Results 1 to 25 of 25

Thread: Što umjesto "prezli"?

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,715

    Default Što umjesto "prezli"?

    Obožavam knedle sa šljivama, a imam problema sa želucem i dr mi je rekla da su prezli preprženi na ulju nešto najteže probavljivo. Gledala sam nedavno na tv jednu kuharicu koja kuha zdravo, radila je neke knedle od jabuka ili nešto slično i umjesto prezli upotrebljavala je nešto drugo, neke klice, pšenične ili koje nisam zapamtila. Znate li vi ili upotrebljavate nešto drugo umjesto krušnih mrvica.

  2. #2
    MamaRibice's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    581

    Default

    Mislim da bi knedli mogli biti fini sa sezamom.

  3. #3
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja ih ne przim na ulju, samo ih ispem na tavu
    mmmmmmmm, knedlicke

  4. #4
    Zubic vila's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    782

    Default

    Mi jedemo knedle sa hladnim vrhnjem i malo šećera i cimeta, nije ni to baš dijetalno, ali sigurno bolje od prezli ako su pržene.

  5. #5
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    ja koristm psenicnu krupicu. moze i psenicne klice ili kukuruzna krupica. malo istopi maslaca i stavi nesto od toga, ubaci knedle i promijesaj. ak hoces mozes i poprzit lagano.

  6. #6
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by Zubic vila
    Mi jedemo knedle sa hladnim vrhnjem i malo šećera i cimeta, nije ni to baš dijetalno, ali sigurno bolje od prezli ako su pržene.
    Ovo je uvijek i moja opcija. Mrzim prezlu, užasno mi padne na želudac. Prepržim ih na malo masla, i pospem cukarom, i onda kiselog vrhnja....mljac uzmi smeđi cukar da ti savjest bude mirna

  7. #7

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ja knedle volim sa mljevenim orasima.

  8. #8
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Prezle pržim "na suho", bez ikakvih masnoća.
    No, također mi s knedlama paše i mrvljeni cornflakes (mora biti nešto hrskavo na knedlama ).

  9. #9
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Davno, davno mi smo koristili Kalčko (ili tako nekako se zvao), smjesa pšeničnih klica. Ali smo to koristili za nadjev u kolače.

    Ja prezle sve manje koristim s knedlama. Malo, malo prezla prepržim na tavi. No, ako su knedli sa šljivama, obavezno malo razmutim pekmeza od šljiva, onako da bude tekući i prelijem preko knedla. njami! još kad sad imamo domaćeg pekmeza, ajme!

  10. #10
    vimmerby's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    694

    Default

    a ja lagano zakuham kiselo vrhnje (domaće, ali vjerujem da je i s kupovnim ok) s malo šećera i u tome onda još mrvu prokuham već kuhane knedle,
    umlatimo ih!

  11. #11
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default Re: Što umjesto "prezli"?

    Quote Originally Posted by davorka
    Obožavam knedle sa šljivama, a imam problema sa želucem i dr mi je rekla da su prezli preprženi na ulju nešto najteže probavljivo. Gledala sam nedavno na tv jednu kuharicu koja kuha zdravo, radila je neke knedle od jabuka ili nešto slično i umjesto prezli upotrebljavala je nešto drugo, neke klice, pšenične ili koje nisam zapamtila. Znate li vi ili upotrebljavate nešto drugo umjesto krušnih mrvica.
    i mene su prezle uništile :/

    sad knedle posipam krupnim smeđim šećerom, i pravim se da su to prezle ...

  12. #12
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Matilda:

    Davno, davno mi smo koristili Kalčko (ili tako nekako se zvao), smjesa pšeničnih klica. Ali smo to koristili za nadjev u kolače.
    To je bio slovenski proizvod, smjesa pšeničnih klica, prezli i arome ruma .
    To možeš i sama napraviti.

  13. #13
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    ja ih ne przim na ulju, samo ih ispem na tavu
    mmmmmmmm, knedlicke
    i ja ovako,
    e sad me zanima zasto su przene prezle na ulju teske :? do sad to nisam cula.

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,715

    Default

    Koliko ja znam teška je sva hrana pržena u masnoći. To se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa želucem.

  15. #15

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    ja sam jučer stavila mrvicu ulja, zobene pahuljice, cimet i žlicu domaćeg pekmeza od šljiva da to poveže, bilo je stvarno jako fino (preko knedli naravno )

  16. #16

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    71

    Default

    Ja u prezle stavim minimalno maslaca, i gotovo ih uopce ne przim. ostanu mi bijele. niko se dosad nije zalio..

  17. #17
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Stavi mljeveni mak ako ga podnosis. Najbolja stvar na knedlama. Koje mi inace zaljevamo vrhnjem, cimetom i javorovim sirupom. Mljaaaac.

  18. #18
    Ana :-)'s Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,386

    Default

    Ok sad mi se jedu knedle

    Ima netko recept jer ih još nikad nisam radila

  19. #19
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Ana :-)
    Ok sad mi se jedu knedle

    Ima netko recept jer ih još nikad nisam radila
    Odeš u Lidl i kupiš si 1kg smrznutih (nešto ispod 20kn). Dođeš kući i skuhaš prema uputama na vrećici. Uživaš...
    Eto, ne može jednostavnije .

  20. #20
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    ja u zivotu nisam probala knedle sa prezlima :shock:
    a obozavam knedle, mislim da ih je moja baka napravila vise nego ledo
    uglavnom - meni je pola kile secera gore sasvim ok (sto ne rjesava Davorkin problem, al eto)

    sad dok pisem mi se upalila neka lampica - davorka - jel to bila emisija na nekoj cudnoj televiziji, kuharica je dalmatinka, cini mi se?

  21. #21

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    dakle..ovaj post je katastrofa
    pogodite sto sam napravila cim sam ga procitala 8) ode moj posni jelovnik...eh, cure..

    a sto se tice knedlica danas sam ih radila s tetom koja mi definitivno ima najbolji recept za tijesto..malo je odokativno ali probajte napraviti, lako je i gotovo za 15 min..
    skuhali smo jedno 7 krumpira srednje velicine (bijeli obavezno jer crveni nisu za knedle) izrezane na ploskice u vodi s malo soli..

    odmah dok je krumpir vruc ga zgnjeciti s onim za pire, dodati jedno jaje i promijesati.
    Dodati griza (recimo oko 1 salice 2dl)
    Dodati ostro brasno odokativno (tu vam ne mogu pomoci ali mislim da sigurno stavimo oko 2-3 case od 2 dl, vidite dok nije lijepa zuta smjesa.Mijesite na pobrasnjenoj podlozi, malo lupate s tijestom po stolu..
    Kad ste dobili lijepu masu podijelite na vise djelova, razvaljate i rezete na kocke (velicine dlana) u koje cete umetnuti sljive i napraviti kuglice.
    Sljive uzmite mekanije, izvadite kostice i u sredinu stavite malo cimeta. Prije nego sto ih stavite na tijesto posusite ih..

    I onda dalje po ovim gore receptima..ja naravno radim onaj koji najvise deblja, s prezlama

    I sad jos nesto..ako netko ima dobar recept za germ knedle s kremom molila bih

  22. #22

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,715

    Default

    Ines, da bilo je na Z1 ona dalmatinka što kuha zdravu hranu, nije makrobiotička, ali sve integralno, ovo, ono. I ja glupsa, nisam gledala od početka i zaboravila koje je ona to klice upotrebljavala umjesto prezli.

  23. #23
    Ana :-)'s Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,386

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by Ana :-)
    Ok sad mi se jedu knedle

    Ima netko recept jer ih još nikad nisam radila
    Odeš u Lidl i kupiš si 1kg smrznutih (nešto ispod 20kn). Dođeš kući i skuhaš prema uputama na vrećici. Uživaš...
    Eto, ne može jednostavnije .
    A dobro nisam baš tako mislila ,veći gušt mi je napraviti ih sama.

    Lore hvala ti, probati ću ih napraviti sutra pa javim kako je prošlo

  24. #24
    bimba iaia's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Istra
    Posts
    820

    Default

    A ove zdrave od jabuka?Jesu li im bar slične?
    Ja bi nešto slatkooo

  25. #25

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    nisu im nimalo slične, meni su se dosta raspale, ali ukusne su

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •