Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Šarlah

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Šarlah

Eto, ja zadnja dva dana trpila temperaturu i grlobolju, jučer su se pojavile crvene točkice po dlanovima i tabanima, nešto malo po licu. Jutros bila u DZ kod dežurnog doktora koji je konstatirao da to nisu kozice (ja sam rekla da sam nedavno bila s njima u kontaktu), nego da mu izgleda kao šarlah. Dao mi je Sinapen.
    Problem je što, nakon što sam proguglala sve živo, uključujući i ovaj forum, nigdje nisam naišla na to da osip svrbi, da se može javiti na licu, da ga nema na karakterističnim mjestima (ispod pazuha, donji dio trbuha i prepone), da ima dva, tri kozicama-nalik mjehurića (koji jakoooooooooooo svrbe). A ja sve to imam.
    Koliko sam shvatila, jedino je bris grla stopostotno sigurna metoda utvrđivanja je li riječ o šarlahu, a meni on nije rađen.
    Ima li netko iskustva sa šarlahom u odrasloj dobi? Čitala sam da se Ivarici nešto slično bilo desilo, ali nisam skužila što je bilo na kraju :?
    Dakle-treba li to svrbjeti? Je li moguć šarlah bez malinastog jezika i sa osipom samo po rukama, uglavnom po dlanovima?
    Ako ništa, koji dobar tip kako protiv svraba i grlobolje-užas, ne mogu ni slinu gutati, a kamoli jesti ili piti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pojma nisam imala da odrasli mogu dobiti baš šarlah, znam da se mogu zaraziti tom vrstom streptokoka ali ovo o osipu nisam znala :/
    jel radi danas koji privatni labos da uzmeš bris i da te malo bocnu?!

drži mi se

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

za grlobolju (bolje rečeno bolne angine zbog kojih nisam mogla uopće gutati) meni je pomagalo grgljati jabučni ocat razblažen toplom vodom. meni je to uvijek pomagalo djelujući i pomalo lokalno anestetski.

za svrab ne znam, surfaj da ti odvraća misli

i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da bude što bezbolnije i da što prije prođe

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala, surfam, pa mi je kakti bolje-pali!
    Ovo s octom sam dobila i savjet za svrab-ocat je stvarno magična stvar
    Tash, ne znam bih li išla u neki lab, nekako mi se ne da
    Probat ću suzbiti simptome, a dijagnoza me ustvari manje brine

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

još si dobro prošla s octom, mi smo inače poznati preporučitelji češnjaka

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    još si dobro prošla s octom, mi smo inače poznati preporučitelji češnjaka

recimo nešto kao narežeš češnjak na ploškice, zineš i obložiš bolna mjesta, ma u stvari čekaj dok kaae dođe, ona će znat.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i MM je bio dobio Sinapen (naime, to smo mi koji se družimo sa Svimb, pa dijelimo različite stvari ), i to isto na 10 dana...pa kao što rekoh ak ti išta znači, nakon tri dana bio je kao nov (a prije toga je umirao od bolova raznoraznih, nije se dizao iz kreveta, grlobolja prestrašna, visoka temp.)
    ima nade

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma meni je osim ovoga napomenutog u biti super-nemam više temp, odnosno ako i imam, ne osjećam je više.
    Da vam kažem-grgljam ocat, pa ga direkt pljujem na gazu koju držim među dlanovima-super multifunkcionalno!
    Hvala na savjetima

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo me, evo me.

Nis' ne znam o sarlahu! :/ Sto se cesnjaka tice, ne znam ja, zna Imga. Sigurno ima nesto u trljanju oboljelih mjesta i ritualnim plesovima s vijencem cesnjaka oko vrata.

Ako predje na uho, a nadam se da nece, mozda cu ti moci pomoci.

Inace, ja bih otisla na bris grla negdje. Ne vjerujem ja nikome. 8)

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Hm, kad je prosle zime Fran dobio sarlah, pedijatrica nas je prvo poslala na KKS (u obliznji privatni laboratorij koji je jedini radio popodne na Badnjak....) i cekala u kaputu i s torbicom na ramenu da ju iz laboratorija nazovu i potvrde je li doticna bakterija prisutna (i jest bila, pa smo na osnovu te informacije dobili recept za sirup na bazi pencilina). Iza toga smo bili u karanteni nas troje tri tjedna, nit smo kamo isli, nit nam je ko dolazio....
    Mi smo se svi isprepadali jer nam je sogorica u to vrijeme bila u visokoj trudnoci pa smo se raspitali koji su simptomi kod odraslih, receno nam je da kod odraslih nema vanjskih znakova tipa osipa, nego gnojna angina.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eh, pa ja sam tu da te navode opovrgnem
    Anamar, ovo s grgljanjem mi je spasilo život jučer, hvala ti
    Danas sam što se grla tiče super, ali je zato osip na dlanovima i tabanima totalno podivljao, pa boli kad hodam ili radim bilo što rukama-ovo oprezno tipkam vršcima prstiju
    Ima ga užasno puno, točkica na točkici, i nekako je natečeno...
    Valjda će Silapen (ne Sinapen ) pomoći kako bi i trebao, čitam da uglavnom nakon 2, 3 dana terapije bude dobro.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da sam blize, ja bih te odvukla u neki labos...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ej, svimb, ja sam danas koma. kako je tebi počelo?
    mene boli svaki djelić tijela + grlo
    i teško mi se dić iz kreveta
    al sve se nekako nadam da ću to odgrmit i da ću se sutra probuditi ko nova :/

za poludit, znači oko mene - ti, MM, najbolja frendica od Alena - mislim da imam sve šanse

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni je počelo onim što se opisuje kao "opći osjećaj bolesti", osim što sam nekoliko dana kašljala, pa je onda u četvrtak sjela temperatura, glavobolja, osjećaj da su ti oči "na pola koplja", pa grlobolja i na kraju osip. Da, tu negdje je bila i bol u mišićima, ali kratko, tek toliko da pomislim na svinjsku gripu
    Kaae, ne dam se ja samo tak u lab, kaj ti misliš, vene su mi već porozne od kontroliranja PV-a, a noge same kreću u drugom smjeru kad vide kutu-bris ili nekaj drugo bi tražilo puno goru indikaciju od jastučastih dlanova
    Ivy, drš' se!

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a je vas uhvatilo

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sva sreća pa se zadnjih dana nismo družili

držite se curke

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tash, ti se nisi družila, ali melange je. pa sad čekamo da vidimo kako je njeno grlo

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Anamar, ovo s grgljanjem mi je spasilo život jučer, hvala ti

pogledah ovdje da vidim ima li napretka kod svimbalo, a sad da ima još potencijalnih šarlahaša.

evo malo morskih
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    za ublažavanje simptoma i brza ozdravljenja

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znala sam ja da na vrijeme treba utec'. 8)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eto danas obrata :shock:
    Kad sam zvala u vrtić da obavijestim tete o šarlahu i pitam da li da odvedem Ivana na briseve, med. sestra me poslala u DZ Zapruđe na HE odjel. Tamošnja me je dr. pitala da tko mi je to rekao da imam šarlah, okrenula očima i preporučila da odem na zaraznu po pravu dijagnozu. Tamo su me pak nakon KKS, urina, rtg pluća i srca i EKG-a, koji su svi bili u redu, poslali na Rebro, s putnom dijagnozom kolagenosis? ili mikroembolitio? (baš tako, s upitnicima, jedino više nisam sigurna je li mikroembolitio ili nekako drugačije , ali sa definitivno isključenim šarlahom ili bilo čim zaraznim. Apsolutno su svi, sestre i doktori s kojima sam došla u doticaj kolutali očima na šarlah, kao "Koji vam je to idiot rekao?" . Na Rebru su mi pak rekli da im je jako žao, ali budući da ne spadam k njima, da idem na hitnu internu u Merkur.
    OK; odem ja tamo, i nakon ponovnog vađenja krvi i pregleda što interniste, što kućne hematologice (svi su BTW prekrasni, ljubazni i susretljivi ), dobivam još jednu dijagnozu s upitnikom-streptokokna infekcija. Najvjerojatnije je to to, budući se simptomi povlače od Silapena, ali oni ne mogu u potpunosti isključiti povezanost s koagulacijom, pa nek se još konzultiram sa svojom hematologicom.
    Izašla iz kuće u 9 15, došla u 18 00. A mislila sam da samo idem napraviti Ivanu bris
    Uglavnom, moj osip (petehije, ustvari) navodno nimalo ne nalikuje na šarlah (pa i ja sam bila sumnjičava, ali rekoh, po svom dobrom starom običaju, kako da suprotstavim guglane podatke s dijagnozom iskusnog liječnika?). Ali dobro, danas je već puno bolje nego jučer, očito je da Silapen djeluje, a vidjet ću još to će mi reći hem.
    Eto, žene drage, have no fear, šarlah isn't here!
    Sad čekam srijedu za Ivanov bris, pa će dotle on biti sa mnom kod kuće, ionako sam ja na BO. On (kuc kuc) nema nikakvih simptoma streptokoka, međutim tek ću nakon nalaza biti sigurna.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

drago mi je da ti je bolje

inače, ja svaku dijagnozu proguglam
    MORAM znati sve...

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Eto, žene drage, have no fear, šarlah isn't here!
    Sad čekam srijedu za Ivanov bris, pa će dotle on biti sa mnom kod kuće, ionako sam ja na BO. On (kuc kuc) nema nikakvih simptoma streptokoka, međutim tek ću nakon nalaza biti sigurna.
    :D

i za Ivana ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •