Dobro, a što bi se dogodilo kada bi netko otvorio "carski rez ništa ne valja" topic?
Dobro, a što bi se dogodilo kada bi netko otvorio "carski rez ništa ne valja" topic?
[quote="anamarinformiranje isključivo na laičkim ili medicinskim forumima ili u liteaturi, je virtualno, nedovoljno... živa bliska osoba s iskustvom, babica, porodničar od povjerenja uvijek su bolji izvor informacija.
[/quote]
u mom slučaju, na internetu sam saznala razliku između prirodnog poroda i bolničkog rutinskog
bez švrljanja po internetu ne bih to saznala , a onda ne bih ni pitala svog dobrog ginekologa za prirodni porod
bez interneta ne bih saznala da tu mogućnost imam u Varaždinu, bez interneta ne bih inzistirala na porodu na stolčiću i odlasku u Vž
ne kažem 'na forumu' jer nisam onda još se uključila na ovi forum
meni je žao što npr. mojoj frendici doktorici nisam više pričala i bacala bube. nisam htjela ja kao laik punit njoj glavu, ona nije baš bila zainteresirana, čak ni za moje dojmove s poroda, ako ne informacije... i kad sam čula da je u bolnici i da je primila epiduralnu...baš me štrecnulo... njen dojam poroda je bio jako loš (dug, bolan, težak), a kao sve pet i po ps-u.
nakon toga dijelim knjige, brošure, tekstove, preporučujem Rodin portal i forum, druge sajtove, ispričam poneko iskustvo...nekako pokušavam navesti žene da se informiraju i same donesu zaključke.
svaka trudnica bi trebala pogledati "birth into being", kratki film, 25 min, 5 prirodnih poroda, toliko lijepih i jakih da ne mozes ostati isti nakon toga![]()
@MGrubi pod tehničkim uvjetima mislim bar jednu neometajuću sobu u kojoj imaš špagu koja visi sa stropa. u šibenskom rodilištu toga nema. nema ni jedne neometajuće prostorije.
mislim da većina onih koje bi htjele bolnički prirodni porod ne bi htjela rodit uz radijator.
nisam rekla da su knjige, forumi i virtualna iskustva prirodnog poroda bespotrebni nego da su nedovoljni. uostalom i ti si nakon saznanja o PP-u pitala liječnika i on ti je rekao više. nije li? ja sam rekla da smatram kako su vitrualna iskustva nedostatna.
i da slažem se da je sve u glavi. samo se nekima okolnosti tako poslože, pa iako žele PP, u bolnici dobiju niz intervencija, a poslije duboko pate zbog toga.
kako sam shvatila argentu, njezinoj se poznanici dogodilo upravo to. i ona se sad pita koji je stupanj osobne odgovornosti u propagiranju PP-a. i ja se to pitam i dalje. i odgovori do kojih sam dosada došla su oni koje sam napisala. tulip je rekla jednostavnije nego ja. žene treba navoditi da se same informiraju.
meni su, osim info o prednostima prirodnog poroda, jako bile važne informacije gdje se što može dobiti i na koji način (netko se hoće i može nadmudrivati s doktorima u porodu, netko će radije otputovati preko granice da se ne bi morao svađati..netko će odabrati neku srednju varijantu..) ja sam npr. odabrala da ne idem van, zaključila sam da nisam spremna ni za porod kod kuće...pa sam odabrala što mi se činilo najbolje sa svih aspekata (koji uključuju i to gdje je moja mama) pa sam onda odlučila inzistirati samo na najbitnijem a ne baš na svim detaljima...to svatko mora za sebe, ne možeš drugom reći što je za njega najbolje ali možeš ponuditi neke informacije. na žalost, često žene uopće nisu zainteresirane i zato ja češće šutim nego pametujem.
eto, mene ni jedna prijateljica uživo nije pitala kako mi je bilo npr. roditi na stolčiću.
Hajd, nek mi netko objasni po čemu je porod u autu ili jarku pokraj ceste romantičniji, ljepši, bolji, odgovorniji........ od poroda kod kuće. U zadnjih nekoliko godina imali smo dva ili tri takva poroda i svi su napunili novine, dnevnike itd., sve je bilo super i u roza tonovima, a babinjao je tipično muž kojemu je to sve bilo apsolutno nepoznata stvar :?
Ti su clanci zapravo velicali muza junaka i njegov napor, nema to veze s porodom.
nije babinjao, nego joj je "spasio zivot" time sto ju je "porodio"![]()
A! Kužim, nešto kao mačo preseravanye. Ima sjajan mačo vic o glisti i vrapcu:
Glista veli vrapcu: 'Đe si sokole!
Vrabac glisti: Ma 'đe si ljuta gujo!
Mogu li onda pretpostaviti da je porod u bolnici, po mogućnosti carskim rezom, veliki junački pothvat mačo medicinara? To bi objasnilo njihovu silnu potrebu za epiziotomijom, carskim rezovima i ostalim mačo nasilnim postupcima za koja nema znanstvenog opravdanja, ili su primjenjivi u puno manjem udjelu nego što se provode.
Shvatio![]()
Ja vapim za pozitivnim iskustvima!mikka prvotno napisa
Nego, jel to ovaj film "Birth Into Being - The Russian Waterbirth Experience"? Samo sam to našla na t.
Nije.Davor prvotno napisa
Svaki ginekolog pokušava zaobići cara.
Osim kod onih koje su se unaprijed "dogovorile",e tu će iskrsnuti komplikacija koja će zahtjevati sekciju.
Ova rečenica me se dojmila, naime, često puta mi se čini da ne ide dovoljan reality check što inzistiranje na nečemu, po Odentu ili nekom drugom autoru vrlo OK, znači po trudnicu u uvjetima hrvatskih rodilišta. Razumijem potrebu za mijenjanjem svijeta, aktivizmom i onako... mijenjajmo se svi da bismo promijenili naše okružje... razumijem i argument di se ta dručkijost mora njegovati i čuvati od negativizma i defetizma da ne bi usahnula u samom svom klijanju, ali nekako mi bude bed ako čitam čistu pozitivu jer će se u jednom trenu ta žena rodilja sudarit s realnošću kad dođe sa svojim planom poroda u rodilište, a možda skorz nepripremljena na jačinu bitke koju će morati voditi. Kužim da je teško balansirati između pozitive i negative i da je to pitanje mjere. U tom smislu mi je ovaj topic zanimljiv.the enchantress prvotno napisa
I kužim argument od argente vezano za ovo:
"Ne ulazeći u ne/opravdanost postupaka, meni je sad jako teško što sam joj uopće išta išla govoriti o mogućnostima pp-a, jer mislim da bi danas bila puno zadovoljnija i sretnija, ne znajući što je "propustila"."
Premda, i meni bi bilo teško šutjeti o nečemu za što mislim da je jednoznačno bolje, ali u uvjetima hrv. zdravstva je neostvarivo i često se sad nađem u dilemi vezano za skroz desetu temu - da li šutjeti o tome kako standardni IVF vani može izgledati i koliko je uspješan versus ovoga što smo sad dobili ovim zakonom u Hrvatsokj jer mi je žao mladih i neupućenih i čini mi se da im informiranjem dodatno ubijam nadu i ubijam ih u pojam, ako to nisu u mogućnosti ostvariti u Hrv, a inozemstvo im je cjenovno nedostupno. A opet, osjećam se i neodgovorno ako im to preušutim. To je jedna moja osobna dilema, na desetu temu, ali na tragu ove argentine. Možda.
potpisujem Icyoh u oba posta 8)
kaj se tiče tehničkih uvjeta,ako je box mali i u njemu samo stol sa metar mjesta od zida sa svake strane,onda tu nemre bit strunjača niti bilo šta drugo jer u hitnom slučaju kolica ne mogu do rodilje,rodilja ne može do sale,dijete i rodilja su ugroženi jer ih se ne može transportirati.bolnica nije dnevni boravak de si složiš kak ti se sviđa već svaki dio svega ima svoje zašto i zato.ako nema prostora,nema niti strunjače,dakle nema niti čučanja,dakle evo "tehničke teškoće"
a što se tiče osobne odgovornosti,to je kao i priča o odgoju ili nečem bračnom odnosu i sl-dakle-bolje je ne govoriti ako te se ne pita.ako te se pita,iznesi mišljenje,i budi oprezan i neinvazivan u tome.lako,netko poslije,u negativnom iskustvu optuži tebe za nešto što mu se desilo.ljudi,u boli i tuzi,svašta su sposobni.
priče o PP na Rodi su uvijek uljepšane,nisam ni jednu čula da je rekla da je umrla od bolova,da je bila jadna,da je boljelo za pop...,da je preispitala sve svoje odluke i sl.uvijek je to kraaasno iskustvo,emooootivno,lijepooo,bla,bla...a ja sam imala prirodan porod i sve 5 ali krepala sam i misla sići s pameti.puno istine i realnosti fali u tim pričama.
sandra23 prvotno napisa
očito nisi pažljivo čitala, jer u puno priča cure pišu što ime prolazilo kroz glavu dok su rađalenije sve baš, da iskoristim tvoje riječi, kraaasno iskustvo,emooootivno,lijepooo...
šta ako si ti "izvor" od kojeg traže info?anamar prvotno napisa
moje mišljenje je da je dovolno na kraju priče napomenuti: ALI u xxx rodilištu možeš očekivati to i to , i ako ti bude dr.xy super jer je on razuman, a ako naleti dr. bh onda si .. onda tribaš puno sriće
mislim da ti ovo boldano baš i ne stoji, jer svi ti članci bili su pisani u tonu "žena nažalost nije stigla u bolnicu i bila je primorana roditi na autocesti", "bolničari su na svu sreću brzo stigli do žene" itd.Davor prvotno napisa
donekle se slažem s tobom.MGrubi prvotno napisa
ali pod pretpostavkom da ženi ispričaš sve o pp-u i ohrabriš ju, a naposlijetku ona uleti u "lošu" smjenu, dobije seriju intervencija što onda?
postoji li tada moja odgovornost, jer da nije znala ništa o pp-u, možda bi svoj porod doživjela kao nešto normalno, a ne kao silovanje poroda intervencijama?
mislim da na to pitanje zapravo nema jednoznačnog odgovora. već odgovor ovisi o tome kome se daje info o pp-u.
rješenje je u tome da se jednom u budućnosti u hrv rodilištima žene neće morati boriti za pp.
na drugim forumima, gdje je pravi PP nepoznanica nailazila sam na topice: koliko treba da se emocionalno oporavi, koliko treba da se zaboravi .... na bolnički nasilni porod
one nisu bile informirane što je prirodni porod, pa ipak negdje u kutku njihove intuicije stoli mali glasić i viče: to tako nije normalno!
moja mama je imala traume od mojeg i bratovog pravog bolničkog poroda
za prirodni porod je saznala 28. godina poslije, tj. kako bi porod trebao izgledati
psihički oporavak od tog nasilja je doživjela tek kad je rodila moju sestru (10 god. nakon brata), i to zato jer je imala prirodni porod (kasnila u bolnicu , nije bilo vremena za intervencije)
da JA naletim na lošu smjenu, loše bi se provela
tko bi onda bio odgovoran?
pa loša smjena !
da ja sad s ovim znanjem naletim na losu smjenu, bome bi se losa smjena lose provela![]()
ne bi vise nikom nikad dozvolila da mi unisti porod![]()
ja poznajem žene koje su imale sve samo ne PP, pa nemaju traume.
mislim da se razumijemo. podržavam pp, apsolutno. i podržavam njegovo propagiranje. ali propaganda je frag. bolje da to rade stručnjaci, ja ću propagirati samo kad znam da to ima smisla i da neću nikome nanijeti štetu.
koji stručnjaci?
oni koji smatraju da je drip i naliojeganje na trbuh bezopasni?
takva ih je većina
u biti jako malo ginekologa uopće poznaje prirodni porod
i di si onda?
nije meni moj ginekolog reka za prirodni porod, nego sam JA njega pitala o mogućnostima
iako je on naklonjen PP-u , i dobar je stručnjak, IPAK mi nije nitijednom rječju spomenuo PP prije nego li sam JA otvorila temu
a info sam našla na ne-stručnim web-stranicama
Pa nekako mi se čini da ginekologinje same sebi Ne izaberu prirodni porod, već imaju više povjerenja u medicinu, odnosno aktivno vođenje poroda ili čak carski. sigurno su vidjele puno hitnih i problematičnih slučajeva, pa doživljavaju to "slučajem", ali na žalost u našim bolnicama vjerojatno nisu vidjele puno prirodnih poroda.
sjećam se npr. tečaja - npr. žena pita koji su rizici epiduralne, a predavačica se nasmije i kaže da nema rizika. meni su svakako dobro došle informacije sa strane, pogotovo osobne priče- liječnik vam neće reći puno o emotivnoj strani, o doživljaju poroda, pogotovo ako sam nije nikad rodio/la.
Ovo je jako dobra poanta na koju sam totalno zaboravila. Jer, nije samo propagiranje pp-a to koje dovodi do trauma... bolnički su porodi vrlo često traumatični sami po sebi, znala neka žena za pp ili ne.MGrubi prvotno napisa
stranicu prije sam napisala koji stručnjaci.MGrubi prvotno napisa
E pa, hm, meni baš to ne stoji. Ako me netko nešto pita ja ću uvijek iznijeti sve ono pozitivno što znam i u vezi čega se trudim. Ne zato da "spustim" drugu stranu, nego upravo zato da ukažem kako se stvari mogu i drugačije nego što je to inače slučaj. (Čak, npr., i u slučaju bespelenaštva koje ne prakticiram, ali mi je zanimlhjiva ideja.)sandra23 prvotno napisa
gdje ga možemo vidjeti, prosim lepo?mikka prvotno napisa
link?
to ti dosta govori o njihovom školovanjutulip prvotno napisa
školovanje ih je uvjerilo da porod nije prirodna pojava već medicinski slučaj, 'bolest'
uvjerilo ih je da su nesposobne poroditi se