Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Što umjesto "prezli"?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno Što umjesto "prezli"?

    Obožavam knedle sa šljivama, a imam problema sa želucem i dr mi je rekla da su prezli preprženi na ulju nešto najteže probavljivo. Gledala sam nedavno na tv jednu kuharicu koja kuha zdravo, radila je neke knedle od jabuka ili nešto slično i umjesto prezli upotrebljavala je nešto drugo, neke klice, pšenične ili koje nisam zapamtila. Znate li vi ili upotrebljavate nešto drugo umjesto krušnih mrvica.

  2. #2
    MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    581

    Početno

    Mislim da bi knedli mogli biti fini sa sezamom.

  3. #3
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ja ih ne przim na ulju, samo ih ispem na tavu
    mmmmmmmm, knedlicke

  4. #4
    Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    782

    Početno

    Mi jedemo knedle sa hladnim vrhnjem i malo šećera i cimeta, nije ni to baš dijetalno, ali sigurno bolje od prezli ako su pržene.

  5. #5
    stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    334

    Početno

    ja koristm psenicnu krupicu. moze i psenicne klice ili kukuruzna krupica. malo istopi maslaca i stavi nesto od toga, ubaci knedle i promijesaj. ak hoces mozes i poprzit lagano.

  6. #6
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Citiraj Zubic vila prvotno napisa
    Mi jedemo knedle sa hladnim vrhnjem i malo šećera i cimeta, nije ni to baš dijetalno, ali sigurno bolje od prezli ako su pržene.
    Ovo je uvijek i moja opcija. Mrzim prezlu, užasno mi padne na želudac. Prepržim ih na malo masla, i pospem cukarom, i onda kiselog vrhnja....mljac uzmi smeđi cukar da ti savjest bude mirna

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ja knedle volim sa mljevenim orasima.

  8. #8
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Prezle pržim "na suho", bez ikakvih masnoća.
    No, također mi s knedlama paše i mrvljeni cornflakes (mora biti nešto hrskavo na knedlama ).

  9. #9
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Davno, davno mi smo koristili Kalčko (ili tako nekako se zvao), smjesa pšeničnih klica. Ali smo to koristili za nadjev u kolače.

    Ja prezle sve manje koristim s knedlama. Malo, malo prezla prepržim na tavi. No, ako su knedli sa šljivama, obavezno malo razmutim pekmeza od šljiva, onako da bude tekući i prelijem preko knedla. njami! još kad sad imamo domaćeg pekmeza, ajme!

  10. #10
    vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    694

    Početno

    a ja lagano zakuham kiselo vrhnje (domaće, ali vjerujem da je i s kupovnim ok) s malo šećera i u tome onda još mrvu prokuham već kuhane knedle,
    umlatimo ih!

  11. #11
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno Re: Što umjesto "prezli"?

    Citiraj davorka prvotno napisa
    Obožavam knedle sa šljivama, a imam problema sa želucem i dr mi je rekla da su prezli preprženi na ulju nešto najteže probavljivo. Gledala sam nedavno na tv jednu kuharicu koja kuha zdravo, radila je neke knedle od jabuka ili nešto slično i umjesto prezli upotrebljavala je nešto drugo, neke klice, pšenične ili koje nisam zapamtila. Znate li vi ili upotrebljavate nešto drugo umjesto krušnih mrvica.
    i mene su prezle uništile :/

    sad knedle posipam krupnim smeđim šećerom, i pravim se da su to prezle ...

  12. #12
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Matilda:

    Davno, davno mi smo koristili Kalčko (ili tako nekako se zvao), smjesa pšeničnih klica. Ali smo to koristili za nadjev u kolače.
    To je bio slovenski proizvod, smjesa pšeničnih klica, prezli i arome ruma .
    To možeš i sama napraviti.

  13. #13
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    ja ih ne przim na ulju, samo ih ispem na tavu
    mmmmmmmm, knedlicke
    i ja ovako,
    e sad me zanima zasto su przene prezle na ulju teske :? do sad to nisam cula.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Koliko ja znam teška je sva hrana pržena u masnoći. To se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa želucem.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    ja sam jučer stavila mrvicu ulja, zobene pahuljice, cimet i žlicu domaćeg pekmeza od šljiva da to poveže, bilo je stvarno jako fino (preko knedli naravno )

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    71

    Početno

    Ja u prezle stavim minimalno maslaca, i gotovo ih uopce ne przim. ostanu mi bijele. niko se dosad nije zalio..

  17. #17
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Stavi mljeveni mak ako ga podnosis. Najbolja stvar na knedlama. Koje mi inace zaljevamo vrhnjem, cimetom i javorovim sirupom. Mljaaaac.

  18. #18
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Ok sad mi se jedu knedle

    Ima netko recept jer ih još nikad nisam radila

  19. #19
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Ok sad mi se jedu knedle

    Ima netko recept jer ih još nikad nisam radila
    Odeš u Lidl i kupiš si 1kg smrznutih (nešto ispod 20kn). Dođeš kući i skuhaš prema uputama na vrećici. Uživaš...
    Eto, ne može jednostavnije .

  20. #20
    Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,593

    Početno

    ja u zivotu nisam probala knedle sa prezlima :shock:
    a obozavam knedle, mislim da ih je moja baka napravila vise nego ledo
    uglavnom - meni je pola kile secera gore sasvim ok (sto ne rjesava Davorkin problem, al eto)

    sad dok pisem mi se upalila neka lampica - davorka - jel to bila emisija na nekoj cudnoj televiziji, kuharica je dalmatinka, cini mi se?

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    849

    Početno

    dakle..ovaj post je katastrofa
    pogodite sto sam napravila cim sam ga procitala 8) ode moj posni jelovnik...eh, cure..

    a sto se tice knedlica danas sam ih radila s tetom koja mi definitivno ima najbolji recept za tijesto..malo je odokativno ali probajte napraviti, lako je i gotovo za 15 min..
    skuhali smo jedno 7 krumpira srednje velicine (bijeli obavezno jer crveni nisu za knedle) izrezane na ploskice u vodi s malo soli..

    odmah dok je krumpir vruc ga zgnjeciti s onim za pire, dodati jedno jaje i promijesati.
    Dodati griza (recimo oko 1 salice 2dl)
    Dodati ostro brasno odokativno (tu vam ne mogu pomoci ali mislim da sigurno stavimo oko 2-3 case od 2 dl, vidite dok nije lijepa zuta smjesa.Mijesite na pobrasnjenoj podlozi, malo lupate s tijestom po stolu..
    Kad ste dobili lijepu masu podijelite na vise djelova, razvaljate i rezete na kocke (velicine dlana) u koje cete umetnuti sljive i napraviti kuglice.
    Sljive uzmite mekanije, izvadite kostice i u sredinu stavite malo cimeta. Prije nego sto ih stavite na tijesto posusite ih..

    I onda dalje po ovim gore receptima..ja naravno radim onaj koji najvise deblja, s prezlama

    I sad jos nesto..ako netko ima dobar recept za germ knedle s kremom molila bih

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Ines, da bilo je na Z1 ona dalmatinka što kuha zdravu hranu, nije makrobiotička, ali sve integralno, ovo, ono. I ja glupsa, nisam gledala od početka i zaboravila koje je ona to klice upotrebljavala umjesto prezli.

  23. #23
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Ok sad mi se jedu knedle

    Ima netko recept jer ih još nikad nisam radila
    Odeš u Lidl i kupiš si 1kg smrznutih (nešto ispod 20kn). Dođeš kući i skuhaš prema uputama na vrećici. Uživaš...
    Eto, ne može jednostavnije .
    A dobro nisam baš tako mislila ,veći gušt mi je napraviti ih sama.

    Lore hvala ti, probati ću ih napraviti sutra pa javim kako je prošlo

  24. #24
    bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    820

    Početno

    A ove zdrave od jabuka?Jesu li im bar slične?
    Ja bi nešto slatkooo

  25. #25

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    nisu im nimalo slične, meni su se dosta raspale, ali ukusne su

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •