Jeli u FBIH zabranjeno privatnicima raditi MPO postupke

Thread: Jeli u FBIH zabranjeno privatnicima raditi MPO postupke

1. laky's Avatar

laky said:

Default Jeli u FBIH zabranjeno privatnicima raditi MPO postupke

Malo se pripremajući za emisiju vezanu o nepostojanju MPO Zakona u BIH naisla sam na ovaj zakon i ne mogu vjerovati da je stanje ovako(link) ili sam ja nesto loše protumačila???
    U bolnicama ne rade MPO ,privatnicima zabranjen...a cure i dalje šute

Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", broj 46/10)

poglavlje XV član 178
    član 51
    Javnozdravstvene djelatnosti socijalne medicine, epidemiologije i higijene koje su od interesa za Federaciju odnosno kanton, hitna medicinska pomoć; djelatnost heterologne transplantacije organa i tkiva i autologne transplantacije koštane srži; prikupljanje, testiranje, prerada i distribucija krvi i krvnih sastojaka, vještačka oplodnja, ako nije u pitanju darivanje sjemena od supruga; patologija izuzev patohistološke djelatnosti; sudska medicina i mrtvozornička djelatnost, ne mogu biti predmetom privatne djelatnosti.
    Obim i vrsta javnozdravstvene djelatnosti iz stava 1. ovog člana, a koja ne može biti predmetom privatne djelatnosti, bliže će biti određeni pravilnikom federalnog ministra.
    član 178

Član 178.

Privatna praksa ne može se obavljati u okviru djelatnosti iz člana 51. ovog zakona.

zanemarite na tren terminologiju vještačka oplodnja i please dajte komentar

2. mare41's Avatar

mare41 said:

laky, koliko ja shvaćam (a ko zna da li dobro shvaćam), ne može se raditi samo s doniranim spolnim stanicama, jer ako je u pitanju sjeme od supruga, onda može.

3. Marnie's Avatar

Marnie said:

tako sam i ja shvatila, ali nisam pravnik, pa nisam 100% sigurna.

4. laky's Avatar

laky said:

nadam se da je tako juče kad sam vidjela ovaj Zakon nije mi bas bilo svejedno..buni me onda drzavne bolnice koje inače nerade MPO ukoliko bi počele imale bi pravo na MPO s doniranim sjemenom!!??
    sto je s JS ?
    totalna konfuzija u drzavi pa i Zakon kojeg ima/nama

5. laky's Avatar

laky said:

Quote Originally Posted by laky View Post
    nadam se da je tako juče kad sam vidjela ovaj Zakon nije mi bas bilo svejedno..buni me onda drzavne bolnice koje inače nerade MPO ukoliko bi počele imale bi pravo na MPO s doniranim sjemenom!!??
    sto je s JS ?
    totalna konfuzija u drzavi pa i Zakon kojeg ima/nema