Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: jesu li ovo feb. konvulzije?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno jesu li ovo feb. konvulzije?

danas je L. drugi put imala temperaturu preko 40.
    zadnji put je imala prije 4tjedna.

uglavnom, scenarij:
    ima temperaturu, cekam da padne nakon cepica ili pak jos nije proslo 4h pa da joj mogu dati novi, nakon kupanja sisajuc zaspe, klone....
    i odjednom se trgne iz sna...strese se sva. ruke, noge, u zrak...ona poskoci cijelim tijelom...ko da ju je struja stresla. i probudi se. tada bi joj izmjerila temp. preko 40.

to bi trajalo koju sekundicu. nakon toga bi se budna trese jos neko vrijeme.

mi smo na moru, nasa pedca je na godisnjem...bili smo u lokalnoj ambulanti, dobila je klavocin- pocetak angine.

ovaj "napad" se dogodio kad smo se vratili.

ima li ko slicna iskustva ili kakav odgovor?

tnx

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajme, baš mi je žao što je ribica bolesna na moru
    uglavnom, ja osobno nemam iskustva, ali od moje prijateljice je sim imao konvulzije. i pričala mi je da je to tako grozno izgledao - kao da je umro. oči su mu se okrenule, skroz je klonuo - ono - gotovo. njen tata ga je uzeo u ruke i rekao u šoku - mislim da je umro.
    ona ga je uzela, istrčala vani na cestu u spavaćici, bila je zima i, valjda, čim je došao na hladni zrak - odmah je nekako došao k sebi.
    mislim da tvoja ima samo groznicu od visoke temperature - pretpostavljam da su konvulzije da bi to znala.
    eto, dok ne naiđe netko iskusniji, nadam se da sam ti pomogla.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Joj, Leonisa, nemam iskustvo iz prve ruke, ali po opisu bi mogle biti Probaj ju opet kupati, voda će joj barem dok je unutra sniziti temp. A kad si joj stavila čepić?
    I puuuno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Možda da nazoveš neku hitnu da ti daju savjet.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cvijeta tnx

i ja samo nalazim na dramatcne opise ali i na uvodni dio koji kaze da su to grcevi pri povisenoj temperaturi.
    L. je dva-tri puta imala povisenu temp, a posto se 2 puta trzajuci i grceci probudila iz sna s tako visokom, zapitala sam se...dodaj tu jos njenu povijest bolest kao neurorizicno dijete koje je 2 puta placuci kao dojence vec imalo fras...van sebe sam.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema ništa veće predispozicije za febrilne konvulzije od druge djece radi toga što je bila neurorizična.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam Marku temperaturu od 41 skidala kupkama, presjedila sam kraj kade satima

a timmy je napisala super savjete za čepiće negdje

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moja nećakinja ima feb. konvulzije i izgleda ovako kao što je opisala cvijeta

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

cvijeta ko da si opisala mog brata.

leonisa nemoj da te preplasim, mozda nije to to, tesko je ovako preko foruma, ali mom bratu je pocelo tako sa trzajima u snu, na kraju je zavrsilo sa njegovim budjenjm u sve vecim i ucestalijim trzajima dok se konacno nije ukocio, problijedio, zakolutao ocima ... mislili smo da je mrtav ... ajme uzas ... tesko mi je o tome iti pisat.

bila mu je godina, sad je ok, nema posljedica, barem tako kazu.

negdi san procitala da je vazno da temp. ne skidas naglo, pokusaj je sto vise rashladjviat.

jako mi je zao sto je bolesna, misica mala

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da joj sto prije bude dobro.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

leo
    sutra nazovi bubicu, ona je imala slicno iskustvo

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hvala!

kupale smo se nakon toga, no nije izdrzala duze od 20 minuta u kadi i to samnom. ma koliko topla voda bila, vristala je da joj je zima.

lupocet joj uopce ne djeluje. dam joj cepic, sa 40,5 i nakon kupanja padne na 38,8.
    i nakon 2h ona ima opet 39.
    a cepic ne mogu naredna 2-3h.

sad spava.

Mima....u vrticu na uvodnom razgovoru zdravstvena djelatnca mi je skrenula pozornost na konvulzije i da cak i ranije pocnem sa skidanjem s obzirom da je bila neurorizicno dijete.
    no ako sam ju sta krivo shvatila, jos bolje!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam savjet samo hag, držte se

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

leonisa, ja sam se bojala temperature kao vraga kad je Lea bila beba, radi konvulzija, pa sam pitala neuropedijatra na Goljaku o tome, i on mi je rekao da Lea nema ništa veće predispozicije za feb. konvulzije od druge djece.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo, na žalost, eksperta po ovome pitanju - četiri godine života, četiri slučaja febrilnih konvulzija, ali ipak nisam neuropedijatar pa ti ne mogu odgovoriti sasvim pouzdano. Naše konvulzije samo dijelom izgledaju kao kod vas. Trzanje je prisutno samo na početku (tako sam i shvatila prvi puta da se nešto neobično događa). Tresle su mu se ruke, a u sljedećoj je "fazi" okrenuo očima, počeo plavjeti itd. Ovo vaše bi mogao biti taj početak, ali na sreću brzo dolazi k sebi pa ne plavi i ne okreće očima. Koliko ja znam, ništa ne možete bez liječnika, tj. mislim da ti u apoteci ne bi dali klizme dijazepama bez recepta. U svakom slučaju preporučam da kad se vratite s godišnjega napravite EEG. Najčešće se na njemu ništa ne vidi, ali nije loše provjeriti. Dok ima temperaturu ionako joj ne bi mogli raditi nikakve pretrage koje se odnose na konvulzije.
    Važno je spuštati temperaturu, do 38 - 38,5 i izbjegavati voltaren (posebno se napominje kod djece s konvulzijama, jer on naglo snižava temperaturu, a upravo nagli skokovi uzrokuju konvulzije). Na svaka dva sata smiješ naizmjenično davati sirup/čepić paracetamola i ibubrufena. Izbjegavaj i kupanje ako možeš. Radije ju samo "peri" morkom krpom/ručnikom.
    Žao mi je što prolazite kroz to. Jako dobro znam koliko je to stresno. Držite se i nadam se skorom poboljšanju (nama je obično nastupilo već drugi dan nakon primljenoga antibiotika u slučaju angina).

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nama je pedica (ona kojoj vjerujem) rekla ovim redom:
    1. kupanje što duže i voda da je max. 33,
    2. pa onda staviš čepić i
    3. zamataš u mlake ručnike koje mijenjaš čim ih ugrije tijelom, preko uvijek ide suhi ručnik.
    Inače njoj je sad jedan baby lupocet čepić po godinama premalo. Ako imaš sirup daj joj. Ili joj stavi barem još pola čepića.
    Imaš ibuprofen? To može u kombinaciji s Lupocetom naizmjence, ne moraš čekati 4 sata.
    Držite se!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    I mora piti ili dojiti svakih pet min. mala čajna žličica. To pazi jako, jer je važno da ne dehidrira.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kupanje se ne preporuča za djecu s konvulzijama, a kako vi ne znate jesu li ili nisu, bolje ne. Ja sam četvrte konvulzije upravo izazvala kupanjem. Da ga nisam kupala, vjerojatno se ne bi dogodile. Prenaglo sam mu spustila temperaturu. Tek tada mi je jedan od liječnika rekao da nikako ne kupati.
    Nego kao što Irchi kaže, a i ja sam spomenula - naizmjenično paracetamol (lupocet, panadol baby) i ibuprofen (dalsy). Ibuprofen nama puno bolje "prima" kod tako visokih temperatura i dulje drži.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da bi to neki pedijatar proglasio febrilnim konvulzijama, a neki ne bi.

Tko to ne vidi već sluša prepričavanje, može to shvatiti i kao tresavicu uzrokovanu temperaturom.

Slično kao što odrasli imju zimice i tresavice.

No, ako i je febrilna konvulzija, koliko ja o njima znam, nisu opasne. Ne ostavljaju posljedice i sklonost febrilnim konvulzijama prođe kada dijete malo poraste.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Slozila bi se sa prvom recenicom koju je Mujica napisao.

Leonisa, Zach je jednom imao febrilne konvulzije, no pored toga sto si opisala, njemu su oci bile odsutne, tupo zagledane u jednu tocku i slina mu je curila iz kutka usana. Grozan prizor.

Nemoj brinuti jesu li bile febrilne ili ne, bitno je da su prosle. Ono sto je sad najvaznije je skidati temperaturu kako god znas. Kad se vratis u Zg, napravit ces EEG mozga i sve ok.

Pusa tebi i Lei!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Na svaka dva sata smiješ naizmjenično davati sirup/čepić paracetamola i ibubrufena.
    Irchi, Freya, ovo je savjet lijecnika? Nisam znala za to. Nama sirup ne odgovara, znaci moze cepic paracetamola, pa cepic ibuprofena svaka dva sata ukoliko temperatura ne pada?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cure, sinoc se nisam javljala jer se probudila, imala je opet ogromnu temperaturu. doslovno me cjelim tjelom pekla.
    tako da smo nakon cepca lezale u kadi.
    opet je bila preko 40

vodu sam digla na 38 jer sve ispod je za nju bilo prehladno.

rucnici su mi pali napamet no posto se ona neda, rita se i trza (ne mozes joj ni izmjert temp. pod pazuhom, pregled kd doktora je pakao....) bilo me frka da ce urlikanjem samo pogorsat stvar.

uglavnom, tad je pala na 38,5....

u 4 ujutro se probudila i konacno nije bila vrela.
    zgleda da je antibiotik poceo djelovati.

sad se ustala i eksirala casu vode trazila jesti srce malo....

Freja, da sam sinoc procitala o nekupanju....sva sreca, stvarno sam joj stavila toplu vodu, nisam isla za onim kako su nas tusiral mlakom...

i nisam znala da se moze kombinirati. baby cepic nama nista ne djeluje kod takvh temperatura, a vids, Irchi, pedica nam nje nista rekla (pa ni tu na moru) da bi trebali jacu dozu ili neki drugi. da pace, u zg nam je rekla da jos uvjek bolje cepic nego sirup...

ubija me sto ne radi pretraznik pa ni o konvulzijama bas ne nalazim, kao ni o procedurii, klizmi (sta je to?)

L. je spavala na meni. odjednom se stresla ko da ju je stresla struja, no to "ritanje" nje blo jednom, onako da se jednom strese vec je trajalo par sekundi. tad je otvorila oci, tup pogled, vidim da je lose i znam da sam joj vidjela slinu, ali je cuclala palac pa sam mislila da je od toga. cak se sjecam da sam rekla MMu kakva joj je to pjenica. nakon toga se jos neko vrijeme tresla, mlohava je bila. ali nije gubla svijest, nije poplavila i nisu joj se zakolutale oci.

kako stvarno o ovome nsta ne znam (tako nisma n znala kako izgleda kad netko padne u hipoglikemiju dok nisam vdjela...djaba ti opisi) tek sam kasnje isla zbrajat dva i dva.

bitno je sada da je dobro.

no plasi me sto, evo od rodjenja je zdrava i u zadnjh mjesec dana je imala 2 puta tako ekstremnu temperaturu. ono, kad je ma, ide do kraja.
    i to 2 tjedna nakon priorixa i 6 tjedana nakon. naravno trazim pretraznikom reakcije a kako (srecom) slabo zalazim na ovaj PDF, slabo se snalazim.

jos jednom hvala cure.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ima li ibuprofena u čepićima?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Leonisa, šaljem vam jedan
    Da mišica što prije ozdravi ~~~~~~~~~

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    L. je spavala na meni. odjednom se stresla ko da ju je stresla struja, no to "ritanje" nje blo jednom, onako da se jednom strese vec je trajalo par sekundi. tad je otvorila oci, tup pogled, vidim da je lose i znam da sam joj vidjela slinu, ali je cuclala palac pa sam mislila da je od toga. cak se sjecam da sam rekla MMu kakva joj je to pjenica. nakon toga se jos neko vrijeme tresla, mlohava je bila. ali nije gubla svijest, nije poplavila i nisu joj se zakolutale oci.
    Ovo liči na febrilne konvulzije.

Inaće klizmice i čepići apaurina ili fenobarbitona su terapija i treba ih dati kada dijete dobije febrilne konvulzije - da ih se što prije prekine.

Trebala bi pitati pedijatricu koja doza je za njezinu dob i težinu i kako ih primjenjivati, tako da možeš dati ako se ponovi.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Na svaka dva sata smiješ naizmjenično davati sirup/čepić paracetamola i ibubrufena.
    Irchi, Freya, ovo je savjet lijecnika? Nisam znala za to. Nama sirup ne odgovara, znaci moze cepic paracetamola, pa cepic ibuprofena svaka dva sata ukoliko temperatura ne pada?
    Da. I neuropedijatra i drugih. Prema mojem iskustvu liječnici pretpostavljaju da mi roditelji to znamo i zato su često nejasni (prema mojem iskustvu). I naravno, opet paziti da je razmak između dva paracetamola barem četiri sata, između dva ibuprofena najmanje šest, ali to u ovoj kombinaciji obično izdrži. Svejedno je je li riječ o čepićima ili sirupu, samo paziti na upute o dozi.
    Pisale su već i cure na drugim topicima o tome tako da to nije moja interpretacija. Život nam je znatno lakši otkad to znamo, jer nam nikad, ali baš nikad samo jedan od lijekova prvi dan viroze ili angine ne izdrži 4 do 6 sati. Kad su najveće krize mi si pišemo kad je dobio koji lijek da se ne zabunimo.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ajme Leo

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Ovo liči na febrilne konvulzije.

Inaće klizmice i čepići apaurina ili fenobarbitona su terapija i treba ih dati kada dijete dobije febrilne konvulzije - da ih se što prije prekine.

Trebala bi pitati pedijatricu koja doza je za njezinu dob i težinu i kako ih primjenjivati, tako da možeš dati ako se ponovi.
    I meni. Iako, ponavaljam, nisam stručnjak, ali nas je stručnjacima učinila situacija.
    Konvulzije se tipično pojavljuju u prva 24 sata bolesti. Nama svaki puta. Od četiri puta tri puta u prvom naletu temperature dok nismo ni znali da je bolestan. I to je ono najgore jer ne možeš ništa. Inače, što se klizmi tiče (daju se u guzu, skraćuju/sprječavaju napad), ni tu liječnici nisu složni. Neki kažu da klizmu treba dati čim je temperatura tako visoka a dijete naočigled loše - mlitavo, bezvoljno i sl. Drugi kažu tek kad "napad" počne. Meni je, recimo, D. prošli puta (u siječnju ove godine) dobio konvulzije kad je temperatura padala, prije toga se lijepo igrao u kadi, nije bilo nikakvih znakova da bi mu trebala dati klizmu i onda mu se odjednom ukočio pogled i prestao mi je odgovarati. Izvadila sam ga iz kade, položila na bok i otrčala do frižidera po klizmu. Brzo je došao k sebi. Da ga barem nisam kupala, ali nagovorili su me moji doma, a u panici čovjek svakojako reagira.
    Ako ikad, a nadam se da nećeš, morati dati klizmu, računaj na to da poslije klizme spavaju i to često dugo i jako čvrsto. Ja sam se prvi puta prepala na smrt.
    Ovo će sad proći, ali ja bih ti preporučila da kad se vratite s mora napravite EEG. Preporučam dr. Cvitanović u Vinogradskoj. Možda ćete morati dolaziti na kontrole svakih 3-6 mjeseci, ali to nije ništa strašno. Unatoč tome što ih je imao četiri puta, D-ov je nalaz uvijek u redu i doktorica nas uvijek tješi da će to prerasti. Kažu da rizik prestaje s petom godinom života. Nadam se da je tako. Baš sam je sad pitala kad smo bili na kontroli u lipnju kolike su šanse da je to povezano s epilepsijom ili nečim sličnim i rekla je da nema nikakve nužne veze pogotovo što su se njegove konvulzije pojavljivale isključivo u febrilitetu.
    Držite se. Konvulzije najčešće nisu opasne i ne ostavljaju posljedice, ali dijete svakako treba imati na oku kad ima temperaturu (iako, sudeći prema našem iskustvu, ni to, na žalost nije uvijek dovoljno ). Poslala sam ti svoj broj na pp pa nazovi bilo kada ako misliš da ti tuđa iskustva mogu pomoći. Mi smo stvarno veterani - prve s 7,5 mjeseci, posljednje s 3,5 godina.
    Inače, dob između 17. i 30. mjeseca života je navodno najkritičnija.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

eno je, pjevusi...odmah mi je lakse!

jest da izgleda ko da je cijelu noc kopala u polju....

Freja, slazem se s tobom, da daoktori misle da mi po defaultu neke stvari znamo, a ne znamo.

znaci kako bi ti skidala?
    meni je najgori onaj period kad dobije cepic a on jos ne pocne djelovati, temperatura raste a ja ne znam sta bi.....osim u kadu.
    a tvoje iskustvo govori suprotno, pa kada otpada (il kada sa vodom koja je skoro 38?)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

X.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Freja (moram sada ici L. zove) dobila sam broj i saljem ti veliki hvala!

grozno mi je citat sta ste sve prosli

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ma kad je to tako teško odgovoriti. Ja isto ne znam što bih kad me uhvati panika pa ga nekad ipak kupam, jer me obično nagovore suprug i mama. Bolje bi bilo namakati ih spužvom izvan kade, ne izravno u vodu. Ali D na to vrišti.
    S druge strane on je sad već veći pa u načelu bolje raspoznajemo simptome. Kupanje je, kažu, opasno iz dva razloga - temperatura može naglo pasti (a kod nas upravo nagli skokovi izazivaju konvulzije, ne toliko visina temperature) i zbog toga što se dijete može utopiti, ali to mi ne stoji jer naravno da nećeš bolesno dijete ostaviti samo u kadi. Dapače, nećeš ga ni ispustiti iz ruku pa odmah možeš reagirati ako se nešto počne događati (kao mi prošli puta).
    Čut ćeš toliko različitih savjeta da na kraju više ne znaš što i kako. Na to sam ja posebno ljuta jer nekako mislim da nam se nisu smjele dogoditi čak četiri puta, ali jednostavno kao da tek sa svakim novim konvulzijama dobijem još dio informacije koja nedostaje u cijeloj slagalici. A ne bi mi bilo žao da se ne informiram i da ne pitam. Ali čini se da nitko ne zna pouzdano i točno što i kako. Nije lako. Mi smo čak jednom prilikom bili kod liječnika u Australiji. On je rekao da smo napredniji od njih jer su nam dali klizme (koje uvijek imamo sa sobom), jer kod njih roditelji ne dobiju ni to. Pa si ti sad misli.
    No većina djece dobije konvulzije samo jednom u životu. Mi spadamo u rijetke iznimke tako da nemoj nas uzimati za pravilo.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ima li ibuprofena u čepićima?
    ovo i mene zanima...

znam da sam jednom davno pitala tetu u apoteci da li postoji i ona je rekla da ne... :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema. Zato i treba izbjegavati čepiće, da se dijete odmah uči uzimati lijek u sirupu

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cure veliko za vas, grozno je kroz što prolazite!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leonisa, Freya i drugi, ne znam što bih napisala, osim ~~~~~~~~~~~

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Leonisa, kad je kupaš, neka temperatura vode bude samo za pola stupnja niža od tjelesne, sve ostalo joj je preveliki šok.
    Pa neka postepeno pada...

vibre za Leu, ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

znaci kako bi ti skidala?
    meni je najgori onaj period kad dobije cepic a on jos ne pocne djelovati, temperatura raste a ja ne znam sta bi.....osim u kadu.
    a tvoje iskustvo govori suprotno, pa kada otpada (il kada sa vodom koja je skoro 38?)
    Ispričavam se unaprijed ako ti ovo bude skroz glupo.

Mi smo prošlo ljeto nakon puta imali sličnu situaciju s temeperaturom, preko 40, nakon čepića bi pala na 39 i rasla nazad, cijelu noć mlake kupke, ali ništa nije pomagalo. Drugi dan je bilo sve u redu, osim što je, naravno, bio strašno umoran. Nije bilo konvulzija. Ono što ti je možda zanimljivo - kasnije sam tražila kako sam još mogla skinuti temperaturu i na više mjesta sam pročitala "bapski" savjet s ribanim krumpirom na stopalima. Nisam probala, kasnije više nije bilo potrebe, zapamtila sam si za svaki slučaj, ne čini mi se da može škoditi.

Vibrice za Leu, da sve čim prije prođe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Belarosa, ja se kao dijete sjecam ribanog krumpira (sirov naravno), pa preko toga carapice. Takodjer, stavljali su mi svinjsku mast na prsa, pa preko toga novine.

Super da je Lea bolje!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Belarosa, ja se kao dijete sjecam ribanog krumpira (sirov naravno), pa preko toga carapice. Takodjer, stavljali su mi svinjsku mast na prsa, pa preko toga novine.

Super da je Lea bolje!
    i ja se toga sjecam al se sjecam da sam citala da se tako ne smije skidati temperatura. ne samo preko nogu. sa cijelog tijela. i ne sa glave.

sad do koje godine to vrijedi, ne znam.

L. je zaspala, ima 37

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

super :D

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

leonisa, mi smo negdje oko Uskrsa Nikoli prva 3 dana snižavali temp 40, uz antibiotsku terapiju. Četvrti dan se u napadu temperature (preko 41) zgrčio, ukočio oči, i sve je to potrajalo par sekundi. Onda smo vidili da je vrag odnio šalu, i s njim na Hitnu, dalje u Zaraznu.
    Odmah su ga zbog tog napada (konvulzije) ostavili na odjelu i držali tamo sve dok mu se temperatura nije normalizirala na nekih 38-39. Primao je antibiotik i infuziju. Snižavali smo mu temperaturu s Lupocetom, Ibuprofenom i mlakim oblozima.
    E da, rekli su nam da konvulzije obično ne traju tako kratko, nego malo dulje. Ja sam kao mala imala konvulzije (grčenje, izvrnute oči, pjena na ustima) koje su počele u stanu, i trajale cijelo vrijeme sve dok nismo došli do bolnice. Ovako kratka grčenja mogu biti posljedica temperature.
    Prati joj temperaturu, jer se može i vratiti.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Leonisa,drago mi je da je prošlo.I mi smo se ovih dana borili s visokom temperaturom a ja sam sve veća plašljivica sa svakom novom temp.Mom sinu ne djeluje ibuprofen.Uopće.Lupocet mu je preslab pa nam je dr dala Efferalgan od 150.Nismo ga ni upotrijebili jer je temp.pičila do skoro 40 pa sam mu dala Voltaren.Na njegovih 13 kg pola Voltarena mu je super spuštalo temp.-lagano i ne previše,znači u jedno sat ipo-dva došlo bi do malo manje od 37.Kupanje jedva izvedemo jer mu je prehladno pa i ako uđe u kadicu to traje prekratko,tj trenutno mu spusti malo temp i čim izađe sve se vrati.Sad se borimo sa opstrukcijama ali to nam je stara boljka i uhodani smo po tom pitanju.
    Ajde uživajte u svom ljetovanju i nadam se da se ovakve stvari neće ponavljati.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

grozno, nadam se da joj je bolje....

ja znam za slican slucaj kako je cvijeta opisala

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad ću vjerojatno navuć bijes mnogih i unaprijed se ispričavam što se neću moć opravdavat jer odlazim na more i vraćam se tek za 3 tj..
    Iskreno, smatram da se dijete kod sumnje na konvulzije u najkraćem roku treba odvest na hitnu ( nakon što napad prođe ) ili ih barem kontaktirat i pitat za savjet, pa ipak oni imaju više znanja i iskustva ( ja sam bila u nekoliko navrata prisutna kada je u bolnicu hitna dovozila djecu s konvulzijama ). Inače, znam roditelje koji nisu prepoznali konvulzije a stanje se fino zakompliciralo.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Potpisujem tajchi. Dok smo bili u Zaraznoj, na dječjem odjelu, sestre i doktori su itekako trčali oko bebe u susjednoj sobi kojoj su se konvulzije ponavljale dvije noći zaredom. Ne mora biti ništa, ali može biti svašta.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    sad ću vjerojatno navuć bijes mnogih i unaprijed se ispričavam što se neću moć opravdavat jer odlazim na more i vraćam se tek za 3 tj..
    Iskreno, smatram da se dijete kod sumnje na konvulzije u najkraćem roku treba odvest na hitnu ( nakon što napad prođe ) ili ih barem kontaktirat i pitat za savjet, pa ipak oni imaju više znanja i iskustva ( ja sam bila u nekoliko navrata prisutna kada je u bolnicu hitna dovozila djecu s konvulzijama ). Inače, znam roditelje koji nisu prepoznali konvulzije a stanje se fino zakompliciralo.
    Ja sam majka koja je kod prve povišene temperature kod svog djeteta mislila da su konvulzije.U kolima hitne pod rotirkama smo završili u bolnici.Opis je bio identičan kao i kod leonise.
    I na kraju je i dijagnoza bila ista.
    Tresavica koja prati naglo povišenje temperature lako može činiti kao konvulzije.Činjenica je da konvulzije nastaju i kod naglog snižavanja tempreature.
    Inače ,nama su ponudili hospitalizaciju i obradu,a ili meni to nije bilo prihvatljivo jer nije postojala mogučnost smještaja,a dijete je imalo 1,5 godinu.A i sam doktor je rekao da to vjerojatno i nisu bile konvulzije nego tresavica.
    Uglavnom ,to se više nije ponavljalo,a prošlo je pet godina.

Jednostavne febrilne konvulzije koje nastaju kod povišenja tjelesne temperature u pravilu nestaju same od sebe kad dijete malo naraste.
    Komplikacije ne nastaju kao komplikacija konvulzija nego konvulzije mogu prikriti sliku određenih neuroloških problema(koji u pravilu postoje i prije).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne bih baš rekla da između paracetamola i ibuprofena ide samo dva sata razlike :/

Marti na viroze temperatura skače iznad 40 prva dva dana i onda je to borba jer joj sam paracetamol nije dovoljan. na zaraznoj su nam rekli kombinacija paracetamola i ibuprofena ide

razlika između dva paracetamola - 6 sati
    između dva ibuprofena - 8 sati
    između različita dva - min 3 sata, a bilo bi dobro izgurati do 4

kod temperature iznad 39 prvo dati ibuprofen

nadam se da je ovaj puta gotovo s tim visokim temperaturama i ne ponovilo se više

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sad sam razgovarala sa magistrcom i rekla je da kombiniram lupocet i ibuprofen- bas tako lupocet (koj ima krace trajanje) pa nakon 2h ibuprofen.
    da razmak izmedju dva lupoceta i dva ibuprofena treba biti kao sto pise na uputama....

tajchi...nisam se nikad (ni u razgovoru) susrela sa konvulzijama i tek sam navecer, nakon sto joj je pala temp. pocela vrtti film i zbrajati dva i dva.
    vjerujem da vecna roditelja ne bi uopce na ovo obratila paznju (npr. MM misli da radim od buhe slona)

do zagreba imam 2,5h a do hitne u zadru 1,5 tako da mi hitna i nije bas odmah iza ugla.

da danas nije bolje i da i dalje kuri, spakirala bi se u zg i u bolnicu.

srecom, dobro je a planiram posjet neuropedijatru cim se vratimo.

hvala na postu, on me ucvrsto u odluci

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lea :D

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

super da je bolje! :D :D :D

tebi

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Drago mi je da je dijete bolje.

Inaće, ovakav scenarij mi je noćna mora, odemo na more, a dijete se razboli. Mi obavezno ljetujem najdalje 200 m od nekog doma zdravlja ili slićno i često ga nažalost i koristimo.
    Jedne godine smo jurili iz Vodica u 10 sati navećer za Zagreb,koma živa,mislili smo da je progutal komadić stakla i sa hitne u Šibeniku su nam savjetovali da krenemo doma, ako bi se nedajbože nekaj zakompliciralo.Srećom sve je bilo ok, ali od tada idem na more sa nekim laganim grčem u želudcu i jako sam sretna kad se vratimo doma.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •