-
septum vaginae
nisam vidjela da se to dosad spominjalo. Septum inače podrazumjeva pregradu, ali meni "to" ne izgleda kao poprečna pregrada, nego kao cca 5 mm debeli "prsten", promjera cca 1 cm, koji je na jednom rubu pričvršćen za rodnicu, par cm od izlaza. Zanima me koliko taj septum smeta pri porodu, ako mi ga odrežu na porodu, da li je to onda kao oporavak od epiziotomije, ili... ja bih voljela izbjeći epiziotomiju, radim perinealnu masažu, i sad me taj septum malo brine da li će mi stvarati probleme.
-
Jeli ti to ginekolog dijagnosticirao ili je to tvoja dijagnoza?
-
primjetila sam to i sama davno prije, jer mi se znalo desiti da gurnem tampon kroz njega, pa mi ga je bio problem izvući. Sad je to primjetio i ginekolog, i napisao mi u trudničku knjižicu velikim slovima "septum vaginae". Rekao je da će mi to puknuti u porodu, ili će ga razrezati. Budući da on smatra da je epiziotomija super stvar, nisam ga mogla pitati kakav utjecaj ima taj prsten na mogućnost izbjegavanja epiziotomije i kakav je oporavak (on ionako smatra da nakon epiziotomije nema nekog posebnog oporavka).
-
Glup ti je ginekolog ko noć.
Pogledaj moj post o oporavku nakon epi i oporavku nakon prirodnog pucanja. Ne znam da li bi moglo biti komplikacija pri izlasku bebe ako odbiješ epiziotomiju, ali kada glavica krene onda će se vjerojatno vidjeti. Taj prsten će vjerojatno puknuti, ali meni su prirodna puknuća bila med i mlijeko, u usporedbi sa epi. I nije bitno šta doktori prakticiraju ili žele, ako ti naglasiš da želiš izbjeći epi pod svaku cijenu, osim ako se u porodu nešto počne događati što je opasno za bebu - onda su oni tu da to i provedu. Budi ozbiljna, zauzmi stav i ponašaj se u stilu "znam kako ću vas srediti ako ne budete surađivali sa mnom". Ali moraš stvarno znati: pročitaj Zakon o zaštiti prava pacijenata, pročitaj o Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata, pročitaj Kodeks liječničke etike, pošalji mi mail adresu da ti pošaljem mail koji sam ja dobila iz Ministarstva o mojim pravima. Daj im do znanja da si spremna dići se sa stola i otići u drugo rodilište ako ti se ne dopadne ekipa na porodu. Ja nisam potpisala Punomoć, nego sam rekla da ćemo mm ili ja potpisivati za svaki zahvat posebno, nakon razgovora sa porodničarom o svrsi zahvata. Ja sam na porodu imala prilično konzervativneu ekipu, i da sam dozvolila da me propuste kroz šake na njihov način (drip, epiziotomija itd.), posilje bih se tražila da se sastavim u normalu. Ovako su se na spomen moje konzultacije sa Ministarstvom, ipak žicali raditi nešto protiv moje volje. O pričama o inkontinenciji se sama informiraj prethodno na Internetu i Rodinim stranicama, a sama moraš preuzeti rizik (koji je valjda iskazan u promilima) da su najnovija istraživanja o tome glupost i da su mladi znanstvenici koji sada o tome pišu nestručni, a stariji liječnici koji preferiraju epizitomiju pametni i znaju što rade. Takav stav nam u rodilištima uglavnom pokušavaju progurati, pa treba uzeti u obzir i mogućnost da možda ipak znaju šta pričaju.
-
Osim toga, pročitaj iskustva o raznim rodilištima, a ne znam koliko je tebi Rijeka daleko? Pitala sam se zašto žene iz npr. Zagreba idu u Rijeku na porod. Ima jedna priča sa poroda, iz Riječkog rodilišta.
-
TinnaZ, ona je već rodila.
-
-
NinaXY je rodila na carski (nakon sto se bila vec potpuno otvorila).
Pripremala se za sto prirodniji porod, ali na kraju je morala na carski.
Naravno, presretna je jer se sve zavrsilo dobro i ima zdravog sina!
-
Evo, Dijana je sve napisala. Možda nisam morala na indukciju u subotu, ali odgađanje me ne bi spasilo carskog reza. Ekipu sam toliko izgnjavila time da ne želim epiziotomiju, od babica do doktora, i mislim da bi i prošla bez nje, a i taj prsten vjerojatno ne bi smetao...ali glavica je imala opseg 37 cm i nije se nikako mogla namjestiti. Eto, prošla sam bez epiziotomije, iako ovakav način izbjegavanja epiziotomije nikome ne bih preporučila. I, samo da dodam, istina je da kad na kraju vidiš svoju mrvicu, zaboraviš na sve što si prošla.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma