od prilike ovakoargenta prvotno napisa
nije stvar u hrenovkama nego je stvar u tome što svaki ovakav topic završi na "dobar roditelj" - "nedobar roditelj".Ifigenija prvotno napisa
što mene briga tko čime hrani svoju djecu, u što ih mota, kako ih prevozi?
niti to i trebam znati.
odakle mi pravo da zavirujem u tuđe tanjure, stanove, krevete, automobile?
svakomu svoje.
što znači "djeca, sretna, a jedu hrenovke", "sjajni roditelji, a djeca u hodalici".
pa zašto ne bi bili sjajni i zašto djeca ne bi bila sretna?!
ne isključuje hrenovkaštvo sjajno roditeljstvo i zato uopće ne vidim razloga svrstavati to pod isti ili različit nazivnik.
a što se mainstreama tiče...
šta ja znam jesam li mainstream...
kad sam ja rodila, moje prijateljice su imale veliku djecu i bile potpuno drugačiji roditelji no što sam ja tada bila.
bila sam, znači, crna ovca.
poslije su rodile po drugo/treće dijete i bile iste kakva sam ja.
pa smo sve zajedno stvorile neki novi mainstream.
tko će ga više znati...
A tko određuje što jeMGrubi prvotno napisa
-kvalitetna prehrana
-najbolji način za porod
-dobra zdravstvena skrb
-pravilan fizički razvoj
-pravilan psihički razvoj
I što to sve podrazumjeva? Ako pričamo o platnenim pelena vs jednokratnih, smokiju vs 'neznamšto', soku vs vodi i slično, prema čemu se navodite što je zdravo i pravilno?
To je jedna strana priče, a druga je to što je svaka majka u nečemu crna ovca... ova je prema nekim 'normama' prerano stavljala dijete da sjedi, druga je odbila hodalicu, treća ne želi epiduralnu, četvrta predugo doji, peta je dala špek i luk... i štotijaznam što sve nisam čula da je 'nenormalno'... A čuđenje je zapravo jedino za koje mogu reći da je normalno... jer sve što odkače od nečega na što smo navikli izaziva u nama reakciju, koja sasvim prirodna i normalna, a to je upravo čuđenje i nije mi jasno zašto se netko na to vrijeđa...
Ja sam neutralna k'o Švicarska.![]()
Radim ono što smatram dobrim, nevezano što misli većina u RL ili na forumu.
Ne raspravljam nit' s istomišljenicima nit' neistomišljenicima po pitanju odgoja - jer mislim da je to stvar svakog roditelja za sebe i da nema razloga da ja s nekim razglabam jel' mama koja daje hrenovke luda ili normalna.
Po nekim bitnijim stvarima mogu potpisati dio forumske populacije (za AS, dugo dojenje...), no neke su mi neprihvatljive (npr. paranoja oko smokija). Neke mi ne pašu (npr. platnene pelene).
Scandalous prvotno napisa
![]()
Ima par varijanti "čuđenja" - meni uglavnom ima negativnu "vibru".apricot prvotno napisa
Na Forumu - kad netko nešto napiše i onda druga osoba dođe, citira ga i na citat složi kolutajući i buljooki smajlić onda je to (meni osobno) iritantno i odličan povod za vrijeđanje (u smislu da se prva osoba nađe uvrijeđena, ne mislim na psovanje) i razvoj prepucavanja.
Iako moram napisati da se ja više čudim kako je postalo uobičajeno "iščuđavati" se nad drukčijim. Ja odoh lijevo, ti desno...who cares? Šta se sad imam čuditi?
Naročito kad se radi o intimnim stvarima poput odgoja, poroda, dojenja, seks. orijentacije, kupovanja bokserica mužu![]()
ja nekako ovdje uopće nisam zamišljala forumski svijet, forumske običaje i forumska čuđenja.
nekako mi je životniji RL, u njemu se ipak više nalazim :/
ovdje čak i znam što tko kuha, u kojoj sjedalici vozi dijete, koliko je koja dojila, bogme, od danas, i koji broj gaća joj muž nosi.
kad vozim Zvonimirovom, hodam Ilicom, ili se igram u parkiću... pojma nemam!
samo gledam i čudim se u sebi.
no, dobro... ponekad i obrecnem koju![]()
Ode ti u ekstreme totalne... kako se livo i desno može upoređivati s nečim poput otkrivanja intimnih dijelova tjela u javnosti? Ja nisam navikla na to i ne seks nije tabu tema u mojoj obitelji, da ne bi mislili da je riječ o traumama iz djetinjstva... Jednako ću se začuditi i majci koja doji i polugolim tetama koje se sunčaju...icyoh prvotno napisa
Al da ne odem i ja u ekstreme, poanta je bila u tome da ako očekujemo razumijevanje od drugih, smatram da bi bilo korektno da razumijevanjem to i vratimo... Tvoje pitanje 'Što se imam čuditi' jednako je onom začuđenom 'Zar još dojiš'... odnosno, ukoliko smatramo da je nešto prirodno, moramo biti spremni prihvatiti da su takve reakcije prirodne i vjerojatno refleksne, možda ne tebi, ali zasigurno onome tko se čudi...
A razlikovanje negativne vibre od pozitivne je vrlo teško dok je osoba pored nas, a kamoli ne preko foruma... moguće je tek ukoliko zaista jako dobro poznajemo osobu...
Kad kreneš od pretpostavke da su svi ljudi različiti i da ćeš teško naći drugu individuu s identičnim stavovima kakvi su tvoji, onda mi iščuđavanje nema smisla.Scandalous prvotno napisa
Čemu se iščuđuješ? Što postoji netko drukčiji? Što misli drukčije?
I da - uzimam u obzir da ono što je meni prirodno nije prirodno drugome - pa opet nema mjesta iščuđavanju.
Pa upravo je to odgovor... postoje ljudi koji se čude i oni koji ne, baš zato jer smo različiti... i možemo se tako vrtiti u krug, ali dođemo na isto-beskrajnom čuđenju-tebe koja se čudiš zašto se neki čude i mene koja se čudim čudnim mi stvarima...icyoh prvotno napisa
O nečemu o čemu nemam pojma se vjerojatno neću čuditi, nego će potaknuti znatiželju da saznam više, ali ako netko gradi kuću od papira, a postoji cigla, siporex i drvo, onda ne znam kakva bi se (prvotna) reakcija mogla očekivati od mene-nezainteresiranost?
I pričamo o kruškama i jabukama.... jedna stvar su nečiji stavovi i mišljenja, a sasvim druga ponašanje/situacije koje su nam nepoznate, odnosno koje su suprotne svijetu u kojem smo odrasli... Za uporedbu-neću se čuditi što netko glasa za hdz, a ja za sdp, ali bih vjerojatno blenula ki ovca da mi dođu u goste ljudi koji prakticiraju bezpelenaštvo i skinu dite nad sudoperom da obavi što triba (vjerovali vi ili ne al za to sam prvi put 'čula' na ovom forumu i prirodna refleksna reakcija mi je bila 'wtf' :shock: i ispitivanje okoline o čemu se tu zapravo radi, ali to zaista ne podrazumjeva osuđivanje)
Vidiš, vidiš, ja se čudim što se drugi čudeScandalous prvotno napisa
![]()
(u biti se ne čudim nego to smatram nepotrebnim, ali ajde).
Ja i dalje smatram da za iščuđavanje nema razloga kad se radi o stvarima vezanim uz npr. odgoj. Iako moram napomenuti da meni "iščuđavanje" ima dosta negativnu konotaciju koja vuče na to da se ja čudim kako uopće netko može misliti suprotno od mene.
Možda mi je bolje reći reći da smo "zainteresirani" za tuđe metode, to mi ipak zvuči malo blaže.
No, to je ono - il' je šija ili vrat - u principu se kužimo, samo debatiramo oko naziva.![]()
znam da je možda totalno OT ali...Ja se stvarno ničemu ne čudim :shock:
meni je sve normalno...svatko ima svoju normalu. ne postoji 'standardna' normala, svatko ima svoju.
pa nismo klonovi da smo svi isti 8)
iako, postoje u našem društvu, ponašanja koja su uobičajenija i ona koja su malo neuobičajenija ili potpuno neuobičajena...
PRIMJER:
uobičajeno - jednokratne pelene
neuobičajenije - platnene pelene
potpuno neuobičajeno - bespelenaštvo
nitko ne kaže da su najbolji roditelji oni koji se najneuobičajenije ponašaju, kojima se svi čude ili šta ti ja znam
ne mislim da je netko loš roditelj ako svom djetetu da hrenovke (ajme, šta ste zapele za hrenovke na ovom topicu) isto kao što ne mislim da je dijete s platnenim pelenama sretno dijete odgovornog roditelja...
Ali, mislim da je tema skrenula u skroz krivom smjeru. pitanje je bilo, koliko sam ja shvatila, koliko se naše metode/stavovi ili štajaznam razlikuju od stavova naše okoline.
a ne koliko smo dobri roditelji u odnosu a okolinu :/
normalno, najlakše je KUPITI sling, platnene pelene, i ostalih par gadgeta i brijati kako si nevjerojatno alternativan...
fakat![]()
ne, alternativna bih bila da sama sijem lan/pamuk, berem, češljam, tkam...
ne, nego je smiješno kupovati industrijske, mainstream proizvode koje pokrivaju mreže dućana, literature i marketinga i pritom si umišljati kako si nevjerojatno drugačiji (bolji) od drugih
radi se o izboru, biraš, da li ćeš nositi dijete u slingu ili ne..
mislim, kužim element iznenađenja ako se u Gornjoj Špičkovini u parku pojaviš sa slingom, ali šta to dokazuje?
Ja sam "crna ovca" 8) u svojoj okolini nisam srela roditelje koji su sličnih stavova - ne toliko spominjane hrenovke, smokići, nošenje u slingu, davanje djeci isključivo vode (moj je samo parp uta popio svježe iscjeđeni sok naranče u sklopu doručka), ne hodalica, da autosjedalica, na cipelicama s "anatomskim" uloškom i "kamenim" đonom, da produženo dojenje...
I stvarno bih se voljela barem ponekad u parkiću ili na igralištu družiti s roditeljima sa sličnim razmišljanjima jer se ponekad pitam jesam li ja stvarno fanatična (kao što mi pokušavaju prišiti) ili samo pokušavam djetetu pružiti najbolje što mogu i znam![]()
ne znamsofke prvotno napisa
nisam mogla nositi sling
pa upravo tako...sofke prvotno napisa
što jednom crna ovca bi... danas mainstream postade :/
Dosad nisam, ali sad ću se stvarno začudit jer mi se čini dio forumske populacije stvarno ne zna čitati (i evo ih na: :shock:)
Nije li postavljačica topica u svom prvom postu napisala
Ja sam to shvatila ovako:Mrvna prvotno napisa
Neka svatko odgaja svoje dijete kako misli da je najbolje (što roditelji uglavnom i rade).
A čudi je kako u njenoj okolini nema više istomišljenika ilitiga ljudi sa sličnim stilom odgoja, jer ih npr. tu na forumu ima dosta.
I ne znam točno ni kad je počelo čuđenje jer neki postupaju roditelji drugačije od druugih i jer neka djeca jedu hrenovke (pa opet: :shock: ).
Od pitanja koje je meni bilo posve razumljivo i blisko, priča je opet skrenula na isčuđavanje i (vrlo popularno) zgražanje.
Stvarno čudno.
= jer neki roditelji postupaju drugačije od drugihPcelica Mara prvotno napisa
cijela sam se zbunila od silnog čuđenja
A ja sad ne kužim nešto. Vi se svi slijepo držite točno propisanih pravila i ne skrećete s puta? Jer, što ja znam, ja sam neko vrijeme bila tog i tog stava, pa kad su djeca malo porasla, porasla i ja skupa s njima pa promijenila i mišljenje u vezi nekih detalja..Odgajam i njih i sebe, odnosno odgajamo se međusobno pa učimo. Ja sam prvog sina stavljala u hodalicu jer pojma nisam imala da to ne valja. Drugo dvoje nisam. Što sam onda ja-glupa jer sam prvo dijete stavljala u nevaljanu hodalicu ili sam super jer ovo dvoje nisam? Dojila godinu ipo ovo treće i prestala iz svog komoditeta-nije mi se dalo buditi 500 puta noću da bi mu dala cicu? Jesam odlična što sam dugo dojila ili komotna koza jer sam iz isključivo sebičnih razloga prekinula dojenje? Po meni bi bilo licemjerno da kažem kako sam crna ovca (jer ovdje je ta ista ovca u pozitivnom kontekstu) kad sam puno puta iz vlastite lijenosti skrenula s puta i prekršila svoja mala pravila. Nekad bitno iskačem iz okoline a nekad sam potpuno ista ko većina i ja i moja djeca utopimo se u nekakav prosjek. I baš mi tako paše
Nazalost, ne mogu se pohvalit da sam crna ovca jer u mom parku I vrticu sve neke slingasice, pa rodile doma ili u austriji, pa niko nis ne nudi smokija I bonbona, valjda skrto. Ili samo stado crnih ovaca
meda, ti donesi, pa ih ponudi!
Možda se razbježe, jer je to tako nezdravo i još kilu činjenica koje tome idu u prilog.
Opet ja sebe citiram, što to govori o karakteru?Anemona prvotno napisa
![]()
Htjela sam reči, ja ovu temu nisam shvatila kao za hrenovke, protiv hrenovke ili nešto slično, nego jednostavno da li imate različite stavove o roditeljstvu od svoje okoline, bez obzira koji su to stavovi, bitno je da li su drugačiji. :/
E baš sam takvu rečenicu i tražila... negativno bi bilo zgražanje nad nečim što nam je nepoznato, a čuđenje je sasvim normalna reakcija na koju se ne treba vrijeđati jer je produkt znatiželje... barem u mom slučaju...Pcelica Mara prvotno napisa
Moje mišljenje jest da ne postoje crne ovce... aposlutno svaki roditelj će odskakati u nečemu na što je većina navikla... ali pitanje jest zašto skupa rođendan ne bi slavili bezpelenaši, platnenopelenaši i oni koji koriste jednokratne pelene? Zar nisu druženje, razumijevanje, tolerancija...ma zapravo djeca najbitnija u cijeloj priči?
nije stvar u hrenovkama nego je stvar u tome što svaki ovakav topic završi na "dobar roditelj" - "nedobar roditelj".
Pa zapravo je topic tako i započeo, "mi" vs "oni", hodalice vs sling, hrenovke vs amaranth.. i koja je tu poanta? O čemu se tu ima diskutirati? (kvalitetno diskutirati, što ne uključuje tračati svoje poznate?)
ifi, svaka riječ ti je na mjestu.
Da se popravim:
".nije stvar u hrenovkama nego je stvar u tome što svaki ovakav topic završi na "dobar roditelj" - "nedobar roditelj
Pa zapravo je topic tako i započeo, "mi" vs "oni", hodalice vs sling, hrenovke vs amaranth .. i koja je tu poanta? O čemu se tu ima diskutirati? (kvalitetno diskutirati, što ne uključuje tračati svoje poznate?)
ifi, svaka riječ ti je na mjestu.
a ja ću sebe citirati s nekog drugog topika. da li postoje dva ista načina i stava o roditeljstvu?Anemona prvotno napisa
tako da, nemojmo se varati, ovaj topik ipak je o hrenovkama, hodalicama, platnenim pelenama i slingovima![]()
Ne znači da je netko dobar roditelj ako dijete nosi u slingu, ili koristi platnene ili ne daje djetetu piti sok. Dobar roditelj je onaj tko radi najbolje što može i zna da bi svi bili zdravi, sretni zadovoljni, i mislim da u svemu treba imati mjere.
E sad, što se tiče nekih razlika mislim da spadam u neki prosjek i da nisam baš crna ovca, bar se tak ne osjećam.
Dijete nisam nosila u marami jer mi to baš ne ulijeva sigurnost i ne bih se osjećala dobro da radim nešto za što sumnjam da za bebu može biti štetno (mislim na skroz malu bebicu). Čak mi idu na živce mame koje paradiraju s maramama po vrućini, bebe se kuhaju stisnute uz njih, ali glavno da je to cool i moderno.
Dojim još uvijek, skoro 2 godine, iako je moja odluka bila da to bude do 18 mj., ali mala slabo jede, ovisna je o cici, ima tek 11 zubića pa joj olakšava bol dok rastu, lakše zaspi po noći i zapravo je meni tak lakše jer ju cica smiruje. Nisam pobornik dojenja do 4 godine, ni pred širom publikom osim užom obitelji.
Koristili smo platnene za doma, a jednokratne za van. Nisam podnosila da bude mokra i prematala sam ju čim se popišala. Bezveze mi je kad netko naglašava da dijete koristi platnene i onda mu ih ne skida 4 sata, i tvrdi da osip nema s tim veze.
Hodalice i slična pomagala nismo koristili jer nema koristi a može biti štetno. Autosjedalicu koristimo uvijek, ali nisam sigurna da je ne bih vozila izvan sjedalice u nekom hitnom slučaju, npr. do doktora da se nekaj dogodi.
Pazimo na prehranu jer smo mm i ja dosta alergični na svašta. Smoki ne dajemo jer je imala reakciju kad sam ju dojila i najela se kikirikija. Isto tak izbjegavamo kravlje mlijeko. Slatkiše ne jede, jer je ionak izbirljiva, pa ju gnjavimo sa zdravom prehranom da kad već nekaj pojede to ne bude neki junk.
Uglavnom, mislim da smo negdje između onih koji hrane dijete s dimljenim kobasicama i vele "ah, ništ mu ne bu" i onih koji bi radije ostavili dijete da dehidrira nego mu dali da popije sok; između onih koje ne doje uopće i onih koje doje do 5 god.; između trogodišnjaka u jednokratnim pelenama i bebe bespelenaša itd, itd....
ma nije, ovo je još jedan isprazan topic na temu - '..how wonderful Mother I am..'
uvijek se bar mrvu ponadam da će netko bar baciti na neki link o alternativnom schoolingu ili iskustvu odgoja i života djece u malim zajednicama koje nisu klasične, postindustrijske nuklearne obitelji, ali uvijek se vrti par istih stvari - smokići, sling, pijenje vode i eventualno platnene pelene uz nepoljuljano uvjerenje o posebnom i nikad viđenom odgoju koji se provodi u obližnjem kvartovskom parkiću
je, sigurno nosim bebu po vrucini jer je to kul i moderno![]()
vec sam prije primjetila da gajis neki animozitet prema maramasicama.
stvar je u tome da pratis dijete, npr. sto se tice konkretno dojenja i nosenja u marami. evo, ti si odlucila dojiti do 18 mjeseci. a sto kaze tvoja kcer? sto ces napraviti ako ce ona htjeti dojiti do 4 godine?
ja sam k. nosila zato sto nije htjela u kolica, a ne zato jer je to kul. htjela sam se i ja vise puta odmoriti od nje, pa nije islo. onda reko--ajde, zasad slusam nju, odmarat cu se kad bude malo veca![]()
a ja ću te potpisati.Dijana prvotno napisa
u zadnje vrijeme ovakvi topici niču kao gljive nakon kiše.
meni je ok na nekom "namjenskom" topicu diskutirati o prehrani ili o hodalicama ili o dojenju, ali ne mogu shvatiti čemu služe ovi topici ja radim to, to i to i mislim da je isključivo tako dobro :/
jezušimarijo, sad će započeti litanije oko toga što tko točno radi: nosi li dijete u slingu, što mu daje jesti, koliko ga je dojio i je li dijete na nekom rođendanu skrivečki popapalo malo smokija.
a počne li se o dudama i o tome koliko puta ju je netko djetetu stavio u usta i kolika je bila količina grižnje savjesti dotičnog roditelja zbog te iste dude u ustima nemoćnog potomka, onda ništa nismo naučili iz 155000 istih ovakvih tema.
ovo je totalno zamorno, jer, tko je taj koji odlučuje tko je dobar roditelj svojoj djeci. ja sam najblja mama mojoj djeci, BEZ OBZIRA na to jel mi dijete ikad u životu jelo hrenovke, imalo dudu, bilo na adaptiranom ili je jurilo u hodalici. ili nije.
tužno je kad svako toliko moraš ponavljati da te cica ili sling ne čine roditeljem godine.
i da je prebrojavanje ili postrojavanje u najmanju ruku čudno, da ne kažem pretenciozno.
:Dsladjanaf prvotno napisa
A joj, ma nisam mislila generalno nego na neke primjere iz okoline. Znam neke mame koje baš rade sve ono kaj je u trendu pa tako i to, i ne izgleda baš dobro.mikka prvotno napisa
Je, ja sam odlučila dojiti do 18 mj., ali ima skoro 2 god. i još dojim. Za sad pokušavam smanjiti. Što ću napraviti kao bude htjela dojiti do 4. god. ? Onda ću biti grozna mama i probati nekako to prekinuti. Što ćeš ti napraviti ako tvoja kćer bude htjela dojiti do 7 god.?
sladjana f, imaš pravo, samo kaj su ovakve teme toliko zarazne da im se teško oduprijeti![]()
Svaka čast svim mamama koje uspiju duuugo dojiti djecu,pridržavati se svih pravila zdrave prehrane, nosati ih u slingu ili marami, ne upotrijebiti nijednu jednokratnu pelenu![]()
Mi smo negdje u sredini-prvi smo put dojili 8 mjeseci,sad smo evo premašili taj broj ( a dokle ćemo ,ne zna se), trošimo tone jednokratnih pelena,trudimo se jesti zdravo,ali u slast pojedemo i kupovnu kašicu, smoki ne jedemo,osim ako nam ga uvali baka ili se zateknemo na nekom rođendanu gdje je serviran, hrenovke tu i tamo pojedemo za doručak, pijemo i vodu i sokiće, kako nam kad paše, AS je uvijek i svugdje...
Nikome se ne iščuđavam kad je odgoj djece u pitanju,svatko zna najbolje...Moja okolina je još uvijek takva pa je SVIMA čudno što moje osmomjesečno dijete još uvijek ne sjedi samostalno i još uvije nije probalo jaje...
ma tko su to "mi", a tko "oni" :?Dijana prvotno napisa
[quote="apricot"]Rode i ČapljeDijana prvotno napisa
![]()
ak si 'alternativnije' provincijencije, onda je sling
ak si 'špica' provincijencije onda su Stokke kolica
često se, nažalost, na to svodi
ne treba stalno nabrajati tih par svetih krava 'dobrog' odgoja i paničariti koliko od pobrojanog se doma primjenjuje
[quote="Scandalous"]Ne znam na koga se misli ovdje pod "mi" i "oni", ali na indexovom forumu topic "majke protiv udruge roda" ima već 83 straniceapricot prvotno napisa
![]()
možda me pomiluju, ne nosim sling, a ni u platnenopelenaštvu nisam ni blizu redovitosti.
slađo, hoće da nas zavade!
Mi smo antihrenovkaši (da,da i ja istoapricot prvotno napisa
), i sve što spada pod istu kolonu, a "oni" su oni anonimci iz parkića, koji djeci daju štapiće i neznamštosvene, poznanice kojima je dijete bilo u hodalici, šogorice kojima su djeca s deset mjeseci jela monte
, kakav sočan materijal za trač, i to u najosjetljivijem području-roditeljstvu.
sladjanaf, potpis.
Proud to be a black sheep![]()
Lako je biti mainstream, malo teze je biti drugaciji i dosljedan u svojim nacelima ali sam sigurna da se trud isplati ...
Xsladjanaf prvotno napisa
![]()
Iako ipak moram napomenuti da se osjećam kao crna ovca ako govorimo o dojenju nakon 12 mjeseci i radi platnenih pelena... i da- radi ne-davanja kravljeg mlijeka, i radi davanja npr. griza od pira a ne običnog pšeničnog...
Mislim da je netko u ranijem postu rekao da ne valje kad beba duda dudu, a ne bi valjalo niti kad je ne bi dudala, i masa stvari se sudi tako - i kad je i kad nije - ne valja...
Mđtm, ipak mislim da je društvo, čitaj: većina, čitaj: mainstream (uvjetno rečeno) za npr. korištenje kinderbeta i jaaako protiv co-sleepinga (i ja sam bila jedna iz tog klana prije neg sam rodila![]()
), i također protiv produženog dojenja. Ovo govorim jer sam najviše kritizirana radi toga što od rodbine, što na drugim forumina.
pa ja sam sebi bila jako zgodna s maramom i slingom
i nemrem reci da mi nije godilo da me gledaju![]()
recimo, bilo mi je strasno bed kad sam si nadobudno narucila jedan hercig sling iz jamerike (jos ih onda nije bilo tu), ne bih li u svom malom selu u kojem ljetujem bila apsolutni hit - i onda je tonki bilo vruce u njemu i nije se bas htjela nositi (nesuradljivo malo cudoviste).