-
Egzodus pacijenata - Mariborska klinika: Nemamo vise mjesta
Na portalu vecernjeg naisla na ovaj clanak.
Nazalost.... tako je...
http://www.vecernji.hr/vijesti/marib...e-clanak-21822
Mariborska klinika: Nemamo više mjesta za parove iz Hrvatske
Više od sat vremena bio je zauzet telefon na Odjelu reproduktivne medicine Opće bolnice u Mariboru. Na posljetku se javila medicinska sestra te se, sva izmoždena, ispričala zbog čekanja.
– Nemamo ni sekunde odmora, stalno zvone – povjerila se. Svi pozivi pacijenata dolaze iz Hrvatske.
Počeo egzodus
Navala je pacijenata, svi su termini zauzeti i bolnica više nikoga ne naručuje. Istodobno s početkom primjene novog Zakona o potpomognutoj oplodnji počeo je i egzodus parova koji muku muče s neplodnosti.
Iako su hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović te posljednjih tjedana iznenada i dio struke apelirali da nije potrebno odlaziti u inozemstvo – ističući da se uspješnost potpomognute oplodnje neće smanjiti unatoč zabrani zamrzavanja predembrija i dopuštenju za oplodnju samo tri stanice – pacijenti su očito skeptični.
– Za informacije i naručivanje rezerviran je termin od 14 do 15.30 sati. Imamo tri telefonske linije i sve tri su cijelo vrijeme zauzete – objašnjava medicinska sestra Daniela Hanžel. Osim nje, još dvije sestre odgovaraju na pozive.
– I prije smo imali puno pacijentica iz Hrvatske, ali ovo sada... Ovo je neusporedivo. Prava ludnica – dodaje D. Hanžel te je, uz pomoć kolegica, nekako procijenila da ih na dan telefonom i mailom kontaktira više od 30 parova.
– Ni uz najbolju volju ne možemo ih više primiti. Termini su zauzeti za više od godinu dana unaprijed. Neki zovu svakih nekoliko dana interesirajući se je li oslobođen koji termin – objašnjava Hanžel.
I do sada je Slovenija bila glavno inozemno odredište kamo su hrvatski parovi odlazili po pomoć, što i nije čudno kada se zna da se kod nas godišnje obavljalo manje od 2000 potpomognutih oplodnji, iako su potrebe i tri puta veće.
Prema podacima krovne organizacije, Europskoga društva za humanu reprodukciju i embriologiju o mobilnosti pacijenata, u studenome 2008. godine iz Hrvatske su na postupku u inozemstvu bila 44 para.
Jedan je par pomoć tražio u Belgiji, 15 u Češkoj, a čak 28 u Sloveniji, i to najviše u Mariboru. To je, kažu u toj bolnici, i inače njihov mjesečni prosjek.
Zakon promijenjen
Za sada je teško procijeniti koliko će porasti broj pacijentica u stranim klinikama, no iskustvo Italije, gdje je 2004. stupio na snagu zakon vrlo sličan hrvatskome, kaže da bi se broj mogao učetverostručiti. Talijanski zakon u međuvremenu je promijenjen
-
-
Ovo je bilo očekivano, sad će se sve to u široj regiji poremetiti dok se opet nekako ne ustabili situacija.
-
-
Srecom, na vrijeme sam rezervirala termin :shock:
-
Pitala sam se koliki je njihov kapacitet za preuzeti hrvatske viškove i zaključila sam da nema šanse da oni to sve preuzmu, ionako je trebalo pregrmit godinu dana za čekanje na termin, masu toga je obavljao VV, najviše u Hrvatskoj. To sad nisu samo hrvatski viškovi, veliki broj parova iz iz BIH hendlale su hrvatske klinike, sad to sve gravitira u Sloveniju... Nadam se da će se naći nekakvi mladi i perspektivni doktori sa znanjem pa otvorit klinike u hrvatskom susjedstvu, još jedna bi komodno mogla živit od hrv. pacijenata, ali to je veliko ulaganje za biološki dio priče...
-
vidis ina, ja ne mislim da su problemi za otvorit jos jednu kliniku u susjedstvu logisticki, nego jedino - ako ih ima - birokratski i politicki...
ali da, vrlo vrlo tuzno sto se je i ta opcija zatvorila za hrvatske pacijente
-
-
Moja kolegica iz OS ce pokusati u Novom Sadu..kaze da dr.V dolazi i tamo te da ima svoj tim..javit cu Vam sto je dogovorila
-
Ja sam mislila kako će se produžiti vrijeme čekanja, ali da će prestati naručivati nisam ni pomislila
nadam se da će uskoro uloviti neki ritam s povećanjem pacijenata
-
A neki komentari ispod clanka su izpod ruku takvih primitivaca
Ne znam zasto sam isla citati, obicno ne citam.
I ja se nadam da je to tek trenutna situacija. Grozno. Negdje ce puknuti, tako nece ici dugo- na taj zakon mislim!
-
Zaista je ruzno kada neki koji na srecu nemaju problema kao mi iznose svoja razmisljanja, samo jedna star poslovica kaze "Na drugom gledaj, na sebi cekaj". I sto se iz cijele ove lijepe price o zeljama za potomstvom izvlaci u prvi plan unistavanje zamrznutih embrija. I ovaj zakon ce za koju godinu biti samo jedna ruzna epizoda u nasem zivotu jer ce se sigurno promijeniti (pa i zbog financijskih razloga), a ja svima nama zelim uspjeh za inat.
-
Katastrofa,taman sam mislila da se naručim a kad ono :shock:
...ma nemam riječi
-
ja sam poslala papire, pa... kaj bu bu, ne vjerujem ja previse ni novinarima
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma