Miki 76, čestitam i navijam za dvojčeke![]()
Miki76 čestitam!
Gizmos ako ti se ne ide do Zg probaj nazvat ljekarnu u sklopu bolnice VV, oni šalju preporučeno na kućnu adresu šta god naručiš u roku dva dana. Ja sam u ljekarni u slo kupovala Dipherelyne - jeftiniji je)
Ja se spremam za mjesec dana kod Reša.
Dobor jutro cure!
Prvo velike čestitke Miki76!
Vidim da sve naručujete ljekove unaprijed i sada me muči to što ću ja znati koje hormone i supresiju će mi dr. dati tek kad dođem u Maribor na UZV 3. dan ciklusa. Spominjao je da ne zna da li bi supresija išla odmah s hormonima, ili čak par dana kasnije kad se folikuli razviju. Bojim se da neću moći nabaviti ljekove, jer ću vjerojatno morati primiti hormone već taj isti dan kada bude UZV. Da li se može (i isplati) kupiti tamo u Mariboru ljekove na licu mjesta (u bolnici ili nekoj ljekarni blizu bolnice) ili negdje ima neka naša ljkarna u Zg koja uvijek ima te ljekove na raspolaganju.
Da li je neka od vas imala takav slučaj da ne zna unaprijed kakva će biti stimulacija?
Marnie, nemas razloga za brigu, u ljekarni Filipovic uvijek imaju lijekove, nikad nisam narucivala nego samo dodem i kupim, za gotovinu daju nekipopust.
Pcelica2009, u koliko sati si na UZV?
Miki76, cestitam i zelim sve najbolje do kraja. Uzivaj.
Miki76, samo cu reci WOW, to su sigurno dvojceki - BRAVO![]()
Miki 76 cestitke od srca~~~~~~~~~~~
Ja sam bila jutros na uzv kod dr Sparca,rekao mi je da dodem tek u sljedeci petak na kontrolu,da posaljem dr u Maribor nalaz i da kazem da mi on savjetuje da ne uzimam stimulaciju jos cili tjedan,da nastavim sa decapeptylima do petka i da onda dodem na kontrolu jer mi je endometrij 9,7 i da dok ne padne do pet da ne idem sa stimulacijom.Sad cu poslat mail pa cu vidit sta oni kazu,sta vi mislite o tome?
ja danas dobila poštu od Maribora sigurno je neka greška jer mi tek sada šalju upitnik i što još moram napraviti od nalaza a ja im dala te friške nalaze na konzultacijama prije mjesec i pol i upitnik ispunila i poslala poštom sa još nekim nalazima što mi je dr. Vlaisavljević rekao da izvadim
Imam pitanje za cure koje su bile pod kontracepcijom-Koliko dana je prošlo od zadnje kontracepcijske tablete do 1. dana ciklusa?Ja još nisam dobila a jučer nisam popila.
Hvala Tikice na odgovoru i samo da znaš da sam sada na fejsu gledala tvoj video-rasplakala sam se.Dirnulo me do dna duše.Želim da ti ovo bude zadnji i dobitni.A mora-jer je MARIBORSKI!
Tikice_69 i mene si rasplakala
Želim da ti ovaj put bude zadnji!
Posljednje uređivanje od diabolica : 26.02.2010. at 20:44
tikicea bas sam se dobro drzala, sad sam se isplakala za sve ove dane koje sam primala inekcije,a sebi nisam dala da pustim suzu...od srca ti zelim da uspijes,a naravno i svima nama ostalima...
![]()
Please neka napise netko tko zna odgovor na moje pitanje gore postavljeno,zasto mi je endometrij 9,7 i sta se desava ako dobijem ciklus sutra ili prekosutra zar nije prekasno startat sa gonalima onda tek u petak?
Miki76, čestitam. Najbolja vijest cijelog tjedna. Bravo za Reša. Ti si otvorila sezonu. Tikice sretno.
Ja sam poslala mail sestri jasni sa upitom što da uzmem za stimulaciju a ona mi je rekla da odlučim sama ili da pričekam do 1 uzv i da se tada savjetujem sa doktorom. Rekla je da si u tom slučaju mogu u Mb kupiti ljekove za 2-3 dana a ostale nadokupiti u RH, ali ja sam se na kraju ipak odlučila sama za gonale. Pretpostavljam da se ljekovi mogu kupiti u ljekarni u Novoj vasi ispod ambulante. Ovo ti je njihov mail :lekarna.nova-vas@mb-lekarne.si pa ako hoćeš ih kontaktiraj. Šaljem ti i odgovor koji su mene poslali, a možda će još nekog zanimati:
Pozdravljeni
Vse ampule lahko naročite pri nas, vsaj dva dni preden jih pridete iskat. Večinoma jih sicer imamo na zalogi, le tu in tam se zgodi, da kaj tudi zmanjka.
Cene so naslednje:
Gonal F 75: 31.89 eura,
Gonal F 900: 372.68 eura,
Menopur amp: 205.35 eura.
Ob spremembi terapije ampul ne sprejemamo nazaj, ker ne moremo jamčiti za njihovo kvaliteto. Hvala in lep pozdrav.
Nadam se da sam pomogla! Sretno!
Tigrical, ja sam se uspijela snaći za decapeptyle-u Poreču su ipak došli do njih (jedan problem manje)
Miky76, čestitke od srca! Bravo Reš!
Evo sad mi je stigao mail od sestre Jasne da je moj nalaz uredan,ali da je izgubila sve moje nalaze hormona i da joj posaljem vrijednost fsh-a da mi moze odredit kolicinu gonala koju cu uzimat.Kako je to moguce da dr Sparac napise svoju preporuku da nista ne uzimam do petka jer endometrij mora doc na 5,a njima je nalaz uredan...ma skrenit cu na zivce
Ketty, stvarno ne znam sto bih ti rekla ali moras prihvatiti da lijecnici imaju razlicit pristup i ipak pokazati povjerenje iako mi se cini da Mb pomalo gubi niti zbog velikog pritiska pacijenata.Sam dan pocetka stimulacije u dugom protokolu nije jako bitan jer si pos supresijom, ja sam zadnji put pocela 7.dc.
gizmos i ja sam kupila gonal f 900 u Mariboru sad u ponedjeljak......da,i to je ta cijena....to je gonal u penu....nema miksanja.....super....ne znam samo za koliko je to doza...unutra ima 14 nastavaka(igala) za mjenjat...nisam još krenula sa gonalima,idući tjedan krećem ako sve bude ok na UZV....sestra Jasna će mi preko telefona objasnit kako se koristi taj gonal....![]()
zvijezdica 2 jedna doza ima 75 jedinica, tako da ti je 900 jedinica = 900 / 75 = 12 doza. Ako ti prepišu 2 na dan onda ti je to za 6 dana, a često se prepisuje 3 na dan pa je to za samo 4 dana.
Evo ti jedan dobar link s filmićem kako se piknuti:
http://www.fertilitylifelines.com/re...al-frffpen.jsp
Klikni na Instructions for Use.
Sretno!
A u Mb ti neće reći 3 gonala ili 2 gonala, nego 225 ili 150 jedinica, a tako ih onda i označiš na penu.
Ima jedno pitanje, evo sva sam uspaničena, od jutros sam načela drugu kutiju kontracepcije, pijem logest i trebam ga piti do 07.03. ali jutros na gačicama sam primijetila smečkasti iscjedak šta da radim pa neću valjda dobiti prije vremena a imam još 8 8 dana da pijem logest, evo popila sam 2 jutros, pomozite mi, je li se to kome od vas dešavala, sve me boli, a stomak najviše!
Juce sam zvala sestru Jasnu i pitala kad mogu ocekivati protokol i rekla mi je da bi za postupke u maju protokol trebao stici sledece sedmice. Dr. Vlaisavljevic je bio u guzvi i nije stigao uraditi za ovu sedmicu pa se nada da ce sledece sedmice biti spremno. Majske cure ocekujte protokol!
enca77, ja sam pilule pila 22 dana i taj 22 dan mi je počeo smeđi iscjedak i drugi dan sam dobila. I meni je bilo čudno kako je menzis krenuo pod pilulama, ali mislim da piše i na uputama da su krvarenja moguća (valjda dok se sve to ne ustali i dok se organizam ne navikne). Sad ćemo vidjeti u ovom ciklusu što će se dešavati. Kada krećeš sa gonalima?
Hvala Jelena ...nisam znala kako to ide....doktor Vlaisavljević mi je dao recept za jedan gonal u penu,tj tu jednu kutiju.....nešto je rekao da ću za početak 6 uzet ...pa ćemo vidjet dalje....ako sam ga ja dobro razumjela....ali nije mi rekao koliko na dan...poslije prvog ultrazvuka ću vidjet šta će reći kad krećem s gonalima i koliko...jedino mi je problem ako mi bude falilo...a neznam jel ima kod nas u Hr gdje za kupit gonala ali u penu,gotovih,jel sam ovaj kupila u Sloveniji zadnji put...
zvijezdica 2, što misliš da ti je rekao 6 Gonala za početak? Nemoguće. To provjeri obavezno!
nemam pojma.....nešto šest je spomenuo...ali nisam točno sigurna...mora mi sestra Jasna svejedno preko telefona reći kako se koristi taj gonal...tako je rekla barem...da nemoram ići tamo samo zbog toga,pa ču je pitat još točno koliko trebam gonala...ma sva se zbunim dok dođem tamo,sto i jedna informacija,pitanja,tako da više ne znam tko mi i šta kaže....
To joj je za pocetak receno da uzme pa ce joj javit koliko dnevno,meni su javili da za pocetak uzmem dva pena pa da cemo narucivat naknadno ako bude trebalo,ali ja nisam uspila nabavit pen,rekli su mi u ljekarni da imaju trenutno dva pena u Hrvatskoj ali brzo im ostice rok pa ja nisam htjela uzet tako da znate da ga narucite dosta prije da vam se ne dogodi sta i meni,jedino ako ste blizu Slo ima ga u Breznicama u ljekarni i mislim da mi je rekla da kosta 360 eura od 900 jedinica.
Dva pena je OK. To su 24 doze. Ja sam u mariborskom trebala 30 doza pa sam kupila 2 pena i 6 običnih. A te obične sam kupovala u 2 puta, jer nisam htjela da mi ostane viška, kad su tako jako skupi. zvjezdica 2, u Mb će ti i na formular upisati koliko komada. Moj savjet ti je na papir napisati si pitanja i odmah zabilježiti odgovore, ne treba ti biti neugodno, važno je ne napraviti pogrešku.
Ketyy, si se čula ponovo sa Jasnom? Ste razriješile pitanja oko endometrija?
Poslala sam joj jucer mail i pitala je kako to misli na je nalaz uredan,a dr ovdje savjetuje da sa stimulacijom pocnem u petak i nista mi jos nije odgovorila.I poslala sam joj nalaze mailom jer mi je rekla da ne moze naci niti jedan moj nalaz sta sam joj poslala,a ne virujem da ce se javit prije ponediljka.Nisam jos dobila M,ali mi se zato glava raspada koliko me boli...uzas
Onda samo smireno, u ponedeljak ti nije kasno jer si ionako po protokolu na taj dan trebala na prvi uzv. Najvažnije je da je uspiješ dobiti na telefon i da raščistite sa doktorom sve dvojbe. Koji put stvarno čitaju između redaka (imam 2 vlastita primjera gdje je došlo do nesporazuma) pa je bolje provjeriti dvaput.
Ja ipak vjerujem da je sve u redu, ali je možda taj ultrazvuk bio stvarno prerano i možda će već u ponedeljak stvari izgledati drukčije i povoljnije za tebe...Samo se nemoj previše sekirati....
Evo ja sam počela piti po dvije tabletice kako piše u protokolu, cijeli dan mi je taj pomalo smeđi iscjedak, nadam se da će stati do sutra, dekapeptil počinjem pikati od 01.03., a gonale od 12.03 imam još dobrih osam dana da pijem kontracepciju, nadam se da se neće šta poremetiti!
i meni je tako bilo-kada sam pojačala na 2-prestalo je.Eto-sutra ujutro se spremem za Mb i prvi uzv-nadam se da će sve biti ok.
Posljednje uređivanje od pčelica2009 : 28.02.2010. at 08:53
Enca77,ja sam skoro cijeli ciklus pod Logestom imala to smede i sve ispalo ok.Dobila sam 3. dan od prestanka uzimanja.
Cure sretno sutra u MB, mislit cu na vas![]()
Drage moje suborke, obećala sam vam detalje svog dobitnog postupka, pa evo…
Ovo bi trebao biti spoj tehničkih informacija za sve one koje se spremaju kod Reša, ali i još jedan primjer kako sve može krenuti po krivu, a na kraju završiti da bolje ne može (nadam se!)…
Ovaj naš postupak kod Reša nije bio planiran da bude postupak mog života. Od postupaka u Hrvatskoj smo odustali iz vrlo poznatih razloga, a termin u Mariboru nam je tek u 9/2010. Da ne poludim čekajući toliko vremena do Maribora, dakle iz čisto psihološkog razloga da imam osjećaj da se nešto događa čekajući taj 9. mjesec, odlučili smo otići do Reša. Ne mogu reći da se nisam nadala uspjehu. Da sam unaprijed očekivala potpuni neuspjeh, ne bih se ni maltretirala «nepotrebnim postupkom», ali istina je da su sve moje nade bile uperene u Maribor….
Još u 10. mjesecu prošle godine smo bili kod Reša na konzultacijama. Sve je super prošlo, pregledao me, napravio protokol, odgovorio na 1000 naših pitanja, ostavio super dojam na nas usprkos oprečnim iskustvima forumašica, i rekao da kad želimo ići kod njega u postupak, da samo dođemo 2dc i da odmah krećemo sa stimulacijom. S obzirom da mi je baš u tom trenutku moj dr. na VV-u neočekivano ponudio jedan postupak kod njega, odlučili smo još jednom isprobati sreću u Hrvatskoj, pa makar po Milinovićevim pravilima… Naravno, niš' od toga, samo smo se uvjerili na vlastitoj koži da je ovaj naš Zakon čisto sra***!
I tako, s obzirom da smo u 11. mjesecu bili na blagom protokolu (klomifen + 10 gonala), dr. je rekao da je dovoljno napraviti pauzu od samo 2 mjeseca, na osnovu čega smo odlučili u postupak kod Reša ići s ciklusom početkom 2. mjeseca.
U međuvremenu smo napravili nove nalaze hormona za Maribor. Točno tjedan dana prije planirane THE menstruacije, meni stižu nalazi i TSH 4,29, dakle blago povišen… Cijeli vikend šizim, provodim na internetu i forumu i zaključujem da su curama s takvim TSH uglavnom otkazivali postupke. Psihički sam se već pripremila za novi postupak, ne želim ga odgoditi, a s druge strane, bojim se riskirati postupak koji je unaprijed osuđen na propast. Zovem Reša, zovem svog MPO doktora u Zagrebu, obojica malo razmišljaju pa mi govore da mi oni ipak ne bi odgodili postupak zbog takvog TSH jer se radi o blagom povišenju. Meni i dalje vrag ne da mira i odlučujem ponoviti TSH u privatnoj poliklinici. Nalazi stižu za 1 sat, TSH 2,16!!!! Jupiii, spremna sam za postupak, a o razlozima ovog povišenja i pada TSH ću razmišljati naknadno!
I tako mi došli kod Reša 2dc, uz dosta muke i malo zakašnjenja jer je cijelim putem padao snijeg, a ralice su još spavale… Primio nas u ordinaciju, pitao razlog našeg dolaska, otišao po naš dosje (koji se tada sastojao od jednog papira s konzultacija), spičio mi injekciju Puregona prije nego sam se snašla, dao Puregon za ostale dane i rekao da se vidimo 8dc. Ja i MM ostali totalno zbunjeni. Pitam ja njega zar mi neće napraviti UZV prije stimulacije, a on meni odgovori da ne može kad imam menstruaciju. Ja još više zbunjena, pitam zar je menstruacija problem, pa do sad nikad nisam čula da se ide u postupak bez pregleda, što ako imam ciste, nešto ne valja, ne znam… A on mene pita da li sam imala do sada problema prije stimulacija, kažem ja da nisam, a on odgovori da onda valjda nemam ni sada i ako sam se baš htjela provjeriti na vrijeme, da sam mu trebala doći par dana prije očekivane menstruacije… Naravno, ovo nam nije rekao na konzultacijama i nije mi bilo na kraj pameti da on ne radi pregled za vrijeme menstruacije, pa cure koje namjeravate ići k njemu, predvidite ovaj «detalj»: Odite kod njega par dana prije očekivane menge, neka vas pregleda, odmah da / prepiše potrebne lijekove pa onda ni ne morate ići kod njega 2 ili 3 dc, samo se počnete pikati po dogovoru, a k njemu dođete 8dc. Jer, mi smo taj dan došli do njega u 6 sati u jutro, vozili se po mećavi do Ljubljane kroz noć samo da on meni spiči Puregon koji sam si mogla spičiti i sama u toplini doma…
MM i ja nismo znali da li da se u tom trenutku smijemo ili plačemo zbog svega, ali nadali smo se da će 8 dc ipak biti sve u redu…
Stigao je i 8 dan ciklusa, mi se opet uputili do Ljubljane, ovaj put snijeg nije padao pa je dobro krenulo… I dr. je ovaj put bio opušteniji i susretljiviji, kao na konzultacijama prvi put. Sve mi je pokazivao i objašnjavao tijekom UZV što me je oduševilo. No, ono najvažnije nije bilo dobro: jedan folikul se jako izdvojio od ostalih, bio je cca 12 ili 13 mm (ne sjećam se više točno), a prvi slijedeći po veličini tek 9mm. O ostalima da i ne pričam, još manji… Dr. je razmišljao, ako se tako nastavi, da li da lovi taj jedan veliki, ali obećavajući, ili da njega pusti i lovi one manje – bolje rečeno, dilema da li ćemo ići na potencijalnu kvalitetu ili kvantitetu! No, nastavili smo s terapijom do 11dc u nadi da će ovi manji folikuli nadoknaditi zaostatak…
Ponedjeljak 11dc… Ovaj vodeći folikul se je još više odvojio od ostalih, već je narastao na 20 mm, a slijedeći najveći je bio 14mm,… Dr. se na kraju ipak odlučio za kvalitetu i dogovorio mi štopericu već tu večer i punkciju u srijedu. Cijeli taj dan sam bila u komi, plakala, bila uvjerena da je ovaj postupak završio prije nego što je i počeo… I sam dr. je komentirao da ja očito baš ne reagiram dobro na stimulacije i da ćemo vidjeti, da me ne želi sada ražalostiti… (opaska: ja sam jedna od onih koja voli da joj se kaže istina u oči koliko god bila loša i nije mi smetala ova njegova iskrenost.)
Srijeda, dan punkcije… MM i ja se digli u ranu zoru da krenemo za Postojnu. Dignemo rolete od stana i imamo što vidjeti: padaju plahte snijega, na radiju preporučaju izbjegavati bilo kakva putovanja zbog vremenskih neprilika… Praktički od kuće do Postojne smo se vozili 40-50 km/h… Naravno, debelo smo kasnili na punkciju, predvidjeli jesmo krenuti malo ranije za svaki slučaj, no nije nam bilo na kraj pameti krenuti nekoliko sati ranije… Bojala sam se da mi ne pobjegne i ta jedna jedina jajna stanica, ako i nje uopće ima u onom folikulu, možete misliti koji stres sam proživljavala u autu… Javili smo se doktoru, rekao je da nas čeka i da požurimo… Da, rado bismo mi požurili, ali kako? Slovenci imaju neku ludu foru da se na autocesti 2 ralice voze jedna do druge tako da, čak i da želimo malo potegnuti i riskirati da skliznemo s ceste, ne možemo jer se ne može zaobići ralice… Napokon stižemo do Postojne s cca 45 minuta zakašnjenja… I onda opet obrat situacije, ovaj put na dobro: Oni mali folikuli u zadnji čas nadoknadili zaostatak i mi smo dobili 5 js!!!! Nisam mogla vjerovati, a vidjelo se da je i dr. ugodno iznenađen i da se ni on nije nadao tako dobrom ishodu… Odjednom je moj pesimizam prerastao u neizmjerni optimizam i tu kreće druga faza postupka, što se psihološke strane tiče… Još moram napomenuti da sam, s obzirom da kod Reša nema anestezije niti išta slično protiv boli ili za opuštanje, u autu tijekom puta popila 2 voltarena i 1 normabel. Punkcija me skoro uopće nije boljela, iako mi je na kraju punktirao ukupno 8-10 većih ili manjih folikula. Također, Reš ima neki, čini mi se, moderniji aparat za punkciju nego VV, koji puno brže aspirira folikule pa i bol samim time kraće traje. A super mi je što se sve to može pratiti na monitoru pa sam u svakom trenutku znala koliko još ima do kraja aspiracije pojedinog folikula (točno se vidi na monitoru kako se folikul smanjuje tijekom aspiracije, kao balon koji se ispuhuje).
Subota, transfer 3 dpo. Vrijeme nam je ovog puta ponovo bilo sklonije i problemi sa snijegom sada su bili iza nas. Uglavnom, svih 5 js je bilo odlične kvalitete, no oplodile su se i nastavile razvijati samo 2. Ostale 3 uopće nisu reagirale na dečke MM-a, iako se radio ICSI. No, dr. je bio jako zadovoljan jer su ova dva jedina zametka bila odlične kvalitete i šanse za uspjeh su bile velike. Opet se je vidljivo veselio razvoju situacije, pokazivao nam naše dvije mrvice na slici, odgovarao na pitanja, čak donosio i slike mrvica drugih pacijentica da nam pokaže razlike u kvaliteti zametaka… Na kraju je vjerojatno ipak shvatio da se je možda malo zanio s optimizmom zbog kvalitete naših mrvica, pa je dodao: «Ali, vi ste svjesni da ništa nije sigurno bez obzira na sve, zar ne?». Naravno da smo bili svjesni, ali kući smo otišli zadovoljni s dvije mrvice u mojoj buši. Između ostalog, ovo je prvi put u našoj MPO borbi da smo uopće došli do 2 zametka u jednom postupku, do sada nam je rekord bio 1 oplođena js po postupku!
Nakon transfera…
Prvi tjedan sam uzela godišnji. Prva dva dana se nisam usudila izaći iz kreveta, a onda sam, po preporuci nekih forumašica, uvela polusatne šetnje po kvartu svaki dan. Ostatak dana sam ležala, surfala po internetu, švrljala po kući…i nisam ama baš ništa radila. Čak sam i najjednostavnije poslove odgodila ili prebacila na MM, ne zato što sam se bojala da ne smijem, već zato što sam taj tjedan htjela uživati bez grižnje savjesti. Odlučila sam ignorirati već dobro nakupljenu prašinu po policama, hrpu neopranog suđa koju MM nije stigao staviti u perilicu, robu pobacanu u spavaćoj sobi. Što se hrane tiče, malo je kuhao MM, malo je uskočila njegova mama, malo moja, a radio je i dostava-servis. A ja sam uživala! Za sve mi je izgovor bio da ja ne smijem, a MM ne stigne sve sam… Jednostavno, odlučila sam si to priuštiti taj tjedan, iako smatram da realno nije bilo potrebe za baš takvim ljenčarenjem… Drugi tjedan sam se vratila na posao, ali probala što više raditi laganini, iako je to teško postići na mom poslu koji je dosta stresan…
Što se simptoma tiče, ništa posebno… Prvih 5 dana od transfera sam imala relativno česte tupe bolove i grčeve u maternici i cicke su me bolile, ali samo na dodir. To sam pridavala Utrogestanima i ostalim hormonima tijekom postupka… Nakon toga potpuno zatišje sa simptomima, osim tu i tamo koji lagani grč u maternici… Sada od bete se opet javlja moja maternica i to sve češće… I to je sve do dana današnjeg!
Psihičko stanje i test…
Ovaj put su me svi prijatelji uvjeravali da imaju osjećaj da mi je ovaj postupak dobitni, čak i prijateljice koje su ili bile ili su još uvijek u MPO borbi i koje su me u prijašnjim postupcima «spuštale na zemlju» kada sam se veselila cickama koje bole, iako je to bilo od Utrića… Ne znam, možda zato što su me drugi uvjeravali da je to to, ili se radi o ženskoj intuiciji, i ja sam počela vjerovati, pogotovo nakon transfera, da će ovaj put biti bingo. U ovih 12 dana čekanja bete, imala sam samo 2-3 kratke krize kada sam pomislila da neće biti ništa od toga, ostalo vrijeme sam bila jako optimistična, čak sam vikala da ne uzimam u obzir da s nama ostane samo jedna mrvica, već će ostati obje… (Sudeći po trenutnoj beti, moguće da će se to i ostvariti). Inače uopće nisam takav tip, jako sam realna i oprezna (kad mi ljudi kažu da sam pesimist, ja im odgovorim da sam optimist s iskustvom!) i više volim ne nadati se ničemu pa biti ugodno iznenađena, nego biti uvjerena u uspjeh i onda biti trostruko razočarana…
I tako, u tom stanju optimizma, iako mi je dr. rekao da radim test tek 14dpt, ja se odlučila na kućni test već 11dpt. Nisam ni zube stigla oprati, a već je druga crta na testu počela tamniti… MM je bio sa mnom u kupaonici. Kad sam vidjela drugu crtu, samo sam mu rekla «Gledaj, druga crta!». Ja imam osjećaj da sam mu to rekla jako smireno, on mi veli da sam rekla uzbuđeno i preplašeno. A preplašena sam bila! On me počeo grliti i ljubiti, a ja sam samo govorila «Čekaj, čekaj, ništa još nije sigurno!». Napravila sam i drugi test, onaj kvalitetniji, i opet odmah pozitivan! Cijeli taj dan sam bila zbunjena i preplašena, od svega toga nisam se mogla ni veseliti, a rekla sam samo dvjema najdražim kolegicama na poslu (od kojih jedna iza sebe ima dugogodišnje mpo iskustvo, a druga se preplatila na prijateljice s problemom neplodnosti pa sve zna kao da je sama u tome…), te mojoj bandi forumašica s kojima se svakodnevno čujem… Sutradan sam napravila betu – 317,9 , za dva dana je ponovila 818,2 !!!
I dalje se bojim, s nestrpljenjem čekam prvi UZV za dva tjedna da se uvjerim da je sve ok, mislim da ću umrijeti do onda, trenutno imam osjećaj da je ovo čekanje prvog UZV gore od čekanja bete!!!
Terapija:
-Puregon 2-10dc, po 150 jedinica dnevno (= 3 standardne ampule, ako se uzimaju ampule), dakle ukupno 27 ampula, kada bi se računalo u ampulama. Ja sam imala Puregon Pen i to mi je odlična stvar. Jedino treba paziti, jer kako su ampule za Pen puno veće, a dnevne doze se naštimavaju preko brojčanika, nakon par dana, kada sam izračunala da je ampula trebala biti prazna, ona je još imala otopine, i to za otprilike jednu dnevnu dozu. Cijeli taj dan sam paničarila da nisam slučajno koji dan nešto krivo napravila pa se otopina nije uštrcala u moj trbuščić, pa sam računala da li sam si koji dan zaboravila dati Puregon, uglavnom luda sam bila taj dan. Na kraju je ispalo da te ampule za Puregon pen namjerno imaju nešto više otopine za svaki slučaj i da je sve bilo u redu…
-Cetrotide 0,25: 9-11dc
-Ovitrel za štopericu
Nakon transfera: 3x2 Utrogestan + 1 Andol 100 dnevno.
Još ja na svoju ruku već mjesecima pijem matičnu mliječ, vitamin C i folnu kiselinu.
Trošak:
Puregon 27 kom x 20 eur = 540 eur
Cetrotide 3 kom x 40 eur = 120 eur
Ovitrel 25 eur
Postupak ICSI 1100 eur
Prvi UZV (za konzultacije): 50 eur (ova cijena uključuje i spermiogram MM)
UZV tijekom postupka: 2 x 35 eur = 70 eur
Mjesečna vinjeta 30 eur
Naša autocesta: 6 x 10 kn = 60 kn
Ukupno: 1935 eur + 60 kn
Napomena: Računajte da je ampula Puregona inače 30 eur, ali je tijekom našeg postupka bila neka akcija pa smo tu dobrano uštedili. Osim toga, MM ima službeni auto pa nismo imali troškove benzina. Dakle, bez ovih «beneficija», trošak bi se vjerojatno popeo do cca 2500 eur. Također, mi smo odlučili svaki put putovati pa nismo imali niti troškove smještaja.
Sve lijekove smo kupili direktno kod Reša. Puregona u Hrvatskoj nema, a nije nam se dalo komplicirati s traženjem lijekova po slovenskim ljekarnama. Između ostalog, on nam je davao lijekove od kontrole do kontrole, tako da nismo imali problema s viškovima. Istina, on za lijekove ne daje račun, ali odlučili smo da nam je račun i povrat DDV-a ovaj put manje važan od komfora.
Na kraju, curama koje se dvoume, kada zbrojim i oduzmem sve prednosti i mane dr.Reša, ja sam vrlo zadovoljna njime i mogu ga samo preporučiti ostalim curama. Napominjem da na ovo mišljenje nije utjecao rezultat postupka jer sam isto govorila i prije bete.
Osim toga, želim se zahvaliti svim forumašicama i korisnim informacijama koje sam našla na forumu (moram posebno istaknuti Lezankin sada već kultni post), mojoj bandi forumašica Kseni, Kadauni, Aenei i Mmaslačak koje su svakodnevno bile uz mene tijekom postupka, tješile me u onim trenucima kada je izgledalo da sve kreće nizbrdo, vjerovale u uspjeh i prve nazdravile moju pozitivnu betu… te svima ostalima, Mimimuc, Mali Mimi, juliette, Amyx, Gabi, itd., itd., da ne nabrajam… I svima šaljem hrpu trudničkih vibri…
I nadam se da će kraj ostati ovako lijep jer još uvijek se jako jako bojim da nešto ne krene po krivu…
Ispričavam se na ovako velikom postu, ako treba, moderatorice ga mogu slobodno skratiti, prebaciti na drugu temu, brisati, što god žele, ali ja nikako nisam mogla ovo napisati kraće…![]()
Krasan ti je post, jako obecavajuci svima nama. Evo ja sam bila kod Reša dva puta, bez uspjeha, ali i dalje imam samo pozitivno mišljenje.
Miki76, post je prekrasan i hvala ti sto si ga podijelila sa nama![]()
Miki 76 čestitam od srca!! Post uopće nije predug, sažela si sve ono bitno i dovela me u situaciju da razmišljam o Rešu i ne čekam Maribor, jer godina dana je stvarno predugo. Kako stvari stoje u našim bolnicama sa postupcima i lijekovima tu se ničemu ne nadam.
Miki 76 ČESTITKEi sretno do kraja ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hvala šta si podijelila svoje iskustvo sa nama.
bok svima,
evo i nas potjeralo u deželuMalo kasnim, ali financije su igrale veliku ulogu.
Ja isčitala sve do sada, dobro skoro sve do sada, pa imam pitanje za cure koje idu ili su isle u MB: dali za prvi put šaljete sve papire poštom ili ih samo zovete na onaj broj? I ak zovem prvi put kaj da velim: dobar dan, mi bi kod vas u postupak, ili? Isto tak, pročitah da se uz povijest bolesti, kopije nalaza i preslike putovnica šalje i molba, pa me zanima kaj ste u toj molbi napisali. Malo sam zbunjena, pa ak vam ova moja pitanaj zvuče stupidno - najte zamjeriti.
I još nešto, naime ja sam koda nas odradila 2 AIH i 2 klomifenska IVF-a pa ni neznam kako zapravo reagiram na stimulaciju. Imate li kakav savjet, obzirom da se za MB čeka, da li da probam kod nas (ako to u startu s obzirom na stanje kod nas nije nemoguća misija) odraditi neki stimulirani, pardon ispravak, novozakonski polustimulirani čisto da vidim kak reagiram? I ako mi to ne pođe za rukom, jesu li mi zbog toga šanse puno manje u Mb?
Sorry na podugačkom postu, ali se osjećam kao da sam opet na početku