Results 1 to 8 of 8

Thread: porodiljni za mame i tate - pitanje

Default porodiljni za mame i tate - pitanje

Pozdrav!
    Imam jednu nedoumicu, pa molim ako netko zna ili je imao slično iskustvo da se javi. Naime, uskoro će mi isteći prvih 6 mj porodiljnog, a za drugih 6 još nismo sigurni jel bi išao muž ili i dalje ja, zbog novčane situacije. E sad, ako ja produljim porodiljni na sebe i drugih 6 mj, da li se u međuvremenu, npr nakon 3 mj možemo predomislit da ja odem radit, a on da bude dalje na porodiljnom ? Mislim s obzirom da kod produženja on mora potpisat onaj papir u hzzo-u da se odriče svog dijela porodiljnog ?
    Ili obratno, ako se sad odlučimo da on ide recimo zadnja 3 mjeseca, a kasnije nam se ispostavi da bi nam više odgovaralo da ostanem ja doma - jel to možemo naknadno promijeniti ?
    Hvala na odgovorima!

vesna72's Avatar

uvijek su moguće promjene, ali uz podnošenje zahtjeva najmanje 30 dana prije datuma planirane promjene i obavijest poslodavaca (u ovom slučaju i jednog i drugog) u istom roku.

hvala

thara's Avatar

muči me isti problem. pa samo da provjerim jesam li dobro razumjela.
    naime, planiram se vratiti na posao nakon navršenih 7.mj djetetovog života, a ostatak roditeljskog dopusta će uzeti suprug.
    prvo trebamo riješiti papire nakon 6. mj kada ja odlučujem ostati na porodiljnom i onda odmah trebamo podnijeti zahtjeve kod svojih poslodavaca za promjenu koja će nastupiti nakon navršenih 7. mj.
    jesam li ja to dobro shvatila?
    može li kojim slučajem suprugov poslodavac odbiti taj zahtjev?
    unaprijed hvala

vesna72's Avatar

odbiti ne može, pod određenim okolnostima može ga odgoditi na najviše 30 dana.

u principu si dobro shvatila, samo napomena da sve papire rješavaš najmanje 30 dana ranije. znači i za ovo nakon navršenog 6. mj. života isto tako, odnosno najmanje 30 dana prije isteka rodiljnog predaješ zahtjev za roditeljski. a onda imaš mjesec dana do novog zahtjeva.

Evo ni mi se kod kuće nismo još dogovorili da li ću drugih 6 mjeseci biti ja s mišicom ili će dio koristiti muž. Nazvala sam hzzo i malo se raspitala i odlučili smo da ću za sada produžiti roditeljski dopust 3 mjeseca (pitala sam ih i moguće je), a onda za ona zadnja 3 mjeseca (koja su po zakonu tatina i ako ih ja odlučim koristiti tata se mora odreći u moju korist) ćemo onda odlučiti naknadno.
    Iako teta u hzzo-u je rekla da ako odmah kažem da ću ja korisiti svih 6 mjeseci nije problem naknadno se predomisliti samo uvijek treba javiti 30 dana ranije.

casper's Avatar

Ima i ja nedoumica oko ovog

- da li je još uvijek drugih 6.mj za tate zapravo 9 mj
    - ako uzmem više od 6 mj. da li se njegov dio smanjuje
    - kolika bi mu iznosila naknada 2600 ili prosjek njegove plače?

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Quote Originally Posted by casper
    Ima i ja nedoumica oko ovog

- da li je još uvijek drugih 6.mj za tate zapravo 9 mj
    - ako uzmem više od 6 mj. da li se njegov dio smanjuje
    - kolika bi mu iznosila naknada 2600 ili prosjek njegove plače?
    Ako tate koriste 3 mjeseca rodiljnog / roditeljskog tada se roditeljski povećava za još 2 mjeseca koja može iskoristiti ili mama ili tata do djetetovog 8 rođendana.

Rodiljni dopust traje 6 mjeseci (u stvari 6 x 30 dana = 180 dana) od djetetovog rođenja. Roditesljki može početi najranije iza rodiljnog dopusta. Način koritšenja dogovoaraju roditelji s tim da otac ima pravo barem na 3 mjeseca (3 x 30 dana = 90 dana). Da li će majka svoje pravo iskorsititi odmah nakon rodiljnog ili nakon oca, stvar je njihovog dogovora.

Naknada za roditeljski dopust, neovisno da li je isplaćena ocu ili majki kreće se od 1663 do cca 2600 kuna, ovisno o prosjeku plaće.