Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Obnavljanje stare kuće

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Obnavljanje stare kuće

Dakle izgleda da ipak dobivam staru drvenu kuću na selu koju sam si več davno "namjerila".
    Dakle to je kuća s kamenim temeljima, pola kuće je podrum, gore su dvije drvene prostorije. I sad me zanima kako osigurati te kamene temelje, naravno pitati ću i majstora, ali pitam i tu, ako se netko razumije.
    Da li je oko postojećih temelja kuće dovoljno u kug iskopati rupu (jarak) i zaliti betonom i eventualno ubaciti armaturu, ili ima neki drugi način, naravno čim jeftiniji???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za takve ozbiljne sanacije je najbolje pitati nekog statičara
    jest da će to koštati , ali najskuplja je sanacija lošeg posla

majstori mogu biti svakavi, ali ako nemaju završenu školu (dipl.ing.građ.) i iskustva u sanaciji .. onda mogu napraviti više štete nego koristi

kameni temelji su sasvim ok, ono što je nezgodno je nepostojanje armature, možda bude trebalo napraviti armirano-betonski 'prsten' oko kuće
    a možda ne treba ništa
    zbog toga, jedna topla preporuka: neka kuću pogleda dobar statičar

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

majstori mogu biti svakavi, ali ako nemaju završenu školu (dipl.ing.građ.) i iskustva u sanaciji .. onda mogu napraviti više štete nego koristi

kameni temelji su sasvim ok, ono što je nezgodno je nepostojanje armature, možda bude trebalo napraviti armirano-betonski 'prsten' oko kuće
    a možda ne treba ništa
    I mislila sam da bude tako ispalo, mislim da dok dobijem sve papire za "čisti prijenos" da će me koštati ko nova kuća. :/ A onda još sanacija.
    Zemljište ima između 50 i 100 mrtvih vlasnika, kuća nije ucrtana, .... ali tako je na cijelom tom području, od cijelog sela "postoje" valjda 3 kuće.
    Meni je to baš fascinantno, znači netko je naslijedio nešto, a realno gledajući nigdje ne piše što. Ok, postojali su posjedovni listovi, ali ne može sad meni taj netko pokloniti nešto na temelju posjedovnog lista. :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

navjerojatnije će te koštati više nego nova kuća :/

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anemona jel se kuca urusava?
    nije mi jasno sto tocno ne valja s njom?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

a možda ne treba ništa
    ma daj MGrubi
    ja znam da je to tebi struka i da ti volis sve po spagi i tak to, al ono malo pretjerujes
    moj deda je bio bolji majstor od bilo kojeg inzenjera koji nikad nije izmjesao pet lopata betona

kolke godine je ta kuca stajala bez armature i armirano betonskog prstena?
    koliko godina??

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovu kuću nije zida tvoj dida
    nemamo pojma tko je zida i koliko dobro
    zato sam i napisala da treba stručnjak to pogledati i da možda neće trebati ništa

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Anemona jel se kuca urusava?
    nije mi jasno sto tocno ne valja s njom?
    Ne mogu reči da se kuća urušava, ali da se je otkotrljao koji kamen s temelja, je. U kući se je još uredno živjelo prije 15 godina, ali 15 godina nekorištenja je ostavilo traga na njoj.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

upravo radim adaptaciju objekta koji nije korišten 5 godina.
    500 eura po kvadratu.
    gradnja 1927. godine.

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Temelji bi trebali biti ispod nivoa zemlje, kako se onda kamenje otkotrljalo? Da li je ostatak kuće isključivo iz drva ili je drvena samo međukatna konstrukcija? Moja kuća, kao i brdo istarskih starih, ni nema temelje. Gradilo se ravno na kamenom živcu uz malo ukopa. Kuća je kamena i sa drvenom međukatnom konstrukcijom. Krov obnovljen jer je puštao ali bez ikakvog betonskog opšava (što mi je jedan majstor sugerirao i naravno bio izbrisan iz mog rokovnika). Nisam statičar ali sam restaurator povijesnih arhitektura. Ako kuća dobro stoji, nema pukotina i urušavanja zidova ne vidim potrebu za velikim radovima ili opšavima temelja. Ipak bitno je i gdje se kuća nalazi i kako se inače povjesno u tom kraju gradilo.
    Mi smo našu uredili sa vrlo malo novca, ali pitanje je što želiš. Staru tipičnu kuću u kojoj neke stvari i nisu najkomotnije, npr. krivi zidovi i podovi. Ili kuću koja izgleda stara ali je ustvari potpuno renovirana i ima sve moderne komocije. U prvom slučaju prođeš jeftino, u drugom se pitaš da li bi bilo bolje graditi novu .

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Achan prvotno napisa
    Temelji bi trebali biti ispod nivoa zemlje, kako se onda kamenje otkotrljalo? Da li je ostatak kuće isključivo iz drva ili je drvena samo međukatna konstrukcija? Moja kuća, kao i brdo istarskih starih, ni nema temelje. Gradilo se ravno na kamenom živcu uz malo ukopa. Kuća je kamena i sa drvenom međukatnom konstrukcijom. Krov obnovljen jer je puštao ali bez ikakvog betonskog opšava (što mi je jedan majstor sugerirao i naravno bio izbrisan iz mog rokovnika). Nisam statičar ali sam restaurator povijesnih arhitektura. Ako kuća dobro stoji, nema pukotina i urušavanja zidova ne vidim potrebu za velikim radovima ili opšavima temelja. Ipak bitno je i gdje se kuća nalazi i kako se inače povjesno u tom kraju gradilo.
    Mi smo našu uredili sa vrlo malo novca, ali pitanje je što želiš. Staru tipičnu kuću u kojoj neke stvari i nisu najkomotnije, npr. krivi zidovi i podovi. Ili kuću koja izgleda stara ali je ustvari potpuno renovirana i ima sve moderne komocije. U prvom slučaju prođeš jeftino, u drugom se pitaš da li bi bilo bolje graditi novu .
    Temelji su naravno pod zemljom, ali jedan dio viri van, jer je kuća na laganoj nizbrdici, ali i ovaj dio na ravnom dijelu, opet cca pola metra temelja (kamena) viri van, ostalo je sve drveno.
    Što želim?
    Želim kuću pretvoriti u upotrebljivu vikend - kuću, to znači da možeš za vikend u njoj prespavati, jedino bitno je da si siguran da se ne sruši, a nikakva komocija i luksuz nisu bitni za priču.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da odgovorim za zidove, nema nikakvih pukotina, niti urušavanja kad je sve od drva i tak stoji na mjestu kak je.
    Dakle ispod jedne prostorije je i podrum iskopan u zemlji, okolo je kamen, a pod je zemljani. Treba provjeriti i drveni pod na toj prostoriji iznad podruma da nisu grede trule ili daske,...

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Je, sad bolje razumijem. Nekako sam si i zamislila da jedino nekakva nizbrdica uz kuću može taj problem napraviti. U tom slučaju svakako treba provjeriti temelje i vjerojatno će biti potrebno napraviti nekakvo pojačanje na tom mjestu. Koliko god sam apsolutno protiv betona vjerojatno je najlakša solucija bašbetonski opšav. Probaj naći nekog statičara preko veze, raspitaj se malo, možda koj poznanik nekoga zna da ti baci oko, inače su stvarno malo skupi.
    Mora da je preslatka kućica sva u drvu. Mislim da te radovi neće uopće tako puno koštati. Kao što si rekla provjeri grede i daske. Bez obzira na stanje preporučam ti da sve lijepo premažeš zaštitnim sredstvom za drvo tako da spriječiš crviće i moljce da ti sve pojedu. Mi smo baš uživali sređivati drvenariju u našoj kući. Iako moram priznati da jednog moljca još nismo uspjeli izbaciti iz škura (vanjska drvenarija za zamračiti, kako se kaže hr? bo), na kraju smo mu dali ime.
    Puno sreće sa kućicom

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala, i ja se baš veselim, ako uspijemo otpetljati papirologiju, htjela bih stvarno imati sve točno riješeno prije kakve "radne akcije".
    Možda poslikam kuću, pa stavim slike da bude jasnije (odnosno kućicu, jer je stvarno mala)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •