Ide li to skupa tj. postoje li štedne žarulje za reflektore? Mislim na reflektore u stanu, kao ovo.
Ide li to skupa tj. postoje li štedne žarulje za reflektore? Mislim na reflektore u stanu, kao ovo.
Ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali najnovija informacija je da Europa ide ka LED rasvjeti.
http://art-rasvjeta.hr/vijesti/hrvat...troaima_i_oko/
http://art-rasvjeta.hr/vijesti/hrvat..._led_rasvjeta/
Trenutno smo u fazi kad planiramo kakvu rasvjetu staviti i po svemu sudeći LED će biti naš izbor.
Rasvjetna tijela LED zapravo uopće nisu žarulje, riječ je o čipu koji emitira svjetlost kada prima električnu energiju. Kolika je njihova prednost u odnosu na druge načine rasvjete dovoljno govori činjenica da je životni vijek LED rasvjetnih tijela oko 11 godina.
mama_jos_malo prvotno napisa
ne znam bas, mm je stavio povise stola u kuhinji led zarulje, on obozava te diodekao ideju uopce, pa mu nebitno valjda sto se nista ne vidi i sto je svjetlo plavicasto i nezdravo, prvo sam pokusala pregovorima a onda ih makla silom
BC ima neku lampu za glavu s LED zaruljama, mene glava zaboli od tog svijetla, a da ne govorim o stanju oka ako pogledam prema tim zaruljama :/
Mislim da trebaju biti reflektori za štedne bumbete, iako ja sam kupovala neke štedne za reflektore u Mercantone-u, onaj u Stupniku...
Inaće smo zamjenili sve bumbete u stanu sa štednima i super su, treba im minuta da se zagriju i pojačaju, al sve ostalo rade ko obične.
Vidiš, zanimljivo je da si skužila da s ledicama nešto ne štima.
Općenito mi je totalno bez veze cijela haranga protiv normalnih žarulja uz podvaljivanje nekvalitetne alternative, a stručno i odgovorno mogu potvrditi da postoji samo jedna stvarno kvalitetna alternativa običnoj žarulji sa žarnom niti: halogena žarulja sa žarnom niti. Uzgred, halogene žarulje su nešto efikasnije od običnih i zbog toga se isto smatraju štednima.
Što ne valja s ledicama: kvalitetom svjtla se ne razlikuju bitno od fluo cijevi. U oba slučaja se radi o UV izvoru svjetla koji potiče fluorescenciju svjetla u vidljivom svjetlu. DA, led rasvjeta se sastoji od plavih ili UV LED dioda koje su pokrivene fluorescentnim slojem i njihov spektar svjetla je totalno bez veze. Zapravo su štetne za zdravlje ako se duže boravi u tako osvijetljenom prostoru.
Kvaliteta svjetla se izražava CRI indeksom koji u postotku opisuje vjernost prikaza boja objekata. Sunčevo svjetlo ima CRI 100 i boje svih objekata su 100% prepoznatljive i vjerne. Obična žarulja sa žarnom niti (isto i halogena) ima CRI isto tako 100. Ali pazi sad:
- kvalitetna halogena rasvjeta oko 80, ("cool white full spectrum" čak do 89, ali uz povećani rizik epileptičkih napada)
- LED rasvjeta oko 70 :shock:
Zaključak1: štednja je super, ali ne pristajem da netko štedi na mojem zdravlju - bez obzira koliko to bilo moderno.
Zaključak 2: bajke o dugom vijeku trajanja drže samo u strogo kontroliranim uvjetima, tako da je na kraju obično veći trošak sama žarulja koja (redovito) prerano crkne nego potrošena struja.
Zaključak3: Fluo i LED rasvjeta u jednom trenutku postanu vrlo toksičan otpad, a bez strogo provedenog zbrinjavanjanema ni riječi o ekološkoj rasvjeti. Fosfori i živa u fluorescentnim izvorima svjetla su visoko toksične tvari.
ovo na zalost rijetko ko spominje. i iskreno mi je zao sto lagano ukidaju "normalne" zarulje, jer sva usteda ce se istopiti zbog ovih detalja koje je napisao davor. dakle usteda je samo kratkorocno u nasem novcaniku, ali kada jednog dana konacno naplata smeca pocne po volumenu smeca (sto je u varazdinu vec na snazi koliko ja znam) i vrsti otpada necmo ovako lako govoriti o "stednim stvarima"Davor prvotno napisa
negdje ce, mislm u poljskoj, tuziti eu komisiju za krsenje ljudskih prava zbog prestanka proizvodnje i zabrane prodaje zarulja sa zarnom niti
ja se skroz slazem s njima, jer sam ja kraj takvog svjetla bolesna
kako doma nismo postigli konsenzus, mm jako voli sve te stedne i sve te led, isli smo na pola pola pa se nekako da zivjet
Nisam sigurna al mislim da je Češka u pitanju...i da..slažem se...donekleivarica prvotno napisa
![]()
Na pola puta su ti halogene žarulje i one su stvarno OK. Jedina mana im je visoka cijena, jer niti jedna ne traje onoliko koliko na kutiji piše. Zapravo bi normalne žarulje ili halogenke trajale i puno duže od vremena napisanog na kutiji kada bi dolazile sa zaštitom od prevelike struje ili sa "zero crossing" preklopnikom. Znam, to su stručna "tanka crijeva", ali sam ipak napisao ako nekoga zanima pa se hoće baciti u potragu.ivarica prvotno napisa
Uzgred, Phillips radi halogenke do 50W snage s 50% uštedom (ili tako nekako) koje u tijelu imaju zaštitnu elektroniku i šarafe se u normalno E27 grlo. Nit takvih žarulja je zagrijana na višu temperaturu i otud veća efikasnost (i kvalitetnije svjetlo), uz dugi vijek trajanja.
Postoje centralizirani sustavi kontrole rasvjete koji dolaze sa "zero crossing" funkcionalnosti, a na jednom forumu sam naišao na post jednog lika koji se hvali da ima oriđiđi Edisonovu žarulju staru bar 100 godina (!) koja mu uredno svijetli spojena na takav sustav i nije u brizi da će pregoriti. Ideja je da ako se sklopka ukopča u trenutku dok napon izmjenične mreže prolazi kroz 0V onda se vlakno stigne postupno zagrijati i nikada ne poteče prevelika struja. Ako pak sklopka ukopča u vrhu napona, vlakno je hladno i ima vrlo mali otpor, krene ogromna struja koja skuri žarulju. Sorry na tehnikalijama.
Jesi mislio na kvalitetnu kompaktnu fluorescentnu rasvjetu?Davor prvotno napisa
Evo bas gledam jednu DecoLED žarulju za E27 grlo sa indeksom uzvrata boja 84Davor prvotno napisa
Novi europski standard 12464-1 zabranjuje upotrebu žarulja sa indeksom uzvrata boja nižim od 80 u prostorima gdje ljudi rade ili ostaju duži period.Davor prvotno napisa
Kod mene u zgradi su kompaktene fluo žarulje u hodnicima. Ima ih dvadesetak i u ovih 5 godina je pregorila samo jedna. U stanu imam 3 sa žarnom niti i mijenjao sam ih već dvaput svaku.Davor prvotno napisa
Ima i Philips HALOGENA R80, E27, 100WDavor prvotno napisa
Postoje centralizirani sustavi kontrole rasvjete koji dolaze sa "zero crossing" funkcionalnosti, a na jednom forumu sam naišao na post jednog lika koji se hvali da ima oriđiđi Edisonovu žarulju staru bar 100 godina (!) koja mu uredno svijetli spojena na takav sustav i nije u brizi da će pregoriti. Ideja je da ako se sklopka ukopča u trenutku dok napon izmjenične mreže prolazi kroz 0V onda se vlakno stigne postupno zagrijati i nikada ne poteče prevelika struja. Ako pak sklopka ukopča u vrhu napona, vlakno je hladno i ima vrlo mali otpor, krene ogromna struja koja skuri žarulju. Sorry na tehnikalijama.[/quote]
Kao što sam napomenio imam kod kuće par žarulja sa žarnom niti. Dvije od njih su spojene na dimmer te ih palim postepeno. Znači postepeno pojačavam struju u žarulji i gle čuda, ne traju ništa duže od onih koje palim običnim prekidačem.
Ovo mi je nekako pobjeglo.Davor prvotno napisa
Kada bi diljem Europe zamijenili sve energetski neefikasne izvore s najsuvremenijim, godišnje bi uštedili:
- 4.3 milijardi eura troškova održavanja
- 28 miliona tona CO2
- Više od 50 miliona barela nafte
- Ekvivalentnu CO2 potrošnju više od 1 milijarde stabala
- Proizvodnju 12 srednjih velikih termoelektrana
@mzola, vidim da briješ na "modernu" rasvjetu, ali mi se čini da ti je ponešto promaklo. Prvo i osnovno je da se loša i jako štedljiva rasvjeta ne postavlja u prostorima gdje ljudi borave, bez obzira koliko struje štedila. Tako je ledica sa CRI 84 koju gore spominješ super gdje ljudi samo privremeno borave. To što poslodavci nastoje zašparati na zaposlenima i urede osvjetljavaju s kojekakvim smećem me neće nikada natjerati da to isto smeće koristim kod kuće.
Druga stvar je marketinško gađanje s podacima koji ne prikazuju cijelu sliku. Konkretno, ušteda električne energije je samo jedna od stavki u ukupnoj bilanci troškova, a marketinško brkanje drveća, barela, termocentrala i tona CO2 je upravo to: marketing. Ne spominje se nigdje cijena rasvjetnih tijela koja trebaju zamijeniti postojeća, niti proizvodnja žarulja, a najmanje zbrinjavanje. Ekologija nije samo smanjenje troška električne energije, nego cijela priča na okupu. U suprotnom bi Zagrepčanima bilo vrlo ekološki smeće odlagati na varaždinskom otpadu.
Treća stvar je brkanje neistovjetnih pojmova:Zero crossing switch nije dimmer. Dimmeri rabe triac u režimu upravo suprotnom zero crossing switch-u: kreću od visokog napona u poluperiodi prema niskom. Dakle padajuća pila. Zero crossing samo ukopča na početku poluperiode i dalje ostaje ukopčan, dakle napon kreće od 0V.mzola prvotno napisa
Spomenuta rasvjeta na hodniku skupi kroz dan puno manje sati rada od rasvjete doma i periodi držanja su manje/više konstantni, zahtjevi za kvalitetom svjetla su potpuno različiti i cijena lampi je potpuno različita, tako da situacija nije usorediva s rasvjetom u stanu. Uzgred, ta skurena lampa na hodniku je skončala s komunalnim otpadom na običnom smeću jer kod nas nema zbrinjavanja takvog otpada.
Nekakva stvarna mjera štednje je ukupni trošak lampe u satu rada ili u 100 000 sati rada, gdje se cijena lampe + (očekivani vijek * cijena struje) dijeli s očekivanim vijekom trajanja. Istina je da u takvom izračunu obične žarulje prolaze nešto lošije od štednih, ali ušteda koja se tako ostvaruje štedljivicama nije dramatična - uglavnom nije veća od ~50%. Pri tome se (naravno) zanemaruje trošak rasvjetnog tijela koje za neke od štedljivih lampi treba promijeniti i činjenica da se radi o lošoj rasvjeti.
I konačno, norma 12464-1 se tiče radnih okoliša a ne domaćinstava. Norma nije standard i nije obvezujuća, a usmjerena je na poslodavce kako ne bi zlostavljali zaposlene lošom rasvjetom. Stvarno te nitko ne tjera zlostavljati ukućane s lošom rasvjetom. CRI 80 je loša rasvjeta.
Na kraju, spomenuta decoled žarulja ima vrlo neimpresivnih 1W, što uz vjerojatnih 100 lumena znači da mi treba više od 10 takvih za nadomjestiti svjetlo jedne obične 100W žarulje. Uz (zapravo mizerni) vijek trajanja od 20 000 sati (podatak iz kataloga), moja 100W TEŽ-ica je odjedamput stala uz bok "ekološkoj rasvjeti". Uz, naravno, puno kvalitetnije svjetlo.
Od svega ovog sam razumjela samo da ih ima u Ikei![]()
Ivarice, kako to izgleda, kao reflektor-žarulja ili je onako spiralna? Što piše na kutiji? Znam da bi logično bilo da idem u dućan i pitam, ali pitali smo na tri mjesta i dobili samo "trebalo bi postojati".
moje osobno mišljenje:
LED - ok kao neki estetski dodatak kada hoćete naglasiti neki prostor, napraviti neko posebno osvjetljenje tj efekt na nekom određenom mjestu (niše, slike, skulpture...). Kao glavna rasvjeta - užas i katastrofa, boli glava i gadno za gledat.
ŠTEDNE ŽARULJE - ok, ima ih skupljih, jeftinijih, vakih, nakih....sve u svemu nisu loše, koliko štede nemam blage veze jer ne primjećujem neku bitnu razliku u cijeni struje.
KLASIČNA ŽARULJA - no comment, živjeli smo s njima desetljećima, koliko koštaju mogu crkavat i svaki tjedan što se mene tiče.
Ima li štednih žarulja za reflektore - pogledati u mercatoneu i baumaxu - mi kupovali nedavno i ima ih svakojakih dimenzija i E14 i E27.
oblikom je reflektorka ko druge, grlo mislim i e14 i e27Balarosa prvotno napisa
ali unutra, ispod stakla, je mala spiralica, slatka