Muks, matematika je samo prijevod zivota u simbolican jezik no mislim da ti na nju gledas kao na hijeroglife, i u tome pripadas vecini. Na sva matematicka pitanja trebas gledat kao na preslike problema iz stvarnog zivota. Matematicka simbolika je tu samo da nam skrati pisanje eseja.

Znaci, napisat cu 5+3=8 umjesto "kad stavim zajedno kolicinu od 5 predmeta i kolicinu od 3 predmeta, dobit cu kolicinu od 8 predmeta". Razumljivo je zasto sam napisala 5+3=8 al nadam se i da ti je jasno da 5+3=8 nema nikakvog smisla ako to ne mozes objasniti konkretno, hrvatskim rijecima, na nacin na koji sam ja to ucinila, ili neki drugi.

"pet plus tri je osam" je bitno bitno zbog tog sto olaksava rjesavanje drugih zadataka uz pomoc simbolike, al od njega nema nikakve vajde ako mu neznas znacenje. s druge strane, mozes sasvim dobro poznavati matematiku ako ne poznajes njenu simboliku.

da klincima koji zive na ulicama brazila napises na papir 5+3=?, oni bi te samo blijedo gledali. ali ak im velis, ja cu ti za pranje sajbe dat 12 reala, a pero ovdje za jednu maju od ovih koje prodajes za 23 reala, on ce u casu znat da ce za koji tren zaradit 35 reala, od kojih ce mu u dzepu u stvari ostat 13 realajer frendu od kojeg ce posudit spuzvu za pranje sajbe mora platit 2 reala za spuzvu i 2 reala za vodu, a ovom cije maje prodaje 18 reala za maju.

Na ono pitanje s razglednicama ti je apri u stvari dala najbolji odgovor. Ja bih ga cak jos vise "pohrvatila" i rekla:

Kata je svaki dan je slala 3 u OS, 5 u VLP i 4 u VU
Znaci svaki dan je poslala tri razglednice pa pet razglednica pa jos 4 razglednica. Tri i pet je osam, pa jos cetiri, to je 12 (ili osam i dva i dva, znaci deset i dva, sto znaci ukupno 12.)
Znaci, svaki dan je poslala ukupno 12 razglednica.
A slala ih je tri dana. Znaci morala je poslati 12 razglednica tri puta. Tri puta 12 je 36 (ili, tri puta po deset je trideset, plus tri puta po dva, sto je sest, sto znaci da ukupno 36). Ili, prvi dan 12, pa jos 12 drugi dan, to je ukupno 20 i 4, odnosno 24. Pa onda jos 12 razglednica treci dan, to je 34 i 2, sto znaci 36.

Znaci, ukupno je morala poslati 36 razglednica.

Pa sad ako hoces to prebacit u simboliku napises:

OS - 3 razglednice svaki dan
Valpovo - 5 razglednica svaki dan
Vukovar - 4 razglednice svaki dan

Svaki dan - 3 razglednice+5 razglednica+4razglednica=12 razglednica, ili skraceno 3+5+4=12 razglednica

Tri dana - 3 x 12 razglednica = 36 razglednica, ili skraceno, 3x12=36.

Zakljucak: Kata je poslala ukupno 36 razglednica.

Bit je u tome da u procesu rjesavanja ovog zadatka, tvoj mentalni proces treba biti upravo ovakav (ili uz varijacije na temu) kao ovaj gore, u rijecima, ne u simbolima. Kad znas rjesenje u rijecima, onda ga napises u simbolima.

Al ako ocekujes da se savladavanjem simbola savladava i matematika, onda je neces savladat.

Ti matematiku znas, ali je ne znas prevoditi s hrvatskog u simbole ili unazad. Ali znas je. Sve ove zadatke koje si navela rjesavas svaki put kad placas racune, kad racunas kolko ti love treba da kupis nesto ako znas da ti treba neznam kolko ostat itd. Ja sam sigurna da ih i Oskar zna rjesit kad dijeli sa sistericom bombone ili racuna jel ima dosta love za sladoled.

Ako ga pitas kolko ste palacinki pojeli sve skupa ak si ti pojeo tri, Robi cetiri, Melita dvije i Petra tri, jel bi znao kak to izracunat? Ne u simbolima nego doci analiticki, razmisljajuci korak po korak, do rezultata i isto tako i objasniti? Ak da, onda ono na cemu trebate raditi je kako prevesti taj proces s hrvatskog jezika u matematicke simbole.

I vjezbati obrnuto, odnosno traziti sto vise primjera iz zivota za odreden zadatak izrazen u matematickim simbolima.

Tipa, 3+2+3=8. Daj mi nekoliko primjera iz zivota koji predstavljaju taj izraz simbola.

Kaj se tice pojmova tipa djelitelji i sl., slazem se s tobom da je glupost inzistirati na takvoj terminologiji kad se ona nigdje, ama bas nigdje ne koristi osim u skolskim udzbenicima.