Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 68

Tema: muž ne želi dijeliti imovinu na pola

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno muž ne želi dijeliti imovinu na pola

Cure pokušat ću biti što kraća, pa krećem odmah in medias res:

Nakon što su oba supružnika uvidjeli da je razvod najbolje rješenje za njih, a i trogodišnje zajedničko dijete, dolazi do problema oko podjele imovine. Klasika, reći ćete.
    Dakle, radi se o slijedećem:

Muž ne pristaje da se zajednička imovina podijeli na pola, već da njemu pripadne poprilično više (konkretno pola stana, novi auto, motor u vrijednosti cca 14000 eura i ušteđevina od cca 12 000 eura) jer je u pet godina braka njegova plaća bila osjetno veća od ženine??!! :?

Napominjem, stan je kupljen zajednički, glasi na oboje, nema tereta, nema hipoteke.Auto, motor i ušteđevina su nastali tijekom braka.
    Istina,njegovi roditelji su prije godinu dana darovali 20 000 eura i od toga je kupljen auto i ta ušteđevina. Dar je dan na ruke, bez ikakvog ugovora i pisanog traga.

Što činiti? Uzeti odvjetnika koji će koštati u konačnici možda i više od onoga oko čega se spore?
    Muž pristaje da dijete ide majci i pristaje plaćati alimentaciju.

Što je s vrijednosti domaćice, kuharice i čistačice u tih pet godina braka koja je naravno bila u ženi? Kako to finanancijski izraziti i potraživati?

Molim vas cure, vaše mišljenje i iskustva. Što kaže zakon u takvoj situaciji?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

samo još jedna dopuna:

stan je kupljen doista zajednički,prije zajedičkog života i za vrijeme "hodanja" ,dakle prije sklapanja braka ,
    i to za gotovinu i ulog je bio 50/50.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se ne moze dogovoriti to se tuzbom na sudu morat rijesit
    podjela imovine se ne rjesava parnicom u sklopu rastave nego posebnom tuzbom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

stvarno mi nikad nije bilo jasno kako ljudima padnu na pamet ovakve nebuloze...

ne daj mu ništa pa nek on tuži tebe... proći ćeš jeftinije nego da mu daš sve što traži pa ga onda ideš tužiti...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a meni pak nije jasno s kojim pravom žena polaže pravo na pola darovanih 20000 eura, koje su darovali njegovi roditelji?

da li bi žena tako blagonaklono dala pola tih novaca da su ih darovali njeni roditelji?

po ovoj logici svi parovi koji se rastaju bi trebali dijeliti na pola sve što je ijedan od njih nasljedio od svojih roditelja, baka, djedova....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj bleeda prvotno napisa
    po ovoj logici svi parovi koji se rastaju bi trebali dijeliti na pola sve što je ijedan od njih nasljedio od svojih roditelja, baka, djedova....
    Koliko ja znam - da. Sve je to bračna stečevina (ako je nasljeđeno ili darovano tijekom braka... Ali nisam pravnik pa ovo ne mora biti 100% točno...

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa
    Koliko ja znam - da. Sve je to bračna stečevina (ako je nasljeđeno ili darovano tijekom braka... Ali nisam pravnik pa ovo ne mora biti 100% točno...
    To nije uopće točno. Darovano NIJE bračna stečevina.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U redu je, ne polažem nade i želje za onim što mu je darovano od roditelja (20 000 eur), ali mi nije jasno kako je on smislio da imam pravo samo na 50% stana nakon što ga prodamo u ovim nepovoljnim prilikama i za ničim više jer je on zarađivao više.

Dakle, mislim da bi bilo fer da njemu ide pola stana, motor (vrijedost 4000eura) i ušteđevina (12000 eura),a meni pola stana i auto vrijednosti 9000 eura.
    Auto mi je izuzetno bitan pogotovo jer će dijete živjeti kod mene.
    Napomena: muž već godinama ima službeni auto na korištenje 24 sata.

Što vi mislite,jesu li moja očekivanja nerealna?
    Ispada, ako ostanemo još 5 godina u braku, po njegovoj računici, da ne bih imala pravo na ništa jer su moja primanja manja...Možda bih mu morala još i platiti jer me te godine "uzdržavao" :?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj petraa prvotno napisa
    Mislim da je petraa u pravu. Ono što su mu dali njegovi roditelji, nek si zadrži.
    No. s druge strane, on gotovo da nema rodbine i na svadbi smo dobili poprilično novaca 95% od moje rodbine. Što s time? Jel to darovano nama ili meni ili kako?

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Treba razdvojiti ono što je stečeno u braku i pola od toga je tvoje. On ne može dobiti cijeli auto već pola, ako je zajednički kupljen. Bojim se da je istina da ne postoji civilizirana rastava braka. Ali sam sigurna da imaš još benificija koje možeš iskoristiti. Sigurno je da visina njegovih prihoda ne igra ulogu, to neka te ne brine. Da je to istina, tada majke kućanice ne bi imale pravo ni na šta, a imaju pravo na pola jer se smatra da su jednako pridonijele razvoju braka. Na tvom mjestu, potražila bi riječ stručnjaka.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa

No. s druge strane, on gotovo da nema rodbine i na svadbi smo dobili poprilično novaca 95% od moje rodbine. Što s time? Jel to darovano nama ili meni ili kako?
    Bojim se da je to darovano vama. :/

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Bojim se da je to darovano vama. :/
    Evo, to mi je nelogično skroz. Zanima me jel netko zna baš pravno kako stvari stoje.

Isto tako, s njegovim roditeljima sam u dobrim odnosima, i kad je taj novac darovan, darovan je također nama oboma...na ruke..

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I. IMOVINSKI ODNOSI BRAČNIH DRUGOVA
    Članak 247.
    Bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu.
    1. Bračna stečevina i vlastita imovina
    Članak 248.
    Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.
    Članak 249.
    (1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.
    (2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.
    Članak 250.
    Na bračnu stečevinu primjenjuju se odredbe stvarnog i obveznog prava, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.
    Članak 251.
    Za poslove redovite uprave smatra se da je drugi bračni drug dao svoj pristanak ako se ne dokaže suprotno. Nepostojanje pristanka ne utječe na prava i obveze poštene treće osobe.
    Članak 252.
    Dobitak od igara na sreću bračna je stečevina.
    Članak 253.
    (1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.
    (2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

Članak 254.
    (1) Autorsko djelo je vlastita imovina onoga bračnog druga koji ga je stvorio.
    (2) Imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava ostvarena tijekom bračne zajednice bračna je stečevina.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

tocno tako, veliki X

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

. Sigurno je da visina njegovih prihoda ne igra ulogu, to neka te ne brine. Da je to istina, tada majke kućanice ne bi imale pravo ni na šta, a imaju pravo na pola jer se smatra da su jednako pridonijele razvoju braka. Na tvom mjestu, potražila bi riječ stručnjaka.
    petraa hvala ti puno! Toliko sam zbunjena da o tome nisam niti razmišljala.
    Pokušat ću s njime razgovarati da vidim što se može ugovoriti jer doista želim civilizirani, sporazumni raskid braka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

postoji li ugovor o darovanju i može li suprug dokazati da je 20000eur u blagajni dobio na ruke od staraca? Ako ne, onda je to isto bračna stečevina... :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Muž ne pristaje da se zajednička imovina podijeli na pola, već da njemu pripadne poprilično više (konkretno pola stana, novi auto, motor u vrijednosti cca 14000 eura i ušteđevina od cca 12 000 eura)
    Dakle, mislim da bi bilo fer da njemu ide pola stana, motor (vrijedost 4000eura) i ušteđevina (12000 eura),a meni pola stana i auto vrijednosti 9000 eura.
    Koliko na kraju vrijedi motor, 14 ili 4 tisuće? :?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tih 20000€ nije bracna stecevina, ali auto kupljen tim novcem je, tako da na auto imas pravo koliko i on
    Za ostatak ustedjevine ovisi gdje se nalazi? Na privatnom racunu ili kao gotovina u kuci?
    Ovisi u kakvim si odnosima sa svekijima, ali mozes ocekivati da ce oni biti na njegovoj strani i da ce ga podrzati tj. da ce izjaviti da su to dali osobno njemu, a ne i tebi :/

To koliko je tko doprinosio u braku uopce nije bitno, sve steceno u braku dijeli se 50/50 pa makar ti bila nezaposlena cijelo vrijeme trajanja braka.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

postoji li ugovor o darovanju i može li suprug dokazati da je 20000eur u blagajni dobio na ruke od staraca? Ako ne, onda je to isto bračna stečevina... :?
    Ne može dokazati, ali ja mu to niti ne osporavam. Ne želim ići protiv zakona, i civilnih i moralnih. Te novce neću potraživati,tj.polovicu od toga.

Samo me zanimalo jel on ima pravo računati npr.toliko mjeseci X toliko veća plaća pa da taj iznos od ukupne sume svega (stana, auta....) pripadne njemu.U pravnom smislu, jel to negdje ima temelja.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Muž ne pristaje da se zajednička imovina podijeli na pola, već da njemu pripadne poprilično više (konkretno pola stana, novi auto, motor u vrijednosti cca 14000 eura i ušteđevina od cca 12 000 eura)
    Koliko na kraju vrijedi motor, 14 ili 4 tisuće? :?
    cifre su okvirne,ovih 14 000 bi bila negdje ukupna vrijednost auta i motora, no pitanje je što bi se trenutno doista i dobilo. To je valjda jasno.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo me zanimalo jel on ima pravo računati npr.toliko mjeseci X toliko veća plaća pa da taj iznos od ukupne sume svega (stana, auta....) pripadne njemu.U pravnom smislu, jel to negdje ima temelja.
    Ne, imas par postova gore izvadak zakona u kojem ti pise
    Članak 248.
    Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.
    Članak 249.
    (1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.
    (2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.
    Dakle ako niste potpisali predbracni ugovor vasa imovina se djeli pola pola

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Ne, imas par postova gore izvadak zakona u kojem ti pise
    Članak 248.
    Članak 249.
    Dakle ako niste potpisali predbracni ugovor vasa imovina se djeli pola pola
    Hvala, draga!

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Probaj ovdje saznati točnije informacije.

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...m.php?forum=21

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Probaj ovdje saznati točnije informacije.

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...m.php?forum=21
    upravo stavila u favorites! Hvala ljudi puno!

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

to je tocno. sve cemu se ne moze dokazati porijeklo, znaci da ima dokaz da je to poklon njemu od staraca, ulazi u bracnu stecevinu.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    sve cemu se ne moze dokazati porijeklo, znaci da ima dokaz da je to poklon njemu od staraca, ulazi u bracnu stecevinu.
    osim ako njegovi starci daju izjavu,precizirajuci kako su taj novac poklonili NJEMU i da tih 20000€(tj.ono sto je kupljeno tom lovom i ostatak ustedjevine) postane njegova vlastita imovina.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A bi li ti pristala na to da mu isplatiš tih 20000 pa da onda sve drugo dijelite po pola? To mi se čini najpoštenije.
    Ako se krenete suditi, vjerojatno ćete, što god da se dogodi, oboje biti na velikom gubitku.
    Pokušajte se dogovoriti tako da imate što manje zajedničkog vlasništva jer ćete u prodaji oboje biti na gubitku.

Ja osobno bih se u ovakvoj situaciji odlučila da mu djelomično udovoljim tako da mu prepustim auto i motor, a stan i ušteđevinu bih dijelila. To bih mu predložila kao svoj krajnji kompromis.
    Zamisli samo, dok sud traje, nemaš od svega ništa + trošiš + motoru i autu pada cijena a do ušteđevine ne možeš. Sud će vjerojatno donijeti neko treće rješenje, zbog kojeg ne ćeš imati pravo na trošak. U cijeloj priči možeš osim toga izgubiti više od love, što ti sad ne ću nabrajati, osim da je naklona svojta veeelika pomoć.
    On se može zainatiti pa ti još raditi probleme oko alimentacije, ovog ili onog. Čovjek se uvijek može pozivati na ponos i prava žene - ali to ti ne pomaže puno ako se zakopaš takvim komplikacijama, a moraš biti još majka i funkcionirati na poslu.
    Moj savjet je: rješi to brzo i s manjim gubicima, živi sretno razvedena i amen.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj M&A prvotno napisa
    Citiraj Lu prvotno napisa
    sve cemu se ne moze dokazati porijeklo, znaci da ima dokaz da je to poklon njemu od staraca, ulazi u bracnu stecevinu.
    osim ako njegovi starci daju izjavu,precizirajuci kako su taj novac poklonili NJEMU i da tih 20000€(tj.ono sto je kupljeno tom lovom i ostatak ustedjevine) postane njegova vlastita imovina.
    Teško će se pozivati na darovanje nakon toliko vremena. On je taj novac mogao potrošiti na sebe: odjeća, kozmetika i sl. O tome starci ne mogu svjedočiti, za što je novac utrošen.
    U prljavoj igri, rosa može tvrditi da je bio rastrošan i potrošio na kladionicu. Kad krene do tužbe (što znači da nije bilo volje za dogovor), počnu igre bez granica. A trogodišnje dijete u najranijoj dobi uči što je inat i pravdaštvo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo, da ne budem dosadna , samo još ovo:
    Prije nego odlučiš da je sud najbolje rješenje, interesiraj se koliko ta usluga države košta. Možda ćeš biti oslobođena sudskih troškova, ali ne i nagrade pravniku. Ako je vrijednost samo stana oko 500000 kuna, ročište ne će biti manje od 3000 (a vjerojatno i više), a ako se sazvano ročište ne održi, plaćaš odvjetniku svejedno (mislim) trećinu tarife. Ako ti zaredaju tri ročišta godišnje (tak je otprilike u Zg), zbroji si možeš li to platiti.
    Čak i da ti je odvjetnik ljubavnik ne može računati manje nego po vrijednosti spora, jer prema tome plaća porez kao da je naplatio tu tarifu.
    Ljudi odustaju od sporova koje bi sigurno dobili i zbog veće love jer im se ne isplati čekati ili spor vrijedi više od predmeta spora i okolnosti. A moja laička prosudba je da je to kod tebe slučaj. Osim ak si Zagorka ili Prigorka
    Odi kod odvjetnika (posjeti više ureda) i raspitaj se kod onih koji su imali takve sporove da vidiš koji je ulog i rizik spora jer se u sporu najmanje radi o pravdi.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hvala vam ljudi svima, čitala sam sve postove dvaput, neke i triput.

Pokazala sam mužu što ste pisali i malo se ohladio od toga da njemu ide znatno više jer mu je bila veća plaća od moje i to mi već puno znači, no, istina, prava stvar će se tek pokazati.

Ja se još uvijek nadam da ćemo moći riješiti stvar dogovorom i da parničenje i tužbe neće biti potrebne. Ne pada mi na pamet lagati i govoriti na sudu da je kockao i sl, ne bih mogla živjeti s time, takva sam, strijeljajte me!

Spominjete tu neke visoke odvjetničke tarife,no ukoliko se doista uspijemo sve sporazumno dogovoriti, koliko košta razvod?
    Čitala sam prijašnje postove gdje se navode cifre, no to je sve iz 2008.
    Kako je trenutno?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

evo da se uključim jer sam pravnica, naime kao što su neki prije mene ispravno rekli, ono što se stekli u braku bez obzira na to kolika su bila čija primanja( žena može biti i kućanica i tako doprinositi na drugi način), dijeli se na pola. ono stečeno darovanjem jednog bračnog druga je njegova vlastita imovina, a što se tiče pitanja kako dokazati, naime za valjanost ugovora o darovanju nije potrebna pisana forma osim kod nekretina i darovanja bez prave predaje al da ne ulazim u pravo dublje) pa se postojanje tog ugovora dokazuje na druge načine( npr. svjedoci). moj prijedlog je da konzultiraš odvjetnika i uzmeš da te zastupa jer kako se meni čini bivši suprug bi radio probleme pa ne znam kako drugačije podijeliti imovinu ako sporazunmo ne ide. eto, mogu reći sretno samo jer ovo obični i nisu lijepe parnice

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

samo da dodam još vezano za pitanje troškova, ovako se može samo paušalno govoriti ali primjer sastav tužbe za razvod braka mislim da je 50 bodova sto iznosi 500 kn. samo tu dolaze i troškovi rasprava i sl. pa bi sad bilo napamet o tome govoriti. naravno da nije i isto da li se traži razvod braka sporazumnim zahtjevom ili tužbom. ako se radi o prvom slučaju tada je možda situacija i takva da se bivši bračni drugovi mogu dogovoriti i o podjeli imovine a sud to onda samo konstatira u presudi, troškovi će jasno biti i manji( manji br.rasprava i sl.) . zato ponavljam još jednom da se konzltirate sa odvjetnikom i prvenstveno još jednom probate se vas dvoje dogovoriti.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala vam ljudi svima, čitala sam sve postove dvaput, neke i triput.

Pokazala sam mužu što ste pisali i malo se ohladio od toga da njemu ide znatno više jer mu je bila veća plaća od moje i to mi već puno znači, no, istina, prava stvar će se tek pokazati.

Ja se još uvijek nadam da ćemo moći riješiti stvar dogovorom i da parničenje i tužbe neće biti potrebne. Ne pada mi na pamet lagati i govoriti na sudu da je kockao i sl, ne bih mogla živjeti s time, takva sam, strijeljajte me!

Spominjete tu neke visoke odvjetničke tarife,no ukoliko se doista uspijemo sve sporazumno dogovoriti, koliko košta razvod?
    Kako je trenutno?
    Ja ti mogu reći iz iskustva meni bliskih ljudi: ako dođete na sud bez dogovora i u sporu oko podjele imovine, troškovi suđenja lako će biti veći od onoga što je kod vas zapravo kamen smutnje (o odnosima koji će otići kvragu da ne govorim). Čini mi se da je to auto, kako si napisala. Stan je pola pola, motor i ušteđevina koja je potekla od darovanja svekija te ne zanima jer si fer- pa pokušajte naći kompromis s autom koji ti naravno iz praktičnih razloga treba. Možda ga zamijeniti za nešto jeftiniji, manji, za tebe i maloga, a on nek uzme ostatak novaca (na primjer). Kad ima volje, ima i načina, a čini se da muž nije skroz nerazuman. Logično da u trenu kad se brak raspada, on naglašava da je više zarađivao itd.itd. jer u tom trenu sve postaje ili "tvoje" ili "moje", nema više "naše", ali ako je stao na loptu i shvatio da je bračna stečevina 50-50 i da nikog ne zanima tko je koliko zarađivao ili radio kućanskih poslova, imate šanse za dogovor. Dijete je tu i ako vam je oboma prioritet, sjest ćete za stol i naći neki kompromis, nemoj odustati.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Da, auto je kamen spoticanja..vidjet ćemo, nadam se dogovoru.

Znači, svakako prije trebamo sjesti i na papir staviti kako smo zamislili podjelu,alimentaciju, skrbništvo nad djetetom, viđanja djeteta..još nešto?
    I s time otići kod javnog bilježnika ili kako?

Jedva funkcioniram, bojim se da ne napravim neki krivi korak..

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Zubić vila, malo off topic...predivan ti je avatar!!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Prije nego odlučiš da je sud najbolje rješenje, interesiraj se koliko ta usluga države košta. Možda ćeš biti oslobođena sudskih troškova, ali ne i nagrade pravniku. Ako je vrijednost samo stana oko 500000 kuna, ročište ne će biti manje od 3000 (a vjerojatno i više), a ako se sazvano ročište ne održi, plaćaš odvjetniku svejedno (mislim) trećinu tarife. Ako ti zaredaju tri ročišta godišnje (tak je otprilike u Zg), zbroji si možeš li to platiti.
    Čak i da ti je odvjetnik ljubavnik ne može računati manje nego po vrijednosti spora, jer prema tome plaća porez kao da je naplatio tu tarifu.
    Ljudi odustaju od sporova koje bi sigurno dobili i zbog veće love jer im se ne isplati čekati ili spor vrijedi više od predmeta spora i okolnosti. A moja laička prosudba je da je to kod tebe slučaj. Osim ak si Zagorka ili Prigorka
    Odi kod odvjetnika (posjeti više ureda) i raspitaj se kod onih koji su imali takve sporove da vidiš koji je ulog i rizik spora jer se u sporu najmanje radi o pravdi.

Zar je ovo stvarno istina?

Nešto me kopka, razmišljam.... Npr. imam spor, nije važno kakav, moja odvjetnica i ja dođemo na sud, protustranka ne dođe- rasprava se odgodi za drugi dan- kod nas, za 5 mjeseci, ako je sve ok, .... i ja moram platiti odvjetnici, a ročište nije održano zbog tuđe krivnje, a ne moje.

Zar je to stvarno tako ili? Pomutnja....

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

A jesam dobro boldala, ludilo

No kuži se što je pjesnik htio reći, ne?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kako je trenutno?
    prije 3 mjeseca nas je sporazumni razvod koštao 200 kn po glavi.
    2 ročišta i postupak mirenja u czss-u jer imamo malolj. djecu (koji se ne plaća - barem dosad nitko ništa nije tražio).
    inače, što se odvj. tarfe tiče, netko je gore točno naveo da je sastavljanje tužbe 500 kn (ali bez pdv-a).

ovdje imaš više detalja o sporazumnom
    http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=64863

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, auto je kamen spoticanja..vidjet ćemo, nadam se dogovoru.

Znači, svakako prije trebamo sjesti i na papir staviti kako smo zamislili podjelu,alimentaciju, skrbništvo nad djetetom, viđanja djeteta..još nešto?
    I s time otići kod javnog bilježnika ili kako?

Jedva funkcioniram, bojim se da ne napravim neki krivi korak..
    Vjerujem da ti je teško, ali kako se rastanete, takvi će vam odnosi još dugo biti, možda i zauvijek.
    Stvari oko djeteta ćete riješiti još u postupku pred Centrom za socijalnu skrb i to ide prije sudskog ročišta. Ako je zahtjev za razvod braka sporazumno podnesen i dođete s dogovorom kako ćete podijeliti imovinu sve treba biti gotovo u tom jednom ročištu i nema spora ni velikih sudskih troškova. Vi se možete dogovoriti i ti potpisati prije kod bilježnika, a i ne morate, možete u detalje dogovoriti i zapisati i ako oboje na sudu izjavite da se slažete da je tako, sudsko rješenje će imati tu "pravnu snagu", ne morate još kod bilježnika ostaviti koju tisućicu. A možete i prethodno dati nekom odvjetniku da vam sastavi, bitno je da navedete sve ono što imate i kako to dijelite.

Hvala na komplimentu za avatar i puno sreće, pratit ću temu koliko stignem. Može se sve dogovoriti, znam npr. ljude koji su se rastali prije 15 godina, ni danas im nisu presrdačni odnosi, al su prije ročišta sjeli i dogovorili sve bez odvjetnika, onako najrazumnije za sebe i dijete. Znam još jedne takve, zapravo. Bježi od sudskih trakavica!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa

Zar je ovo stvarno istina?

Nešto me kopka, razmišljam.... Npr. imam spor, nije važno kakav, moja odvjetnica i ja dođemo na sud, protustranka ne dođe- rasprava se odgodi za drugi dan- kod nas, za 5 mjeseci, ako je sve ok, .... i ja moram platiti odvjetnici, a ročište nije održano zbog tuđe krivnje, a ne moje.

Zar je to stvarno tako ili? Pomutnja....
    Jest.
    Čak i ako dođu obje strane, ali ne dođe sudac iz bilo kojeg razloga, svejedno se plaća dio tarife - ne znam jel trećina ili četvrtina.
    A to obično obilno koristi bogatija strana u tužbi sa siromašnijom kao sredstvo ekonomskog iscrpljivanja.
    Osim toga, tužba može biti djelomično prihvaćena, a tu igraju igru postoci vrijednosti spora, pa se može dogoditi da globalno dobiješ spor, ali nemaš pravo na trošak.
    Tak da bi rosi bilo dobro, ako će se sporiti - dogovoriti što može (stan), kako bi umanjila vrijednost spora i svoje troškove.
    Ali najbolje bi bilo dogovoriti se oko svega, kao što sam već naglasila.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Znači rosa: ako se odlučite za spor, riješite dogovorom barem stan - to nije sporno, jel? Sve što vam nije sporno, riješite izvan spora i nemoj da postane predmet spora jer inače ulazi u vrijednost spora - koja dirigira odvjetničku tarifu. Malo koji odvjetnik će ti to reći kad dođeš s idejom da se sporiš oko bračne stečevine, a jasno ti je i zašto.
    Postoje i organizacije za mirenje. To isto košta, ali manje nego spor - a objasne vam pravno stanje stvari, šanse i dr., a za dogovor očekuju od obje strane da popuste. Opet platite, ali ostaje fer odnos.
    Sretno.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Znači rosa: ako se odlučite za spor, riješite dogovorom barem stan - to nije sporno, jel? Sve što vam nije sporno, riješite izvan spora i nemoj da postane predmet spora jer inače ulazi u vrijednost spora - koja dirigira odvjetničku tarifu. Malo koji odvjetnik će ti to reći kad dođeš s idejom da se sporiš oko bračne stečevine, a jasno ti je i zašto.
    Postoje i organizacije za mirenje. To isto košta, ali manje nego spor - a objasne vam pravno stanje stvari, šanse i dr., a za dogovor očekuju od obje strane da popuste. Opet platite, ali ostaje fer odnos.
    Sretno.
    Da, prvi put sam ovdje jučer saznala da odvjetničke tafife u slučaju spora idu prema visini vrijednosti onoga oko čeka se sporimo..logično, no ja sam totalno van prava i zakona, zato sam i tražila ovdje pametnu riječ.

Mislim da ćemo se moći dogovoriti.Ukoliko sve stavimo na papir i to ovjerimo kod bilježnika prije odlaska na sud, i ako razvod bude sporazumni, onda nam ne treba madijacija ili ipak treba?
    Napominjem, imamo trogodišnje dijete.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja ti samo znam kaj se dogodi ak se sporite jer su se moji roditelji sporili 13 godina. Ak se dogovorite, baš nisam upućena Ali sam sigurna da je puno jeftinije.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da ćemo se moći dogovoriti.Ukoliko sve stavimo na papir i to ovjerimo kod bilježnika prije odlaska na sud, i ako razvod bude sporazumni, onda nam ne treba madijacija ili ipak treba?
    Napominjem, imamo trogodišnje dijete.
    Ne treba vam medijacija oko imovine, ali postupak pred CZSS morate proći jer imate maloljetno dijete, tamo ćete se dogovarati oko toga s kim će dijete živjeti, kad će viđati roditelja s kojim ne živi, kako će ići djetetovo uzdržavanje, podjela imovine njih ne zanima.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eh, da. Ak se dogovorite oko imovine - nemojte to sami sastavljati, nego angažirajte odvjetnika da se uključe mehanizmi koji onemogućavaju kasnije predomišljanje. Koje obično pokreću nove bračne i druge obveze 8) U svakom slučaju - razvod je skup sport.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Razmisli još jednom jel se stvarno želiš razvesti.

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kod mene je bio isto slučaj da je bivši više zarađivao i to je on stalno htio progurati ali je sutkinja jasno i glasno rekla "to nema apsolutno nikakve veze, vaša bivša supruga mogla je sjediti doma i lakirati nokte i svejedno ima pravo na polovicu imovine".
    E sad samo još da to i doživim....

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Evo, danima razgovaramo i pokušavamo dogovoriti rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.
    Uspjeli smo nekako sve posložiti osim iznosa alimentacije.

Muž smatra da je u redu da plaća zakonski minimum, 17% prosječne plaće u RH (dijete ima tri godine)što je cca 850kn, taman koliko košta vrtić (privatni jer u gradskom nismo ni uz vezu uspjeli dobiti mjesto)

Muževa plaća iznosi 7000 kn + beneficije (službeni auto i svi troškovi vezani uz njega, mobitel,česte dnevnice za službena putovanja, poprilične božićnice i uskršnjice, regres..). Moja plaća skupa s prijevozom je 5300kn, naravno, ako nisam ni dana na bolovanju zbog djeteta.

On opravdava da ne bi plaćao više od 850kn mjesečno baš zato da malom može češće kupiti nešto...

Vi koji ste rastavljeni,koliko alimentacije doista dobivate?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

draga rosa,

iznos alimentacije ne određujete ni ti ni on. u obzir će se uzeti njegova primanja i sukladno tome sud će odrediti alimentaciju koju će on morati platiti.
    alimentacija je pravo djeteta, a ne tvoje ni njegovo i samim time nemožete se vas dvoje dogovoriti na iznos koji je manji od onog što ga sud odredi.

prijatelj koji ima mirovinu vojnu u iznosu 6000 kn plaća 2000 kuna alimentacije za jedno dijete. eto...kao primjer.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam mislila da iznos alimentacije isto ulazi u dogovor ukoliko se radi o sporazumnom razvodu.
    Znači, tu stavku apsolutno odlučuje sud, bez obzira, dogovorili se mi ili ne?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •