Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Egzodus pacijenata - Mariborska klinika: Nemamo vise mjesta

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Egzodus pacijenata - Mariborska klinika: Nemamo vise mjesta

Na portalu vecernjeg naisla na ovaj clanak.

Nazalost.... tako je...

http://www.vecernji.hr/vijesti/marib...e-clanak-21822

Mariborska klinika: Nemamo više mjesta za parove iz Hrvatske

Više od sat vremena bio je zauzet telefon na Odjelu reproduktivne medicine Opće bolnice u Mariboru. Na posljetku se javila medicinska sestra te se, sva izmoždena, ispričala zbog čekanja.

– Nemamo ni sekunde odmora, stalno zvone – povjerila se. Svi pozivi pacijenata dolaze iz Hrvatske.

Počeo egzodus
    Navala je pacijenata, svi su termini zauzeti i bolnica više nikoga ne naručuje. Istodobno s početkom primjene novog Zakona o potpomognutoj oplodnji počeo je i egzodus parova koji muku muče s neplodnosti.

Iako su hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović te posljednjih tjedana iznenada i dio struke apelirali da nije potrebno odlaziti u inozemstvo – ističući da se uspješnost potpomognute oplodnje neće smanjiti unatoč zabrani zamrzavanja predembrija i dopuštenju za oplodnju samo tri stanice – pacijenti su očito skeptični.

– Za informacije i naručivanje rezerviran je termin od 14 do 15.30 sati. Imamo tri telefonske linije i sve tri su cijelo vrijeme zauzete – objašnjava medicinska sestra Daniela Hanžel. Osim nje, još dvije sestre odgovaraju na pozive.

– I prije smo imali puno pacijentica iz Hrvatske, ali ovo sada... Ovo je neusporedivo. Prava ludnica – dodaje D. Hanžel te je, uz pomoć kolegica, nekako procijenila da ih na dan telefonom i mailom kontaktira više od 30 parova.

– Ni uz najbolju volju ne možemo ih više primiti. Termini su zauzeti za više od godinu dana unaprijed. Neki zovu svakih nekoliko dana interesirajući se je li oslobođen koji termin – objašnjava Hanžel.

I do sada je Slovenija bila glavno inozemno odredište kamo su hrvatski parovi odlazili po pomoć, što i nije čudno kada se zna da se kod nas godišnje obavljalo manje od 2000 potpomognutih oplodnji, iako su potrebe i tri puta veće.

Prema podacima krovne organizacije, Europskoga društva za humanu reprodukciju i embriologiju o mobilnosti pacijenata, u studenome 2008. godine iz Hrvatske su na postupku u inozemstvu bila 44 para.

Jedan je par pomoć tražio u Belgiji, 15 u Češkoj, a čak 28 u Sloveniji, i to najviše u Mariboru. To je, kažu u toj bolnici, i inače njihov mjesečni prosjek.

Zakon promijenjen
    Za sada je teško procijeniti koliko će porasti broj pacijentica u stranim klinikama, no iskustvo Italije, gdje je 2004. stupio na snagu zakon vrlo sličan hrvatskome, kaže da bi se broj mogao učetverostručiti. Talijanski zakon u međuvremenu je promijenjen

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

To su i meni rekli prošli tjedan.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo je bilo očekivano, sad će se sve to u široj regiji poremetiti dok se opet nekako ne ustabili situacija.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Nisam sigurna što sam više: jadna ili tužna
    Nisam imala sreće sa dogovorom za MB. Prve konzultacije su mi bile kad sam ostala trudna i njih sam htjela odgoditi i onda su mi rekli da nazovem za par dana. Nakon toga nekako nisam htjela izazivati sreću i nisam nazvala. Kad je nastupio spontani ponovo sam nazvala i rekli su da zovem iza njihovog godišnjeg. Tad se na žalost dogodila ponovljena kiretaža i kad sam konačno došla malo sebi i nazvala ih ponovno, više nije bilo mjesta

Malo sam uspoređivala našu listu trudnica u prvih 8 mjeseci 2008. i 2009. i rezultat je 80:70 za 2008.

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Srecom, na vrijeme sam rezervirala termin :shock:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pitala sam se koliki je njihov kapacitet za preuzeti hrvatske viškove i zaključila sam da nema šanse da oni to sve preuzmu, ionako je trebalo pregrmit godinu dana za čekanje na termin, masu toga je obavljao VV, najviše u Hrvatskoj. To sad nisu samo hrvatski viškovi, veliki broj parova iz iz BIH hendlale su hrvatske klinike, sad to sve gravitira u Sloveniju... Nadam se da će se naći nekakvi mladi i perspektivni doktori sa znanjem pa otvorit klinike u hrvatskom susjedstvu, još jedna bi komodno mogla živit od hrv. pacijenata, ali to je veliko ulaganje za biološki dio priče...

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

vidis ina, ja ne mislim da su problemi za otvorit jos jednu kliniku u susjedstvu logisticki, nego jedino - ako ih ima - birokratski i politicki...

ali da, vrlo vrlo tuzno sto se je i ta opcija zatvorila za hrvatske pacijente

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

strasno..... ali tako nesto su i meni rekli nakon transfera... rekli su da ih redovno nazivaju hrvatski parovi i da ce to postati problem...
    Da pokusamo riejsiti zakon, eh sad , jer da ovako nece moci ici....

Ja sam se ipak nadala za vas sve....
    I kako kaze Ina, tako ce biti jos neko vrijeme dok se ne sredi sve... :/

aleksandraj avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Moja kolegica iz OS ce pokusati u Novom Sadu..kaze da dr.V dolazi i tamo te da ima svoj tim..javit cu Vam sto je dogovorila

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam mislila kako će se produžiti vrijeme čekanja, ali da će prestati naručivati nisam ni pomislila
    nadam se da će uskoro uloviti neki ritam s povećanjem pacijenata

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A neki komentari ispod clanka su izpod ruku takvih primitivaca Ne znam zasto sam isla citati, obicno ne citam.
    I ja se nadam da je to tek trenutna situacija. Grozno. Negdje ce puknuti, tako nece ici dugo- na taj zakon mislim!

aleksandraj avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Zaista je ruzno kada neki koji na srecu nemaju problema kao mi iznose svoja razmisljanja, samo jedna star poslovica kaze "Na drugom gledaj, na sebi cekaj". I sto se iz cijele ove lijepe price o zeljama za potomstvom izvlaci u prvi plan unistavanje zamrznutih embrija. I ovaj zakon ce za koju godinu biti samo jedna ruzna epizoda u nasem zivotu jer ce se sigurno promijeniti (pa i zbog financijskih razloga), a ja svima nama zelim uspjeh za inat.

miška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Katastrofa,taman sam mislila da se naručim a kad ono :shock:
    ...ma nemam riječi

marta26 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja sam poslala papire, pa... kaj bu bu, ne vjerujem ja previse ni novinarima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •