sandric prvotno napisa
Ja vas vjerno pratim na forumu ali imam citavu zbrku u glavi pa mi svasta nesto nije jasno. Zato drage moje, ako vam ne bude tesko napisite mi svoje komentare. U posutupak idem u maju, i nisam skontala da li idem sa primljenom terapijom ili tamo odlazim i primam inekcije i cekam transfer.
U MARIBOR DOLAZIŠ NAJKASNIJE KAD TI NA PROTOKOLU NAVEDU DA TI JE DRUGI UZV.
Zbunjuje me taj 1.uzv koji spominjete da odlazite pa ne znam sta ce se desavati sa mnom koja sam daleko od Maribora i ne mogu putovati.
NA TOM UZV-U JE SAMO BITNO PROVJERIT DA NEMAŠ CISTU, TO TI BILO KOJI GINIĆ MOŽE NAPRAVIT. TEK KAD IM JAVIŠ DA NEMAŠ CISTU, ONDA DOBIJAŠ ZELENO SVJETLO ZA STIMULACIJU (INJEKCIJE GONALA ILI MENOPURA). PRIJE TOGA IMAŠ SAMO INJEKCIJE SUPRESIJE (DECAPEPTYL ILI SUPREFACT INJEKCIJE) I ANTIBEBI. TO SVE SKUŽIŠ PREMA TOČNIM TERMINIMA KOJI ĆE TI BITI POSLANI U PROTOKOLU - AKO IDEŠ U 05/2010, TO TI JE OTPRILIKE U 03/2010, ZOVI IH AKO IMAŠ DULJE CIKLUSE DA TI POŠALJU KRAJEM 02/2010, AKO JE MOGUĆE, ILI NAZOVI SESTRU KAD TI DOĐE MENGA U 3. MJESECU.
PROTOKOL TI JE SAMO OKVIRNI PAPIR - TAMO NE PIŠE KOJE LIJEKOVE TI TREBAŠ UZIMATI, TO JE PACIJENTU OSTAVLJENO, U VELIKOM BROJU SLUČAJEVA, NA SLOBODAN IZBOR. NAJBOLJE BI TI BILO KAD BI SE USPJELA NARUČITI ZA KONZULTACIJE (ČEKAJU SE OPTIRILKE PAR MJESECI) I SVE TO IPAK JOŠ JEDNOM PITAT PROFESORA I, AKO TI JE MOGUĆE. AKO NIJE, POKUŠAJ MEJLOM NAVESTI ŠTO SI PRIJE RADILA, JESI LI IMALA IVF, KAKO SI REAGIRALA, I ZAMOLI DA TI PROF. VLAISAVLJEVIĆ SUGERIRA:
- TOČNU TERAPIJU (GONAL, MENOPUR ILI ŠTA) I BROJ AMPULA.
ZA SUPRESIJU JE NJIMA SVEJEDNO - TO BIRAŠ SAMA - SUPREFACT ILI DECAPEPTYL INJEKCIJE, VEĆINA SE ODLUČUJE ZA DECAPEPTYL JER SU JEDNOSTAVNIJE ZA DAVANJE - NEMA MUĆKANJA. ANTIBEBI SLOBODNO BIRAŠ, MOGU SVE KOJE SU NAVEDENE U PROTOKOLU, I NEKE KOJE NISU (PRIMJERICE, YASMINE). BITNO JE DA TO PROVJERIŠ TOČNO SA SESTROM NA BROJU KOJI ĆE TI PISAT NA PROTOKOLU.
PROTOKOL JE VIŠE-MANJE PAPIR S KLJUČNIM DATUMIMA - KAD SE ZAPOČINJE S ANTIBEBI, KAD SA SUPRESIJOM, KAD JE PRVI UZV ITD. KOD NJIH SE DOLAZI NAJKASNIJE NA 2. UZV, KOJI JE 2-3 DANA NAKON PRVOG, AKO SE DOBRO SJEĆAM.
Najbolje da mi opisete sta je u mom slucaju kad sam iz BiH, kad krecu prvi koraci za postupak, terapija i sl. Smjestaj sam zakazala kod Stanka samo treba da mu javim tacan period. Sto se tice lijekova planiram ih uzeti u ljekarni u Zagrebu koju spominjete da su najjeftiniji ali ja svakako nemam nabaviti nigdje ovde jer se vantjelesna ne radi nigdje osim Banjaluke, pa sad nemam pojma kad mi trebaju i kad trebam ici po njih. I jos nesto, u toku sedmice idem kod ginekologa da radim briseve i papa test pa mi recite ima li jos nesto na sta bi trebala obratiti paznju i insistirati od dr. da mi uradi.
BRISEVI I PAPA - NIJE LOŠE TO NAPRAVIT, ALI U MARIBORU NE INZISTIRAJU NA TOME. AKO TI NEŠTO NIJE U REDU, MARIBORSKI STAV NAJČEŠĆE JE - NE ODGAĐATI POSTUPAK, NEGO POPITI ANTIBIOTIK PRIJE TRANSFERA, TO SE STIGNE.
JEDINO ŠTO MORAŠ NAPRAVITI PRIJE NEGO ŠTO TI ODREDE PROTOKO JE ONO ŠTO SU TI VJEROJATNO NAPISALI U PISMU, NAJČEŠĆE JE TO:
- POSLAT IM NALAZE UZV-A
- POSLAT IM NALAZE HORMONA FSH, TSH, PROLAKITN I LH - SVI, OSIM TSH-A, SE VADE OD 2-5 DC
- POSLAT IM ONE STVARI ZA HEPATITIS I HIV
U mojoj bolnici nema ni jednog dr. koji je strucan i koji je imao pacijente u pripremi za ivf. I strah me je da nesto ne propustim iz svog neznanja jer je jako tesko spojiti Maribor sa doktorima koji se ne ukljucuju u tu problematiku. Mislim da imam vremena jos do maja da reagujem. Vadite li vi hormone pred odlazak i briseve?. Ja sam zadnje nalaze radila u junu pred odlazak na konsultacije i posle toga vise nista. Zato pomagajte. Ljubim vas puno