-
nas porodjaj u bg-u
Moja (kratka) prica sa (dugog) porodjaja
Jos uvek sam student (apsolvent) i trudnocu sam vodila u studentskoj poliklinici. Ni govora nije bilo o upucivanju na ginekolosko - akusersku kliniku, jer je trudnoca bila poprilicno uredna. Mene su pred kraj trudnoce opsedale price o porodilistima, o neljubaznosti i brutalnosti osoblja, i najvise od svega - o korupciji. Na kliniku u kojoj sam odlucila da se porodim (jedno od 2 najveca porodilista koji ima baby friendly pristup, za razliku od tog drugog) sam isla na kurs, i povremeno kod doktorke koju poznaje moja sestra. Uzasno me mucilo kako ce sve da prodje s obzirom da sam odbijala da imam "svog doktora", tj. ginekologa koji radi na klinici (ne mora uopste da radi u porodilistu) i kod koga bih dolazila i na kliniku i privatno a on (ili ona) bi me porodili za cifru od 200 - 600e. Nije se radilo o novcu, vec o principu. Uzasavala sam se brutalnoscu tih "mojih doktora", na koji nacin oni tretiraju zenu pri "zakazivanju porodjaja".Meni je jedan takav, koji vazi za vrhunskog strucnjaka i jako humanog coveka trazio rupu u svom rasporedu 2 nedelje pre termina da se, jelte, porodim, dace mi on neku tableticu.. kao da sam krava i kao da niko ne moze da razume o cemu on to govori. Nisam mogla da pristanem na to.. u takvoj atmosferi mi se blizio porodjaj.. Onda je dosao termin i ja nista nisam osecala. Posto doktorka sa poliklinike nije mislila da je problem ako prodje termin nisam imala sanse da dobijem uput za kliniku na kojoj cu da se porodim cak ni za ctg..a ja sam se uplasila.. Onda sam otisla ponovo kod doktorke koju poznaje moja sestra. Tokom osmog i devetog neseca uredno sam placala preglede a ona mi nista nije govorila o porodjaju do tog dana kada mi je bio termin. Pregledala me je vaginalno i uradili su mi ctg - tek malo uzvisenje na ctg-u a grlic potpuno zatvoren i tvrd. Overila mi je uput za prijem na kliniku (to sam dobila u polikinici) i rekla da dodjem za dva dana i da ce me primiti. Kada sam tog juta dosla na prijemno vec sam osecala neke kontrakcije ali vise u dnu stomaka nego u krstima i nisam mislila da je bilo sta pocelo.Prosla sam standardnu proceduru u porodilistu na "pripremi" - brijanje i klistir, i dosla na pregled. Dezurni lekar je konstatovao da sam otvorena jedan prst, i lepo se izdrao na mene jer sam negodovala zbog boli koju mi je naneo pregledom jer je bio uzasno grub. Uzgred me pitao da li cu da dobijem epiduralnu jer kako li cu tek da se derem na porodjaju.. pih.. Onda su me uz mnogo nekih dogovora smestili na "odeljenje pri porodilistu" za koje nisam ni znala da postoji, a doktorka na koju sam racunala nije se ni pojavila samo je valjda tako javila telefonom.. Meni je bilo uzasno s obzirom na to da sm dosla sa muzem koji je trebalo da prisustvuje porodjaju i bili smo uplatili porodjajni apartman i sve.. a ja ostala sam a bol se samo pojacavala.. i razmak se skracivao.. Bila sam jako umorna jer tu noc od uzbudjenja nisam bas mogla da spavam, spavala sam samo nekih 2-3 sata..Mislila sam, ajde, ok, sad cu malo da odspavam.. Medjutim bol je bivala sve jaca, dovoljno jaka da ne mogu da zaspim. Merila sam razmake, bili su razliciti ali ne duzi od 6 min i ne kraci od 3. Posle su me ponovo pregledali i bila sam otvorena 1.5 prst a ctg je pokazivao neregularne slabe kontrakcije. Pitala sam se kako li ce onda da boli kad budu "jake". Inace nisam mnogo osetljiva na bol i stvarno mnogo toga mogu da podnesem ali bas me bolelo.. i to u dnu stomaka.. uzasno mucno.. Onda mi je doktorka stavila prostaglandin vaginaletu i rekla da ne jedem nista tog dana.. kao to ce izazvati porodjaj.. malo sutra..Stalni pregledi i ctg su mi postali nocna mora.. nikako da se maknem od prsta za otvaranje a boli .. uzasno. Imala sam osecaj da svi misle da foliram. Ctg mi je jako tesko padao jer sam orala da lezim na ravnom a u tom polozaju me je boleleo najvise.. tako je protekao taj prvi dan. Inace dosla sam u 7 ujutro i na odeljenju tada nije bilo nikod a onda se tokom dana punilo.. i po malo praznilo. Dosla je noc a od spavanja nista samo bol isto jaka i isto ucestala. Efekat vaginalete = 0. Provela sam noc u hodniku sa jos jednom porodiljom koja je imala kontrakcije i nije mogla da spava. oko 5 ujutro su nas pregledali, njoj je ctg pokazivao kontrakcije jacine 60 a meni 30-40.. Nista. Onda je doslo jutro i moja nocna drugarica je otisla da se porodi, a ja otvorena magicni jedan prst. Usledio je uzasan dan. Vise nisam imala snage, a bol je ostala na istom. Niko me nije zerezivao niti su mi dali nesto da ublazi bol. Dolazili su mi suprug i rodjaci da me vide i sve je bilo nekako sivo. Ovadoktorka mi je onda dosla i rekla da mozemo, iz nekog razloga, tek sutra ujutro na indukciju, pa da probamo, ako ne ide onda carski rez. Ta me je vest jako potresla jer sam bas zelela da rodim prirodnim putem. I trebalo je izdrzati noc. Ismisliti snagu za sutrasnju indukciju. Psihicku, jer fizicke nije bilo. Uvece sam nekako "izmolila" bensedin (inace basne volim lekove) koji uopste nije delovao. E onda se desilo nesto (oko 10-11 uvece drugi dan po dolasku u porodiliste) - ispao mi je krvavo - sluzavi cep! Bila sam presrecna! i sigurna da je moje telo konacno odlucilo da zapocne porodjaj. Naravno, prosla je jos jedna noc, ali bilo mi je nekako lakse, delom jer sam se navikla na bol, a delom i zbog toga sto sam osecala da me boli i u karlici i krstima, mada ipak i dalje najvise u dnu stomaka. ukratko, imala sam osecaj da se ipaknesto desava. Doktorka je rekla da me preko noci ne diraju - HVALA JOJ! Ja sam noc opet provela setajuci po hodniku, alisam bar znala da cu u 4 da dobijem klistir i da u 6 idem na indukciju u porodjajni apartman i da ce mi suprug doci da bude samnom.. i da je taj cep otisao.. Docekala sam 6h i pocelo je. Dosao je MM i ukljucili su indukciju i ctg. Pocelo je za nijansu vise da boli. Ali ipak..posle 48 sati sve je to bila pesma. oko 8:30 dosla je doktorka i pregledala me. 6-7 cm!!!! Sreci nikad kraja! Onda mi je probusila vodenjak i ponovo sam osetila dodatno olaksanje u smislu da osecam da su kontrakcije efikasnije.Plodova voda je bila zelena i bilo je vrlo mala kolicina.. Malo sam se uplasila ali znala sam da moram da budem svesna i da pomognem bebi da izadje.A ja sam bila tako umorna da bih zaspala cim bi mi suprug javio da vrednost jacine kontrakcija opada... i probudila se za minut kada bi nova pocinjala.. Doktorka je ponovo dosla i rekla mi da malo stojim da bi se beba brze spustila.. Posle nekog vremena opet na krevet i uskoro pocinju naponi.. rekli su mi da malo guram malo disem kako osetim, ali da ne preterujem..Tako sam i radila.. Babica iz jutarnje smene je bila odlicna i ubrzo smo se bas razumele i bila je jako zadovoljna saradnjom.Masirala me i stvarno i njoj veliko hvala! Suprug je bio predivan, nista nije preterivao, skroz me je razumeo i sve je bilodivno.. jos malo pa tu je! Imala sam malo problema sa otvaranjem od 9 do 10 cm i ta faza prolaska kroz grlic je malo duze trajala, a onda se glavica pojavila oko 11h! Meni je bilo cak lakse nego juce napr. Nezamislivo.. Suprug je sve gledao sa "one strane" i babica mu je pokazivala crnu kosicu koja viri.. Bio je predivan. Hitno su pozvali doktorku da bude tu pri samom izlasku bebe. Premisljali su se da li da rade epiziotomiju ili ne, ali su me ipak malo recnuli.Nista strasno.. Onda je stigao N. !!!! Bio je sav crnokos, crnook i dlaklav! hahah! ma presladak! i zacudjujuce cist! stavili su mi ga na stomak onako neobrisanog i ja i suprug smo ga mazili po maloj guzi... Onda su ga izmerili (sve tu, kod nas, dobra stvar kod apartmana) bio je tezak 3650 i dug 53cm. Apgar 9/10.. dobar je, posle toliko dugog porodjaja..osetila sam neizmernu srecu i olaksanje.. njega su ubrzo sredili i dali ga suprugu da ga drzi.. citavih 40min. onda je izasla posteljica (velika i cela, kako su rekli), mene usivali .. (grozno je bilo), ali je bilo super sto su tu pored ili i MMi moj novorodjeni sincic!!! Posle su njih dvojica otisli, svako svojim putem a ja sam ostala jos malo, do isteka 2h od porodjaja.Tako se zavrsila era porodjaja i pocelo detinjstvo malog N-a!!
(akusersko odeljenjenje na kom smo bili je jako lose, baby friendly samo u tragovima.. ali to je druga prica)
-
baš si se namučila
, a očito su ti mogli i olakšati. ljubi malog čupavca koji je sve tako dobro podnio!
-
Ajoj! Hvala Bogu da priča ima sretan kraj, inače mi se čini da je sve ono što treba biti lijepo pretvoreno u mučenje! Drži se i ljubi N.-a
-
Au, kli-kli, stvarno strasna prica! S obzirom da smo blizu, poznata mi je situacija u porodilistima u nasoj drzavi. I oni koji na sva usta trube o baby-friendly rezimu nemaju bas mnogo cime da se pohvale...
Sva sreca, ja imam skolsku drugaricu lekarku u porodjajnoj sali, tako da uvek imam odlican tretman. Medjutim, tuzno je sto se za tako nesto mora naci veza. Pa cak i za injekciju Buscopana koju mi je drugarica dala pred kraj prve faze porodjaja da mi olaksa dlataciju pouzdano znam da je svaki put uzme iz svoje kucne apoteke...
Posle, kad dopadnem u ruke nervoznim med. sestrama, spremacicama koje urlaju sto nocni stocic nije cist pre vizite, pedijatrima koji nam u ruke guraju vizit-karte svojih privatnih ordinacija, dodje mi da odem kuci dva sata nakon porodjaja. Svaka cast divnim ljudima koje sam tamo srela, o onim drugim vise necu ni trositi reci...
Tebi sve cestitke povodom rodjenja malenog decaka ( i ja bih jednog ovog puta, ako moze, mada mi se po glavi motaju ponovo samo zenska imena) i sve najbolje!
-
Najprije, Kli-kli cestitke na malom andjelku i na tvojoj izdrzljivosti! :D Bas sam neki dan razmisljala kako se vise ne cuju price od zenama koje radjaju po 2 dana, kad ono - evo tvoje price.
Super u svemu tome je da tvoja prica ima sretan zavrsetak. Jos jednom, cestitam!
-
-
Sad sam pročitala... Zbilja si hrabro to podnijela! Puno sreće!
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma