veliki Xcvijeta73 prvotno napisa
Znate što je meni isto fascinantno?
Kad dođete u bolnicu u koju će majka roditi , i dobiješ POVIJEST BOLESTI :/
trudnoća=bolest kod njih...
Tako je na sv.Duhu ,a ne znam kod drugih bolnica kako je ...
veliki Xcvijeta73 prvotno napisa
Znate što je meni isto fascinantno?
Kad dođete u bolnicu u koju će majka roditi , i dobiješ POVIJEST BOLESTI :/
trudnoća=bolest kod njih...
Tako je na sv.Duhu ,a ne znam kod drugih bolnica kako je ...
Ajde, ajde, po toj logici ljudi koje zive s nekom kronicnom dijagnozom konstantno bi trebali biti na bolovanju. Naime, stalno kontroliraju svoje stanje, jer to im je preduvjet da ostanu zdravi (ili uvjetno zdravi).cvijeta73 prvotno napisa
Govorim iz osobnog iskustva. Dana bolovanja u 10-godisnjem radnom stazu imam nula. I nikad ne potrosim cijeli godisnji, jer uvijek ostavim dovoljno da ne bih uzimala bolovanje, ali buduci da se u principu ne razbolijevam (jer svakodnevno aktivno radim na tome da izbjegnem pogorsanje zdravlja), samo neke od tih sacuvanih dana potrosim, i to na kontrole. Od svih stvari koje si navela, ne idem cesto na ultrazvuke i vaginalne preglede jer nisam trudna, ali zato svakodnevno radim puno vise drugih stvari, zbog kojih bih se kao trebala osjecati nezdravom. Nisam nezdravaUzas, ispadoh totalni Jeremija. A nisam, stvarno, najstvarnije.
On topic: imala sam indikacije za komplikacije, ali nisam ih koristila, radila sam. Medjutim, posao je bio takav da mi je to bilo moguce. Tesko mi je procjenjivati i osudjivati tudje izbore, ali nacelno naravno da mislim da nije u redu uzimati komplikacije bez pravoga razloga.
Svako malo ovakva tema, pa bi me baš zanimali brojevi - koliko je uopće žena na komplikacijama, brojčano i u postotku. U mojoj ex firmi trudnice koje rade do zadnjega nisu bile nikakvo čudo niti iznimka, dapače.
Generalno poznajem jednu ženu koja je zaista zlopotrijebila komplikacije, jer je za vrijeme njih radila drugi posao.
Što se mene tiče, otkad sam saznala da sam trudna pa do odlaska na komplikacije radila sam točno četiri dana, a kako su mi u to vrijeme počeli trudnički simptomi nije mi bilo nimalo lako. Tako sam se jedan od tih dana zaključala u sobu, stavila glavu na debele manuale i zaspala.
Meni je baš zanimljivo kako neke od vas generaliziraju! Znači svaka trudnica koja ode na "polulažno" bolovanje, a nema težak posao je po vama neradnica i ljenčina.
Zamislite onda ovakvu situaciju...otiđi žive zore na posao na drugi kraj grada, pri tome promjeni sva moguća prijevozna sredstva- od vlaka, preko busa pa sve do tramvaja. Radi manje-više osam sati i opet hajde natrag. Najmanje sat vremena puta do radnog mjesta. Da sam otišla prije na bolovanje, možda sad u 7.mj. trudnoće ne bih bila otvorena. Ali bar imam razlog za vas koje ste vrijedne i radite do zadnjeg dana.
Ono što hoću reći je da nemaju sve žene luksuz da im je posao blizu, da ih muž vozika do posla ili da se same vozikaju. A vi o ostalim ženama u vašim firmama često ne znate ništa više osim toga da im je posao lagan. I zato mi na živce ide to generaliziranje!
Osim toga- gledam po sebi- od početka trudnoće imam najmanje 3 posjete mjesečno liječnicima....sve baš u prvoj smjeni...znači svaki mjesec 3 izgubljena radna dana. Mislite li da bi to svaki privatni poslodavac trpio? Ali ne, bolje dobiti otkaz nego otići ranije na lažno bolovanje. Da te slučajno netko ne bi prozvao ljenčinom ili varalicom našeg sustava.
Toliko toga ne znamo o ženama koje s nama rade pa mislim da nemamo pravo donositi zaključke o tome tko je otišao na lažno, polulažno ili pravo bolovanje.
Iznosim vam samo primjere, jer ja sam od onih koje ne znaju što je bolovanje, ali nadam se da ste shvatile što vam želim reći.
ajme... pa to je stvarno bljak :/Mima prvotno napisa
moram priznati da sam baš tužna rezultatom ankete... stalno me nešto u ovoj državi razočarava... najgora stvar je da nisam sigurna da ne bi slično bilo i negdje drugdje. Da sam malo sigurnija, odmah bih otišla.
Moje vrijednosti su često drugačije od nekakve većine, barem u gradu u kojem živim. U Hrvatskoj ljudi prečesto pljuju po drugima, dvolični su i licemjerni, uvijek je netko drugi lopov ili, ako uspije u životu, je "imao sreće" ili je "imao veze".
Sorry za mali off-topic, ali baš sam tužna...
Mislim da je u tim lažnim ili pravim komplikacijama ipak lova u igri. Svi znamo kolko love najviše dobijemo na komplikacijama: 4200 ili neka slična cifra. Ako netko ima plaću do 4200 njemu je svejedno raditi ili biti na bolovanju kad će u svakom slučaju dobiti iste novce. Ima nas dosta koje imamo i duplo veće plaće pa nam ne pada na pamet da budemo na komplikacijama ako za to ne postoji razlog. Po meni je to nepravda, trebali bi svima uzimati određeni postotak od plaće za komplikacije, pa bi onda ovi lažnjaci sigurno bili izraženi u manjoj mjeri.
meni ova tema ide na živce zato što su upravo na ovaj način neke žene na mom poslu mene uzele na jezik.
otišla sam na bolovanje s točno pet tjedana trudnoće zbog krvarenja, a one nisu imale pojma o tome, jer sam ja smatrala da ih se to niti najmanje ne tiče.
kako vi točno znate da sve te žene na vašim radnim mjestima nemaju razloga za odlazak na komplikacije?!
generaliziranje, generaliziranje, generaliziranje... ništa novo.
ma da, imaš komplikacije, brineš se pa nek ti zato još uzmu od plaćePo meni je to nepravda, trebali bi svima uzimati određeni postotak od plaće za komplikacije, pa bi onda ovi lažnjaci sigurno bili izraženi u manjoj mjeri.![]()
potpisujem....ideja prvotno napisa
trebalo bi iskopati koliki postotak žena sa visokim plaćama je na komplikacijama, a koliki broj onih kojima se novčano ne mijenja ništa ili jako malo....
naravno ako su prave komplikacije u pitanju, najmanje misliš o lovi...već o bebici....
ja sam otišla na porodiljni 28 dana prije, radim u farm. firmi terenski posao...super sam se osjećala i radila do kraja...
da je u kojem trenutku bilo upitno moje zdravlje ili zdravlje bebe istog trena bi ostala doma...
meni osobno je ogromna razlika između plaće i naknade na komplikacijama...
i smatram da je nepravedno da žena koja mora na komplikacije sa plaćom od npr. 10000kn prima 4200kn, a nekoj se nimalo ne mijenja ništa...
netko sa plaćom od 10.000kn ipak izdvaja za zdravstvo jako puno
u mojoj široj okolini niti jedna poznanica sa većom plaćom nije na komlikacijama, dok redovito se sa plaćama oko 5000kn i manje od kad vide +, ajmo bit doma i uživati....
fasciniraju me i termini aerobika u nekim centrima i vježbi za trudnice- u jutarnjim satima....pa ako radiš kako ćeš ići, a ako si na komlikacijama i mirovanju-nemaš što raditi tamo
Ne idem na trudnički do 28 dana prije poroda (samo nek ostane sve ok kao i do sada), no, sama sam svoj šef tako da si to mogu priuštiti (kao i rad doma). I pad plaće zbog bolovanja mi uopće ne odgovara, žasu.
S druge strane, razumijem i žene koje fizički ne mogu izdržati 8 sati rada. Sumnjam da bih i ja to fizički mogla, da moram negdje sjediti/stajati/raditi 8 sati, ajmeee... Ako je nekoj ženi ista lova na bolovanju i na poslu, pa nije luda raditi, nemojmo biti licemjerni hehe... Ili se voziti, ne znam, u busu s posla na posao, po vrućinama crnčiti, stajati na radnom mjestu ili raditi neki fizički naporan posao, biti izložen svakodnevnom radnom stresu, uf, ajme!
Trudan si jednom-dvaput u životu pa valjda si zaslužio da ti dijete bude u centru, da budeš odmorna, bez stresa, posvećena trudnoći... kao da po našim firmama brinu za žene/trudnice pa da ti sad imaš osjećaj/grižnju savjest dobrotu poslodavca vratiti.![]()
U ovom smislu, makar i bilo nekorektno i/ili protupropisno, moram stati na stranu trudnica... mislim da većina, ipak, ne zloupotrebljava propise... da su to izuzeci... pa kontroliraju se i liječnici i bolovanja i...
oprosti ako mogu nekome odvaliti više od pola plaće, zašto ne bi svima???Tashunica prvotno napisa
a zašto bi se nekome oduzimalo samo zato što je na komplikacijama :?freya7 prvotno napisa
ne kužim, prosvijetli me.
pa bilo bi super da imaš punu plaću, što neki i imaju...Tashunica prvotno napisa
moj komentar se odnosio na tvoj komentar koji se odnosio na to da bi bilo fer da se svima jednako smanjuje...ako me razumiješ????
ja samo velim da nije fer da netko tko mora na komplikacije dobije punu plaću, a nekome se uzme jako puno.....jer maximum je 4200 ili 4500kn, ne znam nisam koristila...
grozno je kad moraš
ali bilo bi manje lažnjaka, da svima uzimaju po postotku isto....a ne da je nekima svejedno rade ili doma sve 4 u zrak (govorim o lažnjacima)
Tashunica, žene koje imaju plaću npr. 10.000 kn na komplikacijama 'padnu' na 4.200, a žena koja ima 4.000 ostaje na svojoj plaći, ništa joj se ne 'oduzima'
ja sam otišla na te kako zovete lazne komplikacije,zatrudnila nakon puno muke,sef nije bas bio razuman i nije dopustio da radim u civilu a ja nisam htjela riskirati s opasačem i pištoljinom oko mene i otisla na bolovanje.pa sda za osudu ili ne ja sam to napravila![]()
Pa normalno, ima cijela hrpetina poslova koje uopće nije jednostavno obavljati u trudnoći.
i sad bi i ovoj drugoj trebalo skresat plaću :?Mima prvotno napisa
ja to ne mogu razumjeti :/
naravno, ali mislim da nitko ne govori o takvim poslovima i lažnim komplikacijama...Mima prvotno napisa
u takvim situacijama te zakon ne štiti, pa se štitiš sam...
Cure hoće reći da žene sa manjom plaćom više zloupotrebljavaju komplikacije jer im je što se tiče financija svejedno rade li ili su na bolovanju, i da bi, kad bi se to osjetilo na plaći bilo manje 'lažnih' komplikacija.
Pa sad, ako još oduzmemo žene koje imaju poslove koje je objektivno teško raditi u trudnoći, stvarno bi me zanimalo koji je to broj žena oko kojih se svako malo vode ove silne raspravefreya7 prvotno napisa
![]()
ne zato da meni bude lakše, nego bi zato bilo puno manje lažnih komplikacija....Tashunica prvotno napisa
a ti misliš da je u redu da meni skrešu plaću više od pola, a nekome ostane isto???
to je u redu??? tako je po zakonu pa je u redu?? po zakonu nije u redu otvarati lažen komplikacije, pa puno ljudi to radi...zakon nam je u banani...
koliko žena sa plaćom od 4000kn odvaja mjesečno za zdravstveno, a koliko žena sa plaćom od 10000kn....
iritira me što mi koji radimo financiramo lažana bolovanja kod svih ne samo kod trudnica, ja kažem da bi svima trebalo biti u postotku isto...
pa bi nam i možda svima bilo bolje....
a ne da od 5.000.000ljudi, 1.200.000 radi i zarađuje i puni kasu
mima, vjeruj mi dobro sam shvatila tko i što hoće reći i dalje ne mogu vjerovati.
evo točno to....tashunica, jel ti jasno što želimo reći....Mima prvotno napisa
Ja sam prije trudnoće i odlaska na komplikacije radila deset godina, pa sam ukupno za zdravstvene doprinose odvojila više od žene koja je imala duplo veću plaću od mene, a radila je recimo tri godine. Tako da ti argumenti sa plaćom nemaju baš puno smisla. Nije to penzija da se gleda tko je koliko uplatio.
što ne možeš vjerovati?Tashunica prvotno napisa
Ali ja mislim da vam ti argumenti tko koliko izdvaja od plaće ne valjaju![]()
ne, ja sam glupa.freya7 prvotno napisa
mislim da bi prije kresanja love ipak trebalo uvesti kontrole komplikacija.
ok, tu si u pravu...a to i nije neki glavni argument koji sam navela...Mima prvotno napisa
Čovječe, ja nisam uopće skužila da bi mi plaća pala na 4000 kn da sam na održavanju! Mislila sam da je manja razlika između bolovanja i rada. Znam da je do 6. mj. života bebice plaća ista koliku si imao prije odlaska na trudnički, a kasnije stravično pada (nema šanse da bi ostala drugih šest mjeseci doma). No, nisam znala da je i na održavanju tako nizak iznos... Hvala Bogu da nisam morala ići... :/freya7 prvotno napisa
Imaš pravo za ovo da bi bilo u redu da bude u postotku od plaća. Nisam o tome razmišljala.
uopće nisam mislila da si glupa, nego sam mislila da me krivo shvaćaš....Tashunica prvotno napisa
da misliš da bi ja bila sretnija da ako i meni onda i svima drugima...
ja mislim da bi time smanjili broj lažnih komplikacija..a možda u bududćnosti (kako sam naivna) svima poboljšali uvjete.....npr puna plaća 8mjeseci....![]()
sorry ako sam te uvrijedila
potpisujem moovera i a70v.
dodajem pitanja o sivim zonama.
-radno mjesto žene može biti prestresno, fizički osobito zahtjevno i potencijalno rizično po njezino zdravlje, a budući da nadređeni možda ne žele ili naprosto ne mogu rasporediti trudnicu na drugo radno mjesto, što preostaje učiniti u tom slučaju? otvoriti (polu)lažno bolovanje ili se boriti kod poslodavca da joj omogući raspoređivanje na radno mjesto na kojemu će moći bez bojazni za trudnoću izvršavati poslovne obaveze. ovim potonjim, žena možda riskira karijeru, jer povratkom s porodiljnog dopusta, možda ju ne vrate na njezino "pravo" radno mjesto.
-što kad poslodavac traži od trudnice da otvori lažne komplikacije, jer "eto nije lijepo vidjeti ženu s trbuhom da radi u butiku"? to je stvaran primjer. znam osobu koja nije imala poteškoća s trudnoćom, ali je dobila takav zahtjev od nadređenog i otišla na bolovanje da se ne bi zamjerila poslodavcu.
je li u ta dva slučaja u pitanju "varanje" kod otvaranja bolovanja?
krajnosti nam nikad dobra nisu donijele![]()
nisam, naravno, za lažnjake tipa: ostat ću doma i učiti jezike(netko je i tako pisao)
no, od poslova opasnih po trudnoću pa do ležernijih, neopasnijih poslova je širok spektar
i stresan posao, sa strankama raznih profila, opasačimai tako
tako da je meni teško tu biti isključiv
meni je bilo dobro raditi u trudnoći, i jednu i drugu sam radila do 6 tjedana pred porod i da, bila sam izuzetak... svima je bilo čudno što još radim tu
ali, meni je "radna terapija" bila prilično ok
nisam sve citala, nije da podrzavam lazne komplikacije ak netko ima stvarno lagan posao... al npr. ja sam prisiljena na potpuno lazne komplikacije jer je sve ok od pocetka i hvala Bogu i sad, al da sam ostala na svom poslu i radila normalno ko inace sigurno bi doslo il do spontanog il bi zavrsila na pravim komplikacijama... hocu rec - svi se brinemo za " varanje " drzave bla,bla, al ko mene pita jel se osjecam prevareno? sustav nam ne valja, meni je pretuzno sto mi dr. mora pisat bolove i na kraju dg. ab imminens, al to mi je jedina opcija, a bilo bi mi draze da npr moze napisat " izrazito rizican posao " i kad dođem na komisuju, prvo i jedino pitanje je - gdje radite i doviđenja. ti veliki nas muljaju di stignu, oni u saboru imaju ruckove za valjda 10 kn i piju Janice uz placu ko zna kolku, svi grade vile i svasta - pitam se od kud - od nas malih koji tu izigravamo neke pravednike, a njih sve boli briga glavno da oni imaju.
Ima nešto u tome. Meni posao nije ni rizičan ni stresan, stvari s kojima nisam smjela doći u doticaj zbog trudnoće nisam radila. Ali, (glupo mi je pisati jer pišem o 2 tjedna... mislim da bih otišla i ranije da sam mogla, ali bilo je previše posla) bilo mi je koma. Sjedenje me ubijalo, a papirologije do stropa, imala sam sudar pa postala pješak... Nisam mogla dočekati da odem. Al nema dijagnoze za umor, bol i iscrpljenost. Samo Ab imminens. Hvala Bogu da u tome nije bio problem.mihim prvotno napisa
Jako je tu puno "sive zone" da bi se moglo generalizirati. Evo samo jednog primjera iz divljeg kapitalizma:
Recimo nitko nije u ovoj raspravi spomenuo da je zakonsko pravo trudnice NE raditi prekovremeno tj. u Zakonu o radu piše da trudnica smije raditi prekovremeno samo uz njezin izričit pristanak, dakle poslodavac nema pravo to tražiti od nje. A na mnogim se radnim mjestima pod normalno radi od jutra do sutra i tko ne može to izdržati, treba mu naći zamjenu. Zar bi trudna žena trebala svjesno zanemariti svoja zakonska prava da ju netko ne bi prozvao ljenčinom koja bi trebala dati otkaz ako joj se ne radi? Uostalom ta zakonska prava štite i njeno nerođeno dijete pa ima li se ona uopće pravo tog odreći i junačiti možda i na račun njegovog života?
Apsolutno sam za uvođenje reda u lažna bolovanja, ali tko će odgovarati ako trudnica koju komisija HZZO-a vrati na posao jer nema dovoljno konkretan razlog za "komplikacije" doživi spontani pobačaj?
svaka i najurednija trudnoća može završiti spontanim pobačajem ili preuranjenim porodom ili nekom drugom komplikacijom
nitko to ne može predvidjeti
ništa u životu nema garancije
ali zbog toga "tko će odgovarati" ni jedna komisija nije nikad skinula trudnicu s bolovanja i ni jedan ginekolog nije trudnici odbio dati bolovanje
onda je najbolje da po difoltu svaka trudnica obavezno ide na bolovanje da se ne bi nešto dogodilo
pozitivan test - odmah automatsko bolovanje
da se razumijemo ja govorim o lažnjacima, medicinski opravdano bolovanje naravno da ne dolazi u pitanje
Ne mislim da po difoltu treba svaka trudnica na bolovanje, ali mislim da s obzirom na vrijednost života u njenoj utrobi, ako se i u najširem smislu riječi ginekolog može uloviti neke šifre za komplikacije ili žena radi stresan posao- mene ne smeta. Dok ne počiste sva lažna bolovanja po državnim firmama koje uzima ekipa što sa strane ima privatne biznise, sezonske poslove i sl. - pustite to malo trudnica u ovoj demografski jadnoj državi na miru. Kad malo bolje razmisliš - puno žena jako povraća u trudnoći, prerano se otvara, ima spontane u povijesti bolesti i koliko je fizički zahtjevnih poslova- pa gdje su sve te lažne komplikacije? Pa i nema ih baš.aleksandra70vanja prvotno napisa
one koje jako povraćaju, prerano se otvaraju, imaju spontane u pv...
to je sve indikacija za bolovanje
i nitko to ne dovodi u pitanje
lažno bolovanje je ako žena nema ništa od gore navedenog, a ide kući jer ne voli svoj posao, jer joj se ne da raditi, a dobije isti novac radila ili sjedila doma, jer radi kod privatnika ili u obiteljskoj firmi pa ode na bolovanje da ne bi plaćala doprinose, a u isto vrijeme i dalje radi....
a taj argument o drugim lažnim bolovanjima....
pa lažna bolovanja su uglavnom kratkotrajna, koja ionako idu na račun firme
a dugotrajna, na račun hzzo, su uglavnom psihijatrijska, manje više ptsp, opet nešto u što se nitko ne usudi dirati
i drugi u ovoj državi kradu od samog vrha na dalje, ali mene to ne opravdava ako odem u dućan nešto ukrasti
Potpisujem Nao Noa i vertex. Glasala sam za srednju opciju, a evo i zašto:
Ako smo toliko ogorčeni na pojedince koji žive na grbači sustava, hajdemo onda sagledati problem i s druge strane pa uočiti da postoji i obratna situacija - ona u kojoj pojedinac postaje izrabljivan od sustava. Imamo li se pravo zaštititi u takvom slučaju? Vidim da se spominju ostaci socijalizma u negativnom kontekstu pa bih htjela podsjetiti i na loše strane divljeg, robovlasničkog kapitalizma. Što kad radni dan traje i po 12 sati? Kad uključuje višesatne iscrpljujuće sastanke do gluhog doba noći ili sate i sate za kompjuterom u kojima često ne pojedeš ništa jer ne stigneš dići glavu ni primijetiti glad? Što kad se smatra potpuno normalnim da se hitni posao mora dovršiti bez obzira koje je doba dana ili noći, je li vikend ili praznik? Što kad znaš da su na tvojem radnom mjestu sasvim uobičajene situacije u kojima danas u 17:45 saznaješ da sutra u 8:00 letiš u Beč ili London na tri dana ili da te preko vikenda očekuje iscrpljujuće cjelodnevno snimanje recimo na Lastovu ili kakav workshop/seminar/team building s dnevnim rasporedom koji uključuje čak dvije petnaestominutne pauze za kavu? Takav je tempo na duži rok izuzetno naporan i za potpuno zdrave osobe koje nisu trudne, a što bi trebala napraviti trudnica u čiji opis radnog mjesta ulazi sve ovo upravo navedeno? Nisu svi poslodavci dovoljno humani i empatični da bi im život i zdravlje nekog nerođenog djeteta koje uopće ne poznaju bio važniji od profita koji, naprotiv, poznaju vrlo dobro. Voljela bih da sam mogla raditi u sredini koja ima razumijevanja za cjelodnevne mučnine i povraćanje, za vučju glad svakih sat vremena, za umor koji može biti toliko intenzivan da prespavaš pola dana, za skraćeni cerviks i neugodan pritisak u zdjelici protiv kojeg jedino olakšanje pruža često odmaranje u ležećem položaju. Nažalost, vidjela sam da to ne mogu očekivati pa mi nije preostalo drugo nego da se sama pobrinem za ravnotežu. U tvrtki u kojoj ja radim ne znam niti za jednu trudnicu koja je radila do zadnjeg dana, 2-3 su odradile prvo tromjesečje, sve ostale otišle su na bolovanje čim su saznale za trudnoću. I da se razumijemo, ne radi se o ljenčinama koje su jedva dočekale živjeti na tuđi račun. Zašto bi, na kraju krajeva, neka visokopozicionirana menadžerica ili direktorica izabrala bijednu crkavicu od HZZO-a umjesto svoje plaće? Medicinske indikacije moraju postojati za otvaranje komplikacija - potpuno se slažem, ali s moje točke gledišta one se ne tiču samo bolesti pojedinca, već i bolesti društva. Dakle, ako sam bačena u ralje sistema koji svojom pohlepom može ugroziti život i zdravlje moje nerođene djece, onda je moje moralno pravo pa čak i dužnost da to spriječim.
Licemjerje = kad radiš isto što i drugi koje okrivljavaš, ali ti si u pravu, oni nisu. To svi navodite.
Ja radim trudna i plaćam vrlo visoke poreze i namete, zdravstveno i isto sam umorna i isto mi je teško i isto imam zahtjevan i odgovoran posao gdje nema radnog vremena. A to sve radim da ostalih 80% trudnica lijepo uživa u šetnjicama i dočekava obitelj s gotovim ručkom, ide na vježbice i razmišlja o bebi!!!
Pa moje prvo dijete ne bi imalo što jesti da ne radim. Živim u 30 kvadrata, a ima i samohranih trudnica koje moraju raditi. Ma sram vas sve bilo koje uzimaju novac na račun svog nerođenog djeteta zato jer "mogu"! Nerođeno dijete je baš dobar poslodavac, zar ne? A onda kad se rodi ćeš ga pogledati u oči i učiti što je dobro, što zločesto i reći "uzmi dijete sve što možeš, nije važno tko će to platiti"??? Ili ćeš mu ipak reći nešto drugo? Opet licemjerje. There's no such thing as a free lunch.
Treba mijenjati sustav i u svakoj zemlji se uvijek događaju prosvjedi i ljudi mijenjaju stvari na bolje. Ovdje se neće nikad promijeniti zato što svi misle da imaju pravo uzeti ono što misle da im pripada, pa drugi nek idu k v.... Ma to je odlična tradicionalna zemlja s tradicionalnim vrijednostima. Fuj! Da, imamo tradiciju svi svakog varati na svakom ćošku i tračati druge za istu stvar koju rade.
I, za one koje su navele da se u njihovim firmama uglavnom radi za vrijeme trudnoće su u velikoj manjini. Pravi postotak lažiranih bolovanja je izrazito visok, rekla bih ne manji od 80%. I onda se takva trudnica vrati na posao nakon skoro 2 godine sve skupa i poslodavac je gad ako se to radno mjesto slučajno ugasilo ili ako se previše stvari u tom vremenu promijenilo da bi ga ta trudnica mogla odmah preuzeti i slično. Opet licemjerje, licemjerje, licemjerje. Ništa drugo.
Da, samo da doam na ovu zadnju rečenicu: prije nego što netko napiše da se poslodavac trebao na to pripremiti i osigurati trudnici nekakvu obuku ili slično kako bi ona imala sva moguća prava koja zaslužuje, reći ću samo jedno: je li imao taj poslodavac u slučaju instantnih komplikacija uopće sekundu vremena organizirati se da poslovanje ide nesmetano? Naravno da nije, pa što je on, pohlepni sebični egoist. A JA ću uzeti ono što MENI i MOJOJ BEBI treba. Ja nisam sebična i pohlepna, ja sam samo realna i izrazito moralna.
Fuj.
Licemjerje.
Leia, licemjerna si i ti koja pričaš kako u trudnoći radiš zbog visokih moralnih vrijednosti, a zapravo si samo jalna što i tebi ne daju naknadu za bolovanje u visini plaće...
Vidiš, ja sam u prvoj trudnoći radila do kraja, a plaća mi je tada bila ispod četiri tisuće (znači radila sam iz čisto moralnih razloga), a u posljednjoj sam pola bila kod kuće iako sam gubila pola plaće, jer mi je bilo prenaporno raditi. Ako sam ja iscrpljena i pod stresom, onda je to i dijete koje nosim. Ostala sam kod kuće i preporodila se, nije mi žao i ne razmišljam koliko sam novaca zbog toga izgubila, preživjeli smo i ovako, jer ono mučenje mi više nije bilo vrijedno nikakvog novca.
Što tu tebe konkretno smeta?
Trebala sam dati otkaz , jel´?
Nigdje nisam napisala kolika mi je plaća. I ne bih išla na komplikacije bez obzira na to. Hvala ti što si to pretpostavila. To je druga stvar koju pretpostavljaju oni koji sami sebe zavaravaju vezano za ono što sami čine.
Meni smeta licemjerje i prijevara. To mi smeta. Mislim da sam bila jasna.
Ja radim posao kojeg volim jer sam uložila dosta truda i u obrazovanje i dosta strpljenja i rada da bih postigla što imam, za razliku od nekih drugih koji žele da im sve padne s neba. Ja znam da sam ja osobno odgovorna za odluke koje donosim u životu i za njihove posljedice i ne krivim za to niti poslodavce niti bilo kog drugog.
Mene ne bi toliko brinulo što ljudi lažiraju bolovanja ili bilo što drugo, da to ne utječe na sve. Da mi zbog silnih lopova imamo krizne namete koji uzimaju mom djetetu od usta, a ja sam trudnica koja radi. I smeta mi što mene svi gledaju kao da nisam normalna jer radim. Aludiraju da ja nisam moralna i štetim oboma od svoje djece. I smeta mi zbog onih ljudi koji su uistinu bolesni i zbog one djece koja su bolesna z akojih nema novca u proračunu za rijetke lijekove, npr, ali ima za trudnice koje se šećkaju?
A najviše mi smeta što je i ova anketa pokazala kako i ovdje, gdje se svi jako brinu da budu i ekološki i prirodni i savjesni i moralni, ipak u 70% slučaju smatraju da je krasti od drugih ok.
hm..samo da velim kaj su radili u (sada) pograničnim mjestima srbija/crna gora.
priča jedne primalje koja je radila u jednoj takvoj klinici.
sve srpske trudnice su odmah čim su potvrdile trudnoću kod doktora proglašene pataloškom i stavljene na strogo mirovanje..makar se radilo i o zdravim trudnicama(za svaki slučaj da budu sigurni da će se srpsko dijete roditi).
za razliku od crnogorskih koje su proglasili da plod nije zdrav i naručivali ih na abortus ili su jednostavno ostavili da rade do kraja.
pa sve si mislim ..neka je što više malih hrvata/hrvatica.
ja sam odradila sve do 45 dana prije termina jer sam se fala Bogu dobro osjećala!da nisam tražila bih da me stave na mirovanje.
a šta ti imaš kristalnu kuglu pa znaš koja je s razlogom, koja bez razloga na bolovanju?LeiA prvotno napisa
znam da ima lažiranja komplikacija, ali opet ovako generalizirat je jako ružno. cijelo vrijeme govoriš da je sve fuj, licemjerno... a šta ti točno radiš?
I ne mislim da je "moralno" raditi. Rad je to što je. Rad je odgovornost koju prihvatiš poptisivanjem ugovora o radu. Dakle, nemojmo se zavaravati. Ne čini te moralnom to što radiš, već te čini nemoralnom to što kradeš.
Pa onda je nemoral i krađa i forumašenje trudnica sa radnog mjesta...LeiA prvotno napisa
![]()
A što ja točno radim?Tashunica prvotno napisa
Doma sam jer mi je počeo redovni rodiljni dopusat, draga. Ajde sad lijepo i "moralno" pokušaj iskopati nešto druge da me potkopaš. Baš ti hvala za to, by the way.piplica prvotno napisa
Da ponovim. Na redovnom rodiljnom dopustu sam. Ovaj je bio promašaj.Joe prvotno napisa