Citiraj Ancica prvotno napisa
Citiraj Rene2 prvotno napisa
Citiraj Ancica prvotno napisa
Rene, naravno da je rjesenje, kao sto je i ovo tvoje rjesenje. Ne mora se do rezultata doci istim putem da bi se racunalo kao uspjesno. Osim ako izricito kazes - koristi tu i tu metodu rjesavanju ovog zadatka.
Ono što sam ja pisala nema veze s metodom, radi se jednostavno o tome da djeca na početku trećeg razreda ne znaju koliko je 3x12 jer su učili tablicu množenja do 100 (tj, najviše do 10x10).
Ne znam. Moj sedmogodisnjak zna izracunati koliko je 3x12. Ne izbaciti iz glave da je 3x12 jednako 36 al zna izracunati koliko je to. A nije nikakav poseban matematicki lumen.

Al istina je da moram i njemu izbacivati iz glave te fore tipa "nismo jos ucili mnozenje!". To sto nesto nisi ucio ne znaci da ne mozes sam prokuzit.
Slažem se s ovim... Ovo boldano smo i mi iskusili (i još živimo s tim, dečki su 2. i 3. razred) i dnevno im tupimo zašto je to važno... Ja sam svjesna toga da u njihove glave još ne prodire činjenica da o tome ovisi daljnje školovanje, posao itd. ali i te kako prodire da o tome ovisi hoće li te netko u dućanu prevariti za novce... O tome ovisi i da znaš izračunati imaš li dovoljno za sličice, slatkiše, danas-sutra za režije... Moj mlađi nije učio dijeljenje u školi, ali dnevno uči dijeliti s bratom, s prijateljima... na placu (sine, koliko moramo kupiti jabuka da svatko u obitelji može pojesti dvije?) i tako. Ne kažem "idemo sad vježbati matematiku", to je integrirano u naš svakodnevni život. Ne ide uvijek glatko, ali ide... snalaze se djeca.

Evo primjera - jučer smo gospodu odveli na rujanfest sa 120 kn (toliko je bilo ocijenjeno da je primjereno potrošiti). Sami su morali rasporediti što im je najvažnije, što važno, a što apsolutno nebitno jer je izvor bio limitiran. Baka im je još samo ostavila crni fond za sok, ali raspoređivanje ove love išlo je dobro... Ne samo matematički, nego i logički: mlađi sin je komentirao "ja sam odabrao streljanu jer tamo obično nešto i dobijem ako uspijem pogoditi kako treba" (a tako je i bilo, dovukao je neki plastični top ).

Lijepo su preračunali od tih 120 kn koliko svatko dobije da bude pošteno i na što se to može potrošiti... Eto, to su trikovi za vježbanje računanja u ovoj dobi. Zbrajanje, oduzimanje, množenje (koliko mi treba za tri vožnje) i slično...

Obećali smo ih odvesti barem još jednom, ako ikako stignemo.