Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 160

Tema: Mainstream roditeljstvo vs iznimke

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja znam jednu koja doji malu,a mala ima četiri godine

inače su tradicionalna katolička hrvatska obitelj, najobičnija što se može zamisliti, gnušaju se gay ljudi, podozrivi su prema strancima, nepovjerljivi su prema nošenju djece u maramama, pokatkad nadupetaju dijete kad ne sluša (ništa pretjerano), ali su sve u svemu jako brižni..eh da, da li sam zaboravila napomenuti da ona doji do djetetove četvrte godine

i kak sad to, molim lijepo, kaj dugo dojenje nije samo privilegija 'nas'?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a zakaj

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    tužno je kad svako toliko moraš ponavljati da te cica ili sling ne čine roditeljem godine.

i da je prebrojavanje ili postrojavanje u najmanju ruku čudno, da ne kažem pretenciozno.
    :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    pa ja sam sebi bila jako zgodna s maramom i slingom
    i nemrem reci da mi nije godilo da me gledaju

recimo, bilo mi je strasno bed kad sam si nadobudno narucila jedan hercig sling iz jamerike (jos ih onda nije bilo tu), ne bih li u svom malom selu u kojem ljetujem bila apsolutni hit - i onda je tonki bilo vruce u njemu i nije se bas htjela nositi (nesuradljivo malo cudoviste).

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma dajte više - glupost je sve to! Svako radi kaj hoće i kaj misli da je najbolje za dijete - možda je neko dijete koje je rođeno prir.putem/nošeno maramom/dojeno do ....?/.... manje sretno od onoga smokaša/hrenovkaša/adaptiranogaša......?
    Koga briga?
    Naravno da u današnje vrijeme kad je informacija tako lako dostupna - svaki roditelj može istraživati i lako shvatiti korisnost/štetnost - hrenovkica, smokića i porođaja ovakvih i onakvih - čudno je jedino da se onda baš korisnici tih opet navodim primjer - hrenovkica (e danas ću ih kupit više kolko me nerviraju ) i ostalog ČUDE onima koji to ne koriste (ni sok, ni smoki, ni tralalala).
    I glupo je i govoriti nekome - e nemoj to to ti je štetno.
    Ja sam do svih informacija došla sama i tako može svako ko želi.
    I niko ovdje nije ni govorio da je bolji raoditelj zato kaj OVO i ONO radi ili ne radi.
    Ja prije nisam ni primjećivala žene koje doje - meni je to bila nepoznanica i uopće me se nije ticalo - koliko doje i zašto? Kakve to ima veze sa mnom? Jede hrenovke - kaj me briga?
    Nosi dijete u marami - kaj me briga?
    Vozi ga u kolicima - kakve veze ima sa mnom?
    Ali sada kad imam maleno - lijepo mi je vidjeti mamu koja doji i nosi u slingu. Meni je lijepo, nekako prirodno.
    Al raspravljat ko kak zašto i :shock:
    ma dajte, uživajte u roditeljstvu i to je već prvi korak ka - kako biti dobar roditelj! Jednostavno - morate biti sretni.
    S hrenovkama ili bez.
    A bum ih kupila danas pa makar.....

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Proud to be a black sheep

Lako je biti mainstream, malo teze je biti drugaciji i dosljedan u svojim nacelima ali sam sigurna da se trud isplati ...
    Ovo mogu potpisati i nadodati da kroz svoja iskustva i iskustva drugih roditelja rastemo. Uopće nije bitno, barem meni, svrstati se u neku od kategorija. I ja sam iz mainstreama (razdoblje prije Rode) ušla među 'crne ovce' kroz čitanje postova, tekstova s portala i traženja informacija kroz knjige, seminare i sl. I prošla sam svašta, od tradicionalne prehrane do veganske, od potpunog neznanja o dojenju do produženog dojenja, od pelenaštva do bespelenaštva, od cjepiše do necjepiše... To je moj put kao majke, i samo moj...
    Volim čitati o iskustvima svih roditelja i ne svrstavam ih u kategorije. Ipak, moram priznati da se družim sa istomišljenicima, ili barem onima koji ne kolutaju očima.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: Mainstream roditeljstvo vs iznimke

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Dosad nisam, ali sad ću se stvarno začudit jer mi se čini dio forumske populacije stvarno ne zna čitati (i evo ih na: :shock: )

Nije li postavljačica topica u svom prvom postu napisala
    Citiraj Mrvna prvotno napisa
    Nije da me to nešto specijalno zabrinjava. Samo me čudi kako je teško pronaći istomišljenika u stvarnom, ne-virtualnom svijetu.
    Ja sam to shvatila ovako:
    Neka svatko odgaja svoje dijete kako misli da je najbolje (što roditelji uglavnom i rade).
    A čudi je kako u njenoj okolini nema više istomišljenika ilitiga ljudi sa sličnim stilom odgoja, jer ih npr. tu na forumu ima dosta.
    Eto neki znaju čitati. Mašala :D A neki su jedva dočekali ovakav topik (priznajte bar sebi) kako bi se mogli zgroziti nad podjelama i svrstavanju u nekakvu elitu (je, jako mi je elitno teglit dijete u slingu dok ostale mame ležerno šeću s povjetarcem oko sebe).
    I hoćete li više prestati o vražjim hrenovkama?! That's not the point!

Kad sam otkrila Rodin forum, iznenadila me količina roditelja koji dijele slična uvjerenja. Uvjerenja u kojima sam se, većinom, i ja pronašla. Sljedeće iznenađenje je bilo kad sam shvatila da koliko god velika forumska zajednica bila, ljudi iz moje okoline joj ne pripadaju a bila sam uvjerena da su svi Rode. Vjerojatno zato što se ti stavovi meni čine prirodni i logični, pa sam naivno pretpostavila da su svima takvi.

O tome se radi.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mainstream iz RL i mainstream s Rode su bitno drukčiji (ja se nisam u potpunosti pronašla ni jednom). Znači crna ovca posvuda

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da - skužih i ja da si se to pitala, to se i ja pitam i mogu reći da ja uopće osim ovdje ne susrećem istomišljenike. Na poslu su se svi isčuđavali mojem roditeljstvu (pa i još - posebno dojenje) ali mene to više uopće ne dira. I manje se i začuđuju kad osjete da su meni moja načela prirodna i normalna. A ja njihova ne diram, znanje je svima dostupno. Pitanje je samo želja.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Scandalous prvotno napisa
    A čuđenje je zapravo jedino za koje mogu reći da je normalno... jer sve što odkače od nečega na što smo navikli izaziva u nama reakciju, koja sasvim prirodna i normalna, a to je upravo čuđenje i nije mi jasno zašto se netko na to vrijeđa...
    Lijepo receno. Inspiracija svake dobre rasprave. I jedan od izvora filozofije

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ptpis ifi, osim ovog
    Kad te Bara pita a što motaš dijete u krpe, a ti kažeš - zdravije ti je, jeftinije, ugodnije djetetu, čuvaš okoliš - pa i ona će kad vidi da nije teško.
    na to mogu samo reći - nema šanse hoze

Ja sam možda po ovim parametrima prilično ekstremna, ali bih si teško mogla priuštiti luksuz da se u svojoj sredini družim samo s onima koji misle i rade kao ja. Ponekad se osjećam kao crna ovca, pomalo, ali u principu mi je dovoljno da onaj s kojim se družim tolerira moj stav jednako kako ću i ja tolerirati njegov/njezin.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moguće je pronaći istomišljenike u stvarnom svijetu. U našem parkiću sam srela mamu koja radi slično kao i ja, a pojma nema o Rodi. Informacije su svima dostupne, postoje pedijatri, knjige, mame i svekrve. Zdrav razum i prava informacija su zlata vrijedni.
    Moje iskustvo je da nema toga (dojenje, dude, hodalice, marame...) što te svrstava u grupu dobrog roditelja. Ne želim biti savršen roditelj. Želim se truditi i učiti na greškama. Koji bi to bio teret mojem djetetu da sam ja savršena i da se ona trudi to dostići a ne može. Svi smo samo ljudi. Kao što reče Ifigenija, samo nas tolerancija i ljubav mogu spasiti.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ana, i da želimo, nije moguće biti 0-24 h savršen.
    Poštujem one koji teže tomu, ali čemu?
    Život je lijep, živite ga - bez idealiziranja.

Isto tako je i s roditeljstvom - kakav je recept za biti dobar roditelj?
    Dobri mama i tata su oni koji imaju velika srca puna ljubavi za dijete.
    I iz ljubavi se griješi, zar ne?
    Mejbi, kad skuhaš hrenovke, to nije dobro za želučić, ali priča koju ste zajedno pročitali ili kolače koje ste zajedno ispekli, ostavljaju upisani trag u dječjim uspomenama, kojih će se rado prisjećati.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Marna prvotno napisa
    Mejbi, kad skuhaš hrenovke, to nije dobro za želučić, ali priča koju ste zajedno pročitali ili kolače koje ste zajedno ispekli, ostavljaju upisani trag u dječjim uspomenama, kojih će se rado prisjećati.
    to je ono što me zanima: ako ja ne kuham hrenovke, znači li i da ne čitam priče?
    da ne mazim dijete?
    da ne idemo u šetnju?
    u kazalište?
    na izlete?
    da ne razgovaramo?
    da se ne družimo?
    da ne glumimo?

jer ja, eto, gubim energiju razmišljajući kako neću kkhati hrenovke.

tako sam ja shvatila ifigenijin post.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    pa ja sam sebi bila jako zgodna s maramom i slingom
    i nemrem reci da mi nije godilo da me gledaju

recimo, bilo mi je strasno bed kad sam si nadobudno narucila jedan hercig sling iz jamerike (jos ih onda nije bilo tu), ne bih li u svom malom selu u kojem ljetujem bila apsolutni hit - i onda je tonki bilo vruce u njemu i nije se bas htjela nositi (nesuradljivo malo cudoviste).
    A mislila sam da je ovaj topic nepotreban

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

[
    tako sam ja shvatila ifigenijin post.
    ma daj :shock:

Kad sam otkrila Rodin forum, iznenadila me količina roditelja koji dijele slična uvjerenja. Uvjerenja u kojima sam se, većinom, i ja pronašla.
    vidiš, ja sam ga shvatila na način da ima eto i nas koji hrenovke, slingove, platnene itd. jednostavno ne ubrajaju u svoja uvjerenja. kojima je uvjerenje preteška riječ da bi se radilo o npr. slingu. pa čak mi ni dojenje ne spada u uvjerenje.

da se npr. nečija uvjerenja oko roditeljstva ne mogu na oko primjetiti u kvartovskom parkiću, ili da ja ne mogu imati neko mišljenje o npr. a zakaj kao roditelju koje će ovisiti o tome da li će njeno dijete prihvatiti ili ne prihvatiti fensi sling iz jamerike

šta ja znam, možda ja ne pridajem svemu tome toliku pažnju pa meni sve to skupa ne predstavlja ništa toliko drugačije da bi se moglo govoriti o nekakvom mainstreamu vs crnim ovcama (sofke je to bolje objasnila).

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Na Forumu - kad netko nešto napiše i onda druga osoba dođe, citira ga i na citat složi kolutajući i buljooki smajlić onda je to (meni osobno) iritantno i odličan povod za vrijeđanje (u smislu da se prva osoba nađe uvrijeđena, ne mislim na psovanje) i razvoj prepucavanja.:
    Tebi je to iritantno? :/ A čemu služe smajlići? Oni su dozvoljeni i tu su da bismo ih koristili. Ili možda ti baš i nisi za slobodno izražavanje vlastitog mišljenja o nekoj temi? Ne treba nam cenzor.
    Iako moram napisati da se ja više čudim kako je postalo uobičajeno "iščuđavati" se nad drukčijim. Ja odoh lijevo, ti desno...who cares? Šta se sad imam čuditi?
    Naročito kad se radi o intimnim stvarima poput odgoja, poroda, dojenja, seks. orijentacije, kupovanja bokserica mužu
    Ja, primjerice, nisam tip osobe koja, nakon što mi netko ispriča kako tuče dijete, odgovori: - Aha, OK. A što kuhaš za zimnicu?
    Nego kažem svoje mišljenje / komentar.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

apri, samo da nadodam da ovaj moj :shock: nije nimalo uvredljiv, stvarno se čudim da si tako shvatila ifigenijin post.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mene ubi ovo ladičarenje. pa nismo u americi

ako ja nisam dojila svoje dijete, znači li to automatski da ga nisam nanašala u slingu?

ako nisam dala hodalicu, znači li to da nisam dala ni hrenovke?

ako sam dala dudu, znači li to da sam pokleknula pred smokićima?

ako nisam dala dudu, znači li to automatski da mi dijete ne spava u krevetiću nego sa mnom u bračnom?

ako sam dala hodalicu, jesam li samim time dijete osudila na cjeloživotno prejedanje džankfudom?

jer na to se svodi ova rasprava.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mainstream iz RL i mainstream s Rode su bitno drukčiji (ja se nisam u potpunosti pronašla ni jednom). Znači crna ovca posvuda
    bome, imaš pravo.

mene je doduše iznenadilo da ono za što sam jedno vrijeme viseću na forumu zabrijala da nije mainstream - kako je zapravo normalno i uobičajeno. i nisam niš posebno jer i sama tako radim.

npr.
    - u naš vrtić 98 % roditelja dovozi djecu vezanu u AS.
    - oko mene je jako puno roditelja s malom djecom (ekipa je krenula sveudilj rađati ) samo nekolicina je kratko dojila ili nije uopće (recimo jedna - dvije).
    - u parku je junk (ako ćete ga uopće tako zvati) slani štapić, a najčešće se jede voće
    - hrenovke uopće nisu predmet rasprave, klinčadija jede kuhane ručkove
    - nema fizičkog kažnjavanja
    - marame, slingovi, isl. ni malo rijetka pojava

pa sad mislim da zapravo živim u super zdravoj okolini gdje je odlično kad si mainstream

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Ja, primjerice, nisam tip osobe koja, nakon što mi netko ispriča kako tuče dijete, odgovori: - Aha, OK. A što kuhaš za zimnicu?
    Znaš kako zovu osobu koja nepozvana komentira tuđa posla?

A šansa da ti netko ispriča kako tuče dijete je relativno mala tako da pretpostavljam da je ta usporedba - mlaćenje djeteta/zimnica tu samo radi šokiranja. Ono, da netko pričita i onda poslaže 6 ovakvih :shock:
    Mislim, kad ih već smijemo koristiti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Na Forumu - kad netko nešto napiše i onda druga osoba dođe, citira ga i na citat složi kolutajući i buljooki smajlić onda je to (meni osobno) iritantno i odličan povod za vrijeđanje
    pih ti nemaš pojma, ti smajlići služe da se začine napolitanke

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako ja nisam dojila svoje dijete, znači li to automatski da ga nisam nanašala u slingu?

ako nisam dala hodalicu, znači li to da nisam dala ni hrenovke?

ako sam dala dudu, znači li to da sam pokleknula pred smokićima?

ako nisam dala dudu, znači li to automatski da mi dijete ne spava u krevetiću nego sa mnom u bračnom?

ako sam dala hodalicu, jesam li samim time dijete osudila na cjeloživotno prejedanje džankfudom?

jer na to se svodi ova rasprava.
    joj, slađo...
    ti samo lijepo objašnjavaš ono što ja zapetljam

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

joj, slađo...
    ti samo lijepo objašnjavaš ono što ja zapetljam
    ja i dalje mislim da ste vas dvije površno čitale ifi 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Joj, ja tako mrzim to izvlačenje citata
    Ali, evo... odavde sam ja shvatila da mi koji ne dajemo hrenovke (o, jadne hrenovke, ako se nekome ne štuca od njih, štucat će se njima samima)...

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Al brate ne o hrenovkama više od tri minute, ni o hodalici više od par sati... al o ljudskosti, toleranciji i ljubavi, o uključivanju što više ljudi u krug poštovanja, podrške i prijateljstva - e o tom treba mislit.
    toliko razmišljamo o hrenovkama i hodalicama da se ne stignemo baviti važnijim stvarima.
    Pa tko bi o hrenovkama UOPĆE razmišljao, a kamoli tri minute?!
    (ok, sada demantiram samu sebe jer ovdje pišem traktate o hrenovkama, ali dijete mi sada spava, a ja na telefonu, pa si to mogu priuštiti)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

o bidnih li hrenovki..

jel smo tako mogli i o paštetama ili iz nekog pradavnog razloga kojeg se više nitko na forumu ne sjeća moraju biti baš hrenovke?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

hrenovkaši
    paštetaši
    nehrenovkaši
    nepaštetaši...

šta ja znam...
    možda bolje zvuči

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hrenovkaši
    paštetaši
    nehrenovkaši
    nepaštetaši...

šta ja znam...
    možda bolje zvuči

što ako imamo nehrenovkaša paštetaša?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    što ako imamo nehrenovkaša paštetaša?
    o, to su oni koji koriste jednokratne
    ali barem drek bacaju u wc, ne zamotavaju ga u pelenu pa samo šiknu u kantu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    mene je doduše iznenadilo da ono za što sam jedno vrijeme viseću na forumu zabrijala da nije mainstream - kako je zapravo normalno i uobičajeno. i nisam niš posebno jer i sama tako radim.

npr.
    - u naš vrtić 98 % roditelja dovozi djecu vezanu u AS.
    - oko mene je jako puno roditelja s malom djecom (ekipa je krenula sveudilj rađati ) samo nekolicina je kratko dojila ili nije uopće (recimo jedna - dvije).
    - u parku je junk (ako ćete ga uopće tako zvati) slani štapić, a najčešće se jede voće
    - hrenovke uopće nisu predmet rasprave, klinčadija jede kuhane ručkove
    - nema fizičkog kažnjavanja
    - marame, slingovi, isl. ni malo rijetka pojava

pa sad mislim da zapravo živim u super zdravoj okolini gdje je odlično kad si mainstream
    Evo ga - nakon 3 stranice hrenovaka i supermama, konačno odgovor na pitanje iz prvog posta (ispričavam se ako je netko još prije odgovorio, nije mi se dalo tražiti među silnim hrenovkama).

To je i mene baš zanimalo i mislim da je to trebala biti bit topica. Ja npr. imam potpuno drugačiju okolinu od Tiwi (osim što je i oko mene jako puno roditelja s malom djecom). Tako se oko mene doji max mjesec dana, a onda slijedi gubljenje mlijeka; nitko ne koristi platnene pelene; nitko nema sling/maramu; AS stoje u autu, ali ne koriste se uvijek ili dijete u njima nije vezano; svi doma imaju hodalice osim nas sirotinje; na-na po guzici je popularna odgojna metoda...
    I zamislite - ne pričamo o hrenovkama i ne znam jedu li ih naši mali prijatelji, ali nas svi uredno nude smokijem u parku. :shock: I zamislite - ja onda dam M. da uzme smoki i jede ga s njima :shock: jer je to dio njene (a i moje) socijalizacije.

I očito sam jako glupa jer ne mogu shvatiti zašto je tema od jednostavnog pitanja skrenula na hrenovke i raspravu tko je bolja mama. Jer uopće o tome nije riječ, niti itko ovdje smatra da je bolji roditelj jer se po nečemu razlikuje od susjeda roditelja. Ustvari, tko zna, možda će za koju godinu ispasti da djeca koja su jela hrenovke imaju veći IQ od onih koji nisu, ili da cure koje su koristile hodalice imaju bolje noge.

Uostalom, ja sam se oko nekih stvari dugo lomila, npr. cipoelice - tvrde s uloškom vs. mekane bez uloška. Danas smo i tu jedini, M. ima mekane cipelice, po mogućnosti bez uloška i mogu se samo nadati da nisam pogriješila. Jer, na kraju krajeva u potpunoj smo manjini (tj. jedini), a vjerujem u zakon velikih brojeva.
    Pa mi je i zato drago pročitati postove kao od Tiwi ili Ana i mamino zlato, kao potvrdu da barem neke stvari vjerojatno ne griješim, unatoč zakonu velikih brojeva.

A da kojim slučajem imam ovlasti - ne bi više ni mogle napisat hrenovka, pisalo bi vam samo gruba riječ u zagradama.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Marvna,

da ti odgovorim, moje je misljenje,vezano za na tvoj prvi post (jer sto se iza njega naslagalo mi je bas bas...dojadilo, i ponavlja se 36457 put):

da sam bajker, vjerovatno bih postala na nekom forumu di se okupljaju motoristi, pa bi ondje uzivala trkeljati o trendovima, getribama, coperima, skuterima, kacigama itd i svijet bi mi se cinio puuuun motora.

ipak kad bi izasla iz svoje kapije u mojoj Spickovini Donjoj nitko nema motor, a i u Zabregu je isto vise auta nego dvokotaca. A tu su jos i biciklisti, i roleri, masa njih se vozi busicima, tramvajima, a koliko je tek cipelcugovica.....

to ti je i ovdje!

ovdje je mjesto gdje se okupljaju oni koje zanima sta se tu pise. oni koji nemaju interesa za to, nece niti zujati ovdje kao ti i ja.

zujat ce po onom nekom drugom, trecem, 45-tom forumu koji ih zanima. i vjerovatno se razocarati isto kao i ti, kad ode u parkic i tamo ne naide na mame iz njenog virtualnog forumskog svijeta....

nego:

npr dve Rode

virtualni svijet nije sto i stvarni!

sta sam ja onda crna ofca, jer se vozim na motoru a svi drugi u autima? nisam ja to odmah kuzila, ali eto doslo mi je nakon staza postanja....

ako ne volis bajkere, koji smisao iscitavat njihove forume i zgrazavat se?

"vozi se u cem oces, briga te za druge" ako si na biciklu, odi na bic-forum, ako se furas vlakom od na HZ web site, ako koristis platnene i dojis imas eto Rode, ako mlatis dijete ko vola u kupusu sigurna sam da ima forum di se i takvi "druze" (nedajboze... )

najvaznije od svega je da su nam informacije dostupne vise nego ikad, svatko ima mogucnost izbora i ne mora se za nista nikom opravdavat.

svi smo mi ovce

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

au kako ste zabrijale
    kad sam odgovarala bila sam u uvjerenju da postoji samo jedna stranica

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    A da kojim slučajem imam ovlasti - ne bi više ni mogle napisat hrenovka, pisalo bi vam samo gruba riječ u zagradama.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Boze, nema me sto godina, onda dodjem i vidim da se na izazovima nista ne mijenja....

I da....bilo bi mi super reci da sam crna ovca, ali u mojoj okolini, nazalost, svako se o sebi zabavio, pa me ne bi primijetili ni da sam fluorescentno zelena....

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Znaš kako zovu osobu koja nepozvana komentira tuđa posla?

A šansa da ti netko ispriča kako tuče dijete je relativno mala tako da pretpostavljam da je ta usporedba - mlaćenje djeteta/zimnica tu samo radi šokiranja. Ono, da netko pričita i onda poslaže 6 ovakvih :shock:
    Mislim, kad ih već smijemo koristiti
    Kod mene nije mala... skoro 60% roditelja koje znam mi to pričaju ili spomenu (jednom).
    A kada mi se nešto kaže onda se osjećam pozvanom da učestvujem u razgovoru i kažem nešto na tu temu...
    ...ima i druga opcija - osoba mi ništa ne kaže, ja ne bi ništa ni komentirala niti se dotakla te teme.

Takoooo daaaaaa... smatram da to ipak nije nepozvano komentiranje tuđeg posla, jer onda ta osoba svoj posao predamnom ne treba niti spominjati.
    Inače, šta se dešava? Ja mogu samo klimati na sve što mi sugovornik kaže, a da nikad ništa ne komentiram, jer eto, nepozvano komentiram tuđi posao?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da sam mlada i neobuzdana forumašica kao nekad davno negdje drugdje onda bih odmah na receptima postavila topice Hrenovke - na sto načina... i da je ovo forum tog tipa.

Al nije, pa ću samo

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Iščitavajući postove o hrenovkama i ne-hrenovkama, sjetila sam se da su jednu curu u osnovnoj šk. zvali Hrenovka, ali iz sasvim drugog razloga.

Ok, svatko ima svoje asocijacije.

Neću sada skretati s kolosjeka.
    Postaje mi sve zanimljivije i zanimljivije.

U iščekivanju ostalih odgovora/mišljenja ...
    Ili zaključavanja?

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

U mojoj okolini ima svačega, ali veseli me da ima i dosta 'instinktivnih' Roda (kao npr. MM koji to ni u snu ne bi priznao) - hoću reći prakticiraju roditeljstvo koje je propagira i udruga: AP, coosleeping, dojenje...

Bez obzira na smoki (da ne rečem grubu riječ ) vidim dosta primjera da su djeca npr. nošena/dojena, da u incidentnim situacijama roditelji reagiraju na neki meni prikladan način (a ne odmah po tamburi), pa slučajno saznam da je još jedna mama tandemašica i sl, drugi da su coosleeperi i sl. Puno toga se ne vidi na prvu, i neki junk food fakat može zavesti na krivi trag. Vrtićka djeca uglavnom dolaze u AS, mali bajkeri nose kacige... Mislim, vidim dosta pozitivnih primjera.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Olivija prvotno napisa
    Puno toga se ne vidi na prvu, i neki junk food fakat može zavesti na krivi trag.
    Pa nije valjda smoki indikator stila roditeljstva?

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Puno toga se ne vidi na prvu, i neki junk food fakat može zavesti na krivi trag.
    Pa nije valjda smoki indikator stila roditeljstva?
    Mislim da nekima je. Meni osobno nije.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i opet ispočetka...

apri, nemaš li sling, nemaš ništa. ostavljaš tragove neangažirane Čaplje

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se vraćam na prvo pitanje.
    u našem parkiću ima i jednih i drugih, dakle i onih s kojima se slažem oko nekih stvari u odgoju ( s nikim baš u svim stvarima) i onih s kojima se baš ne slažem. ali nemamo neke rasprave tko je bolji.
    eventualno je koji put koja baka pala u nesvjest kad sam rekla da moje dijete ne jede npr. smoki. nekako mi se sviđa to uvažavanje stavova.
    mama koja svom djetetu daje to i to, a zna da mi to ne dajemo prvo će pitati mene može li joj dati. isto tako ću ja bez ikakvog srama ostaloj djeci ponuditi svježe voće.
    sad baš više i nema nekih stvari koje ne jede, ali uzet će npr. 2 smokija ili 1 kiki i doći to prijaviti. jednostavno nema naviku pretrpavanja grickalicama.
    s druge strane, u očima dječice u vrtiću ja sam definitvno bad guy.
    mislim većina ostalih donosi grickalice, pa se onda pojavi ta gitina mama i donese sušeno voće, skroz bez veze. a još se i teta oduševi zdravim grickalicama.
    ne smatram se ništa boljom od one mame koja je donijela čips. jer, i ona je samo htjela počastiti djecu. samo se razlikuje naše viđenje "dobrih" grickalica.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zdrava prehrana je posve novi svemir u tom toliko opjevanom tzv. alternativnom, ali i bilo kojem običnijem odgoju

ne znam da li je nezdravije davati djetetu smoki ili meso iz uzgoja (prepuno antibiotika i svakojakih kemijskih smjesa)

tak da bi trebalo malo 'oladit' oko tih smokija jer ima i gorih stvari za jesti, a za koje nas uvjeravaju da su zdrave (čitaj homogenizirano i pasterizirano kravlje mlijeko iliti mlijeko s dućanske police iz tetrapaka)

no da bi se znalo što je sve nezdravo,trebalo bi valjda pročitati puno svakojakih stranica, pa i na engleskom, ovak se lakše uhvatit smokija i hrenovki i deri miško

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja osobno nisam aludirala na zdravo-nezdravo, nego na drugačije.
    i drago mi je da se kod nas te razlike poštuju. ja neću nekome govoriti da nešto ne daje svom djetetu, a netko drugi neće meni govoriti kako sam grozna jer ne dajem to isto.
    ja sam npr. u ekstremu kod AS, g se ne vozi bez AS, ali ni ja ne vozim tuđe dijete bez AS u svom autu. tu sam neumoljiva i tuđi stav me ne zanima.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jedno dijete sam rodila uz "pomoć" dripa, kratko sam dojila, koristim jednokratne pelene, jedno je voženo u kolicima, drugo nošeno u slingu, jedemo paštetu i hrenovke, spavamo zajedno....
    U svoje okoline sam drugačija jer :
    - mi ne smete što mi se mlađe dijete budi 5 puta po noći, a starije seli u bračni krevet,
    - djeca ne dobivaju "po guzi"
    - nemaju klasične kazne
    - ako nisu gladni u trenu kad sam ja zamislila da bi trebali jesti, ne uzbuđujem se što ne jedu
    - zanima me što misle i uvažavam njihovo mišljenje
    - ne mislim da je za odgajanje sretnog djeteta važno da budem uvijek u pravu, da bude po mom i da me mora slušati zato što sam JA to tako rekla
    ....
    I da, u svojoj okolini sam u manjini jer pokušavam gledati stvari iz dječjeg ugla, a ne samo iz svog.

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ajme, ja se večeras nakačila na ove izazove roditeljstva

baš sam se malo zamislila, i zaključila da je u mojoj okolini većina slična po pitanjima roditeljstva nama, bar po nekim parametrima... prijateljice koje još nisu rodile opskrbljujem Searsom i nagovaram na zajedničko spavanje i dojenje (ne dijelim s njima iskustva s poroda da se ne preneraze ).
    fanatična sam u pitanju obaveznog korištenja autosjedalica (s mene je prešlo i na mm-a) i žestoka protivnica cry metode, od toga se totalno raspametim

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    tak da bi trebalo malo 'oladit' oko tih smokija jer ima i gorih stvari za jesti...
    Stvarno se slazem s tobom. Sto se smokija i ostalih grickalica tice... Moja kcer do njene druge godine nije jela grickalice sa crne liste sve dok... Jednog smo dana bili na igralistu gdje je bilo jos nekoliko djevojcica njene dobi. Jedna je mama izvadila (ah, taj) smoki. Nikad necu zaboraviti pogled svoje pahuljice kojim je pitala- mama, smijem li? Naravno da sam joj dopustila da uziva sa svojim vrsnjacima u toj 'poslastici'. Procijenite sami sto bi joj vise skodilo- moje inzistiranje na zdravoj prehrani ili ta dva nesretna smokija. Priznajte, i vi ponekad 'munete' ponesto sa crne liste prehrane. I sad cu reci jednu nepopularnu recenicu- pa sto vam se strasno nakon toga desilo?!

Vjerujte, nisam grintalo, ali sljedece su me recenice natjerale na komentar.

Npr.

Citiraj gitulja prvotno napisa
    ne smatram se ništa boljom od one mame koja je donijela čips. jer, i ona je samo htjela počastiti djecu. samo se razlikuje naše viđenje "dobrih" grickalica.
    Oprosti, ali tesko mi je povjerovati da je ova recenica zaista iskrena.

Citiraj franica prvotno napisa
    U svoje okoline sam drugačija jer :
    - mi ne smete što mi se mlađe dijete budi 5 puta po noći, a starije seli u bračni krevet...
    Molim te, daj mi recept kako pored ovoga funkcioniras danju?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo ja jesam, al' ne vidim nikakvo posebno ladicarenje. Svi su, jednostavno, isti. Tek poneki su iznimke.

On topic - ne znam kaj bi rekla. Mozda najbolje da nis' ne kazem jer nemam djece.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Inace, jelte, potpisujem sladju. I Ifigeniju, jerbo mi je skroz jasan bio njezin post.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Pahuljica prvotno napisa

Vjerujte, nisam grintalo, ali sljedece su me recenice natjerale na komentar.

Npr.

Citiraj gitulja prvotno napisa
    Oprosti, ali tesko mi je povjerovati da je ova recenica zaista iskrena.
    E sad mene, oprosti, zanima zašto.
    To što ja neću ponuditi čips ne čini me boljim roditeljem. ja jednostavno nemam naviku jedenja grickalica, pa nema ni moje dijete. isto tako joj neću braniti da pojede ako ju netko ponudi.
    kad bi bar bilo tako jednostavno biti dobar roditelj - ne nudim čips pa sam super. to što sam npr. nervozna ili urlam zapravo i nije važno, jer ja sam najbolja. ne nudim čips nego grožđice.
    Oprosti, ali glupost. ja sam samo navela po čemu se razlikujem, a ne počemu sam bolja. a to je ako se ne varam bilo i pitanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •