od tri do tri i pol godine trebalo bi pravilno izgovarati sljedeće glasove: p, b, t, d, k, g, m, n, j, f, v, h, l, a, e, i, o, u. Glasovi s, z, c trebali bi biti pravilno izgovarani sa četiri i pol godine, a glasovi č, ž, š, dž, đ, s pet i pol godina. Pravilan izgovor glasa r trebao bi biti s četiri godine, kao i izgovor glasova lj i nj. Ukoliko nepravilan izgovor glasova potraje i nakon navedenih dobnih granica, svakako potražite pomoć logopeda. Obratite pažnju i na način izgovora glasova. Na primjer glas r i kod trogodišnjaka zahtijeva logopedsku terapiju ukoliko je izgovaran kao “francusko r” ili pak podsjeća na “njemačko r”." sa http://www.mojezdravlje.net/Bolesti/...-logopedu.aspx
    A.( 3g. i 4mj) sve glasove pravilno izgovara osim k i g! Tako da i dalje imamo totoš, krug nam je trud, a guska dus'a (dakle, nekad k ili g, ovisno o rijeci, jednostavno proguta) itd...
    Tjesi me da mu je i tata do neke godine govorio t umjesto k, pa ce se valjda ispraviti i kod njega.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi smo krenuli kod logopeda prije 2 mjeseca.
    Mislili smo da je problem baš što je š ž ć č bilo s z c , ali se ispostavilo da je veći !

Moj G zapravo nije ispravno izgovarao svu silu slova! Osim Š, Ž, Č i Ć, tu su još i Đ, DŽ, pa i S i C i Z čak i L!!!

Da čovjek ne povjeruje naročito što mu se nikad nije tepalo niti je on sam izvrtao slova, stvarno ne znam kako dolazi do ovakvih stanja :?
    Za neka slova problem je nastao zbog nepravilnog položaja jezika, za neka druga zbog nepravilnog 'zagriza' a za ona sa kvačicama zbog nepravilnog propuhivanja zraka pri izgovaranju.
    Vježbanje je muka živa al nam dobro ide :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •