Results 1 to 11 of 11

Thread: što poslužiti dijabetičaru?

  1. #1

    Default što poslužiti dijabetičaru?

    već sam stavila na drugoj temi al nema odgovora pa ponavljam:

    jedno pitanjce...
    naš dragi dida ima skoro rođendan i mi bi zvali baku i dida na ručak da proslavimo i za desert bih jako htjela napraviti ovu tortu (voćna rolada) ali dida ima dijabetes tip 2 i sad me zanima može li se tome prilagoditi? ili ako netko ima iskustva, kakvu bih mogla napraviti. zaželio se jadan slatkiša a sve šta bi smio je tak bezukusno i nikakvo... i još je u zadnje vrijeme nešto tugaljiv pa da ga razveselimo... ako netko može pomoći savjetom - super!
    _________________

  2. #2
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Iskreno? Iz iskustva znam da od malo normalne torte didi nece biti nista (pod malo mislim jedna snitica).
    Dijabeticarima od secera vise smetaju ugljikohidrati (dakle bilo kakav biskvit da napravis, secer u njemu je najmanji problem).
    Ovo ti sada govorim iz iskustva, dakle vise ce mi secer dignuti npr. prazno lisnato nego jedan kolac.

    Istina, svi smo mi razliciti i ako dedi secer neide u vrtoglave visine (ne prelazi 20) onda jednu sniticu torte moze pojesti.

    Kako god okrenes, slatko je slatko, i te fore natren ovakav ili onakav dize secer jednako, eventualnooooo se malo brze razgradi, ali zanemarivo skoro (to mi je i doktor potvrdio kada sam trazila savjet) :/

  3. #3
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    ne znam sad koji je to šećer tipa 2, ali od moje kume tata ima šećer pola svog života i on ne smije niti pomisliti na nešto slatko niti ga jede.

  4. #4
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    silverinne je li deda na inzulinu, tabletama ili kombinaciji?

    Tashunica pa u principu je tako, ne bi smjeli konzumirati slatko, preslano niti masno, ugljikohidrate smanjiti na minimum.

    Stvar je u tome da vecina dijabeticara secer mjenja s umjetnim sladilima, moj doktor je rekao da su ta umjetna sladila dobar markentiski trik i da bi dijabeticari zapravo trebali izbaciti slatko u potpunosti ali ako moze birati da ce on radje popiti kavu s par zrnaca secera nego s natrenom, steta je manja (on inace ne konzumira secer uopce, to je bio slikovit da mi objasni)

  5. #5

    Default

    pa to je taj tzv. starački, tj. ne onaj koji imaju mala djeca nego od kojeg se oboli kasnije u životu. zadnji mu je šećer bio 14.
    a jel prolazi za ručak škarpina ispečena u pećnici s krumpirima, mrkvom, tikvicama i sl. ono s maslinovim uljem i malo vina? ili ako ima nešto drugo al da je fino, da nije lešo i dosadno...

  6. #6
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    postoji podatak o glikemijskim indexima za pojedine namirnice
    za zaslađivač se koristi fruktoza
    bitno je da ima dosta vlakana, dakle isključivo 100% integralna brašna

    http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...abetesa_tipa_2
    ne smije šečer u krvi rasti naglo

    ako voli čokoladu ima jedna čokoladna montignac torta niskog GI
    (>70 % kakaa)
    http://www.lilikich.bloger.hr/post/m...a/1194960.aspx

    odlična je
    samo pazi da bude 70-80% kakaa u čokoladi

  7. #7
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by silverinne
    pa to je taj tzv. starački, tj. ne onaj koji imaju mala djeca nego od kojeg se oboli kasnije u životu. zadnji mu je šećer bio 14.
    a jel prolazi za ručak škarpina ispečena u pećnici s krumpirima, mrkvom, tikvicama i sl. ono s maslinovim uljem i malo vina? ili ako ima nešto drugo al da je fino, da nije lešo i dosadno...
    kuhana mrkva i kuhani krumpir ne dolaze u obzir, imaju GI oko 80, a treba GI jela biti ispod 50

  8. #8
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    bolje blitva sa jako malo krumpira , veći udio blitve radi vlakana smanjuje ukupni GI jela

  9. #9
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    kuhana mrkva i kuhani krumpir ne dolaze u obzir, imaju GI oko 80, a treba GI jela biti ispod 50
    Jooj sad si me sjetila, u Petrovoj kada sam lezala jedan dan za veceru su nam servirali nekakvu sniclu u umaku, a prilog tome bio je granadir tj. tijesto s krumpirom :shock:
    Ne moram ni reci da su nam profili tu noc bili komatozni, sve do jedne smo imale secer 9 ili 10, a doktor Đ. ujutro na viziti nas uvjeravao da sigurno imamo nesto u ormaricima

  10. #10

    Default

    hvala vam curke na savjetima, nešto ću od ovih podataka iskombinirati.
    inače dida je zasad samo na tabletama...

  11. #11
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Evo, moja kolegica dijabetičarka toplo preporuča čičoke za didu, samo ako ih uspiješ negdje naći dok ti bude trebalo...
    Kaže da ih se može pripremiti i "u slano" i "u slatko".

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •