Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: kamuflirano povrće

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno kamuflirano povrće

znam da nisam jedina čije dijete ne može smisliti ništa zeleno u tanjuru. zanima me kako se dovijate da im uvalite koju povrćku. miksanje - nekad upali, nekad ne, najbolje nam prolazi mesni saft (samo ne smije biti zelenkast, vec žućkasto-crvenkasti tonovi). ponestaje mi ideja....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

prekjučer sam skuhala tikvicu sa krumpirom i napravila klasični pire...inače jedino što će ful pojesti jesu pohana pileća prsa sa pireom od krumpira, a zla majka je još podvalila i tikvicu..sve je pojelo, milo moje, kad ne zna da je tikvica u tanjuru, tak joj je fino

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moj osjeti apsolutno sve i svaki pokušaj podvaljivanja je osuđen na propast...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kolač od mrkve, nikad nije skužio. ako baš odbija, premaži ga nutelom

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj trudnjača prvotno napisa
    Moj osjeti apsolutno sve i svaki pokušaj podvaljivanja je osuđen na propast...
    moja je osjetljiva na teksturu jela

iz cijelog zalogaja koji strpa u usta uspije jezikom izvući i najmanje sumnjivo vlakno

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mi volimo povrće, ali:

1. napraviš tijesto kao za palačinke samo malo gušće (naravno bez šećera). unutra naribaš tikvicu, parmezan i dodaš kukuruza. pržiš na ulju. jako fino, svi klinci se dave u tome.

2. kolač od čokolade i tikvica (okus kao kakao šnite). nema šanse da neko skuži tikvice unutra. recept sam našla na blogu "da mi je nešto slatko"
    mogu ga i napisati ako želite.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hoćemo recept

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A ostaje li nakon tog prženja, miksanja, gnječenja i sličnog umlaćivanja nešto korisno od povrća?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

na malo maslaca popržim tikvice, zmiksam ih i zalijem vrhnjem za kuhanj, pospem parmezanom i prelijem preko njoka
    to nam je omiljeno jelo, naravno ni ne sumnja da su tikvice u tanjuru
    drugi sistem je uvaljivanje u pire krumpir
    e sada dali ostane nešto korisno nakon takvih "obrada" od povrća, a sigurno da mu je bolje i tako pojest povrće nego nikako

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja kči, koja je do vrtića jela čak i sirov crveni luk u salati, danas jede krompir i tjesteninu :/ . Kako je krenula u vrtić, prvo su je hvalili kako pojede sve, a onda je krenulo "ne volim ovo, ne volim ono" i tako da smo sada došli na krompir i tjesteninu. U supi ne smije biti ni "tačkice", pa ih procijedim , od glavnih jela osim krompira, ponekad nekog mesa, prođe još i po neka pita (tu proguramo zelje, tikvu, ali ne uvijek). Dali ostane išta, ah bolje išta nego ništa, dok prebrodimo ovu, nadam se fazu.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Baš si nekako mislim da bi bilo bolje skuhat povrće na pari pa smiksat i ubacit u umak
    Meni sve na bijelo prolazi, problem je zelenjava

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    ovo s nutelom bi nam sigurno prošlo! ivy, je li to neki kolač na brzaka? ako je, pliz, recept! ovo je kao za dobro djeteta

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo ga, copy-paste da nešto ne zaboravim

Kolač:
    24 dkg brašna
    4 dkg kakaa u prahu
    1 žličica sode bikarbone

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas je povratila cijeli ručak u vrtiću jer je na kraju pojela nešto zeleno :shock:

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj habibi prvotno napisa
    Citiraj ivy prvotno napisa
    ovo s nutelom bi nam sigurno prošlo! ivy, je li to neki kolač na brzaka? ako je, pliz, recept! ovo je kao za dobro djeteta
    evo, jako je sličan ovome gore receptu.
    sad si sve nešto razmišljam, možda bi se moglo i celera unutra naribati 8)

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nisam ni slutila da bi kamuflirano povrće moglo doći u bilo kakvoj sltkoj varijanti, sad vidim da je to skroz ozbiljno rješenje

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

MI jedemo fiiine krem juhe svih nijansi zelene i smeđe.
    Ovisno kojeg povrća imam doma, sve skuham i na kraju štapnim mikserom izmiksam u kremu. Po želji idu dodaci- vrhnje, komadići poprženog kruha...
    To se sve mljacka jer ima naziv krem juha i nema komadića ničega već je "lijepo".
    U ovoj fazi života ja zadovoljna. Ja znam šta oni pojedu ( a nakrcaju se povrćem), a oni ne znaju šta jedu i uživaju.
    Krem juhe su zakon :D

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a što se voća tiče, ako ga malci ne vole, vidjela sam trik u jednom vrtiću - uz voće su im poslužili kokice. male je slano vuklo na tekućinu i slasno su pojeli sve što su dobili

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj nećak nije htio jesti ništa zeleno. a ja sam tad znala skuhati samo grašak čušpajz ...

njegova mama mi je rekla kako to neće pojesti, i kako će jadno dijete ostati gladno. ja skuhala - i morala sam ga moliti da ne stavlja preko gornjeg ruba tanjura, jer se prolijevalo... pogrebao tanjur.

sad je već jaaaaaako veliki (skoro 3 banke), i dalje "ne jede zeleno"...
    jedan dan sam ga pitala da li želi doći na ručak, no upozorila sam ga da je za ručak kelj ... ne samo da je došao, nego je pitao jel si smije još staviti

ja sam očito bila sretnica, jer je kikica jela sve čušpajze, juhe, povrće - što više boja to ljepše... obično sam ga samo kuhala u slanoj vodi. ponekad smo ga znale ispohati u gustoj masi od palačinki, no to nije gušt kao "pravo"...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Danas je povratila cijeli ručak u vrtiću jer je na kraju pojela nešto zeleno :shock:
    uf, to već psiha radi :/

jedan znanac nije jeo salenjake. njegova mama ih je spremala tako - da nije bilo šansi otkriti po okusu da su to salenjaci. i on se najeo, zadovoljno sjeo uz kavicu - i sve ok...
    u jednom trenutku mu ona kaže što je pojeo... reakcija ista... u sekundi je sve povratio...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znam sorciere, valjda će proči. Kako brat raste raste i ljubomora pa se nadam da je to to, i da će krenuti na bolje dok se uspostavi poredak Do tad, kamufliramo, koliko možemo.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A sta je sa tortiljama? Mi premazemo koju sa domacim paradajz-sosom, naribamo tikvica i pospemo sirom ribanim i zapecemo za max temp. 1-2min. mljac

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

danas ću za večeru spremiti picu s naribanom tikvicom, dobro oguljenombez zelenih tragova, gornji slojevi obavezno šunka i sir

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    MI jedemo fiiine krem juhe svih nijansi zelene i smeđe.
    Ovisno kojeg povrća imam doma, sve skuham i na kraju štapnim mikserom izmiksam u kremu. Po želji idu dodaci- vrhnje, komadići poprženog kruha...
    To se sve mljacka jer ima naziv krem juha i nema komadića ničega već je "lijepo".
    U ovoj fazi života ja zadovoljna. Ja znam šta oni pojedu ( a nakrcaju se povrćem), a oni ne znaju šta jedu i uživaju.
    Krem juhe su zakon :D
    isto tako i mi

npr, tikvicu ne bi pojeo ni pod razno, nema šanse , a ako skuham krem juhu, pomlati sve

i po dva puta grabi

da mu kažem da je od tikvica (ili nečeg slično što si je on zacrtao da kakti ne jede) sigurno ju ne bi jeo, al s obzirom da on ni ne pita, ja samo kažem- danas je za ručak zelena juha

(ili juha od krokodila- ne pitajte, neka vrtićka fora LOL)

pojede ko da je iz gladi pobjegao

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi nismo jos u vasoj skupini, ali evo sta ja radim. kad treba juha zmiksam sve.
    palenta- skuham povrce(osim zelenog) koje hocu ugl.tikvice i karfiol, zmiksam dodam jos malo vode i od toga napravim palentu. OBOZAVA

voce- napravim frape i to posluzim sa nekim pahuljicama

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj habibi prvotno napisa
    danas ću za večeru spremiti picu s naribanom tikvicom, dobro oguljenombez zelenih tragova, gornji slojevi obavezno šunka i sir
    Mi na pizu stavljamo vece kocke tikvice, mljac.... (moji sve redom jedu, ali sa moje ruke)

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Možete probati staviti u blender rigu, špinat, blitvu ili brokulu (sirovo), sok limuna ili naranče, med, bananu i neko crveno voće za boju. Sve skupa izmiksati i dodati slamku To je jako, jako fino i super zdravo.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pita od povrća i mesa ili samo od povrća sa vrhnjem/bešamelom i sl.ili tijesto poslažem sa karfiolom i prekrijem sa maslinovim uljem i naribanim sirom i malo vrhnja i zapečem.bruskete ili topli sendviči na bazi povrća,povrtna pizza sa tunom,omlet s povrćem,krem juhe kod nas prolaze,pa onda zapečem pole ili tikvice sa špekom i sirom,zapečeni poriluk...itd.drugim riječima,bolje nam prolazi zapečeno povrće nego kuhano. :?

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mi smo u vafelmatu dobili knjižicu s receptima za vafle od tikvica, mrkve, ma svakakve. U biti čim je hrana oblika - zgrabi me sa stola i samo stavi u usta, tj. ne uključuje žlicu (vafli su još i srcoliki i lijepi) a tu spadaju i kroketi od svega i svačega, prolazi...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e, sad ste me sjetili s ovim špekom...francuski recept (kolesterola za poludit :/ )-poprži se narezan špekić na komadiće (panceta ili slično) i onda se to skupa sa uljem prelije preko salate. mi smo radili sa zelenom salatom, al vjerujem da bilo što da se prelije s ovakvim miomirisom, prolazi. zadnji put je alen pojeo zdjelu salate pripremljenu za nas četvero 8)

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mmm,ja sam to radila salata,a na nju tako poprženi špek i jaje na oko preko plus malo sira u kockicama.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Do nedavno smo bili u fazi da jedno "ne voli" šampinjone a drugo tikvice, pa ja lijepo naribam jedno i drugo, malo zdinstam piletinu ili puretinu na maslinovom ulju, dodam to sve naribano, kasnije malo vrhnja za kuhanje ili paradajza ako bi rađe crveno, parmezan, tjesteninu i mljac!!! I onda za stolom M. koja voli šampinjone a tikvice ne, pita "A kaj tu ima tikvica? a ja joj šapnem "neeeeeeeeeeee, samo šampinjoni", a L. koji voli samo tikvice obrnuto... i kad se dobro napapaju pitam jel bilo fino i kažem im šta su pojeli... i tako malo po malo djeca shvatila da im je sve fino i da sve vole :D

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

danas radim štrudlu od jabuka, palo mi je na pamet da sam mogla naribati i muškatnu bundevu koju imam a ne znam kako da je podvalim. sigurno bi bila super onak s grožđicama i cimetom, američanski, mljac
    ali sad je kasno, to cu isprobati drugi put, demit!

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Imam recept za pitu od bundeva s makom. Mislim, za ove naše "obične" bundeve...

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj EvaP prvotno napisa
    Imam recept za pitu od bundeva s makom. Mislim, za ove naše "obične" bundeve...
    recept na sunce!

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pazite ovo!

slatki kolač od bundeva i svježeg kravljeg sira:

15 piškota
    2 žlice maslaca
    200 g svježeg sira
    250 g šećera
    2 jaja
    200 g pirea od bundeva
    žličica limunove korice
    350 g vrhnja
    2 vanilijina štapića
    1 i pol žličica brašna

Bundeve narežite na kockice i kuhajte 6 minuta.
    Ocijedite i izmiksajte u pire.
    Piškote usitnite u mrvice.
    Stavite u posudu i umijesite s maslacem.
    Namažite kalip i stavite u njega grudičasto tijesto.
    Za nadijev pomiješajte svježi sir s 150 g šećera.
    Jaja umutite i dodajte siru s pireom od bundeva,limunovom koricom,vanilijom i brašnom.
    Rasporedite po podlozi tijesta.
    Pecite u pećnici oko 35 minuta na 160 stupnjeva.
    Za glazuru pomiješajte kiselo vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom.
    Prelijte preko vrućeg kolača i pecite još 15 minuta.

ja bih još pojačala tu bundevu s još bundeve ili voća...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Neki dan sam napravila polpete od nasjeckanog špinata, zobenih pahuljica, brašna i jaja, pržila ih na ulju. Mojima su se jako svidjele, iako meni nije bio cilj Sunčicu nagovarati na povrće (rado ga jede) nego starije članove uvjeriti da ručak može biti dobar i bez mesa.

Zanimljivo mi je u vrtiću. Lani je Sunčica bila u jaslicama, mali klinci koji su došli u vrtić s godinu dana. Tete su ih uvijek hvalile kao grupu koja rado jede povrće, ribu itd.
    Sad su se pomješali s djecom koja su do 3 godine bila doma, s bakama, tetama i sl. i odjednom u grupi imaju velikih problema s jelom.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj klara prvotno napisa
    Zanimljivo mi je u vrtiću. Lani je Sunčica bila u jaslicama, mali klinci koji su došli u vrtić s godinu dana. Tete su ih uvijek hvalile kao grupu koja rado jede povrće, ribu itd.
    Sad su se pomješali s djecom koja su do 3 godine bila doma, s bakama, tetama i sl. i odjednom u grupi imaju velikih problema s jelom.
    j je već dulje u vrtiću, ovo mu je druga godina. povrće je sjajno jeo kao beba (samo kuhano), s 2 god je počeo pomalo birati, a s oko 3 odbija gotovo sve. točnije, svaki vidljivi trag povrća. sirovo povrće mislim da nije nikada niti okusio.

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mališa je isključivo doma Do 2 je jeo sve. Sad nije toliki problem povrće, već - voće?!?!?! Šljive u kojima se prošlo ljeto ubijao ove godine nije htio ni probati. Da ne kažem da grožđe ovo ljeto uopće nije probao?!?!?!! Mislim, lakše je nekako doskočiti s voćem nego s povrćem, ali hoću reći, nekako oni s 3 valjda odluče prestati zdravo se hraniti...

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Habibi - da li je "grudičasto tijesto" iz tvog recepta margarin + piškote? Važno sam isprintala jučer recept i donijela ga doma da bih shvatila da ne znam o kojoj se bundevi radi? Jel onoj koja je onako blijedo narančasta iznutra i mi je zovemo "bundeva" ili o onoj žarko narančastoj koju mi zovemo "misirača"?

A recept za štrudlu s bundevom (koju mi zovemo bundeva) je:
    - kupiš kore za štrudlu
    - očistiš i izribaš bundevu i MALO je nasoliš, tek toliko da pusti sok
    - izmelješ mak sa šećerom (proizvoljno maka sa šećerom po želji)

- izravnaš koru, nauljiš je
    - na koru stavljaš iscijeđenu bundevu
    - posipaš s makom + šećerom
    - zarolaš

postupak ponavljaš dokle imaš namirnica

Kao što se vidi iz danoga, recept je od moje mame, nenapisan (meni fali ono 458g bundeve, 134g šećera i sl) i ona to radi proizvoljno. Poanta je da ta bundeva u biti bude bezukusna i daje samo sočnost a da je glavni okus u maku i naravno - što više nadjeva, to je štrudla bolja (bar meni).
    Dobar tek!!!

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... ali hoću reći, nekako oni s 3 valjda odluče prestati zdravo se hraniti...
    Mislim da do treće godine jednostano skuže da postoji "bolja" hrana od voća i povrća. A premali su da skuže što je zaista bolje.
    Sunčica za sada smatra šljive jednako "dobrima" kao kao i kekse, vidjet ćemo hoće li ostati tako.
    Moji 14-godišnji učenici su u velikom postotku izjavili da uopće ne jedu voće, nikakvo. Nadam se da će ova generacija biti bar malo drugačija.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Habibi - da li je "grudičasto tijesto" iz tvog recepta margarin + piškote? Važno sam isprintala jučer recept i donijela ga doma da bih shvatila da ne znam o kojoj se bundevi radi? Jel onoj koja je onako blijedo narančasta iznutra i mi je zovemo "bundeva" ili o onoj žarko narančastoj koju mi zovemo "misirača"?
    recept koji sam napisala nisam isprobala , ali grudičasto sam radila u torti od sira - to je mješavina maslaca i piškota, petite beure keksa ili sl.
    mislim da se za kolače obično koristi ona jarko narančasta bundeva (ima više vrsta, ne usudim se sad razbacivati izrazima jer vidim da pričam s ekspertom na tom polju).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •