Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 114 od 114

Tema: Matematika 3. r OŠ - 26 = ??-38

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

možda djete traži roditeljsku pažnju...

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Valjda je skužio da ti ne kužiš pa mu je zabavno

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    Dok god je škola po definiciji odgojno-obrazovna institucija neću se služiti krajnje neprimjerenim načinima da im nešto objasnim. A možemo sada tjerati svatko svoje, ali nećemo nigdje stići. Ako ti smatraš da je primjereno, onda ti svoje dijete slobodno tako poučavaj. Meni nije i ja neću. Bez obzira šta i kako djeca zamišljaju u svojoj glavi. U krajnjem slučaju - ne znam šta zamišljaju, a ne znaš ni ti, pa prema tome ne možemo govoriti "sigurno dijete ne zamišlja neprijatelja svog neprijatelja".
    Slažem se s tim da ćemo i ti i ja izabrati način na koji ćemo poučavati.
    Slažem se da imamo pravo izabrati svatko svoj način.
    Slažem se i da svetko od nas ima svoj kut gledanja, jer ja sam samo roditelj, a ti samo profesor i da možemo tjerati svatko svoje, ali s obzirom da nećemo nigdje stići, nećemo to činiti.
    Slažem se i da ne možemo znati što je u dječjoj glavi i da ne mogu reći-sigurno dijete ne zamišlja neprijatelja svog neprijatelja.
    Jedino s čime se ne slažem, je da su oni primjeri kranje neprimjereni. Oni su možda tebi sa tvog profesorskog stajališta neprimjereni, ali krajnje neprimjereni bili bi (iz mog kuta gledišta, naravno) kada bi bili prosti, kada bi poticali na agresiju i mržnju, kada bi nekoga omalovažavali....da ne nabrajam dalje, vjerujem da si shvatio što želim reći.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kokos, me još jednom dobro nasmijao.
    Ne znam Muks, valjda mu je opis posla da ti pije krv. Ipak, nadam se da vas taj test neće uljuljkati.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    muks, nakon dvije strane topika jedno je sigurno, ti svakako trebas na dopunsku ili si preko vikenda svladala prijatelje i neprijatelje, zatvorenike i ranjenike?

muki, drugi put prvo kod nastavnice pa tek onda otvaraj topik!

samo da znaš, ima nas još koje se možemo posramiti pred znanjem svoje djece.
    ja sam, svojevremeno, sva ponosna izračunala kako u kili sumpora ima 32 atoma.
    brat se odvalio kada sam mu to rekla i pitao me "zar bi ti igrala klikere s tim atomima?"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma to je tipično... Ima nekih stvari u kojima su mene djeca odaaaavno prerasla. Tak to mora biti. Sigurno svatko od nas ima neki predmet/područje iz kojeg bi mogao na dopunsku. Ja to drsko koristim - kažem djeci da znaju njemački bolje od mene, pa nek me uče (a da bi to mogli, prvo moraju ONI dobro savladati...). Uživaju u tome, cijelo su se ljeto igrali učitelja.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

7-5
    sto je tu sto?
    5 je umanjenik?
    a 7 umanjitelj?
    Možda će ovo nekome pomoći. Nama je nastavnica matematike u osnovnoj školi to super objasnila. "K" je abecedno ispred "LJ" pa su tako umanjenik i množenik ispred umanjitelja i množitelja.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od tih vasih rjesenja i trikova ja sam zaboravila znanje
    meni je, ko nekom gore, isto najlakse upamtiti kako je, a ne jos pjesmice slagati

(nego, pitao me ivar nervozan zbog ovog topika: kad cemo dozvoliti djeci da se registriraju)

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Muki, drago mi je da je tvoj problem riješen!

A čini se da Oskar nije ni imao problem

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Citiraj Mukica prvotno napisa

7-5
    sto je tu sto?
    5 je umanjenik?
    a 7 umanjitelj?
    Možda će ovo nekome pomoći. Nama je nastavnica matematike u osnovnoj školi to super objasnila. "K" je abecedno ispred "LJ" pa su tako umanjenik i množenik ispred umanjitelja i množitelja.
    Offt.
    abeceda je zakon! da nje nema nikad ne bih shvatila proces pohanja (brašno-jaja-mrvice)

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne mogu, a da ne komentiram. Meni je i dalje ovo sa množenikom i množiteljem glupo na kvadrat.

Šta ako zamjene mjesta? Mijenja li se naziv? Trebalo bi se mijenjati. Zašto je onda rezultat isti? To su pitanja koja će interesirati djecu koja imaju malo jači kliker.

Mislim da je ustvari posrijedi nesrazmjer između razredne i predmetne nastave. Dok se mi u višim razredima koristimo terminom faktor za oba broja i ne kompliciramo stvar, u nižim razredima je to zbilja zakomplicirano terminima množenik i množitelj. A očigledno je komplicirano čim se lome glave oko toga šta ide prije....k ili lj. :/

Može li mi, molim vas, netko reći tko je autor i izdavač udžbenika u kojem se koriste termini množitelj i množenik?

Evo upravo sam, misleći da sam ja lud i da ne poznajem vlastitu struku uzeo udžbenike koje imam doma za 5. razerd OŠ i svugdje piše faktor. Množitelj i množenik se nigdje ne spominju. :/

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    Ne mogu, a da ne komentiram. Meni je i dalje ovo sa množenikom i množiteljem glupo na kvadrat.

Evo upravo sam, misleći da sam ja lud i da ne poznajem vlastitu struku uzeo udžbenike koje imam doma za 5. razerd OŠ i svugdje piše faktor. Množitelj i množenik se nigdje ne spominju. :/
    A mislila sam da sam ja to zaboravila nešto. Jer sjećam se faktora i produkta, sjećam se i umnoška, ali ne ovog. A sjećam se i količnika i kvocijenta, i djelitelja i djeljenika i dividenda i divizora... što bi tek Mukica sa svime time?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to stvarno više nema veze s matematikom, nego s jezikom.
    ili osjetiš zašto je množenik onaj broj koji množimo, a množitelj onaj kojime množimo... ili ne osjetiš.
    možda je najjednostavnije pomoću riječi
    učeNIK - onaj kojega se uči
    učiTELJ - onaj koji nekoga uči

(dok takvi termini ne "sjednu" u materinjem jeziku, badava ti bubati. jednakovrijedni su i "jednakoteški" kao minuend i subtrahend, dividend i divizor)...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U matematici vrijedi zakon komutacije. U životu se to može tumačiti drugačije. U životu množenik i množitelj znači da neke kune treba pomnožiti s brojem komada... Ponekad je svejedno, ponekad nije. Nije svejedno da li se negdje u poslovni sustav upiše 3x10 kn ili 10x3 kn .... Moraš znati da sa skladišta skidaš 3 komada i da je svaki po 10 kn, a ne obratno. Bar ja tak mislim.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •