Draga zibbi, veliš da si puno nadrobila i da se nadaš pokojem savjetu, pa ću eto i ja malo nadrobiti, možda potpuno krivo, a ti uzmi ponešto ako ti odgovara.
Samo su dvije osobe odgovorne za tvoj brak: ti i tvoj muž. Ti si pred zidom i pitaš se isplati li se ulagati u nešto što te ne zadovoljava u potpunosti i čini ti se da su šanse za promjenu na bolje male. E sad, šanse za promjenu i jesu male ako ti njemu ne objasniš situaciju u kojoj se nalaziš, smireno i bez optuživanja. I sama veliš da ga voliš više od svega -- on to zaslužuje znati, reci mu. Ali isto tako se osjećaš samom u pitanju odgoja djece i odnosu s ostatkom obitelji -- on to treba znati, reci mu. Tebi (kao i svima nama uostalom) treba suprug za kojeg ćeš osjećati da ste zajedno, vas dvoje nasuprot ostatka svijeta, a ne jedan protiv drugoga. I vi ste obadvoje odgovorni za taj osjećaj. Ti njemu moraš dati na znanje da si (ako jesi) još uvijek na njegovoj strani, a on tebi mora dati na znanje da je na tvojoj strani. Hajde mu lijepo i mirno, prije no što počneš raditi na kretidima i stanovima, objesni dilemu u kojoj se nalaziš i izravno ga pitaj koliko je voljan ulagati u vas dvoje, te mu reci koliko si ti voljna ulagati. Naravno da je teško obaviti takav razgovor, ali je sigurno puno lakše od kredita i stanova.
E sad, za sve konkretne nesuglasice, odgoj djece, preuređivanje kuće, situaciju u krevetu, nije lako dati savjet, ali ako se prema njima postavite zajedno sigurno se daju riješiti. Kao što i ti imaš želju odgajati djecu prema tvojim principima, moraš prihvatiti da i tvoj muž možda ima neke druge principe i da mu ne možeš nametati svoj stav, već da morate izgraditi vaš stav. Isto tako mu ne možeš zabraniti da ima svoje seksualne fantazije i da ih želi ostvariti s tobom, nego morate naći bliskost s kojom ste oboje zadovoljni.
Ne znam, možda sam malo zaglibila u druge sfere, ali nadam se da ćeš uspjeti nešto iz ovoga izvući jer mi se čini da tvoja situacija nije tako crna. Sve najbolje ti želim.

Odgovori s citatom
(moja više ne mora ni reći ništa). Možda da pokušaš razgovarati s njom? Nisam skužila po čemu se ona direkt petlja u vaš brak pa ne znam čemu baš tolika nervoza. Zbog bake? Pa reci joj da ti i muž mislite da jadnoj baki nije mjesto u domu nego da bi bilo bolje da živi tu di je. Ali stvar je u tome da briga o starim ljudima nije mala stvar a ako ti kažeš da ne stigneš radi posla i djece onda ne vidim razloga zašto je svekrva kriva. Ako razmišljaš tako da želiš da baka do smrti bude kući, onda bi bilo fer da se ti brineš za nju ili da platiš nekoga da to radi.