Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 85

Tema: boravkaši; kakav je meni?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno boravkaši; kakav je meni?

nadam se kako je samo u našoj školi ovako... nemaštovit, da se eufemistički izrazim, te da će se moći nešto poduzeti.

raspon namirnica za ručak je od tijesta, preko krumpira do riže. i meso na sve načine uz to:

ćufte i pire krumpir
    pečeno meso i pečeni krumpir
    meso u saftu i tijesto
    pohanci i rizibizi
    pečena piletina i mlinci...
    (meni bi od takve prehrane metabolizam umro)

u ova dva tjedna, dva puta je bila salata i jednom juha.
    tri banane, jedna jabuka i malo grožđa - ukupno.

doručci i užine... posebna priča:
    puter-štangica i kakao
    hrenovka i čaj
    pašteta i čaj
    kruh i jogurt
    kruh s pekmezom i mlijeko/čaj
    perec i čaj

je li to uobičajeni meni po školama?
    postoji li nekakav normativ, kao što je od prošle godine uveden u vrtiće?

ne znam kako vaša djeca, ali moje dijete nema poslije škole nijedan obrok, pojede samo neku voćku ili neku žitaricu s mlijekom.
    nisam, dakle, u poziciji da joj kućnim objedom upotpunim lošu školsku prehranu (jer ona fizički ne može pojesti dva ručka i toliku hranu).

gdje da utrpam grahorice, mahunarke, žitarice, povrće (sirovo i kuhano), voće...
    preostaje mi samo da pokušam promijeniti školski meni :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne kužim te razlike. U našoj školi oglasna ploča je još pretrpana popisima udžbenika i oglasima za izvannastavne aktivnosti tako da nema uobičajenog tjednog menija koji je inače uvijek izvješen. Svejedno, ja djecu svaki dan pitam što je bilo i ima povrća: npr. varivo od graha, varivo od mahuna, blitva s krumpirom - svaki dan nešto. Imaju i ribu (znam da je bio morski pas, lignje). Za doručak dobiju ponekad paštetu :/ (M to ne jede, B da), ali imaju i žgance s vrhnjem, pšenični gris i slične stvari. Ne kužim razlike u jelovniku između škola. :?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vjerojatno imaju, ko u vrtićima, samo osnovne smjernice

apri, meni vam je grozan, nadam se da će ti borba uspjeti

(oni imaju taj meso-krumpir, meso-tijesto meni jer to "sva djeca jedu")

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Radi oporavka nakon operacije sam vezana za kuću, a mm vodi klince u školu i vrtić, pa nemam friške informacije, ali prošle školske godine sam baš često gledala što im je na jelovniku (za cijeli tjedan je bio izvješen na ploči). Ja sam baš bila zadovoljna i namirnicama i pripremom, recimo: kruh ili peciva su uvijek bila integralna, variva raznovrsna (kelj, poriluk, mahune, grah,...), jogurti obični i voćni, voće sezonsko. Meso je bilo za ručak svaki dan, ali je bilo ili uz varivo ili uz prilog od povrća ili uz žgance, a ako bi se recimo zadesila piletina s mlincima ili pečeno meso s krumpirom, onda je bar salata bila neka svježa sezonska. Mislim da je svaki dan bilo nešto za jesti žlicom, ili varivo ili juha. Petkom je riba, obično bude pohani filet oslića. Nisam primijetila da su ikad imali paštetu, hrenovke nisam sigurna ali maksimalno dvaput kroz cijelu godinu.
    Susjeda čija je kći godinu dana starija kaže mi da su s takvim jelovnikom počeli baš prošle školske godine kad je moja mala krenula u školu, a prije da je znalo biti koma, npr. zapečeno tijesto sa sirom (a sira u tragovima), čak kaže da su jednom bili goli pošećereni makaroni.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: boravkaši; kakav je meni?

Citiraj apricot prvotno napisa
    je li to uobičajeni meni po školama?
    postoji li nekakav normativ, kao što je od prošle godine uveden u vrtiće?
    bojim se da ni u vrtićima nije ništa bolje.
    danas:
    doručak: čokolino
    užina: keks (to je svaki dan za užinu)
    ručak: knedle sa sirom

da ti bog pomogne

voća u ova 2 tjedna nisu dobili ni jednom. juha je bila nekoliko puta. čokolino je skoro svaki dan za doručak. keksi su obavezni, čak se roditelje moli da jednom mjesečno donesu kutiju dječjih keksića (ja pitala dal se može donjeti voće, kaže teta da su oni premali da bi sami jeli voće ) - inače za užinu tamane smokiće ali kako u grupi ima 2 djece sa AD onda ćemo smokiće, nažalost preskočiti (tako kaže teta) :shock:

a ja sam se nadala da je barem u vrtiću situacija bolja

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa

da

apri, nama je vrlo vrlo slično
    opravdanje je kao ovo gore, da, oni su kao uveli zdraviju, ali ne mogu baš ono skroz zdravu jer znate, djeca ipak to vole
    a djeca uglavnom dolaze iz vrtića gdje se zadnjih godina meni jako jako poboljšao, tako da im taj prijelaz ne bi trebao biti traumatičan
    i ja mislim ove godine nešto poduzeti, apri, bilježim se za ideje

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nas su ručkovi slično kao kod Audrey.
    Evo, ovaj tjedan imaju mahune varivo, grah, neko pečenje sa prilogom i salatom, pileći paprikaš i salatu, i u petak oslić.
    I to mi je više manje ok.
    Nama su koma mliječni obroci i užine.
    Prošli tjedan su za mliječni obrok (u 8 ujutro) imali pizzu i čaj
    Često imaju puter štangicu (ili slanac, nisam sigurna), kruh sa salamom, tu i tamo gris sa čokoladnim mrvicama...
    Za užinu su danas bile šljive što me ugodno iznenadilo, ali inače je voćni jogurt (nijednom u ova 2 tjedna nije bio običan), ili opet neko pecivo, najčešće.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    apri, bilježim se za ideje
    Šimleša?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Radi oporavka nakon operacije sam vezana za kuću, a mm vodi klince u školu i vrtić, pa nemam friške informacije, ali prošle školske godine sam baš često gledala što im je na jelovniku (za cijeli tjedan je bio izvješen na ploči). Ja sam baš bila zadovoljna i namirnicama i pripremom, recimo: kruh ili peciva su uvijek bila integralna, variva raznovrsna (kelj, poriluk, mahune, grah,...), jogurti obični i voćni, voće sezonsko. Meso je bilo za ručak svaki dan, ali je bilo ili uz varivo ili uz prilog od povrća ili uz žgance, a ako bi se recimo zadesila piletina s mlincima ili pečeno meso s krumpirom, onda je bar salata bila neka svježa sezonska. Mislim da je svaki dan bilo nešto za jesti žlicom, ili varivo ili juha. Petkom je riba, obično bude pohani filet oslića. Nisam primijetila da su ikad imali paštetu, hrenovke nisam sigurna ali maksimalno dvaput kroz cijelu godinu.
    Susjeda čija je kći godinu dana starija kaže mi da su s takvim jelovnikom počeli baš prošle školske godine kad je moja mala krenula u školu, a prije da je znalo biti koma, npr. zapečeno tijesto sa sirom (a sira u tragovima), čak kaže da su jednom bili goli pošećereni makaroni.
    Slično i kod nas... Za doručak žitarice ili palenta, integralno pecivo + crni pekmez, sirni namazi i slično. Na prste nabrojivo puta bila je salama (moji dečki će pojesti domaći kulen, ali salamu baš ne ...),

Za ručak je obično varivo, ponekad juha+meso s prilogom i salata, hrenovke nisam primijetila u 2 godine, a naši ponekad znaju imati bezmesni dan (obično petkom, bude grah ričet ili tako nešto). Ne vidim u tome ništa loše, dapače. Ima i ribe i morskih plodova (nije bogznakaj, ali nije da nema). Znaju biti ćufte ili mljeveno meso (recimo jednom u 2 tjedna) ali veći dio jelovnika je prihvatljiv. Nažalost, puno je djece koja nemaju bolje ni doma. Vidim ja - najradije bi jeli pizzu i tjesteninu... :/ Moje dijete zna TRAŽITI da mu doma napravim neke stvari koje je zavolio u vrtiću/školi: krupnik, varivo od leće i takve stvari.

Za užinu je uglavnom voće, ponekad jogurt, rijetko kefir koji moji donesu doma jer to nerado jedu...

Inače, jako jako dugo smo gnjavili dok nisu na oglasnu ploču objesili jelovnik. To je bilo 2007/08 kad su nove norme tek stupile na snagu, a moj stariji tek krenuo u školu. Ako se dobro sjećam, Grad Zagreb sufinancira prehranu u školama, ali ne znam na koji način i kako se to nadzire. Smjernice postoje, ne znam da li ih ima na internetu, ali to je samo okvirna uputa o dnevnoj zastupljenosti mlijeka, svježeg voća i povrća. U vrtićima su krenuli dosta ranije i već su se uhodali. Po školama, teško je mijenjati ukorijenjene navike ranije zaposlenih ljudi (takav je moj dojam).

Ne znam (još) kako je organiziran mliječni obrok za učenike koji nemaju ručak u školi, do toga još nismo dorasli... No, barem više nema onih užasnih aparata za slatkiše i gazirana pića... Na prvom roditeljskom sastanku graknula sam zbog automata, a ravnatelj je sa smiješkom odgovorio "A što ću JA onda jesti za gablec?" Nije se spasio mog jezika i protupitanja "Možda da Vam ja donesem gablec?" ali okrenuli smo na zafrkanciju iako nismo popuštali sve dok rbina od automata nije nestala iz predvorja. Trajalo je mjesecima, ali je uspješno okončano. Tak ide i s jelovnikom - vjerujem da se puno izmjena može dogovoriti. Gdje je volje, nađe se i načina.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene to muči već dva tjedna.
    Ujutro u pola 10 čevapi i pomfri. Pa nakon toga svi pokljukaju od umora i spoja mesine i škroba. Pa to je za radnike na baušteli, a ne za želudac prvoškolca.

Pa koncentrat rajčice, hrenovke, paštete, pizze.
    Prošli tjedan M je prvi put u životu probala sok na razrjeđivanje.

Žao mi je jer su to generacije koje su u vrtiću imale dosta žitarica, voća i povrća, a sad ih u školi hrane junkom jer to vole. Negdje mora biti rez.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni od proslog tjedna, prepisujem jer sam slikala s mobitelom:

- pecivo kajzerica, pileca prsa, mlijeko, voce
    - juha od povrca, pecena piletina, mlinci, salata
    - okruglice od šljiva

- kukuruzna kifla, tekuci jogurt, voce
    - varivo od poriluka s jecmenom kasom i slaninom, kruh
    - mlijecni sladoled

- kruh, toast sunka, svjezi krastavac, kakao
    - juha od cvjetace, pileci file u bijelom umaku, riza s mrkvicom, salata, kruh
    - vocna salata

- kruh, margo, med, caj
    - junetina u umaku, zganci, kupus salata, kruh
    - griz na mlijeku

- sir i vrhnje, kruh, voce
    - riblja juha, peceni oslic, krumpir i blitva, salata
    - rolada s marmeladom

Ben je uglavnom gladan, klinci se zale da im je premalo te da nema repeta.

Posaljemo mu jos neku vocku jer kako nam je receno ne smiju furat hranu u skolu zbog zohara

Slatkisi strogo zabranjeni - za rodjendane moze al samo nesto tipa bombon ili nesto sto je zamotano, nema stapica i cipsa.

On jede prije skole, nekad samo neku vocku, pa caj ili neki toast, kruh s necim...nakon skole oko 5 kad svi rucamo, uglavnom jede i on kad se vratimo iz parka jos i vecera.

Sad kad pogledam, fakat puno jede.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možemo li onda svi prikupiti nekakve mjesečne jelovnike?
    ja bih ih onda prepisala i išla s time dalje (možemo zajedno osmisliti strategiju)

slikajte mobitelom, fotićem i pošaljite mi na mail iz profila, molim vas.

ja razumijem da je to nekakva linija manjeg otpora kojom se oni osiguravaju da će djeca biti sita, ali ukinimo onda i lektiru jer puno djece ne voli čitati i to bi im moglo ogaditi školu.

Matilda, stvarno moram :shock: na vaš jelovnik!

(i Orka je u školi prvi put probala hrenovku, paštetu, ćufte, mislim čak i pohanac da prije nije jela)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je jelovnik za ovaj tjedan, ak se ne vidi prepišem

http://img7.imageshack.us/img7/2762/jelovnikz.jpg

anchie76 editirala foktu u link

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

molim moderatoricu da ostavi fotku dok ne prepišem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obroci se kuhaju u centralnoj kuhinji i dovoze u ostale škole na području Trešnjevke, ne znam da li je cijela Trešnjevka ili samo Trešnjevka jug uključena.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oprosti, nisam znala da ne smijem stavljati fotku
    Prepisat ću ti i meni za slijedeći tjedan.
    Nama obično izvjese meni za cijeli mjesec po tjednima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Trik koji bi lako mogao upaliti za promjenu jelovnika je TROŠKOVNIK - ako se pokaže da kvalitetnija hrana manje košta, ondak si brzo na konju!

Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peterlin, upravo to je bio moj put! :D
    Kilogram leće košta 20 kuna, a od toga se može nahraniti osmero djece.
    Ne znam pošto su hrenovke, ali vjerujem da 5 žlica kuhanih žganaca košta manje.
    Pola kilograma zobenih pahuljica je 5 kuna.

(govorim maloprodajne cijene)

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A posebno sam ljuta na autore udžbenika, konkretno udžbenik iz engleskog jezika ŠK Dip In (a sigirno će biti još takvih bisera), odmah prve lekcije, tema je hrana, u radnoj moraju obojiti pizzu, hamburger, hot dog, puding, sendvič i bananu. I slika lekcije u udžbeniku, sva ta hrana + boca CC na dekici na pikniku. I to je Yummie!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

preko vikenda ću provjeriti u prirodi i društvu ima li išta o zdravoj prehrani.
    pa neka demantiraju sami sebe.

a DIP IN je stvarno degutantan!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja ne može ili ne stigne sve pojesti što bude na meniju.
    zna se žaliti da joj varivo ponekad bude prezačinjeno, ne voli voćne jogurte, knedle sa marelicama ... uglavnom sve što ima neka punjenja ili premaze koji su slatki, a da nije čokoladni 8)
    ujutro je uglavnom kakao koji joj isto nije dobar, ne znam zašto :? , to inače voli.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u vrtićkoj kuharici ima odličnih recepata, oni iz dobne skupine 4-6 su sasvim prikladni za školu. apri, imaš je? mi smo je dobili na upisu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Ovo je nažalost točno, jer koliko sam ja uspjela saznati, u našoj školi se u samom početku ideje o zdravoj prehrani krenulo sa stvarno zdravim namirnicama, ali djeca to uopće nisu jela, tj.bacalo se puno hrane, a klinci su ostajali gladni, žalili se doma, a roditelji protestirali kod ravnatelja i tako vratili meni na staro.
    Kaže ravnatelj da nije to bilo samo par pojedinaca, već čak 80% korisnika školske kuhinje.
    Dala sam ideju da se organizira predavanje za roditelje i za djecu o dobrobiti zdrave prehrane, ali do dana današnjeg to se predavanje nije održalo.
    Znaći, loša prehrana nije do škole, koliko navike loše prehrane djeca nose od doma uz "potporu" svojih nerazumnih roditelja.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod ne s je jednako graozan jelovnik. Prepisati ću ga jer je ionako skoro svaki tjedan isti.

Ja to rješavam tako da doma doručkuje, u školi nikada. Jedno vrijeme sam mu ukinula i užinu jer je tri od 5 dana bio voćni jogurt, a on to ne jede, kao niti obični.

Uglavnom, moj uvijek pojede bolonjeze. I petak mu je dobar kada bude oslić na bakalar ili bilo što od pržene ribe ili pripravka ribe. Blitvu nikada ne pojede.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    u vrtićkoj kuharici ima odličnih recepata, oni iz dobne skupine 4-6 su sasvim prikladni za školu. apri, imaš je? mi smo je dobili na upisu.
    nemam, šalji

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

preko vikenda ću provjeriti u prirodi i društvu ima li išta o zdravoj prehrani.
    pa neka demantiraju sami sebe.

a DIP IN je stvarno degutantan!
    To je gradivo 2. razreda.
    U prvom se uči snalaženje u prostoru, dan-noć, moja škola i te stvari.
    Od hrane mislim da su nabrajali i razlikovali voće i povrće i spominjali žitarice u lekcijama "jesen na selu" i "jesen u gradu".
    U prvom mislim da se od prehrane spominju samo glavni obroci, ne sjećam se više. U drugom r. se uči piramida zdrave prehrane.

U drugom negdje na samom početku je piramida. Doduše, u našoj školi se po knjigama iz prirode ne ide redom, ali piramidu smo dobro apsolvirali - radili su u školi ogromni plakat sa voćem i povrćem svih boja... (zato sam i zapamtila, izrezala sam doma sve Mercatorove kataloge iz serije "5 boja na dan"! ).

Dip In - kako mi je drago što moja djeca uče njemački! Doduše, i oni su učili kako se zove sir i čokolada, ali bar nije bilo pizze i cole...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je jelovnik za slijedeći tjedan tj. tri dana koji još pripadjau 9. mjesecu :

Doručak
    Bijela kava, namaz od sira, tost šunka, voće jabuka
    Ručak
    Varivo od mahuna s puretinom na kocke, voćni kolač, kukuruzni kruh
    Užina
    Pecivo crna štangica, mlijeko

Doručak
    Griz na mlijeku, čokoladni posip, voće mandarina
    Ručak
    Grah varivo s ječmenom kašom i svinjetinom, kupus salata, kolač, kruh
    Užina
    Jogurt I-Case s inulinom

Doručak
    Bijela kava, crni kruh, namaz od sira sa svježim peršinom, voće kruška
    Ručak
    Pileći paprikaš, pire krumpir, salata od krastvaca s vrhnjem, kruh
    Užina
    Puding od čokolade/vanilije

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U kompletnom Nastavnom planu i programu prehrana se spominje 46 puta. Termin "zdrava prehrana" nalazi se na 10 mjesta.

Evo tu ima link na kompletan tekst u pdf formatu:
    http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2197

U papirima očito PIŠE (sorry, nisam sve čitala, ali kod nas je stanje prihvatljivo pa mi nije trebalo), ali stvarni život je očito u mnogim školama nešto drugo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U školi moje djece također se bacalo mnogo hrane nakon uvođenja zdravije prehrane. Ali, uprava je ostala dosljedna i djeca su se navikla. M je mršavac koji nikada nije htio jesti doručak, pa mu je tata kupovao pecivo prije nastave. To je vidjela učiteljica i upozorila ga da to ne radi, jer se tako dijete neće nikad naviknuti na mnogo bolji doručak koji ima u školi. I stvarno, navikao se. Kad imaju paštetu, on jede samo kruh, a inače pojede doručak. Za ručak imaju i repete, tako da se stvarno dobro najedu. I kod njih je često na meniju varivo od kelja, ječam i slično.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

opet prijavljujem vrtić i lošu hranu.

zar nisu u vrtićima trebali ukinuti neke proizvode?
    oni danas, za desert imaju dukatino, a za užinu paštetu (piše u zagradi domaća )
    znaju imati hrenovke (isto piše domaće)
    doručak uvijek isto čokolino/grisolino/kifla...kako koji dan

baš sam tužna jer sam se nadala da je barem u vrtićima bolje

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

eh, Apri, kaj nisi upisala Orku u Travno, hrana kao kod Nikinog Bena (i još se učiteljica iz PB hvalila na roditeljskom kako još nije imala takav razred: svi jedu sve, većina ide po repete, neki i treći put - kad je za ručak bilo varivo od mahuna nije ostalo niti malo za učiteljice i kuharice )

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to je navika iz vrtića Travno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    to je navika iz vrtića Travno

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i ja bih plakala, al što da radim...

mi imamo meni sličan vašem, barem po onome što Diana ispriča.

nemamo izvješeni meni, ali budem saznala je li uvijek tako.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

samo je svaki dan pitaj što jedu
    i zapisuj
    nije nama sad važan ponedjeljak ili četvrtak
    važno je da sastavimo neki "njihov" i "naš" meni
    stavimo to na papir
    napravimo usporedne tablice po troškovima (ovo, nažalost, na prvo mjesto)
    po kvaliteti
    po dostupnosti

nešto ćemo smisliti ako se udružimo

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ok, udružujem se

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nemam još školarca, ali mogu poslikati meni na vratima, možda i nama sljeduje loša hrana nakon fine vrtićke

ja ću se samo malo na ovo nadovezati:

Citiraj Matilda prvotno napisa
    A posebno sam ljuta na autore udžbenika, konkretno udžbenik iz engleskog jezika ŠK Dip In (a sigirno će biti još takvih bisera), odmah prve lekcije, tema je hrana, u radnoj moraju obojiti pizzu, hamburger, hot dog, puding, sendvič i bananu. I slika lekcije u udžbeniku, sva ta hrana + boca CC na dekici na pikniku. I to je Yummie!
    Nije baš takvo zlo, nego dobra metodološka praksa. Sandwich, hamburger, hot dog, pudding and banana - to su sve riječi koje se koriste i u hrvatskom, djeci je mnogo lakše pristupiti u prvoj lekciji stvarima koje su im poznate.

A za Yummie! - e, oko toga bi se dalo raspravljati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad si nešto mislim...
    bojim se da će puno veći problem biti "bitka" s roditeljima nego s onima koji odlučuju :/

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, njima to odgovara jer se tako i doma hrane.

U svakom slučaju, hladna pizza-moje dijete ostaje gladno, njihovo sito; leća varivo-moje dijete hoće još, njihovo ostaje gladno.

Ali, stvar je što učiteljica priča o zdravoj prehrani i piramidi, a za 5 minuta na velikom odmoru nudi se hot dog. Baš zbog nastavnog gradiva u kojem se govori o zdravoj prehrani, škole bi trebale imati jelovnike koje slažu nutricionisti, a ne tajnice, nastavnica biologije i sl.
    Tko neće jesti, ne mora. Neka od kuće nosi pizzu ili hrenovku u pecivu kupljenu u pekari. Ja svom djetetu grah i ječam (imamo danas na kućnom meniju) ne mogu spakirati u torbu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sad si nešto mislim...
    bojim se da će puno veći problem biti "bitka" s roditeljima nego s onima koji odlučuju :/
    O, da da... to smo isto već iskusili... ALI ima Zdenka2 pravo - ako je osoblje škole uporno, djeca se naviknu.

Veći je problem bio sa starijom djecom koji su znali i za drugo nego s prvašićima koji su odmah startali "po novim normativima". Naši su već iz vrtića došli "kondicionirani" na zdraviju hranu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koliko znam, riječki vrtići su radili neko istraživanje i mislim da je rečenop kako je trebalo 4-6 tjedana da djeca prihvate novi način.
    a što je to prema cijelom životu i važnosti koje taj način nosi?!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo naprijed!

Inicijativa je za svaku pohvalu. Nezadovoljnih roditelja (i djece, eventualno, po uzoru na roditelje) će uvijek biti, ali to nije važno ako osoblje škole shvati važnost prehrane. Osnovno obrazovanje je obvezno. Boravak i prehrana u školi nije. Matilda je lijepo rekla - ako netko baš ne želi jesti žlicom, nek nosi sendvič ili hot-dog.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

samo je pitanje... kojih ima više?

ja bih napravila anketu za roditelje u razredu; je li to legitimno?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

quote="apricot"]samo je pitanje... kojih ima više?[/quote]

ma nema tu više-manje.

kao što sam rekla, ne možeš djeci na satu pričati o zdravoj namirnici i kako je hrana s aditivima otrov, a onda pod odmorom ponuditi taj otrov.

dobili su djecu s usađenim navikama zdrave prehrane (barem velika većina), neka sad to njeguju.

Općenito mi je glupo da su se donijeli vrtićki normativi zdrave prehrane, a da to ne važi i za škole.

apri, možeš učiteljici predložiti neka ona sama napravi anketu o prehrani djece. mi smo to radili. s djecom (ne pamtim jesu li roditelji bili uključeni, mislim da jesu). I dobili smo odgovore npr. da znaju koje namirnice su zdrave, a koje nezdrave, a htjeli bi jesti samo junk.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nema zapreke za anketu... iako to ovisi o običajima o konkretnoj školi. Kod nas se ljudima ne da pisati, pa bi lakše bilo postaviti to pitanje na roditeljskom (pod razno) ali ovisi o ljudima i situaciji...

Ja sam posve slučajno ljudima "opipala puls" čekajući individualne informacije. Vrlo brzo sam dobila sliku koje stvari tište većinu...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo u školi uveli "alternativni" dan, petkom (prošli petak bile su polpete od povrća i soje s brokulom i kolač od mrkve). SVE je ostalo, zbornica se najela! Ovo je već treći petak i mislim da će projekt propasti, jer se roditelji u većini žale da su im djeca petkom gladna...zovu školu, inzistiraju da mijenjamo...od očaja smo zvali i RTL koji je to sve lijepo snimio, da ne ispadne kako škola nema sluha i daje djeci junk
    Iz automata smo izbacili još prošle godine sva gazirana pića (bilo je i suza kad su skužili), ostale su čokoladice...nismo mogli sve. Sad su tamo jogurti i vidim da ih djeca sve više piju.

Treba mijenjat roditelje...Škola je u ovom slučaju samo servis.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Današnji meni:

Doručak: gris na mlijeku s čokoladom, jabuka
    Ručak: Varivo od kelja i krumpira, kuhano meso, banana
    Užina: Vitactiv od Vindije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, naravno da će problem biti roditelji. Mi smo bili prvi tjedan na roditeljskom i jedna mama komentira: jučer žganci i mlijeko, neki dan sendvić i kakao, moja već 2 dana gladuje. Ja velim: pa što fali žgancima i mlijeku? , a ona meni iskopa facu gađenja i veli: maaaaaa da su bar s jogurtom, a ja pitam, dobro, ali senvič s kakaom, aaaaaaaaa ona to ne jede.
    Kod nas je jedna mama molila učiteljicu da malo "tjera" djecu da jedu na što je ova ostala :shock: jer je rekla da joj pak drugi roditelji govore da ih nikako ne tjera.
    Uglavnom, ja sam donekle zadovoljna menijem, to je ovaj od larmame. Naravno, da bih ja drukčije, ali moj Oliver još doma pojede tonu hrane i to čim dođe iz boravka, pa onda do navečer još koji put tako da ja imam prostora nadoknaditi mu povrća i voća i ostalih namirnica koje su tamo slabije zastupljene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jučer sam skužila da im usporedo s ovim jelovnikom prodaju i slance, i naravno da je rekla da će uzeti 1 kn da si i ona može kupiti slanac.
    tako da smo imali razgovore što i kada se jede u školi. sad ćemo vidjeti da li je razgovor urodio plodom ili će mi se desiti da joj netko drugi kupi slanac za doručak

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji su jučer nosili slance (zapravo, neko raženo pecivo sa zrnjem) iz pekare jer su imali program izvan škole. U prvom razredu im nisam davala dodatnu hranu, ali sad znaju bit gladni pa dozvoljavam da ponesu pecivo ili jabuku. Ako učiteljice kažu da "švindlaju" s hranom u školi, dodatna užina se ukida. I dakako, oba imaju boce s vodom još od prvog razreda.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •