Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: što poslužiti dijabetičaru?

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno što poslužiti dijabetičaru?

već sam stavila na drugoj temi al nema odgovora pa ponavljam:

jedno pitanjce...
    naš dragi dida ima skoro rođendan i mi bi zvali baku i dida na ručak da proslavimo i za desert bih jako htjela napraviti ovu tortu (voćna rolada) ali dida ima dijabetes tip 2 i sad me zanima može li se tome prilagoditi? ili ako netko ima iskustva, kakvu bih mogla napraviti. zaželio se jadan slatkiša a sve šta bi smio je tak bezukusno i nikakvo... i još je u zadnje vrijeme nešto tugaljiv pa da ga razveselimo... ako netko može pomoći savjetom - super!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Iskreno? Iz iskustva znam da od malo normalne torte didi nece biti nista (pod malo mislim jedna snitica).
    Dijabeticarima od secera vise smetaju ugljikohidrati (dakle bilo kakav biskvit da napravis, secer u njemu je najmanji problem).
    Ovo ti sada govorim iz iskustva, dakle vise ce mi secer dignuti npr. prazno lisnato nego jedan kolac.

Istina, svi smo mi razliciti i ako dedi secer neide u vrtoglave visine (ne prelazi 20) onda jednu sniticu torte moze pojesti.

Kako god okrenes, slatko je slatko, i te fore natren ovakav ili onakav dize secer jednako, eventualnooooo se malo brze razgradi, ali zanemarivo skoro (to mi je i doktor potvrdio kada sam trazila savjet) :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam sad koji je to šećer tipa 2, ali od moje kume tata ima šećer pola svog života i on ne smije niti pomisliti na nešto slatko niti ga jede.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

silverinne je li deda na inzulinu, tabletama ili kombinaciji?

Tashunica pa u principu je tako, ne bi smjeli konzumirati slatko, preslano niti masno, ugljikohidrate smanjiti na minimum.

Stvar je u tome da vecina dijabeticara secer mjenja s umjetnim sladilima, moj doktor je rekao da su ta umjetna sladila dobar markentiski trik i da bi dijabeticari zapravo trebali izbaciti slatko u potpunosti ali ako moze birati da ce on radje popiti kavu s par zrnaca secera nego s natrenom, steta je manja (on inace ne konzumira secer uopce, to je bio slikovit da mi objasni)

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa to je taj tzv. starački, tj. ne onaj koji imaju mala djeca nego od kojeg se oboli kasnije u životu. zadnji mu je šećer bio 14.
    a jel prolazi za ručak škarpina ispečena u pećnici s krumpirima, mrkvom, tikvicama i sl. ono s maslinovim uljem i malo vina? ili ako ima nešto drugo al da je fino, da nije lešo i dosadno...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

postoji podatak o glikemijskim indexima za pojedine namirnice
    za zaslađivač se koristi fruktoza
    bitno je da ima dosta vlakana, dakle isključivo 100% integralna brašna

http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...abetesa_tipa_2
    ne smije šečer u krvi rasti naglo

ako voli čokoladu ima jedna čokoladna montignac torta niskog GI
    (>70 % kakaa)
    http://www.lilikich.bloger.hr/post/m...a/1194960.aspx

odlična je
    samo pazi da bude 70-80% kakaa u čokoladi

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj silverinne prvotno napisa
    pa to je taj tzv. starački, tj. ne onaj koji imaju mala djeca nego od kojeg se oboli kasnije u životu. zadnji mu je šećer bio 14.
    a jel prolazi za ručak škarpina ispečena u pećnici s krumpirima, mrkvom, tikvicama i sl. ono s maslinovim uljem i malo vina? ili ako ima nešto drugo al da je fino, da nije lešo i dosadno...
    kuhana mrkva i kuhani krumpir ne dolaze u obzir, imaju GI oko 80, a treba GI jela biti ispod 50

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bolje blitva sa jako malo krumpira , veći udio blitve radi vlakana smanjuje ukupni GI jela

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    kuhana mrkva i kuhani krumpir ne dolaze u obzir, imaju GI oko 80, a treba GI jela biti ispod 50
    Jooj sad si me sjetila, u Petrovoj kada sam lezala jedan dan za veceru su nam servirali nekakvu sniclu u umaku, a prilog tome bio je granadir tj. tijesto s krumpirom :shock:
    Ne moram ni reci da su nam profili tu noc bili komatozni, sve do jedne smo imale secer 9 ili 10, a doktor Đ. ujutro na viziti nas uvjeravao da sigurno imamo nesto u ormaricima

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala vam curke na savjetima, nešto ću od ovih podataka iskombinirati.
    inače dida je zasad samo na tabletama...

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo, moja kolegica dijabetičarka toplo preporuča čičoke za didu, samo ako ih uspiješ negdje naći dok ti bude trebalo...
    Kaže da ih se može pripremiti i "u slano" i "u slatko".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •