Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 60 od 60

Tema: beta hemolitički streptokok

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Streptokok grupe B

Neonatalna infekcija sa streptokokom grupe B (GBS, Gram-pozitivni diplokok) može uzrokovati sepsu, pneumoniju i/ili meningitis sa visokom stopom morbiditeta i mortaliteta kod novorođenčadi. Rani početak bolesti (incidencija 0.2-1 na 1000 živorođene djece) javlja se u prvom tjednu života, obično u prvih 72 sata, točnije u prva 24 sata. Kasni početak bolesti javlja se od 7-90 dana života djeteta.

Kod otprilike 20-30% svih trudnica vagina/rektum su kolonizirani sa GBS, a bakterija se prenosi na dijete prvenstveno tijekom vaginalnog poroda. I kod muškaraca genitalna i donji gastrointestinalni trakt mogu biti kolonizirani sa GBS, a bakterija se prenosi i spolnim putem na partnera. Kolonizacija s ovom bakterijom može biti trajna , ali i intermitentna tj. tranzitorna.

Prema Europskim smjernicama ( tzv. strategija utemeljena na riziku) danas se preporučuje intrapartalna profilaksa antibioticima kod trudnica koje su kolonizirane s GBS, a imaju jedan od slijedećih čimbenika rizika:

Prijevremeni početak poroda (< 37 tjedna)
    Produljeno pucanje vodenjaka (>18 sati)
    Febrilitet majke tijekom poroda (> 38°C sati)
    Urinarna infekcija s GBS tijekom trudnoće
    Pozitivna osobna anamneza za raniju trudnoću za komplikacije uzrokovane s GBS

Prema smjernicama iz S.A.D. (tzv. strategija utemeljena na probiru) danas se preporučuje u 35.-37. tjednu gestacije učiniti vaginalni i rektalni probir na GBS (kulture) za sve trudnice.

Intrapartalna antibiotska profilaksa indicirana je za:
    - Za sve trudnice pozitivne za GBS (osim ako se ne izvede planirani carski rez)
    - Za sve trudnice s gore navedenim čimbenicima rizika bez obzira na rezultate probira.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj mirna26 prvotno napisa
    ako trudnica ne uspije se riješiti te bakterije,onda tijekom poroda mora obavezno primati antibiotike....više o tome trebaš pitaqti svog ginekologa!
    to je najpametnije!
    meni su na porodu dali antibiotik iako su mi zadnji nalazi bili čisti...zbog toga jer mi je u povijesti trudnoće pisalo da sam imala te bakterije...to je koliko znam preventivno da se bebica ne bi zarazila.

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

SVAKAKO!!

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma kod začeća me zanima....
    da li streptokok B pozitivne mame koje ga imaju na cerviksu mogu najnormalnije zatrudniti te da li to utječe na razvoj bebe (pogotovo organogenezu u prvih 12 tjedana)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa
    pitanje vama svima i ini33... što se događa i da li se može zatrudnjeti sa streptokokom????
    Može, meni se nije dogodilo ništa osim što sam par puta pila antibiotike, pa onda imala ešerihiju u cerviksu i uretri, uključivo uroinfekt nakon poroda gadni (bio je elektivni carski, vjerojatno je kateter bio triger infekta), ali znali se svašta događati, čak i spontani bebica u visokoj trudnoći. Tako da - bolje se toga riješiti ako se ikako može. Ja sam riskirala s IVF-om jer sam shvatila da se ja toga neću riješiti prije menopauze i nije mi imalo smisla tri godine odgađat postupak u nadi da ću dočekat dva čista brisa zaredom (evo, to se nije još dogodilo).

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

hvala ina33.. jer meni to nema logike..
    pa masa cura zatrudni a ni da ne zna da ima floru i faunu u sebi.. i kada krenu brisevi (pred RACZ ili u 35 tjednu eto iznenađenja)

Znači ako je na cerviksu kolonija streptokoka.. nema opasnosti kada zatrudniš onih prvih 12 tjedana dok traje organogeneza...

jer ako sam tvoje sudbine ina33.... besmisleno je čekati Godota (on nije ni došao)

doduše na brisevima u ZZJZ meni je sve sterilno a u virogeni nađeno malo streptokoka (jako malo)...
    tako da meni niš nije jasno.. da me ubiješ :/ :/ :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hvala ina33.. jer meni to nema logike..
    pa masa cura zatrudni a ni da ne zna da ima floru i faunu u sebi.. i kada krenu brisevi (pred RACZ ili u 35 tjednu eto iznenađenja)

Znači ako je na cerviksu kolonija streptokoka.. nema opasnosti kada zatrudniš onih prvih 12 tjedana dok traje organogeneza...

jer ako sam tvoje sudbine ina33.... besmisleno je čekati Godota (on nije ni došao)

doduše na brisevima u ZZJZ meni je sve sterilno a u virogeni nađeno malo streptokoka (jako malo)...
    tako da meni niš nije jasno.. da me ubiješ :/ :/ :/
    Gle, ne znam, ja sam za sebe zaključila da meni čekanje nema smisla, ali bilo je i gadnih posljedica infekcije strepom B - upala plodovih ovoja i pobačaj, ali, ja sam isto zaključila kao i ti - nemoguće da sve ove trudnice koje nisu na IVF-u nemaju neku bakteriju, a uopće ih se toliko ne skrinira, tako da je moja odluka bila - riskiraj - ali to sam ja, na svoju odgovornost, i u dogovoru s mojom ginićkom koja je upućena u moju situaciju.

Meni je pak Virogena dosad davala OK rezultate, ali jedan priv. lab klamidiju imunofluorescencijom, doduše, neki tvrde da briseve treba radit u Mihanovićevoj, neki tvrde da u Mihanovićevoj imaju manju incidenciju klamidije nego što je ona prisutna u općoj populaciji, socijalni ginekolzi će ti pak puhat na privatnike da kao ajme, njima svaka x-ta ima klamidiju, teško je tu bit pametan kome vjerovati, ovako, iz laičke perspektive. Ja "šaram" s brisevima, pa jedne napravim državno, onda drugi put u jednom privatnom, treći put u drugom privatnom itd.

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    pitanje vama svima i ini33... što se događa i da li se može zatrudnjeti sa streptokokom????
    Može, meni se nije dogodilo ništa osim što sam par puta pila antibiotike, pa onda imala ešerihiju u cerviksu i uretri, uključivo uroinfekt nakon poroda gadni (bio je elektivni carski, vjerojatno je kateter bio triger infekta), ali znali se svašta događati, čak i spontani bebica u visokoj trudnoći. Tako da - bolje se toga riješiti ako se ikako može. Ja sam riskirala s IVF-om jer sam shvatila da se ja toga neću riješiti prije menopauze i nije mi imalo smisla tri godine odgađat postupak u nadi da ću dočekat dva čista brisa zaredom (evo, to se nije još dogodilo).
    pa napisalal sam ti već da možeš---a čega se bojiš?
    kažem sti da kad se rješava bakterja, onda se rješava na kraju trudnoće.točka.bez puno rasprave.nemoj si komplicirat život.
    bebi neće ništa biti..streptokok je sranje od bakterije....nije opasna...one bakterije koje utjeću na organogenezi su TORCH((toksoplazma, rubeola, herpes simplex i cytomegalovirus)).i to zapamti do kraja života...hpv bebici isto nemre baš niš.
    sretno sa bebicama draga i budi bez brige silne

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

sorry..citirala sam krivi test mačkulina!
    umjesto tvoj citirala sam inin!

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

jedino ovo kaj ina kaže..........ali svejedno ginekolozi ne vole liječiti bilo sta prvo tromjesjecje jer je tada bebica najosjetljivija,,,a posije više nije toliko na lijekove..ono kaj moze uzimati je jedino amoksicilin(penicilin)što bebici nece toliko šettiti..to ti sve ide u dogovoru sa ginekologom i mora se redovito pratiti brisevima.
    pusa

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •