Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: vrtić - besplatno ljetovanje ili ljetovanje za "socijal

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno vrtić - besplatno ljetovanje ili ljetovanje za "socijal

Toliko sam bijesna cijelo jutro i mislila sam ne pisati na forumu, ali mi vrag neda mira.

Uglavnom, u ponedjeljak nema jedne naše tete, bez najave, dijete kaže teta je na ljetovanju, a na ljetovanju su još taj, taj i taj.
    Uvjeravam dijete da nije u pravu, da bih jučer doznala da dijete govori istinu.

E sada, pišem na temelju rekla kazala, jer od vrtića nisam puno do sada uspjela doznati. Iz cijelog vrtića, otišla je jedna naša teta i 10ero djece. Iz naše grupe 6. Ne znam imenom tko sve, ali se definitivno ne radi o socijalnim slučajevima (osim možda jednog djeteta).

stvarno, ne znam kaj napraviti. prvo sam mislila tražiti roditeljski i probati raspaviti tamo o tome. Naime, niti ostala djeca niti mi roditelji nismo znali da postoji mogućnost besplatnog ljetovanja. Niti znam tko ga plaća. Zatim ne znam niti koji su kriteriji, niti išta. Sve je obavijeno tajnom.

Toliko sam bijesna da ne mogu niti suvislo pisati. U gradu Zagrebu sigurno ima puno djece teškog materijalnog statusa , koja more nisu niti primirisala. Ovdje se radi ne o djeci iz prosječnih obitelji, nego znad toga. MM veli da prestanem histerizirati i da toga uvijek ima i bilo je, ali ne mogu si pomoći.
    Naprosto ne vjerujem da "to" počinje već u vrtiću

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

slično i u našem vrtiću, može na pp o kojem vrtiću se radi?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: vrtić - besplatno ljetovanje ili ljetovanje za "soc

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Naime, niti ostala djeca niti mi roditelji nismo znali da postoji mogućnost besplatnog ljetovanja.
    a tko je rekao da je to besplatno ljetovanje?

postoji masu mogucnosti.. jedna od njih je ta da je teta sa tih 10oro djece iz cijelog vrtica napravila poseban dogovor.. mozda se poznaju i odnekud osim iz vrtica? mozda ja zena htjela dodatno nesto zaraditi pa je u dogovoru sa roditeljima tu djecu povela na "ljetovanje". opcija je milijon, nemojte odmah panicariti.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uspjala sam dobiti jednu službenu osobu i da radi se o besplatnom ljetovanju. Nisam uspjala saznati tko ga plaća, vjerojatno grad.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

postoji besplatno ljetovanje; ja sam baš jučer isto čula za to- praksa je da se vode djeca koja zbog materijalne situacije nisu u mogućnosti ići na more

eh, sad, da li se zaista ravnaju po tom kriteriju, to ne znam :/

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas se nisu ravnali. Ono što mene muči je da se o tome nije pričaslo niti obavijestilo roditelje. Naravno da nemam ništa protiv da djeca lošijeg materijalnog statusa idu na more. dapače.
    I to je ono štp me u cijeloj priči žalosti - jer oni koji su otišli. Ajoj, najradije bih napisala o kome se radi.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ono što mene muči je da se o tome nije pričaslo niti obavijestilo roditelje. .
    ž

da, ja sam sasvim slučajno jučer saznala za to, jer sam pitala tetu da li se još uvijek ide sa vrtićem na more (ono standardno 7-dnevno ljetovanje, uz plaćanje), čisto informativno me zanimalo, pa mi je teta kroz razgovor spomenula za ovo; detaljnije ništa ne znam, jer nisam ni pitala, a nikad nigdje nisam vidjela da je izvješena neka obavijest o tome niti išta slično :/

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

našla sam:

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=8248

e sada, ipak moram u našem vrtiću naći po kojim su kriterijima birana djeca. Odnosno, kriterija nema jer da ima, bili bi vidljivi svima.

I dalje sam u nevjerici tko su kod nas obitelji slabijeg materijalnog statusa

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

našla sam:

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=8248

e sada, ipak moram u našem vrtiću naći po kojim su kriterijima birana djeca. Odnosno, kriterija nema jer da ima, bili bi vidljivi svima.

I dalje sam u nevjerici tko su kod nas obitelji slabijeg materijalnog statusa
    vjerojatno oni koji primaju djeciji doplatak automatizmom budu obaviješteni ( a o d.d. vrtić vodi evideciju radi cijene ). ostalima se izgleda niti ne govori....

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

jop jedan post.

upravo sam procitala odluku iz linka. Onako je kako sam i mislila, djeca koja su u nekom od sustava socijalne pomoci automatizmom budu obaviještena.
    Ostalima se ta obavijest ocito ne daje kada,na konkretno to ljetovanje, po Odluci grada Zagreba nemaju pravo.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

uf alaj sam dosadna,, to je zato jer pre brzo pisem pa ne napisem sve.. isprike na 3 posta.

autorica posta spominje da nisu sva djeca loseg materijalnog stanja, ali ovdje kaze da se to tice i djece sa teskocama u razvoju ( bez obzira na materijalno stanje). prema tome, po mojoj logici, djeca boljeg imovnog stanja sigurno imaju evidenitranu neku teskocu u razvoju.
    Primjer cu dati svog djeteta, koje u odnosu na drugu dijecu ima isti tretman, ali ima teze ostecenje zdravlja tj. teskocu u razvoju, koja se ne vidi nigdje osim u njegovoj medicinskoj dokumentaciji ( i za koju naravno svi nasi bliznji znaju )

tako da, jos jednom.. nemojte odmah dizati prasinu i mahati sa optuzbama, nego dozvolite da postoje okolnosti kojih niste ( i ne trebate ) biti svjesni niti sa njima upoznati.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemaju sigurno. Radi se o djeci iz naše grupe, znači već 5 godina se znamo. Ne radi se o tome i gotovo.
    Toplo se nadam da ćemo imati roditeljski sastanak na kojem ću dobiti odgovor na svoje pitanje.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

dozvolite da postoje okolnosti kojih niste ( i ne trebate ) biti svjesni niti sa njima upoznati.

smatram da o besplatnom ljetovanju i kriteriju odabira djece za to imamo pravo svi biti upoznati i to iz više razloga:

-da se ne bi desilo da ravnatelj odabere djecu koja za takvim nečim nemaju potrebu

-da i oni roditelji koji možda nisu zatražili dječji doplatak ili neku pomoć a imali su na to pravo znaju da imaju mogućnost poslati dijete na besplatno ljetovanje

Ne vjerujem da vrtić bira dijete s posebnim potrebama koje drugim roditeljima nije uočljivo jer u tom slučaju bi i moje dijete bilo pozvano.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ajde da ja to sve malko razjasnim...

taj tip ljetovanja se nudi socijalno najugroženijima u svakoj grupi, i to na način da svaki odgajatelj iz svoje grupe procijeni 1 ili 2 djece kojima je to najpotrebnije... to ne bira ravnatelj, jer on ne poznaje ni djecu ni financijski status roditelja toliko koliko to poznaje teta...
    i onda odgajatelj ponudi samo tim roditeljima... to se radi na taj način iz razloga da se oni koji su siromašniji ne dovode u neke neugodne situacije
    znači, tako bi to trebalo biti...u svakoj grupi 1 dijete (ako je vrtić velik, 2 djece ako je manji itd. ovisno o veličini vrtića), jer ide maksimalno 19-20 djece na 2 odgajatelja...

Nano... ako kod vas to tako nije napravljeno, onda pitajte... i zbog čega vas to ljuti - da li vi spadate u kategoriju socijalno ugroženih, pa vam to nije ponuđeno ili samo zato što idu oni za koje znate da nisu socijalno ugroženi i da nemaju posebne potrebe?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osobno poznajem dvije djevojcice skolarke koje su otisle na takvo besplatno ljetovanje.
    nisu iz socijalno ugrozene obitelji, medjutim iz njihove skole NITKO tko ima pravo na to NIJE ZELIO ici.
    i onda su grupu popunili onima koji su htjeli ići, bez obzira na njihovo materijalno stanje.
    meni je to ok.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i da...radi se o vrlo malom broju djece na cijelo područje Zagreba...
    evo članak http://www.javno.com/hr-zagreb/na-lj...jmladji_182459

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to se radi na taj način iz razloga da se oni koji su siromašniji ne dovode u neke neugodne situacije
    mi smo kao djeca uvijek sakupljali za one koji ne mogu ići na školske izlete i to se znalo i nitko se nikome nije rugao. Dapače, na taj način sam shvatila da nije sramota biti siromašan i da ljudima treba pomoći ( možda sam zato i dan-danas naiva pa dajem i kad ne bi trebalo :/ ).
    Također, nisam za to da se izlistaju imena djece koja idu, ali da se taji da takva mogućnost postoji mi je bez veze i malo mi smrdi :/ . Pa bar danas nije sramotno biti siromašan.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

tajchi, a šta vi mislite da vama nije ponuđeno to, a da je trebalo biti? i jel uopće itko iz vašeg vrtića išao?

ja smatram da svatko tko je nezadovoljan time treba to otvoreno reći odgajatelju/ravnatelju/gradu....

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja se nisam javila na ovu temu zato što smatram da je moje dijete trebalo ići jer hvala Bogu imamo gdje biti, nego zato jer smatram da se takve stvari ne trebaju tajiti. Zašto na vrtiću ne bi pisalo:

ove godine 10 djece ide na besplatno ljetovanje. To su djeca slabijeg imovinskog stanja ili djeca s posebnim potrebama te će roditelji koji zadovoljavaju tražene uvjete o tome biti i obaviješteni.

Na taj način bi se izbjeglo da roditelji svašta misle.
    Jer ionako se sve dozna, zar ne?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    Zašto na vrtiću ne bi pisalo:

ove godine 10 djece ide na besplatno ljetovanje. To su djeca slabijeg imovinskog stanja ili djeca s posebnim potrebama te će roditelji koji zadovoljavaju tražene uvjete o tome biti i obaviješteni.
    ja prva nebi bila sretna da moje dijete ide na izlet nakon takve objave na oglasnoj ploci. I dalje ne razumijem zasto bi se to ticalo onih koji u tu kategoriju ne spadaju?

dali bi ti voljela da se javno istakne da ti npr. jedes u puckoj javnoj kuhinji ili ovisis o bonovima za hranu? To nisu ni malo ugodne cinjenice, a jos manje bi trebale biti javne.
    Ne ulazim vise u to dali se u vrticu desila neka muljaza ili nije.. ovdje se radi o necem drugom.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

[quote="tajchi73"]

-da i oni roditelji koji možda nisu zatražili dječji doplatak ili neku pomoć a imali su na to pravo znaju da imaju mogućnost poslati dijete na besplatno ljetovanje

Ne vjerujem da vrtić bira dijete s posebnim potrebama koje drugim roditeljima nije uočljivo jer u tom slučaju bi i moje dijete bilo pozvano.
    - roditelji koji su tako slabog imovinskog statusa su itekako trazili djeciji doplatak ( jer im on između ostalog znatno smanjuje cijenu vrtica ( cak i 500 kuna mjesecno ) tako da nema brige da je netko promaknuo

- dali ti imas rjesenje o tome da je tvoje djete sa posebnim potrebama? ja npr. imam rjesenje o tome od centra za socijalnu skrb

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cijelu temu sam načela ne zbog svoje djece, nego zbog situacije u društvu. Znam da je puno ljudi ostalo bez posla, da sigurno ima dosta djece u ovom gradu koja se nisu mogla niti približiti moru, a onda doznam tko je na takvo ljetovanje otišao.

Možda MM ima pravo, kaj se uopće petljam u nešto što me se ne tiče.
    kaj mogu, to je bilo jače od mene.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

samamama
    dali bi ti voljela da se javno istakne da ti npr. jedes u puckoj javnoj kuhinji ili ovisis o bonovima za hranu? To nisu ni malo ugodne cinjenice, a jos manje bi trebale biti javne.

nitko nije rekao ( bar ja nisam ) da se na oglasnu ploču treba staviti imena djece-čitaj bolje

na pučkoj kuhinji sigurno piše čemu služi i tko se može u njoj hraniti ( ne imenom i prezimenom ). I ne vidim poveznice između vrtića-pučke kuhinje i bonova za hranu :? , fali ti još sirotinja koja prekopava po kantama.

Ako javnost nije upoznata da sirotinja postoji tad se problem siromaštva ne može niti riješiti. Ako ne znam da nekome treba pomoć ne mogu niti pomoći. Moj sklop u glavi je da biti siromašan nije niti grijeh, niti sramota....ali ja sam tako odgajana.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    ? , fali ti još sirotinja koja prekopava po kantama.

lol evo i njih cu dodati, jer i oni vjerojatno imaju unucad ili djecu u vrticu ( iako sumnjam da bi njima smetalo da ih netko procita na popisu, kada ih i onako svi vide kako pecaju za bocama u kontejneru

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo mi konkretno imamo slučaj u obitelji.
    odnosno maloa od šogora i šogorice ima kronični bronhitis i počatak asme i u ponedjeljak je otišla sa vrtićem na more.
    Teta ima je rekla da imaju na to pravo samo takva djeca i iz njene grupe ide još jedna curica.
    To je besplatno i biti će tjedan dana lokacija mali lošinj.
    Prošle godine je bila ista stvar ali nije išla jer je u to vrjeme bila u crikvenici isto preko socijalnog u bolnici za asmatičare 3 tjedna.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

domy, moje dijete ima istu dijagnozu i iz naše grupe ih je otišlo 6, nas nitko ništa nije pitao, da ne velim da nismo niti znali da idu

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nanoibeba, skroz mi je ok da te smeta netransparentnost situacije. ako doznaš o čemu se radi, i ako ne bude nezgodno, svakako napiši koji je bio ishod/odgovor.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nebi rekla da je "kronicni bronihits" ili "pocetak astme" ono na sto su mislilli kada pisu djeca s teškoćama u razvoju, jer bi onda broj od oko 30.000 evidentirane djece sa teskocama u razvoju ( na području cijele RH ) bio znatno veći.

u ostalom, postoji pdf "roditelji djece sa teskocama u razvoju", bilo bi interesantno saznati dali je njima netko rekao za ovo ljetovanje.

a tocan tekst kriterija odluke je ovakav:

Članak 28.

Pravo na besplatno ljetovanje i zimovanje imaju djeca predškolskog uzrasta u dobi od pet godina i školskog uzrasta do završetka osnovne škole.

Na ljetovanje i zimovanje upućuju se djeca iz obitelji slabijega imovinskog stanja, djeca branitelja Domovinskog rata i djeca s teškoćama u razvoju.

Na ostvarivanje prava na besplatno ljetovanje i zimovanje utječe:

- socijalno-imovinski status obitelji;

- zdravstveni status djeteta;

- broj djece u obitelji;

- uspjeh i ponašanje u školi.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Članak 28.

Pravo na besplatno ljetovanje i zimovanje imaju djeca predškolskog uzrasta u dobi od pet godina i školskog uzrasta do završetka osnovne škole.

Na ljetovanje i zimovanje upućuju se djeca iz obitelji slabijega imovinskog stanja, djeca branitelja Domovinskog rata i djeca s teškoćama u razvoju.

Na ostvarivanje prava na besplatno ljetovanje i zimovanje utječe:

- socijalno-imovinski status obitelji;

- zdravstveni status djeteta;

- broj djece u obitelji;

- uspjeh i ponašanje u školi.

i to bi bilo čisto dovoljno da je izvješeno na vrtiću. Ne vjerujem da bi se roditelji zbog tog članka crvenili i ne puštali svoju djecu, a odlazak na more u ovo doba ( za koje se uostalom i zna ali ne iz pravih izvora) ne bi bio obavijen velom tajni. Vjerujem da bi se na taj način spriječile još neke stvari.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja nisam ni čitala link na tekst.
    Ja sam ti samo dala svoj primjer i nisam nikoga htjela niti kritizirati niti uvrjediti.
    Samo sam napisala njen primjer i ono što sam čula od njih.
    A za ostalo ja nemam pojima

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni bi bilo čisto normalno da djeca koja imaju opstruktivne bronhitise, astmu i slične stvari, a nemaju priliku ići na more, idu na taj put.
    pa čak i da su bili već na moru, ne znam što bi tu bilo čudno :/

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

cure, jeste pročitale onaj članak koji sam linkala? radi se o samo 405 djece na području cijelog Zagreba... znači, ide doista mali broj... i ja bih rado da idu sva djeca, ali budimo realni - to financijski nije moguće... da li je bolje da grad plati svim astmatičarima, svoj djeci slabijeg imovinskog statusa, svima s teškoćama u razvoju tih tjedan dana ili je bolje da ulaže novac u gradnju novih vrtića, a samo onima kojima je doista najpotrebnije osigura takav boravak na moru...

i da...slažem se da bi sve eventualne nepravde trebalo raščistiti

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jučer sam zvala telefonom medicinsku sestru u vrtić, nije mi htjela dati informacije preko telefona nego smo se dogovorile naći danas u 8. Ne trebam niti reći da je nije bilo do 8,20 a onda sam ja otišla na posao.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    cure, jeste pročitale onaj članak koji sam linkala? radi se o samo 405 djece na području cijelog Zagreba... znači, ide doista mali broj... i ja bih rado da idu sva djeca, ali budimo realni - to financijski nije moguće... da li je bolje da grad plati svim astmatičarima, svoj djeci slabijeg imovinskog statusa, svima s teškoćama u razvoju tih tjedan dana ili je bolje da ulaže novac u gradnju novih vrtića, a samo onima kojima je doista najpotrebnije osigura takav boravak na moru...
    i da...slažem se da bi sve eventualne nepravde trebalo raščistiti

ma svi smo mi za tu opciju, samo nas boli što je to obavijeno velom tajni pa se s pravom roditelji pitaju da li su otišla djeca koja su na to imala pravo.
    Ja osobno svoje ne bih pustila niti da imaju pravo, ali to ne znači da ću na ovakvu temu zatvoriti oči i reći ne tiče me se....

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pogotovo kada se još sjetimo kako u vrtiću nagovaraju djecu na ljetovanja/zimovanja preko agencije. Par mjeseci prije počinju im pokazivati slike prijašnjih godina, pa stalno razgovaraju o tome i tako sl.

Jučer me pita dijete: mama, pa kada se moglo upisati na to more na koje su otišli? Ipak se radi o šestogodišnjacima koji dosta toga sami vide i znaju.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

NanoiBeba- ima li novosti? jesi li došla do med. sestre? saznala što?

ja upoznala mamu čije je dijete otišlo na ljetovanje zbog astme i koja
    nije dobila nikakav dopis već su joj to ovako rekli.
    nažalost, neke eventualno podrobnije inf. teško da ću u skorije vrijeme moći dobiti jer sam mamu upoznala na jednom rođ. i pitanje je kad će nam se putevi opet sresti.
    očito sve ovisi o ustanovi.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Više ju nisam niti lovila jer je očito da izbjegava susret.

Nema ni naše tete, kaže dijete da je na bolovanju jer su je na moru tukla djeca :? To je čula od djece koja su bila.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u našem vrtiću su išla djeca slabijeg imovinskog statusa (i koliko ja znam birali su vrlo pošteno: ili djeca primaju dječji doplatak ili je troje ili više djece u obitelji, samohrani roditelj, branitelj, nezaposleni roditelji)

barem iz naše grupe nije otišao nitko preko neke "veze" ili šta ja znam šta sve ljudi misle...

nije bilo nikakve obavijesti i koliko sam ja vidjela, nekim roditeljima je bilo neugodno pričati o tome zašto njihovo dijete ide (jer ne žele da se okolo po vrtiću raspreda o njihovoj materijalnoj i obiteljskoj situaciji - tko treba znati, taj zna)

meni je drago da su ta djeca bila i nije mi krivo nimalo, štoviše, sretna sam da ne upadamo po nikakvim kriterijima (bronhitise i laringitise ne računam)
    druga cura mi je službeno dijete s teškoćama (imam dokumentaciju) ali ne mislim da bi ona jednog dana trebala upasti u tu grupu - ima djece kojima je to daleko potrebnije nego njoj

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ne, imali smo roditeljski i doznali da je sve bilo na "brzinu" i nije bilo kriterija osim, bolje da ide netko nego nitko. Spomenuli su dvoje djece (ne imenom) koji su išli zbog socijalnog statusa. Za ostale nije objašnjeno, niti su imenovani, ali socijala nisu sigurno, naprotiv iznadprosječno su bogati

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to stvarno nije OK... da nije bilo kriterija

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa

meni je drago da su ta djeca bila i nije mi krivo nimalo, štoviše, sretna sam da ne upadamo po nikakvim kriterijima (bronhitise i laringitise ne računam)
    druga cura mi je službeno dijete s teškoćama (imam dokumentaciju) ali ne mislim da bi ona jednog dana trebala upasti u tu grupu - ima djece kojima je to daleko potrebnije nego njoj

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Upravo sam se prošli tjedan vratila sa Lošinja iz liječilišta gdje sam svakodnevno u šetnji sa svojim klincima sretala djecu iz zagrebačkih vrtića i tete o kojima pričate. Nisam sigurna kojiko je grupa bilo, ali mi se čini 10tak svaki tjedan.. i sa dosta teta sam pričala... Uglavnom su to bila djeca slabijeg imovinskog statusa, većina prvi put na moru, bojali su se vode... ali moram priznati da je bilo i grupa koje su potpuno odudrale od te slike :klinci su izgledali dosta podfutrano... skupa oblekica, tenisice, ruksaci... na plaži se igraju sa Ben10 satovima i sličnim ne baš jeftinim igračkama... i znaju plivati.. znači da ili idu redovito na more... ili imaju doma bazen

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti zadnji su iz našeg vrtića

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •