Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 68

Tema: Halloween

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Halloween

Znam da je to glupa američka izmišljotina, ali moji klinci tako vole to rezbarenje tikvi.

E, sad, lani su sami kreirali grimase na bundevi, ali nisu bili zadovoljni rezultatom, pa bih im ove godine pokazala neke primjere na netu, da odaberu kako žele da njihova bundeva izgleda.

Može li neki link sa primjerima?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Super! Ajde, ideje na sunce, ima još tko kakve linkove?
    Idem ja malo surfat, šef još nije stigao

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

našla sam predloške za rezbarenje:
    http://www.pelikan.com/pulse/vfs-pub...lleModelle.gif

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

imaš u mulleru i špranci za rezanje+pribor.mislim da je oko 10-20 kuna komplet.

http://www.spookmaster.com/pumpkin-c...raditional.htm

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Super ideje!
    Znate li zašto u dučanima nema ukrasa za noć vještica? Mi planiramo tulum, a baš sam prošle godine pobacala stare i planirala ove godine kupiti nove. Prešla sam cijeli grad i nigdje ništa? :shock:

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moji klinci ne vole rezbarenje tikvi jer nisu to nigjde i nikada vidjeli. Tj. nije to običaj da radimo doma pa ih to baš i ne zanima...
    I smatram to kao što si i sama rekla običnim američkim glupostima za izmamit lovu!

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je baš fora rezbariti tikvu sa klincima. Nekako mi to djeluje kao kreativno provedeno vrijeme. I mislim da ću ja danas-sutra sa svojima rezati tikve, ali ne vjerujem da ću to vezati za datum kad je Noć Vještica. Jer i ja, kao i ana.m taj datum smatram čistom glupošću.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi ćemo rezbariti u petak i baš me veseli (a i mališu). Rezbarila sam još negdje od 80tih kad bih bila kod bake koja ima hrpu bundeva.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Moji klinci ne vole rezbarenje tikvi jer nisu to nigjde i nikada vidjeli. Tj. nije to običaj da radimo doma pa ih to baš i ne zanima...
    I smatram to kao što si i sama rekla običnim američkim glupostima za izmamit lovu!
    Moji su to vidjeli još u vrtiću i svidjelo im se.
    Ne kupujemo ništa, bundeve donesemo sa sela, sjednemo u dvorište i bacimo se na posao.
    Zabavno je i kreativno, pa zašto ne?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: Halloween

Citiraj piplica prvotno napisa
    Znam da je to glupa američka izmišljotina, ali moji klinci tako vole to rezbarenje tikvi.

E, sad, lani su sami kreirali grimase na bundevi, ali nisu bili zadovoljni rezultatom, pa bih im ove godine pokazala neke primjere na netu, da odaberu kako žele da njihova bundeva izgleda.

Ma kaj god!

Pa to je stari indoeuropski blagdan smjene godišnjih doba (a i dan danas po Zagorju i Podravini uobičajen, a po Slavoniji za sv. Lucu)

Gdje je moja baka mogla čuti za američke izmišljotine? Bojim se da ne poznajemo vlastitu povijest kako bi trebali...

Daklem, ako vam komercijaliziranost blagdana priječi da se zabavite, možete slobodno - to je i naša svetkovina! Tko ne vjeruje, nek čita Sunce djever i Nevu Nevičicu, a ako želite europske korijene, pregledajte Larousse-ovu Enciklopediju mitova! Nemam sad cajta, ali (i) tamo sam to svojevremeno našla...

A sad - odoh bundevu tražiti (u nedostatku prostora izrežemo mi one male ukrasne i baš su zgodne...).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Super ideje!
    Znate li zašto u dučanima nema ukrasa za noć vještica? Mi planiramo tulum, a baš sam prošle godine pobacala stare i planirala ove godine kupiti nove. Prešla sam cijeli grad i nigdje ništa? :shock:
    Lidl ima lampice s bundevama za (mislim) tridesetak kuna... Nismo kupili jer imamo tak punu kuću lampica da mi je muka, ali ozbiljno sam došla u napast... Imamo i jednu keramičku u koju se stavlja svijeća, nju smo davnih dana nabavili u kvartu, u Žitnjakovom dućanu koji je u međuvremenu zatvoren.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I u Mercatoru vidjela koještarija jučer.... Za teenagere kostime, čarape s paucima i slično, za malu djecu papirnate maske i slično. Nisam pažljivo zagledala (jer to ne kupujemo nego radimo sami) pa ne znam cijene... Cijeli kostimi se mogu kupiti, vještičje kapice, čarobni štapići... bundeve, nema čega nema!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

meni je bilo palo na pamet bojat jaja u narancasto i crtat crnim flomasterom po njima

ali nisam sigurna ostaje li flomaster?

cime vi crtate kad je Uskrs?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Citiraj Peterlin prvotno napisa

Pa to je stari indoeuropski blagdan smjene godišnjih doba (a i dan danas po Zagorju i Podravini uobičajen, a po Slavoniji za sv. Lucu)

Gdje je moja baka mogla čuti za američke izmišljotine? Bojim se da ne poznajemo vlastitu povijest kako bi trebali...
    Vidiš, nisam to znala...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja se sjecam iz djetinjstva (a to je bilo dovoljno davno ) da bi nam izrezali tikvu, napravili oci i usta i stavili u nju svijecu, i onda bi ju navecer isli gledat u vrt i strasit jedni druge

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moji su to već napravili u vrtiću i sad svaki dan pale svječicu... njima je to interesantno...ne radimo kult od toga kao amerikanci i to mi je OK...

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Super ideje!
    Ima i u Intersparu salveta, balona, ukrasa s motivima za noć vještica, akostime sam vidjela u Muelleru.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Ma kaj god!

Daklem, ako vam komercijaliziranost blagdana priječi da se zabavite, možete slobodno - to je i naša svetkovina! Tko ne vjeruje, nek čita Sunce djever i Nevu Nevičicu, a ako želite europske korijene, pregledajte Larousse-ovu Enciklopediju mitova! Nemam sad cajta, ali (i) tamo sam to svojevremeno našla...

A sad - odoh bundevu tražiti (u nedostatku prostora izrežemo mi one male ukrasne i baš su zgodne...).
    I baš su to naši stari vezali za noć 31.10. na 1.11.? Čisto sumnjam :/ Dubljenje bundeva je samo isti detalj, ali vjerujem da je riječ o potpuno različitim svetkovinama. Halloween je definiitivno američka iskomercijalizirana budaleština. Ako ne vjeruješ, pitaj neku baku u Zagorju zna li što je Helloween ili Noć Vještica (prevedeno na naški)- teško da će znati o čemu pričaš

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

evo idemo kupiti pa ćemo rezuckati svi zajedno :D

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Ninči prvotno napisa

Ma kaj god!

I baš su to naši stari vezali za noć 31.10. na 1.11.? Čisto sumnjam :/ Dubljenje bundeva je samo isti detalj, ali vjerujem da je riječ o potpuno različitim svetkovinama. Halloween je definiitivno američka iskomercijalizirana budaleština. Ako ne vjeruješ, pitaj neku baku u Zagorju zna li što je Helloween ili Noć Vještica (prevedeno na naški)- teško da će znati o čemu pričaš

Da, vezano uz taj datum.
    A i moja baka je iz Zagorja i nema pojma za Halloween, ali zna za dubljenje bundeva i strašenje njima.

Iz zafrkancije sam ispekla keksiće Vještičine prste (ne slavim američki Halloween, ali mi je baš bilo fora, a i klincima se dopalo).

Dok se peku:

http://images112.fotki.com/v1534/pho...sici013-vi.jpg

Pečeni:
    http://images52.fotki.com/v734/photo...sici017-vi.jpg

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam dodati - i još bi se tu noć pričale kojekakve strašne priče o duhovima od kojih se ja nisam usudila nakon zalaska sunca izići iz kuće sama. Kod američke verzije mi se sviđa to što se na taj način klinci suočavaju sa svojim strahovima i banaliziraju te strahove... kod nas mi izgleda više kao potenciranje strahova :?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

sirena, to je nesto kvrgavo dugo i na vrhu bajam?
    recept?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    recept?
    Jesu, bademi su. Recept je ovdje:

http://sweetcorner-jasenka.blogspot....&max-results=1

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad su mi prsti brži od pameti

NatašaM, kekse nisam mazala crvenom bojom, nego umočila korijen prsta u džem od malina (nisam fotkala).

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Vidiš, nisam to znala...
    to je stari keltski blagdan Samhain kojim se slavio početak godine koja je kod njih počinjala 1.11.
    http://www.studentnet.hr/whatever/show/649/

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ili skraćeno...
    ...Prvi dan mjeseca studenog, Dan svih svetih, katolički je blagdan u znak sjećanja na svece, no u 5. stoljeću prije krista, u keltskoj Irskoj, ljeto je službeno završavalo 31.10.
    Taj dan zvao se samhain (čitaj: so-en) i predstavljao je keltsku novu godinu.

Jedna legenda kaže da su se na taj dan bestjelesni duhovi svih onih koji su umrli tijekom te godine vraćali među žive u potrazi za novim tijelom, koje bi zaposjeli tijekom iduće godine.
    Vjerovalo se da je to njihova jedina prilika za zagrobni život.
    Kelti su vjerovali da su svi svemirski i vremenski zakoni poremećeni na taj dan, što je omogućavalo duhovima da se miješaju sa svijetom živih.

Logično, živi ljudi nisu htjeli biti opsjednuti duhovima, pa su stoga u noći sa 31.10. na 01.11. gasili vatru u svojim domovima kako bi izgledali hladni i nepoželjni za nastanjivanje.
    Zatim bi se oblačili u sve vrste kostima, koji su podsjećali na duhove i organizirali vrlo bučne parade po selu, vjerujući da će time uplašiti i otjerati duhove u potrazi za tijelima.

Običaj Noći vještica je doveden u Ameriku 1840-ih sa irskim useljenicima.

Dakle... počeci Halloweena nemaju veze s Amerikom. Amerika je taj praznik, kao i Božić, komercijalizirala do krajnjih granica i svjetlosnim godinama se udaljila od njegovog primarnog smisla...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

đizus ovi keksi :shock:
    isti kao prst što sam ga kao klinka vidjala u muzeju, frajeru je u kamenolomu otkinut prst i on ga je dao balzamirati i stavio u kutijicu pod staklo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ovdje ima brdo ideja za tikve, kolače, dekoracije...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    isti kao prst što sam ga kao klinka vidjala u muzeju, frajeru je u kamenolomu otkinut prst i on ga je dao balzamirati i stavio u kutijicu pod staklo

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj je mali danas trebao u vrtiću biti haloween-prikladno maskiran. U nedostatku vremena i nemogućnosti obilaska dućana na sunčane naočale sam mu nalijepila obične bijele naljepnice koje sam izrezala kao krugove i obojala kao krvave oči, po rukama sam mu flomasterom iscrtala žile, a nokte obojala u sivo. Ima još neku majicu s lubanjama, bundevama, šišmišima... i sokne s lubanjama, pa je eto glumio zombija .

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajme, baš bih ih mogla napraviti, pa da vidimo ko će ih jesti.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nama je super taj dan jer moj M ima rođendan pa nam je Halloween ko naručen. Taj dan se veselimo i zabavljamo, a drugi dan se sučavamo sa stvarnoću, i tak sve ima svoje...
    Meni to dođe kao finale jesenske raskoši i uopče ne razbijam glavu s komercijalizacijom jer čovjek u tome sudjeluje koliko sam želi.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa

ajme, baš bih ih mogla napraviti, pa da vidimo ko će ih jesti.

Nosila sam ih nešto na posao, umočene u džem od malina
    Većina ih se zgražala, ali su keksi brzo nestali (da ne kažem da su klinci oduševljeni kad ih vide).

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mi mandarine i naranđe obojimo ko bundeve tj napravimo im scary lice.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a vještičje prste radimo tako da napravimo tijesto za kiflice brzo i fino i onda napravimo prstiće a nokat bude od bučine sjemenke.može se i malo sezama staviti tu i tamo da bude bradavica na vještičjem prstu.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

moji su upravo izrezbarili jednu!! :D

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

jel ima bundeva na placu?

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ima!ja vidjela na dolcu neki dan, ali ne znam cijenu!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u intersparu 4 kune/kg
    ogromne su

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mi kupili u lokalnoj voćarni 20kn komad.
    uzeli 2 najveće

već smo ih izrezbarili i poklonili

sura kupujemo još

a i koštice su super kad se osuše

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kaj da stavim umjesto hrenovke unutra?imate kakvu ideju?možda da napunim sa kravljim sirom? :/
    http://www.top50states.com/images/ha...n-recipe-3.jpg

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Rency prvotno napisa
    jel ima bundeva na placu?
    Ja jučer vidjela na Kvatriću veeeeliku. Nismo uzeli, jer sutra idemo na poznato mjesto gdje ih ima...

Ranijih godina znala sam bundeve izrezati po tjedan dana unaprijed jer je mojoj djeci jedna večer bila premalo, ali sad su i oni veliki, imaju svojih obaveza pa će jedna večer morati biti dosta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    recept?
    Jesu, bademi su. Recept je ovdje:

http://sweetcorner-jasenka.blogspot....&max-results=1

hvala ti na ovom linku, keksići-bundevice suše se na balkonu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi smo izrezbarili tikvu (poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ova je vesela). Ta je vani na dvorištu.
    Napravili smo jednu od stiroporne kugle, visi iznad TV-a.
    Napravili još paukove i šišmiše od kutije za jaja. (sve Chemaco ideje)
    Nije mi važno čiji je običaj, fora mi je, a i dan smo kreativno proveli.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prethodni link ne radi, nekaj sam sfušala. Evo ga:

http://images52.fotki.com/v1564/phot...2009003-vi.jpg

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu