Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: Dječje stvari, olovke - sistematizacija

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Dječje stvari, olovke - sistematizacija

Zanimaju me iskustva i stavovi mudrih i organiziranih mama koje ovdje postaju, a znaju one koje gotivim i koje držim za gurue - na koga mislim. A opet ne šaljem pp jer znam da ako ja nekog nisam uočila kao uzora u organizacijskoj shemi - ne postoji. I zanima me gdje stojim u odnosu na forumsku populaciju.

Dakle, ovako.Uzmimo za primjer bojice.

Moj dječak ima nekoliko setova bojica, pastela, tanjih, debljih, nešto nesistematiziranih bojica, olovki i slično. I dosad sam ja to sve zasebno držala u njihovoj ambalaži.

Prema mojem ustroju u glavi - ak ćeš crtat pastelama, crtat ćeš pastelama. ako si za mixed media - uzmi onda i drugo, al sve vrati, pospremi. Da znaš gdje ti je. Za sad nisam forsirala raspored po bojama, al da me baš uvati... nikad ne znaš.

Uglavnom, sad s dvoje djece shvaćam da je možda kaos u mojem domu dijelom uzrokovan tom pretjeranom revnošću. Trebaš ti znat di su i kako su i gdje su sve te bojice, i trebaš nagarit djecu da to trpaju i spremaju a sve u svoje kutijice... a u osnovi ne učiš ih tome, nego im bojice služe ponekad božemiprosti da te puste na miru. Onda se to tuče jedno s drugim - ak moraju uredno slagat u svoju ambalažu - moraš nadzirat.

Pa me zanima kako vi s time, bojicama, kockicama (kod mene su sad pomiješane, al neko vrijeme sam i kockice sistemtizirala... i još uvijek nisam sigurna je li mixed kockica's box dobra ideja...)...

Jel vi imate npr. kašeticu i u njoj sve bojice koje postoje na svijetu? Hm... i djeca vam ipak odrastu u normalne ljude?! Hm... vidiš, zanimljivo! Ili sam na dobrom tragu, pa ovo što ja radim radite i vi?

Gdje je granica organiziranja dječjeg svijeta - što s čime moraju slagat uredno i pedantno, a što mogu uđuture?

E, i slikovnice - jel moraju slagat kak se knjige slažu, (po veličini, da se vidi natpis i tako to... hehe sad karikiram... zapravo mislim - jel moraju ih slagat vertikalno) il mogu trpat ko što moji trpaju u svim smjerovima - samo da je na polici za slikovnice, i tu ne dirate jer će za pet minuta opet bit isto.

I koja je dobna granica kad ste ovo ili ono počeli organizirati...

Hvala!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako su nasi roditelji uopce uspjeli

napisat ce netko prirucnik i o ovom

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ti fakat imaš dosta vremena za promišljanje o svim tim papazjanijama?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

E ovo baš i mene zanima!
    Prvo dijete sam naučila urednosti i sistematizaciji, od najranije dobi smo pospremali prije spavanja sve na svoje mijesto. I sada je uredan. (a možda je on takav i sam po sebi)
    Drugo već manje (nisam imala vremena ni živaca) i sada je prilično neuredna i neorganizirana.
    Treće - nemam uopče ni vremena ni živaca za tako nešto, sretna sam ako kockice poslije igre strpa u jedan kut sobe.
    Ne znam šta će ispasti od te moje djece...

Znam da nisi mislila na mene pod tim guruima, ali eto, da se pridružim raspravi.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    E ovo baš i mene zanima!
    Prvo dijete sam naučila urednosti i sistematizaciji, od najranije dobi smo pospremali prije spavanja sve na svoje mijesto. I sada je uredan. (a možda je on takav i sam po sebi)
    Drugo već manje (nisam imala vremena ni živaca) i sada je prilično neuredna i neorganizirana.
    Treće - nemam uopče ni vremena ni živaca za tako nešto, sretna sam ako kockice poslije igre strpa u jedan kut sobe.
    Ne znam šta će ispasti od te moje djece...

Znam da nisi mislila na mene pod tim guruima, ali eto, da se pridružim raspravi.
    Eh, čim je troje, a živi ste - meni je to guru...
    Razumijem te, evo i ja se sad pitam kad imam drugo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja ne mora ništa spremati ali ja spremam i trudim se držati nekakv red među igračkama i drugim njenim stvarima jer sam se nagledala kutija punih rasparenih i potrganih igračaka natrpanih bez reda, pa se to trudim izbjeći iako po prirodi nisam niti najmanje uredna. Zato su nam igračke raspoređene po kutijama - Lego kocke jedna kutija, Megabloks druga, suđe treća, drvene kocke četvrta itd. Pribor za crtanje stoji isto u jednoj plastičnoj 'ladici', neke bojice u ambalaži (pa u toj ladici), a one rasparene u jednoj limenci. No, ne očekujem od nje da to sama sprema i sortira (premda joj obraćam na to pažnju), nadam se da će usvojiti ovu moju neurođenu urednost.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    ti fakat imaš dosta vremena za promišljanje o svim tim papazjanijama?
    Yes. I za to, i za mnoge druge stvari.
    al nemam tako puno vremena da ga trošim na glupo organiziranje prostora... da neuspjelo parafraziram onu da nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari (u biti jesam, pa ih kupujem, ali samo zato jer nisam dovoljno bogata ako me razumiješ)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kako su nasi roditelji uopce uspjeli

Mislim da ima priručnika.
    Meni treba rl iskustvo

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="ivarica"]kako su nasi roditelji uopce uspjeli

/quote]

Eh, ja sam imala jedan komplet drvenih bojica i čuvala sam ih valjda ko oko u glavi. A vodene boje sam imala jedne kroz 4 razreda.
    A ovi moji imaju toliko toga da ne znaju što bi od obijesti, šilje li šilje te bojice samo zato da bi provjerili kako radi svako od onih 15 šiljila koja imaju. Slikovnice, knjige, časopisi, albumi, papiri i teke s crtežima... dobrano je to osjetila i Amazonska prašuma.
    No, da se vratimo na temu: pokušala sam ih uvjeriti da se ono što je za školu koristi samo i jedino za školu, i to stoji u posebnoj ladici. U drugoj je sve ostalo, s time da sam pokušala ugrubo razdvojiti pribor u dvije kutije: u jednoj su drvene bojice, olovke, šiljila i gumice, u drugoj su flomasteri, šljokičasta i obična ljepila, selotejp i škare. Kolaž, mape i ostali papiri zgodni za kreativno izražavanje su u svojoj ladici. Da se pomiješa - itekako se pomiješa, jer moja kćer obavezno koristi više od jedne tehnike, i ne da joj se sve vraćati na svoje mjesto pogotovo ako misli nastaviti sutradan (tada sve ostavi na stolu, a ako ja baš poludim onda sve zgura u najbližu ladicu). A kad ja skupim hrabrosti i nađem par sati vremena, onda to idemo pospremiti onako kako bi trebalo biti.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve bojice svih vrsta su u jednom koferiću
    sve kocke svih vrsta su u jednoj kutiji
    za ostale igračke mi je samo bitno da se jednom u par dana nabacaju u 4 velike plastične kutije, uopće mi nije bitno što je u kojoj kutiji, samo da mi nisu na podu
    kakav vražja organizacija i pedantnost

moja mama je bila užasno uredna i stroga po tom pitanju, i sve smo morale pic pic posremiti prije spavanja inače su igračke letile po dvorištu i u smeće

pa sam ja svejedno ispala neuredna
    trebaš mi vidjet ormare
    ili još bolje špajzu

8)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja ima 5 i pol godina i od prvog dana (15mj.) zajedno spremamo igračke svaku večer, odnosno prije nego što izvrne novu kutiju nečega upozorim je da pospremi staru. Da se nju pita ona ne bi pospremala nikad, ali zato sam tu ja da je podsjetim (recimo da uz molbu/upozorenje sama posprema već godinu dana) .
    Knjige stoje u jednom ormaru na dvije police i svejedno mi je u kojem su smijeru postavljene dok se ormar može zatvoriti.
    Igračke (kocke, bebe, barbike, alati, plišanci, kuhinja, živine) su sortirane "ugrubo" po plastičnim kutijama na kotačiće.
    Njen omiljeni sitnež s kojim se najčešće igra (mini figurice, čovječuljci iz Land of magic, svekolike drangulije) stoji u kutiji na stolu, kao i bojice, ali to je zbog ove mlađe napasti koja prevrće i jede/ruši/lomi sve što stigne.
    Također, iz istog su razloga u ormar sklonjene društvene igre, plastelin, slagalice i sl.
    Dakle, volim da je negdje s tepiha sklonjeno i donekle sortirano, a dalji me detalji ne zanimaju.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa

pa sam ja svejedno ispala neuredna
    trebaš mi vidjet ormare
    ili još bolje špajzu

8)
    Andreeeaaaaaa!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma andrea je odavno pobijedila, ne moraš ju zvat

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ništa specijalno ne sortiramo i ne slažemo. Bojice su uglavnom izmiješane, knjigice jedna na drugoj, igračke u dvije plastične kutije, kocke u jednoj kutiji (sve vrste), autići u jednoj kutiji (e oni su recimo sortirani, ali to si maleni sam sortira kod igre).
    Niti mi je urednost u tom smislu bitna, niti mi je palo na pamet da bi nešto trebali "presortirati".
    Moji roditelji isto nikad nisu bili "opsjednuti urednošću", niti pospremanjem, i to mi je uvijek bilo super, pa sam taj "obrazac ponašanja" preuzela i ja, a bome i brat i baš se ponekad osjećam "oslobođeno" radi toga.
    I nadam se da nikad neču izgovoriti rečenicu: Pokupi to, ili sve bacam kroz prozor! (To je moja sveki uvijek prijetila MM - u).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Bojice pokušavamo držati u jednoj kutiji, ali mislim da ih je oko 90 % unutra, a ostale negdje po stanu.
    Kocke su posvuda, ispod kauča, u kupaoni na veš mašini (jer se mora s nečim zabavljati kad kaka pa tam ostanu), ujutro sam našla jednu na krevetu ispod jastuka itd. Jednom tjedno ih skupimo i pospremimo u kutiju, ali nema smisla to raditi svaki dan. Od djeteta uopće ne zahtjevam neku urednost jer smo i mm i ja dosta šlampavi i ne spremamo svoje stvari pa mi je blesavo od nje to tražiti. A i još mi je premala i ne da mi se s tim ju opterećivati, pa su joj igračke posvuda i stalno se sa svim igra. Dnevna soba nam izgleda kao igraonica.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

S obzirom da nemamo dječju sobu, još nam je stan i razmjerno uredan
    Oslanjam se djelomično na prirođenu pedantnost (ipak je on muška djevica 8) ), djelomično na stečene navike (obavezno pospremanje igračaka prije spavanja), a djelomično puštam stvari da idu svojim tokom. Tako su nam slikovnice i knjige naslagane doslovno po cijelom stanu, tematske igračke (kao kockice ili drvena pruga) su u svojim kutijama, životinje u ladicama, a bojice... odustala sam od toga da ih slažemo u ambalažu, tako da svi flomasteri, debeli i tanki, bojice, olovke i ostalo stoje naslagani u jednu čašu. Pa što od toga treba, nek si uzme, a poslije zajednički skupljamo pisaći pribor po stanu.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja imam dvoje skolske dece.
    Kada su bili manji igracke smo pospremali trpanjem u za to pripadajucu kutiju.
    S godinama se toliko toga namnozilo da su u svojoj sobi dobili otvoreni ormar njihove visine s policama,i zahtev da igracke tamo "stanuju" a ne po podu ili ostatku stana.
    Oni su ranije to resavali tako sto su kockice u kutiji s kartama,klikeri u kutiji s auticima glavno da je "red".Povremeno smo zajedno sprovodili reviziju fonda,i stavljali sve na svoje mesto.
    Sada su veci i skola ima primat,igracke retko diraju jer bi ih onda morali pospremiti te se ne igraju vise uopste.
    Skolski pribor drze u pisacem stolu,mada neminovno isti pocne "plivati"po njemu.
    Mladji puno crta zaista i ima neuporedivo vise crtackog materijala od starijeg pa smo njemu nabavili providnu torbicu sa pretincima na rajsferslus,u koje moze spremati bojice po vrstama a da to lako ide(pregrade su zaista komotne).To cudo moze visiti na zidu recimo,ili se sklopiti i staviti na manje vidno mesto.
    Ne mogu reci da su uredni,ali doza nereda je tolika da s malkice truda postane uredno.
    E sad,imamo i bebu od 10 meseci,koja puze svuda,i svoje igracke raspe po celom stanu,pa ih nalazimo na najcudnijim mestima
    Braca svako vece posto malena ode spavati pospreme nered koji je za njom ostao,ljubi ih majka :D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jako to ovisi i o karakteru djeteta...

Mi smo godinu (odnosno dvije) prije nego su djeca krenula u školu nabavili pisaće stolove, da oni imaju "svoj kutak" za crtanje i slično.

Stariji je to odmah prihvatio, spremio bojice i druge stvari u ladicu, na stolu je još jedna mrežasta kutija za sve što nije u ladici (duljine kao A4, širine kao pola A4, duboka oko 3 prsta). Tu stoje škare, šiljila, rezervne gumice i slično. Bojice debele - u svojoj kutiji. Bojice srednje trokutaste u svojoj ambalaži (čašica s poklopcem).

Imamo i policu za knjige (koja se svaki čas raspadne, morat ćemo nešto poduzeti). Na njoj osim knjiga ima i pribora: bojice voštane u svojoj čašici, škare u svojoj (imamo 2 garniture - obične i ljevačke) zajedno s ljepilom u stiku, u tubi i selotejpom.

Papiri (blokovi, mape) isto stoje na toj polici. Jedna velika kutija za cipele puna tempera, vodenih boja, kistova, paleta i slično.

Sve štima... I igračke imaju svoje kutije (za plišavce sklopive flip-box, za male slikovnice jedna manja kutija, za kabele i slične "radosti" jedna velika košara) ali ne uspijevam uvijek pritjerati da sve bude ok. Nije strašno, ali moglo bi i bolje, pogotovo kad bi se svi uključili u spremanje.

Problem (ako se to tako može nazvati) je moj mlađi sin, a taj je kreativac bez osjećaja za red - za njim uvijek netko drugi mora pospremiti. I u školi s tim imamo problem jer redovito gubi stvari, ne vraća pribor za likovni u kutiju, olovke samo istrese u torbu iako ima 2 pernice (jedna s priborom za pisanje, u drugoj uskoj su škare, ljepilo, šiljilo i slično).

I tako... Zadnje vrijeme me počeo dovoditi do ludila s tom svojom neurednošću, a mm je smislio dobar način (tek smo u početku) da mu dokaže zašto treba stvari stavljati na mjesto: kad nešto ne spremi, to ubacimo u posebnu kutiju do koje nema pristupa! I sjeti se povremeno da mu treba... to i to što nije spremio. Ali budući da ima dovoljno drugih stvari (naših, bratovih) nije ga još stisla turska sila.

Ne znam... Valjda će se pripametiti kad izgubi nešto zaista dragocjeno. Ja sam tu dosta kriva, uvijek mu nabavim novo, umjesto da ga pošaljem u školu BEZ škara (ne može posuditi od drugih, njegove su ljevačke), BEZ ljepila, BEZ bilježnice itd. Tja, morat ću i to pokušati, drugačije ne ide...

Btw. primijetila sam da se djeca bolje koncentriraju ako je na stolovima (i u prostoriji) red nego ako krenu pisat zadaću, a na stolu hrpa legica i drugih igračaka. Znam ja da je to topla voda, ali sad NEMA milosti - prije učenja i pisanja stvari se spremaju na mjesto!

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Joj,moji vec odavno imaju pisace stolove,ali je njima gust raditi domace zadatke klececi pred stolicem u dnevnom boravku,za trpezarijskim stolom,cak i potrbuske lezeci na tepihu samo da nije tamo gde bi trebalo
    Doduse,stariji(10g)pomalo pocinje da ljubomorno sprema,cuva i koristi svoj stol,Bogu hvala,dok je kod malog(8.5g,takodje kreativca)veciti krs.
    A kada treba pospremiti redovno se zapetlja pa vapi za pomoc

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj KayaR prvotno napisa
    Joj,moji vec odavno imaju pisace stolove,ali je njima gust raditi domace zadatke klececi pred stolicem u dnevnom boravku,za trpezarijskim stolom,cak i potrbuske lezeci na tepihu samo da nije tamo gde bi trebalo
    Doduse,stariji(10g)pomalo pocinje da ljubomorno sprema,cuva i koristi svoj stol,Bogu hvala,dok je kod malog(8.5g,takodje kreativca)veciti krs.
    A kada treba pospremiti redovno se zapetlja pa vapi za pomoc
    X

I moji više vole kuhinjski stol, a i smetaju si više nego bi trebalo (imam dojam da time skreću pažnju na sebe s jedne strane, a s druge dolaze sa zadaćom tamo gdje smo mi...) To će se riješiti. I ja već vidim naznake kod starijega...

Kako god bilo, Ifigenija samo naprijed s organiizacijom, nije prerano, mislim da si baš pogodila trenutak!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

za ostale igračke mi je samo bitno da se jednom u par dana nabacaju u 4 velike plastične kutije, uopće mi nije bitno što je u kojoj kutiji, samo da mi nisu na podu
    Isto tako.

Jedino nastojim drzati pod kontrolom društvene igre, koje nemaku smisla ako se dijelovi pogube.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bojice su preglednije u plitkoj kutiji nego u čaši - najbolji je poklopac od kutije za cipele.
    Tempere odmah vadim iz njihove kutije i sve su u jednoj kantici, jer od starih paleta za školu uvijek ostane dosta u tubama, a opet nije sve na broju. Nekad su bile u nekoj ukrasnoj kutiji za cipele. Obožavam male čvrste kartonske kutije s poklopcima i imam ih puno iz onog dućana Nova u Jurišićevoj.
    Kutije su super jer se mogu prenosti, a stvari se mogu unutra pobacati i sve super.
    Pastele su u manjoj kutiji.
    Imamo kutiju za naljepnice, kutiju za flomastere, kutiju za ljepila, kutiju za potpuno nove i nekorištene stvari... Lagane su, šarene i ne znam što bih bez njih.
    Neko vrijeme su stvari bile u kutijama za cipele - dok nisam pomalo nakupovala u Jurišićevoj za svaku vrstu boja i ostalog posebno.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Puzzle, domine, društvene igre su u svojim kutijama i uredno prebrojavamo delove svaki put kad pakujemo.

Bojice i flomići su u čašama na stolu. Što reče Audrey imaju ih 100 kompleta i uopšte se ne potresam što originalne kutije po principu odmah zavrljače u kantu. Vodene boje i četke stoje na polici i dobiju se na zahtev. Knjige i slikovnice držimo na najvišljoj polici zbog druge dece koja ih trgaju, moja deca ih takođe dobijaju na zahtev. Kocke svih vrsta (sem sitnih legića) su u jednoj plastičnoj škrinji, mali auti u drugoj, veliki auti, kamioni, avioniu fiokama za posteljinu (ispod kreveta), actionmanovi, supermenovi i ostali manovi su u trećoj škrinji...Imamo i brdo kutija od cipela punih igračaka iz kinder jaja, đuladi i opreme za gusarske brodove, klikera, loptica raznih namena, autoznakova, alata...

Igračke se uglavnom skupljaju uveče po metodi ''skloni gde ti je najzgodnije''. Sortiramo ih zajedno odprilike 3 puta mesečno.

Ja sam takođe morala sve držati pod konac. Doduše, nisam ni imala mnogo posla pošto sam se igrala sa par lutaka a ostale su stajale uredno upakovane i poređane za izložbu . Sad sam u duši uredna a u stvarnosti katastrofa

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

olovke, flomasteri, pastele...sve je u jednom koferčiću.
    Koferčić je u jednoj velikoj ladici gdje se nalaze ostale stvari za crtanje - vodene boje, kostivi, palete....i papiri.
    Igračke, one sitnije se spremaju (čitaj - bacaju iz daljine) u kutiju za igračke.
    Slikovnice se slažu na police, ponekad po veličini (mama), a ponekad se samo stavi na policu (sin, a i to je super ).
    Najbolje sprema moja kćer - ona spremi sobu doslovce u 5 minuta i čudim joj se i divim kako uspijeva tak brzo sve pospremiti...dok nisam ja to malo bolje pronjuškala dok je bila na moru...prestrašno, gdje sam sve nalazila stvari, sve je bilo prividno, a u biti ništa spremljeno.:lol
    A ipak, soba je bila pospremljena, a to sam i tražila od nje, zar ne? Nije bitno kaj je ona sve nagurala u svaku rupu, bitno da se nije vidlo...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ajde idem ja ispričat naš slučaj.
    Recept za hranu za izmišljene pajceke koji žive u dnevnom boravku između radijatora, ormara i dvosjeda:
    - boje svih vrsta i dezena u količni cca (a bez pretjerivanja) 100 kom
    - kockice male i malo veće cca 70 kom
    - jugi o karte (barem tridesetak kom)
    - par kotača koji su nekad davno ispali autićima
    - par gormita i tri-četiri igračke iz kinder jaja
    - pikule
    - puzzle neke sitne

Sve to staviti u lavor i uzeti največu kuhaću iz ladice, dobro promješati i odnjeti u boravak, prosipati u izmišljenu hranilicu i time nahraniti izmišljen pajceke.
    Nakon kaj mama pop...i, glasno vikati: Nisam ja, braco je!

Uglavnom, boje su svuda, samo ne tamo gdje bi trebale biti. Ja nemam ni snage, a ni volje više ponavljati. S vremena na vrijeme sve pokupim u vreću i odnesem na tavan.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Isto tako.

Jedino nastojim drzati pod kontrolom društvene igre, koje nemaju smisla ako se dijelovi pogube.
    Slicno. Ja sam rubno opsesivno-kompulzivna i svakako to ne zelim usaditi svojoj djeci. Previse sam vremena i love potrosila na to da bih shvatila kako se uzrujavam zbog pogresnih stvari.

Pa sam redefinirala problem: nabavila ladicar, da me ne uzrujavaju nabacane stvari na policama, a njoj prebacila odgovornost da zna gdje joj je sto .

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Već je napisao , odn. u jednoj Searsovoj igri je objašnjeno kako je najbolje pospremati dječje stvari da bi djeca mogla što bolje uživati u igri.

Kod nas je ovako: u dječjoj sobi imamo Expedit police (to je ovo: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/40047675) u različitim veličinama, pa svaka "kockica" služi za nešto drugo: u nekoliko su složeni plišići, u jednoj su (u zasebnoj plastičnoj kutiji) Barbie, Bratz i slična platik-fantastik ekipa, u nekoliko su Legači, u drugima su puzzle, memory i druge društvene igre, posebno su drvene igračke, itd.

Knjige su odvojene prema jezicima, imamo ih na hrvatskom, engleskom i njemačkom.

Posebno stoje bojanke, papiri za crtanje i bojice. Bojice su složene po vrstama: sve drvene u jednoj kutijici, sve pastele u drugoj, svi flomići u trećoj... Kutijice za bojice su ovakve: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/80098583, naravno, u žuto-bijelo-roza varijanti. Još jedna savršena kutija je ova: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/10073345, jer se u njoj nalazi još nekoliko manjih pretinaca za sitnarije.

Za ostatak letećih stvarčica imamo i ovo: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/40139302

Trudimo se ne prijeći na novu igru prije nego što pospremimo ono s čim smo se prethodno igrali (to se odnosi na igračke koje nemaju veze jedne s drugima, npr. ako su slagale kockice i zatim požele crtati) i ne idemo na spavanje ako soba nije uredna. Pospremamo svi zajedno, ali od dječice očekujemo aktivno sudjelovanje.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja isto mislim da je spremanje prilično važno
    mali sprema oduvijek: svaki dan prije izlaska ofrlje i prije spavanja malo temeljitije (kad kažem sprema, mislim po potrebi spremamo 8)
    ja pregledam sve skupa 1-2x mjesečno
    muže češće baci sve što mu se učini strgano i nepotrebno... no comment
    i mogu reći da pali, već sigurno godinu i pol on vodi računa di mu je što, i sad je prilično revan kad ga učim što sve seka ne smije dohvatiti
    (možete si misliti kako to izgleda )

i da, Ikea je zakon, imamo TROFAST stepeničasti i još jedan, pa su igračke više-manje tematski složene + stol s bojicama na hrpi
    zaključak: uredno, ali ugrubo na dnevnoj bazi

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Već je napisao , odn. u jednoj Searsovoj igri je objašnjeno kako je najbolje pospremati dječje stvari da bi djeca mogla što bolje uživati u igri.

Kod nas je ovako: u dječjoj sobi imamo Expedit police (to je ovo: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/40047675) u različitim veličinama, pa svaka "kockica" služi za nešto drugo: u nekoliko su složeni plišići, u jednoj su (u zasebnoj plastičnoj kutiji) Barbie, Bratz i slična platik-fantastik ekipa, u nekoliko su Legači, u drugima su puzzle, memory i druge društvene igre, posebno su drvene igračke, itd.

Knjige su odvojene prema jezicima, imamo ih na hrvatskom, engleskom i njemačkom.

Posebno stoje bojanke, papiri za crtanje i bojice. Bojice su složene po vrstama: sve drvene u jednoj kutijici, sve pastele u drugoj, svi flomići u trećoj... Kutijice za bojice su ovakve: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/80098583, naravno, u žuto-bijelo-roza varijanti. Još jedna savršena kutija je ova: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/10073345, jer se u njoj nalazi još nekoliko manjih pretinaca za sitnarije.

Za ostatak letećih stvarčica imamo i ovo: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/40139302

Trudimo se ne prijeći na novu igru prije nego što pospremimo ono s čim smo se prethodno igrali (to se odnosi na igračke koje nemaju veze jedne s drugima, npr. ako su slagale kockice i zatim požele crtati) i ne idemo na spavanje ako soba nije uredna. Pospremamo svi zajedno, ali od dječice očekujemo aktivno sudjelovanje.
    Pravi PEDAGOŠKI RED!
    Šta reći, svaka čast

Ja sam toliko već izluđena sa učenjem o pospremanju i održavanjem "pedagoškog reda" u vrtiću, da sam doma totalno opuštena i doma je na snazi kreativan nered. Pospremamo nakon igre , ali ne uvijek na isto mjesto . Za sada mislim da im je bitnije stvarati navike pospremanja, nego tražiti da uvijek baš sve bude na svom mjestu. Za sad uživaju u svom carstvu, u svojoj sobici, dok ne dođu dva radna stola, brrr.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Moja ima 5 i pol godina i od prvog dana (15mj.) zajedno spremamo igračke svaku večer, odnosno prije nego što izvrne novu kutiju nečega upozorim je da pospremi staru. Da se nju pita ona ne bi pospremala nikad, ali zato sam tu ja da je podsjetim (recimo da uz molbu/upozorenje sama posprema već godinu dana) .
    Knjige stoje u jednom ormaru na dvije police i svejedno mi je u kojem su smijeru postavljene dok se ormar može zatvoriti.
    Igračke (kocke, bebe, barbike, alati, plišanci, kuhinja, živine) su sortirane "ugrubo" po plastičnim kutijama na kotačiće.
    Njen omiljeni sitnež s kojim se najčešće igra (mini figurice, čovječuljci iz Land of magic, svekolike drangulije) stoji u kutiji na stolu, kao i bojice, ali to je zbog ove mlađe napasti koja prevrće i jede/ruši/lomi sve što stigne.
    Također, iz istog su razloga u ormar sklonjene društvene igre, plastelin, slagalice i sl.
    Dakle, volim da je negdje s tepiha sklonjeno i donekle sortirano, a dalji me detalji ne zanimaju.
    potpisujem te od A-Ž, čak su i isto godište

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je važno samo da mogu prolaziti po kući 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    Ajde idem ja ispričat naš slučaj.
    Recept za hranu za izmišljene pajceke koji žive u dnevnom boravku između radijatora, ormara i dvosjeda:
    - boje svih vrsta i dezena u količni cca (a bez pretjerivanja) 100 kom
    - kockice male i malo veće cca 70 kom
    - jugi o karte (barem tridesetak kom)
    - par kotača koji su nekad davno ispali autićima
    - par gormita i tri-četiri igračke iz kinder jaja
    - pikule
    - puzzle neke sitne

Sve to staviti u lavor i uzeti največu kuhaću iz ladice, dobro promješati i odnjeti u boravak, prosipati u izmišljenu hranilicu i time nahraniti izmišljen pajceke.
    Nakon kaj mama pop...i, glasno vikati: Nisam ja, braco je!

Uglavnom, boje su svuda, samo ne tamo gdje bi trebale biti. Ja nemam ni snage, a ni volje više ponavljati. S vremena na vrijeme sve pokupim u vreću i odnesem na tavan.
    ahahahaha ovako je i kod nas, točno.

Pomiješani kesteni, lješnjaci, plastični čavlići, tri-četiri vrste raznolikih plastičnih puzzla, memory na kralja lavova, gomila zapetljanih gumica, sitne drvene kockice, plastične slamke raznih boja, sve pomiješano u šareni čušpajz koji se razlijeva po stanu glumeći NEŠTO .. hranu ili pijesak, ili snijeg, ili već po potrebi. Onda mama to razdvaja kao Pepeljuga

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja se uopće ne zamaram s tim. imamo onaj ikein trofast sa nekakvih desetak kutija i potrpamo sve u njih, ima tu smiksano svega i svačega.

samo nam još fali lopata za snijeg da nam je lakše sve to skupa zgrtati.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

jedino što kje u kakvom takvom rtedu su društvene igre.
    rađe održavam red u odnosima, pa im se mičem s puta dok se igraju, kako, koliko i sa čim hoće, a oni se meni maknu kad pospremam, nedjeljom ujutro idu s tatom u crkvu, a ja imam mira.
    ostatak tjedna mi je bitno da se da hodat po stanu da ne slomiš nogu 8)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas su sve moguce bojice u jednoj kutiji - i drvene i pastele i flomasteri, tako da dijete crta s onim sta mu je gust i koristi sve tehnike bojanja koje mu padnu na pamet u jednom crtezu 8)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Red se i kod nas mogao lakše održavati kad je količina stvari bila manja. S vremenom koliična stvari (bojice, škarice, ljepila, flomasteri, gel-olovke, ljepila sa šljokicama) preraste granice dobrog ukusa... ali zato je JOŠ VAŽNIJE pokazati djeci neku logiku (odabrat će svatko prema svojim potrebama i afinitetima) da se kasnije mogu lakše snaći. Jednu kutiju drvenih i jednu kutiju vodenih boja lako je organizirati. A kad se sjetim čega sve imamo u kući (signiri, tehničke olovke, ravnala i trokuti svih vrsta...) pitam se koliko toga stvarno treba... NEKO vrijeme im treba puno. A kasnije će to prerasti, kao i neke druge igračke.

Offt. nemojte me pitati kako je sva ta krama došla u kuću - jednom sam s jednim tatom iz sinovog razreda došla do zaključka da djeci kupujemo ono za čime smo i sami u toj dobi čeznuli, pa njegov sin ima punu kuću plišanih ljubimaca, da moji dečki sve moguće bojice i olovke koje postoje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve što ima veze s crtanjem (bojice, ove , one, šablone, gumice, škare....) je u jednoj kutiji od cipela, a nađe se tu i malih papirića s crtežima, naljepljenim još manjim papirićima ...
    jedino su tempere, vodene i plastelin posebno

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Knjige su na policama, slagalice, kockice i sl. su u svojim kutijama isto na policama.

Sve skolsko je od toga odvojeno - cim je zadaca gotova, sve se sprema u pernicu, pa u sk. ruksak, i ceka do jutra.

Pisaci i crtaci pribor "za po kuci" - pisaci je u "casi" na radnom stolu, crtaci je pomalo ispremijesan, npr. bojice i flomici su zajedno, pastele su u njihovoj kutiji, vodene, tempere, ugljen i sl. takodjer svaki u svojoj kutiji, i taj crtaci isto ima svoje mjesto na polici.

Moram jos objesiti onu Ikeinu mrezu da malo organiziramo igracke.

Tu (a tu mi je i bitno, jer tu ide u skolu) joj je soba relativno uredna.

U HR su nam igracke po onim plasticnim kutijama - tu smo neuredni i nemamo nikakve metode slaganja - prije puta se sve samo pobaca natrag u kutije.

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nemamo još puno staža s igračkama no eto mog mišljenja (mada ću ponoviti neka gore napisana)... mislim da to ovisi o djetetu... imam 2 primjera...

prvi sam ja, od mame opsjednute spremanjem (da nam je kuća ko u apoteci) odgojena ja koja sam jedno vrijeme (kroz djetinjstvo) imala skoro pa opsesivno-kompulzivni poremećaj sa vraćanjem stavri na svoje mjesto... ja se nisam igrala s igračkama - ja sam ih slagala!!!!
    no, dobro, prođe i to, ostadoh uredna s povremenim ispadima lijenosti sve dok ne rodih sina...
    kad je bio beba, još sam stigla pospremiti tih par igrački, no kako je vrijeme odmicalo bilo je sve više igračaka a sve manje slobodnog vremena za pospremanje (treba trčat za živahnim djetetom kad počne hodat)... pa sam otkačila...
    ima svoj kut za igračke i tu nek bude kak bude, jedino ih mičem iz ostatka sobe da neko ne padne prek njih i malo bolje pospremimo kad stižu gosti...
    u međuvremenu je dobio i kut za igračke na katu... ali, s vremena na vrijeme napravim čistku... igračke koje više nisu zanimljive sklonim, tako da im produžim životni vijek i za slijedeće dijete...

dolazim do drugog primjera... njega smo "tjerali" da posprema, ali obično pospremi jednu, dvije stvari (ili prvih 20 legača od ukupno 220) pa izgubi interes... ipak je to nešto, no još uvijek pospremam ja za njim...
    zadnjih dana sam primjetila da je i on počeo pospremati samoinicijativno ili kao da je skužio da neke stvari imaju svoje, određeno, mjesto i ne odustaje dok ih tamo ne vrati...

sad, jel to nasljedno po karakteru baka - majka - on ili naučeno ili smo jednostavno takvi svo troje... ne znam :?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kod nas su igračke u mrežama i kartonskim kutijama od pelena,slikovnice su po policama,bojanke i boje su također u kutijama na dohvat ruke.Sve se to naravno raznosi po cijelom stanu,a najbolje mi je kad me pita da gdje mu je (u toj šumi samo nabacanih igračaka) onaj autić što mu ga je kupila tetka Zore?
    Kako će biti kad krenemo u školu...nek nam je dragi Bog na pomoći.

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam horoskopska djevica, pa sve volim da je uredno i u kutijama raznih vrsta. Strašno me nervira kad su stvari pomiješane, pogubljene, potrgane.
    Sad to pokušavam usaditi svom malcu i nećakinjama. Imamo onaj ormarić s policama za CD-e, a nama su tu, uz crtiće, poslagane sve silne figurice s kojima se igraju. To uglavnom izgleda tako da ja lijepo poredam te figurice po vrstama, oni dođu i za pet minuta one su svuda po sobi, razbacani po tim policama i sl.
    Posebno me smeta kad se pomiješaju ili pogube puzle. To volim da je na broju i u svojim kutijama.
    Bojice i kocke isto imaju svoje kutije, ali kad se počnu igrati, brzo nastane nered. A kad treba pospremati, onda je uglavnom: Nisam ja!
    Jedino je ova najmanja čistačica po "genima" i ona uvijek "popema".
    Ali, ja NE ODUSTAJEM! :D

Kako su porasli, imamo novu foru:
    - Uzmem samo vreću za smeće i dođem u sobu: Šta nije pospremljeno ide u smeće!
    Da vidiš strke: NE treba, sad ćemo, pospremit ćemo, nemoj Mama!!!

Imam još jednu foru: Kako smo trenutno u nadogradnji i unutarnjem uređenju, malo smo stisnuti s prostorom.
    A on "velikih" igračaka, kolko voliš: stol s alatom, garaža na četiri kata, vlak i tračnice, pa dva stolića sa stolicama i foteljama, pa kućice za lutke, pa silne kutije, pa šator, pa.....
    Jedini mi je izlaz bio da im malo dam jednu igračku, pa je spakiram, pa na mjesec dana dobiju drugu, pa kad dosadi treću i tako u krug. 8)

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

divim se svima vama koje organizirate kutijice i bojice, pa čak uopće i razmišljate o tome...kod nas vlada kreativni nered (u dječjoj sobi)

i ja sam imala ( i imam) pedantnu mamu - isto tehnika - spremanje ili smeće - meni je to užasno

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moji ne pospremaju nikako, ja sam već pokušavala i moliti i kumiti i bacati, oni se samo smiju i bacaju van iz kutije! Najgore mi je bilo neku noć, nešto me žulja u krevetu nikak skužit kaj je. Kad ono ujutro hrpa autića ispod mene . Tako da kod nas do daljnjega vlada kreativan nered, uz moje povremeno pospremanje!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ASTRA prvotno napisa
    i ja sam imala ( i imam) pedantnu mamu - isto tehnika - spremanje ili smeće - meni je to užasno
    Ako spremanje pretvoris u igru, a onda to postane navika - sve je puno lakse.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Moja ne mora ništa spremati ali ja spremam i trudim se držati nekakv red među igračkama i drugim njenim stvarima jer sam se nagledala kutija punih rasparenih i potrganih igračaka natrpanih bez reda, pa se to trudim izbjeći iako po prirodi nisam niti najmanje uredna. Zato su nam igračke raspoređene po kutijama - Lego kocke jedna kutija, Megabloks druga, suđe treća, drvene kocke četvrta itd. Pribor za crtanje stoji isto u jednoj plastičnoj 'ladici', neke bojice u ambalaži (pa u toj ladici), a one rasparene u jednoj limenci. No, ne očekujem od nje da to sama sprema i sortira (premda joj obraćam na to pažnju), nadam se da će usvojiti ovu moju neurođenu urednost.
    X

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

lego kocke, drvene igracke, vlakici, autici, sudje, odjeca za bebe i torbe, sve je rasporedjeno u ovakve kutije. sitne stvari kao sto su male figurice, ukrasi za kosu i sl. nalazi se u ovakvim kutijama. bojice se nalaze u jednom plasticnom malom ladicaru, koji ima tri ladice. slikovnice se nalaze na ovoj polici. i jos za neke stvari koje nisu dozvoljene balerini, a BC se moze snjima igrati nalaze na ovoj polici. ona je postavljena na zid visoko, pa spustimo na njegov zahtjev . igracke spremamo svako vece u kutije, s vremena na vrijeme ih procistim i to je to.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ljudi, nema univerzalnog rješenja...

Mi imamo problem prostora (mali dvosobni stan) pa MORAMO držati kakav-takav red da se to ne pretvori u kaos... Imamo puno knjiga, za nas odrasle a bome i za djecu, puno kojekakvi cd-a i dvd-a, dosta elektronike i da je još i pisaći pribor rastepen okolo (a povremeno jest ) došlo bi mi glave.

Da imamo više prostora, organizirali bi se drugačije.

A poznata je stvar da se u većem prostoru nered "manje vidi". Daklem, ne radi se o tome tko je picajzla (ja nisam, ali silom prilika moram donekle biti uredna) nego o tome da se čovjek lakše snađe...

Apsolutno me nije briga što će reći susjedi, svekrva, ovi.. oni... JA (i djeca i mm) živim u tom prostoru i trudim se KOLIKO MOGU da ga održavam takvim da se unutra može disati. Kad bi djeci dozvolili krš i lom, tome ne bi bilo kraja. Imaju oni svoja mjesta za nered, nisam opsjednuta, npr. do kraja tjedna njihovi se pisaći stolovi pretvore u stovarišta stvari i igračaka, ALI onda slijedi spremanje. I to je to!

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja s trudim naučiti Tina da se treba pospremiti. Inače ne bismo imali gdje hodati, sjediti, jesti, leći kad se sve igračke izbacaju iz kutija i razvuku po cijeloj kući. Ali kad se njemu ne da i nije raspoložen, pospremit ću uz molbu da mi pomogne. I uvijek mu objasnim da je lakše naći nešto ako znaš gdje si to pospremio.
    Apsolutno se protivim tome da djecu od godinu, dvije, tri treba maltretirati na način da je spremanje pod moraš, moraš i poludim na roditelje koji djecu tjeraju iz određenih prostorija s idejom da tu nije mjesto za igru. Za mene igra ima granice samo i jedino ako postane opasna.
    Što s tiče sortiranja, to postoji zbog mene, ne zbog njega. Kad je bio manji i inzistirao na točno određenoj igrački, meni je bilo lakše pronaći je u tolikoj gomili. Lego nam je u jednoj kutiji, autići i ina prijevozna sredstva u drugoj, razne sitne igračke posebno i pozamašna kolekcija životinja u svoj kutiji. Još imamo košaru za plišance i knjige bez ikakvog reda, nazovimo složene, u policama. Bojice, pastele, flomići sve je zajedno po piksama od instant kava i obično na nekom stolu pokoji komad vani.
    Vani su nam vozila nakon završene igre parkirana pod stolom da ih ne uništi kiša. Lopatice i kantice obično ostaju razbacane po dvorištu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi sve pospremamo, bojice dijelimo na 2 kutije Pastele/drvene u jednoj i flomasteri u drugoj. Ako stvari ne složimo svaku večer, sutra im se više s ničim ne igra jer od silnih hrpa više ne znaju ni što imaju.
    a idealna stvar za spremanje su police s kutijama - jer su stvari razvrstane ali vidljive i dostupne za igranje:
    ovo: http://www.eveiletjeux.com/Produit-1...e-et-bleu.htm#
    nama je to bila solucija spasa - jer Petra zna samo pospremiti stvari samo ih ubacujući u "svoje" kutije, a mama je sretna

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

bojice, flomići, pastele sve u istoj kantici...ako želi crtat sve mu je tu..
    ima jednu manju kutiju sa ručkicom gdje drži male autiće i jednu gdje je pruga za vlak...i još ima 2 kutije gdje je sve izmješano...eh ima i jednu od cipela gdje su figurice iz kinder jaja jer neda da se one mješaju jer je teško nać što traži

iako sam ja djevica i najradije bi da svaka stvar ima svoju ladicu njemu to niš ne znači a i zanimljivije mu je kad ima svega u jednoj kutiji nego da je sistematizirano...

a i dok se može proć kroz kuću ne prigovaram

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •