to ti je kojem tjednu trudnoće odgovara mjera (standardizirano prema populaciji)
Većina beba je prema trajanju trudnoće izvan standarda, u posljednje vrijeme (govorim koliko čujem iskustva drugih, ne znam za statistike).
Ja sam na pregledu s 38+1 tj nosila bebu koja je prema tim mjerilima ušla u 40. tjedan gestacije. Procjena je da ima 3800gr.
Tini, kilaža ti je super, ni previše ni premalo. Ja sam B rodila s 31+1 tj, težio je 1810gr.
ma da... i ovisi o softveru koji je u kompu pa može biti prema nekog drugoj populaciji napravljen... to su kao one tablice s tim mjerama. mala odstupanja uvijek postoje i to je normalno i dozvoljeno. samo neka ogromna i velika odstupanja su razlog za brigu. nismo svi isti, nemamo svi jednako duge noge ili veliku glavu ili opseg trbuha, pa tako ni naše bebice![]()
moj malac je sa 37plus4 imao 3100g
dr kaže da će biti veća beba.. al mislim da nema pravila
a vidjet ćemo... još malo pa možda ispadne mali žgoljo a ne buba...![]()
danas 31+3 i beba se okrenila glavom prema dole,i ima 1600g. pravi decko :D
29 plus 3, bebač 1700 g.bit će opet kapitalac. Vejiki braco se rodio s 38 tjedana i 4300 g))
Naravno da smiješ pitati... bila sam u bolnici 4 dana pa sam svašta saznala...
svim trudnicama koja je beba nakon 39 tjedna teža od 3800 grama, i ukoliko se ista s time slaže preporučaju carski zbog sigurnosti bebe i mame...
naravno ukoliko porod krene prirodno sam po sebi, naravno da neće raditi carski, ali sve trudnice s takvom kilažom bebice šalju na obradu za carski (ekg, razg. s anesteziologom itd.) i zadržavaju u bolnici..
jučer je primarius rekao, da nije da oni to forsiraju, ali da ne vole da se mame muče i da na taj način olakšavaju..
ostale razloge ti ne bi znala reći (možda dobivaju više para ako rade carske rezove, pa zato to forsiraju) ali iskrena da budem, ako moj mali bude 4 kg, rađe ću pristati na carski rez ukoliko porod ne krene sam po sebi, pošto mi je prva trudnoća..
Hm... moram priznati da mi to zvuči katastrofalno. Neću te daviti stvarima koje te možda ne zanimaju, ali se nadam da si upoznata sa štetnostima sekcije za tebe i bebu.
Pitala sam te jer i sama trebam roditi za par dana, vbac (vaginalno nakon carskog), beba je procijenjena na preko 4kg, ali mi napamet nije palo da bih išla na carski. Mislim da to nema veze s time da se "mame muče", prije možda s ovim ostalim razlozima koje spominješ (lova).
Zašto misliš da porod ne bi krenuo sam po sebi?
A tko će ga znat više..
Pa ako ne krene sam po sebi, onda ću morati na carski, jedino da promjenim bolnicu...pogotovo ako se moj miš neće dati vanka dugo nakon termina...
Ne mislim da neće krenuti sam po sebi, ovo je u slučaju da ne krene..
a vidit ćemo uskoro..
a što se njih tiče, lova, ne lova... sigurno je nešto iza te kompletne priče..
ja sam baš razočarana današnjim ultrazvukom u bolnici... beba je procijenjena na oko 2800 (ja sam u 38. tjednu) što može biti, ali meni su sumnjive mjere. mislim da je dr to nekak ofrlje napravio nabrzinu i da nisu točne jer mislim da je apsolutno nemoguće da izmjeri femur 69 prije dva tjedna, a danas 77.
i sad imam sumnje u doktora i ne znam što da mislim i radim
dođe mi da odem nekome privatno samo da čujem drugu procjenu...
pogotovo jer mi je beba na zadak i jako je važno kolika je kada se odlučuje o eventualnom pokušaju vaginalnog poroda.
Potraži drugo mišljenje, to ti je moj savjet, možda mu se UZV zblesirao ili nešto takvoga... moj je jučer u 37-2 bio 3200 i namjestio je glavicu dolje..
Čitala sam da je prosječna težina u tim tjednima 37, 38 tj. 2800-3100 grama...ali ipak ako nisi sigurna u mjerenje potraži drugo mišljenje, jer ponekad i krivo izmjere, ili im se žuri.. možda nije dobro uhvatio bedrenu kost, a ni opseg trbuščića...
nemoj se nervirati... a što se tiče toga da je beba okrenuta na zadak, mislim da se može još namjestiti normalno...
Andynoa, ne moraš promijeniti bolnicu, nego jasno i glasno ustati protiv njihovih gluposti. Ma kakva je sad to nova fora da se preporuča sekcija zbog veličine bebe?? Pa nije da ti dijete ima 6 kg...
Obzirom da još nitko dosad nije ostao vječno u drugom stanju, nećeš ni ti. Tako da je njihova priča: "ako porod ne krene..." malo šuplja. Naravno da će krenuti. Onda kad to bebica bude željela, a ne oni (ma koliko htjeli biti Bogovi).
Draga, mazi bušicu, vjeruj u sebe i svoju žensku snagu. I nemoj se dati izvozati, molim te!![]()
ne može ne krenuti, to je fiziološki nemogućeNe mislim da neće krenuti sam po sebi, ovo je u slučaju da ne krene..
druga je stvar što ljudi znaju biti previše nestrpljivi pa požuruju ono čemu očigledno još nije vrijeme
mojoj prijateljici i u prvoj i u drugoj trudnoći rekli da su bebe oko 4i pol kila, da su velike, a na kraju oba dvije bile oko 3.500 g. Prema tome ja baš nisam sigurna da oni mogu sto posto utvrditi težinu, vjerojatno ovisi o kvaliteti ulv i onog ko ga radi i kak ga očita!
A meni prvi put ulv nisu radili zadnjih 5-6 tj i znam da sam razmišljala
na koj način bi oni znali da ja nosim veliko dijete?!
A negdje sat vremena vožnje od VŽ, al ipak idem u BJ, jer mi je bliže a i barem sam odjel upoznala sada...
@n@
A što ako mi prođe termin dugo, i ništa se ne dogodi, i ako mi onda ponude carski i ja ga odbijem? dal je pametno za bebicu? lako za mene, mučila se ja ili ne, ali strah me za maloga?Draga, mazi bušicu, vjeruj u sebe i svoju žensku snagu. I nemoj se dati izvozati, molim te!
Lutonjica,
u nestrpljivosti se slažem, ja bi sad već htjela da buba bude vani...iako mu je bolje u buši..ne može ne krenuti, to je fiziološki nemoguće
druga je stvar što ljudi znaju biti previše nestrpljivi pa požuruju ono čemu očigledno još nije vrijeme
ali isto što sam i @n@-i napisala... što ako prođe termin i ja odbijem nakon toga carski (naime to je napravila jedna žena u 42 tjednu je odbila carski) i 12 sati je nažalost bila na stolu (drip).. kao što sam rekla lako za mene, ali što je s bubicom? nije li to za njega mučenje?
A negdje sat vremena vožnje od VŽ, al ipak idem u BJ, jer mi je bliže a i barem sam odjel upoznala sada...
@n@
A što ako mi prođe termin dugo, i ništa se ne dogodi, i ako mi onda ponude carski i ja ga odbijem? dal je pametno za bebicu? lako za mene, mučila se ja ili ne, ali strah me za maloga?Draga, mazi bušicu, vjeruj u sebe i svoju žensku snagu. I nemoj se dati izvozati, molim te!
Lutonjica,
u nestrpljivosti se slažem, ja bi sad već htjela da buba bude vani...iako mu je bolje u buši..ne može ne krenuti, to je fiziološki nemoguće
ali isto što sam i @n@-i napisala... što ako prođe termin i ja odbijem nakon toga carski (naime to je napravila jedna žena u 42 tjednu je odbila carski) i 12 sati je nažalost bila na stolu (drip).. kao što sam rekla lako za mene, ali što je s bubicom? nije li to za njega mučenje?
je, drip jest mučenje. ako beba treba hitno van, bolji je carski od dripa.
ali ako je drip dobila samo zato jer je u 42. tjednu, a inače je sve bilo ok, e to je glupost.
termin poroda je od početka 38 tjedna do kraja 42 tjedna, i ako je sve u redu s mamom i bebom, ne treba nikakvo požurivanje s dripom ili bilo čim drugim.
ako je i nakon punih 42 tjedna i dalje sve u redu, ni nakon toga ne treba požurivati.
37+3- beba 3200 g
Možda ipak ne bude div, veli doc, ako dočeka termin
uglavnom, dobila sam uputnicu za rodilište i ako porod ne krene do par dana pred termin idem na još jednu kontrolu...
evo novosti, na 39-2 je Noa 3800 grama (jest da je ovaj UZV tehničar reko da je to toliko gruba procjena jer se ne želi petljat u mjere mog privatnika)... dakle buba je u 2 tjedna dobila 600 grama..
dvije cure su sada u bolnici bile sljedeće:
procjena 3250, na kraju je bebica imala 3880..
procjena 3800, na kraju je bebica imala 4150..
Stvarno su velika odstupanja u tome i nije mi jasno zašto toliko velika...
moj bebač je imao u 31+3TT 1600g. jutros na pregledu 34+3 TT 1800g. a ja u ta tri tjedna dobila samo 1kg.
i sad se mislim oce biti pre mali.a dokt kaže da je sve ok. a meni to djeluje malo.????????????što mislite.a znam da mogu i dokt faliti te procjene.
i u cijeloj trudnoci sam dobila 18kg do danas. a ostala trudna sa 55kg. ja sam bila uvjerena da je mali bucko.
meni je gin na zadnjem pregledu, 19 dana prje termina, reka da i ako doguram do termina da će mi beba imat 2800.a ja sam rodila sutradan i imala je 2800. eto toliko o tome koliko precizno oni mogu procjenit težinu, a tako mi je identično bilo i sa prvim.
jesi imala onda lagan porod,ako je manja beba?i jel bilo problema zbog takve kilaže bebi?dokt je rekao sve ok,al ja se isto sad mislim jel to pre malo.
ne vjerujem da težina bebe ovisi o porodu lagan ili nije...
ja sam jako uplašena jer je moja beba velika, ali mislim da prije sam porod kao što je srecica napisala na jednoj mojoj temi, ovisi o zdjelici i tvom unutarnjem stanju...
prvi porod sat i po , sa mojim trudovima i malo pomoći dripa, jer je nda drip u st rodilištu iša po defaultu prije 5 god.
drugi malo duže, pukla voda, čekali trudove, 5 sati ništa. onda mi dali drip i rodila nakon 2.5 sata. tila sam izbjeć drip al eto nisam uspila
mene još uvijek drži neki strah da je premali
necu biti mirna dok za tri tjedna ne vidin novo što ce reci dokt. znam znam da mogu faliti, da nije to extra precizno.al nemogu si pomoci.cilo vrime mislim o tome.
sa 31tj procjenjena na 1500g, a sa 34+1 na 1900g i dr mi napomenuo da će biti sitnija beba ali ipak je u mjerama za te tjedne pa se nadam da će doći do 3000g do kraja...
napisala sam ti već, da će sad početi više dobivati na težini... za mjesec dana kada ti je "termin" jelte, može dobiti i 1.5 kg... vidit češ... ako je s bebicom sve u redu, da li je bitno što je sitniji? bitno da je doktor pregledao sa UZV sve organe i da se sve dobro razvija.. (a možda nije dobro izmjerio bedrenu kost) jer vjeruj mi znaju falit!!!
ja sam se rodila sa 5 dana kašnjenja i imala sam 3100 i 49 centimetara... i bila sam sitna beba, i vid me sad, luda ko praćka sa 96 kila![]()
a nemogu si pomoci. sad me to brine. nije meni bitno jeli on bucko ili sitan. nek je zdrav. samo mi se to cini preeesitno. kao da nece uspit doci do ok kilaže. a i ja i muž smo bili manji.pa možda to ima veze.
sve starnice što sam pogledala za taj tjedan pokazuju oko 2-2i nešto kg.pa zato sam malo zastala. iako znam da mogu faliti svi doktori. i da postoje odstupanja.
Zadarmamica,
Uistinu nemas razloga za brigu. Pa i doktor govori da je sve u redu. Mene je isto tako bilo strah te male procjene, cak su i doktori sumnjali na zastoj u rastu u 32.tj... A sve je ispalo dobro. Ali nitko mi ne moze vratiti one dane brige i nespavanja... 2 mjeseca straha... Kad je bebac dosegao tezinu koja je bila njima zadovoljavajuca, tek sam tad odahnula. Na kraju sam rodila normalnu bebu od 3150gr, koji je i sada mrsavko i dobiva manje nego sto tablice kazu- no vise se ne zamaram tim jer bi samo zivjela u strahu.
Glavno da ti je beba u redu i da napreduje
Uzivaj![]()
HVALA na utjehi.razmišljat cu onda tako.sve super,sve pet.samo nek on meni bude zdrav.
33 tjedna-3000 g, e ovo je kapitalac zbog kojeg moramo opet na carski.moja dr ne griješi u mjerama skoro nikad.s prvim djetetom mi je u gram pogodila...
sve mjere i procjene automatski mjeri uzv aparat, to nema veze s ginekologom.
s ginekologom ima veze samo je li dobro na slici uhvatio točke prema kojima uzv mjeri.
A koji milimetar krivo uhvacene tocke nas moze bespotrebno baciti u strah
I jos nesto: i neki ultrazvucni aparati su drukcije nastimani, tj ovisno o proizvođaču - jedan ce za jednu mjeru opsega stomka izabciti da je to za 32 tjedna trudnoce, a drugi da je za 33 tjedana (tako mi je to objasnio privatni ginekolog kod kojeg sam otisla po drugo misljenje jer su me ovi isprepadali).
I kako su cure vec naglasavale, to su sve samo procjenei ne mogu svi bit u prosjeku, mora biti i malo manjih i malo vecih beba..
Posljednje uređivanje od S2000 : 17.03.2011. at 21:08
ja upravo danas bila kod gin. i rekao on meni isto mala beba 1200-1300 , trudna 30 t, tako da po doktorovoj procjeni bit će beba do 3 kg kad se rodi.al isto me strah, zbog malenog su me ostavili u bolnici mjesec dana, isto kao zastoj u razvoju, sitna beba, procjene imat ce 1900-2200 kad se rodi, a rodio se s 3kg i to mjesec dana prije, tako da ocito to nije bas pouzdano, a beba je za sad zdrava i protoci u redu, pa cemo vidjeti kako ce biti za 4tjedna na kontroli.
frendica mi je bila danas na pregledu, i njoj je dokt rekao sam i stavio u knjižicu da su odstupanja 300-400grama. svijestan je i on da mogu fulati sa tim procjenama.