Results 1 to 18 of 18

Thread: porod i visoka minus dioptrija

Default porod i visoka minus dioptrija

Bok svima...
    Zanima me da li netko ima iskustva s velikom minus dioptrijom i porodom...Čitala sam da osobe koje imaju veliku dioptriju ne mogu roditi prirodnim putem,kažu da je jako rizično za oči....Pa vas molim ako netko ima iskustva s tim da mi se javi...Inače nosim mekane kontaktne leće....
    Isto sam pročitala da u trudnoći dolazi do nepodnošljivosti leča u oku.Ja sam trudna 13tjedana i ne osjetim nikakve "smetnje",nadam se da ću ih moći nositi stalno....pa ako netko bio u sličnoj situaciji neka mi napiše svoje iskustvo.HVALA PUNOOO SVIMA!!!!

sladjanaf's Avatar

a kolika ti je dioptrija?

ja imam -5 i -6 + cilindri za astigmatizam

i rodila sam prirodno. uuups, vaginalno

nosim naočale. ne znam kako je s lećama pri porodu.

memole's Avatar

Ja ti imam -8 na jednom oku i -0.5 na drugom i oba puta sam rodila vaginalno. Naravno moraš otići kod okuliste da ti provjeri stanje očiju, ja sam bila na početku i pred kraj trudnoće i rekla je da je sve ok.
    Meni su malo smetale leće na početku trudnoče jer su mi oči bile strašno suhe pa sam morala više kapati one umjetne suze.

Baby's Avatar

ja sam došla sa lećama na porod i rekla mi je ginekologica da ih obavezno moram skinuti, jer pri tiskanju može doći do pucanja leće, a i u slučaju da dodje do komplikacija pa završe carski ih isto ne smijem imati...

moja dioptrija je -7 i -7.5 i kao takva nije indikacija za cr, stanje očne pozadine je indikacija za cr
    inače nosim tvrde kl i od 27-28 tt sam na naočalama jer su mi i očne jabučice malo otekle, a za ne falit uhvatila i konjuktivitis i ogrebotine rožnice :? , nakon ovih nespretnih peripetija mi je oftamologica napisala preporuku za cr (inače imam nešto na oku, zbog čega ne mogu nositi mekne leće)
    i da, leće ne smijem nositi do poslije poroda, dok se oko ne "normalizira"

malena beba's Avatar

ja iman dioptriju - 4 na oba oka i jos cilindricnu neznan koliku, rodila normalno s lecama, nisam se ni sjetila da ih imam (preuranjeni porod) niti me je tko pitao.

Fidji's Avatar

Quote Originally Posted by taya
    moja dioptrija je -7 i -7.5 i kao takva nije indikacija za cr, stanje očne pozadine je indikacija za cr
    inače nosim tvrde kl i od 27-28 tt sam na naočalama jer su mi i očne jabučice malo otekle, a za ne falit uhvatila i konjuktivitis i ogrebotine rožnice :? , nakon ovih nespretnih peripetija mi je oftamologica napisala preporuku za cr (inače imam nešto na oku, zbog čega ne mogu nositi mekne leće)
    i da, leće ne smijem nositi do poslije poroda, dok se oko ne "normalizira"
    Kao što kaže Taya, sama dioptrija nije problematična već stanje u kojem je oko, posebno rožnica.

boškarin's Avatar

Ja imam -11, -12, rodila prvo na carski drugo prirodno, s lećama u očima. Barem sam sve vidjela
    Dr. mi je rekao da myopia nije indikacija za carski i da se to tako više ne radi. A prije 5 godina je.

L&L0809's Avatar

i ja imam visoku - dioptriju + astigmatizam. na oba poroda sam si sama skinula lece, jer mi je tako frendica rekla (koja isto ima visoku dioptriju i rodila je), al sam imala naocale. u obje trudnoce sam uredno nosila lece (polutvrde) do samog poroda, nisu mi smetale.

pred kraj 1. trudnoce sam bila kod svoje okulistice koja radi na SD, da mi provjeri oci (da se vidi ima li indikacija za CR). dosla sam joj jos jednom i prije, al mi je rekla da se to moze provjeriti tek pred kraj trudnoce (mislim da se radi o ocnom tlaku, ali nisam sigurna).

meni je dioptrija -9i-4...imam i cilindre,ali ne znam koliki su......

Kao sto je vec receno, nije u pitanju dioptrija. Ja sam sa -9 i -7 dva puta rodila vaginalno, sve ok. Preporuku za carski (ako je potrebno) dat ce oftalmolog

Hvala svima od srca....puno ste ni pomogle

a zakaj's Avatar

ja sam i radjala (vaginalno) s lecama.
    dioptrija -6.
    prvi put nisam uopce znala da ne bih smjela, a drugi put sam se namjerno napravila blesava.
    ne zelim to preporucivati drugima, ali samo da znate da lece i trudnoca, ili dioptrija i vag. porod nikako ne trebaju biti nespojivi.

Kao što su cure već napisale, sama dioptrija nije problematična za porod. Međutim, visoka dioptrija nosi sa sobom veći rizik od ablacije (odlijepljenja) mrežnice u određenim situacijama, npr. pojačanim naporima, a tu spada i porod.
    O tome nema jednoglasnog stava, neki ginekolozi tražit će mišljenje oftalmologa. Ali za to mišljenje nije dovoljno samo odrediti dioptriju, već napraviti detaljan pregled očne pozadine pomoću posebnog aparata.
    Ja sam u trudnoći otišla na taj pregled dijelom zbog dioptrije (-5), a dijelom zbog genetike (ablacija retine u užoj obitelji). Bilo je sve ok i nije bilo nikakvih zapreka za vaginalni porod. A tom prilikom sam od liječnika doznala i da su od ablacije statistički najugroženije tzv. srednje jake dioptrije, od cca -2 do -4. Tako da "samo" visoka dioptrija ne mora ništa značiti.

babyboys's Avatar

ja imam dioptriju -6 i -8, cilindre ne znam kolike, ali rodila sam drugi put carskim jer je postojala velika opasnost od ablacije - preporuka oftamologaiz KB DUbrava.
    prvi put sam rodila vaginalno, s dioptrijom -2,5.

ja imam -4,25 na oba oka. bila neki dan na pregledu i oftalomologica mi je rekla da slobodno mogu s lećama na porod, da ona ne preporuča nikakav carski rez već najprirodniji porod. da se carski preporučao prije 5 i više godina. upozorila me na tu moguću ablaciju, ali rekla i da je to vjerojatno koliko i da mi cigla padne na glavu dok se porađam no ipak moguće. ja imam i glaukom pa i za to više ne preporučaju carski. frendica mi je rodila dvoje djece s -3,5 i nije bilo nikakvih problema

Ako je tvoja oftalmologinja rekla da su šanse da kod tebe dođ do ablacije nikakve ("cigla na glavu za vrijeme poroda"), onda pretpostavljam da to znači da je detaljnim pregledom retine (mrežnice, očnoga dna) zaključila da je ona u dobrom stanju i da nema rizika od ablacije.

Istina, visoka miopija sama za sebe nije apsolutna indikacija za CR, no indikacija mogu biti promjene na retini.

Zbog toga je važno otići pouzdanom oftalmologu na pregled retine, ukoliko postoje ikakve sumnje da se s retinom nešto događa. Visoka dioptrija samo je jedan od faktora koji može utjecati na retinu, postoje također i neki drugi.

U svakom slučaju, ako čujete da je neka trudnica poslana na CR "samo radi visoke dioptrije", to ne znači da je njen CR bio bez indikacija. Jer samo oftalmolog nakon pregleda može reći u kakvom je stanju nečije oko, i postoji li rizik od oštećenja.

Sun's Avatar

ja imam -4 na oba oka, nosim meke leće. rodila vaginalno. na porodu pitala doktora da li bi trebala skinuti leće - rekao je da nema potrebe, jedino ako me smetaju. nisu me smetale, nije mi se pogoršala dioptrija.