Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 160 od 160

Tema: Mainstream roditeljstvo vs iznimke

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    ne znam da li je nezdravije davati djetetu smoki ili meso iz uzgoja (prepuno antibiotika i svakojakih kemijskih smjesa)

tak da bi trebalo malo 'oladit' oko tih smokija jer ima i gorih stvari za jesti, a za koje nas uvjeravaju da su zdrave (čitaj homogenizirano i pasterizirano kravlje mlijeko iliti mlijeko s dućanske police iz tetrapaka)
    X

Ovo baš debelo debelo potpisujem.
    Ustvari, to je jedan od razloga zašto rijetko posjećujem pdf pozeleni i neke teme o prehrani. Sasvim mi je besmisleno pričati o zdravoj hrani s obzirom na nitko od nas ne živi u nekom izoliranom svijetu, ima vlastitu kravu, koze, koke i dr. te uzgaja svoje povrće i voće. Još kad uzmemo u obzir da su pesticidi (razneseni vjetrom) nađeni i u slojevima polarnog leda i u snijegu na Himalaji... istina je da ne postoji zdrava hrana. Na sreću, postoji proces prilagođavanja (ili ti ga čak naša mala evolucija) pa nas ti otrovi više ne mogu tek tako ubiti (iako bi naši davni pretci vjerojatno pocrkali u roku keks da ih sad nejake ubacimo u naš zagađeni svijet).

I možemo li sad završit sagu o hrenovkama?
    Ili, neka o njima pričaju samo oni koji jedu meso iz vlastitog prirodnog uzgoja.

I da dodam, vezano uz topic, ja npr. jedva da imam podršku (ako je prešućuivanje i tek povremeno zgražanje podrška) šire obitelji za dojenje u trudnoći. Razumije me valjda jedino MM, jer živimo zajedno pa vidi koliko je M. važna njena cika i zašto nemam srca prestati. Dojenje preko 2 godine i nije neki problem, ali u trudnoći :shock: Naravno, mnogi me zbog toga smatraju lošom i neodgovornom majkom jer ugrožavam fetus I sigurno, 100% sigurno, ne bi dojila u trudnoći da nije bilo rodinog foruma i da živim u skladu sa svojom okolinom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    I možemo li sad završit sagu o hrenovkama?
    Ili, neka o njima pričaju samo oni koji jedu meso iz vlastitog prirodnog uzgoja.
    ja uopće ne bih rekla da se ovdje radilo o hrenovkama :/
    to je ipak bio alegorijski prikaz dobroga i lošega roditeljstva

a ovo o mesu iz prirodnoga uzgoja...
    što sada to znači; ako nemam mogućnosti kupiti meso kokica koje skakuću po dvorištu, onda ionako nema veze kako hranim djecu?
    pa nije li poanta da ih čuvam koliko god mogu?
    ako već moram meso kupiti u najbližem supermarketu, znači li to da trebam sve pustiti k vragu?!

ili je ovaj topic prepametan za mene kada ništa ne razumijem :?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

a ovo o mesu iz prirodnoga uzgoja...
    što sada to znači; ako nemam mogućnosti kupiti meso kokica koje skakuću po dvorištu, onda ionako nema veze kako hranim djecu?
    pa nije li poanta da ih čuvam koliko god mogu?
    ako već moram meso kupiti u najbližem supermarketu, znači li to da trebam sve pustiti k vragu?!

ili je ovaj topic prepametan za mene kada ništa ne razumijem :?
    I meni malo smeta ta iskljucivost... Znaci, ako ne mogu pruziti djetetu 100% prirodno (jer je cijeli svijet zatrovan, 'oces zrak, 'oces voda), mogu joj slobodno dati da jede kakvogod smece...

Kaze poznanica da malo mozda previse pazim na tu dohranu 'jer ionako ce mi u jaslicama svasta jesti'. Meni to nema smisla i ja se trudim koliko mogu, pod cijenu da me smatraju naivnom... Meni je lakse da znam da sam napravila najbolje sto sam znala ili mogla.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

to je ipak bio alegorijski prikaz dobroga i lošega roditeljstva
    Pa da, ali stvar je u tome da nitko nije kompetentan odrediti tko spada u koju kategoriju, posebno ne ako su kriteriji hrenovke, sling, platnene pelene i sl.

A za ostatak posta - naravno da se trebamo truditi da djeci pružimo što zdraviju i kvalitetniju prehranu. Po meni je jajko važno i stvoriti djeci neke prehrambene navike, jer danas vidim puno djece, neke već i odrasle, koja uopće ne jedu voće i povrće, niti piju vodu (npr. MM, savršeni obrok: meso, patate, bijeli kruh, kola). I to mi je prestrašno.
    Činjenica je samo da nikog neće ubit tu i tamo koja hrenovka. Ima djece koja ih jednostavno jako vole, i lako je meni tu sad mudrovat o zdravoj prehrani kad moja M. svaki dan za večeru traži pure i jogurta. Bome, da mi stalno traži hrenovke dala bi joj ih, ne uvijek, ali sigurno bi ih jela.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    Citiraj Pahuljica prvotno napisa

Vjerujte, nisam grintalo, ali sljedece su me recenice natjerale na komentar.

Npr.

Citiraj gitulja prvotno napisa
    ne smatram se ništa boljom od one mame koja je donijela čips. jer, i ona je samo htjela počastiti djecu. samo se razlikuje naše viđenje "dobrih" grickalica.
    Oprosti, ali tesko mi je povjerovati da je ova recenica zaista iskrena.
    E sad mene, oprosti, zanima zašto.
    To što ja neću ponuditi čips ne čini me boljim roditeljem. ja jednostavno nemam naviku jedenja grickalica, pa nema ni moje dijete. isto tako joj neću braniti da pojede ako ju netko ponudi.
    kad bi bar bilo tako jednostavno biti dobar roditelj - ne nudim čips pa sam super. to što sam npr. nervozna ili urlam zapravo i nije važno, jer ja sam najbolja. ne nudim čips nego grožđice.
    Oprosti, ali glupost. ja sam samo navela po čemu se razlikujem, a ne počemu sam bolja. a to je ako se ne varam bilo i pitanje.
    po meni je gitulja baš lijepo i iskreno objasnila.

i ona mama koja je donijela čips ili smoki na igralište, sigurno ga nije donijela da potruje djecu. po njoj je čips ok grickalica.
    kad sljedeći put vidi da je neka mama donijela suhe marelice, možda se zamisli pa ona sljedeći put donese nešto zdravije. možda ženi to nikad nije palo na pamet. možda nije imala od koga naučiti.
    to se odnosi i na sva ostala polja oko kojih su se ukrstila koplja na ovoj temi.

namjera roditelja je uvijek dobra.
    druga stvar je ako tu namjeru ostvaruje drugačijim postupcima od strane koja promatra.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Pahuljica prvotno napisa
    Citiraj franica prvotno napisa
    U svoje okoline sam drugačija jer :
    - mi ne smete što mi se mlađe dijete budi 5 puta po noći, a starije seli u bračni krevet...
    Molim te, daj mi recept kako pored ovoga funkcioniras danju?
    Nemam formulu. Vjerojatno sam takav tip spavača kojem ne smeta gužva u krevetu ni isprekidani san. Ustajem se u 6h i petkom i svetkom, i ljeti i zimi zadnjih 5 godina. Dovoljno mi je 7 sati sna. A valjda mi se organizam prilagodio naglim promjenama .

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja sam ovu temu shvatilla kao - koliko se naš stil odgoja i roditeljstva razlikuje od stila roditeljstva prijateljice, svekrve, kolegice, poznanice iz parka, bake,... A ne jel moja djeca jedu smoki, nose se u marami ili jure po stanu u hodalici.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa ako se po tome razlikujemo od ostalih...
    ili da lažemo :?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa ako se po tome razlikujemo od ostalih...
    ili da lažemo :?
    Naravno da ne. Drago mi je da se od svoje okoline razlikujete samo po tome jel djeca jedu suhe marelice ili smoki. Meni se to čini zanemarivo prema tome što je većina moje okoline stava "batina je iz Raja izašla" i bilo bi mi drago da ta dijeca cijeli dan jedu smoki samo da se roditelji ne izderavaju na njih za svaku sitnicu i da ne dobiju flisku.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na sreću, nemam takvih "primjeraka" oko sebe
    pa mi se lako baviti smokijem i dangubiti s hrenovkama

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove