Temelji bi trebali biti ispod nivoa zemlje, kako se onda kamenje otkotrljalo? Da li je ostatak kuće isključivo iz drva ili je drvena samo međukatna konstrukcija? Moja kuća, kao i brdo istarskih starih, ni nema temelje. Gradilo se ravno na kamenom živcu uz malo ukopa. Kuća je kamena i sa drvenom međukatnom konstrukcijom. Krov obnovljen jer je puštao ali bez ikakvog betonskog opšava (što mi je jedan majstor sugerirao i naravno bio izbrisan iz mog rokovnika). Nisam statičar ali sam restaurator povijesnih arhitektura. Ako kuća dobro stoji, nema pukotina i urušavanja zidova ne vidim potrebu za velikim radovima ili opšavima temelja. Ipak bitno je i gdje se kuća nalazi i kako se inače povjesno u tom kraju gradilo.
Mi smo našu uredili sa vrlo malo novca, ali pitanje je što želiš. Staru tipičnu kuću u kojoj neke stvari i nisu najkomotnije, npr. krivi zidovi i podovi. Ili kuću koja izgleda stara ali je ustvari potpuno renovirana i ima sve moderne komocije. U prvom slučaju prođeš jeftino, u drugom se pitaš da li bi bilo bolje graditi novu

.