Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Ucrtavanje kuće starije od 1968 - hitno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Ucrtavanje kuće starije od 1968 - hitno

Trebam ucrtati kuću stariju od 1968. godine.
    Znam da ima 3 mogućnosti:
    1.) Najskuplja:
    - sudski vještak utvrdi starost kuće
    - arhitekt napravi nacrt postojeće građevine

2.) Sudski vještak utvrdi starost kuće i napiše eleborat, bez arhitekta

3.) Ako katastar ima vojne topografske karte starije od 1968 u mjerilu 1:5000, i kuća se vidi na nekoj od tih karti, katastar izda potvrdu i tu je priča završena.

Znam da je opcija 2 i 3 moguća u nekim županijama, da li je zakonski moguća u svakoj županiji, i da li postoji zakon na koji se mogu pozvati ako mi u našem katastru ne priznaju opciju 2 ili 3?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

o kojem se katastru radi?

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas u Šibeniku, dobila sam sljedeću info: dolazi vještak, izradi elaborat (meni je rečeno za 500 kn), da bi uopće uzeo u obzir to raditi moraš imati neki dokaz da je iz tog doba kuća(mi imamo račune o vodovoda za priključak iz 68.), tek onda on odlazi na katastar (u elaboratu mora biti ta potvrda iz katastra) i izdaje elaborat. Onda izlazi geodet za 500 - 550 eur i dalje on rješava sa gruntovnicom i katastrom. I to je to, gotovo bude za nekih dva miseca.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za upis kuće izgrađene prije '68.g. potrebna ti je potvrda iz katastra da je kuća izgrađena prije (mislim da košta 250kn taksi).
    Ukoliko katastar ne može na svojim kartama utvrditi postojanje kuće prije navedene godine. Građevinski vještak će napraviti elaborat kojim će utvrditi starost građevine (vi to naravno njemu možete dokazati i računima koje imate za građevinu iz tih godina).
    Nije potrebno da vam arhitekt radi nacrt kuće. Za sam upis u katastar i zemljišnu knjigu, dovoljan će biti geodetski elaborat- upisa objekta uz koji mora biti uložena i potvrda da ije objekt izgrađen prije '68.godine.

Ukoliko želite i etažiranje- onda je potrebna unutarnja izmjera koju vam može napraviti arhitekt ili geodet (nisam sigurna rade li etažiranje i građevinari).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj SpOOklica prvotno napisa
    da bi uopće uzeo u obzir to raditi moraš imati neki dokaz da je iz tog doba kuća(mi imamo račune o vodovoda za priključak iz 68.)
    računi olakšavaju, ali nisu nužni

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kod nas u Šibeniku, dobila sam sljedeću info: dolazi vještak, izradi elaborat (meni je rečeno za 500 kn), da bi uopće uzeo u obzir to raditi moraš imati neki dokaz da je iz tog doba kuća(mi imamo račune o vodovoda za priključak iz 68.), tek onda on odlazi na katastar (u elaboratu mora biti ta potvrda iz katastra) i izdaje elaborat. Onda izlazi geodet za 500 - 550 eur i dalje on rješava sa gruntovnicom i katastrom. I to je to, gotovo bude za nekih dva miseca.
    NE

novi zakon je izbacio sudske vještake iz postupka
    samo su dva postupka:
    1. Potvrda o starosti objekta - od katastra , ako ima
    2. Potvrda o starosti objekta - od Ureda za graditeljstvo (oni kojiizdaju dozvole)

za točku 2. ti treba:
    -vlasnički list
    -preris katastarskog plana
    - geodetski snimak (ionako će ti trebati za ucrtavanje kuće)
    -arhitektonski snimak

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    Ukoliko želite i etažiranje- onda je potrebna unutarnja izmjera koju vam može napraviti arhitekt ili geodet (nisam sigurna rade li etažiranje i građevinari).
    arhitekt ili građevinar sigurno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    arhitekt ili građevinar sigurno
    ok. onda sve tri struke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za točku 2. ti treba:
    -vlasnički list
    -preris katastarskog plana
    - geodetski snimak (ionako će ti trebati za ucrtavanje kuće)
    -arhitektonski snimak
    Ne razumijem što će joj arhitektonski snimak, ako samo upisuje kuću bez etažiranja?

U kojim NN mogu pronaći zakon koji izbacuje građevinske vještake iz priče?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zakon o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07

Izgrađene građevine i upis u katastarski operat
    Članak 330.
    (1) Građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine smatra se izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnoga upravnog tijela.
    (2) O vremenu evidentiranja građevine iz stavka 1. ovoga članka uvjerenje izdaju katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave na temelju podataka s kojima raspolažu (katastarski operat, katastarski plan, posjedovni list, Hrvatska osnovna karta, snimke iz zraka) koji se smatraju dokazom da je neka građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine.
    (3) Ako katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave ne raspolažu podacima na temelju kojih se može izdati uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka, uvjerenje o vremenu građenja građevine iz stavka 1. ovoga članka izdaje nadležno upravno tijelo.
    (4) Sastavni dio uvjerenja iz stavka 3. ovoga članka je snimka postojećeg stanja građevine i preslika katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja (situacija) za izgrađenu građevinu na građevnoj čestici koji je podnositelj zahtjeva dužan priložiti uz zahtjev za izdavanje toga uvjerenja.(5) Za građevinu iz stavka 1. ovoga članka ne izdaje se uporabna dozvola.
    (6) Građevina iz stavka 1. ovoga članka upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priloženo uvjerenje iz stavka 2. odnosno 3. ovoga članka.
    (7) Stavak 3. ovoga članka ne odnosi se na utvrđivanje vremena građenja građevine u postupku kojeg provodi građevinska inspekcija.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne razumijem što će joj arhitektonski snimak, ako samo upisuje kuću bez etažiranja?
    da se evidentira veličina i namjena građevine
    u postupku referent državne uprave će izaći na teren , provjeriti arhitektonski snimak i starost objekta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se evidentira veličina i namjena građevine
    u postupku referent državne uprave će izaći na teren , provjeriti arhitektonski snimak i starost objekta
    Hvala ti za NN.

Što se arhitektonskog snimka tiče ne spominje ga niti ovaj boldani dio.
    Po meni joj je geodetski snimak dovoljan.

Pišem to zbog smanjenja troškova. Da joj niti geodet ne bi dva puta zaračunavao isti posao.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ured za graditeljstvo je slao ljude po Arhitektonski snimak
    tako znam
    i na zahtjevu za izdavanje Potvrde starosti objekta u popisu priloga stoji Arhitektonski snimak

tako znam 100%

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Opet sam se pogubila. Evo danas su mi došli dečki iz Geodetskog ureda izmjeriti zemljište, jer stanje u gruntovni, ne odgovara stanju u katastru.
    Kuća inače još ne govori na mene, pokušavamo prije riješiti sve papire.
    Dakle, rekli su mi da će onda oni u geodetskom uredu napraviti elaborat, meni treba izači na teren sudski vještak koji će utvrditi starost kuće, jer naš katastar nema avionske snimke :/ , e sad, ispada da ovaj naš sudski vještak može i smije odraditi i posao arhitekta, odnosno valjda "ucrtati kuću" ili što več???
    Meni je bitno da je i kuća ucrtana jer onda jednog dana ne trebam građevinsku dozvolu, ako gradim u istim gabaritima. Da li se varam?

Onda sve to elaborat i ovo valjda mišljenje sudskog vještaka ide u katastar da to oni ovjere, potvrde, slože se s time, što več,...??? Onda mi pokloni baka zemljište i kuću i upisuje se na mene,...
    Da li sam nešto važno izostavila, osim što će to sve skupa koštati cca 15.000,00 kn?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ako su ti iz katastra došli mjeriti onda su valjda snimili i objekat i napraviot će elaborat za usklađenje stanja i odma upisati objekat.

Sudski vještak za što utvrđuje starost?
    ako to utvrđuje vještak za građevinu (nisam 100% sigurna jel oni to rade) on ne može i upisat objekat...
    samo geodeti mogu izraditi elaborat za upis objekta u katastar i zemljišne knjige.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    ako su ti iz katastra došli mjeriti onda su valjda snimili i objekat i napraviot će elaborat za usklađenje stanja i odma upisati objekat.

Sudski vještak za što utvrđuje starost?
    ako to utvrđuje vještak za građevinu (nisam 100% sigurna jel oni to rade) on ne može i upisat objekat...
    samo geodeti mogu izraditi elaborat za upis objekta u katastar i zemljišne knjige.
    Nisu mi došli iz katastra mjeriti, nego iz privatnog geodetskog ureda.
    Sudski vještak iz priče je zaposlenik našeg katastra i procjenjuje starost građevine, dalje ne znam,...???

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

treba ti sigurno situacija od geodeta i arhitektonski snimak građevine (od građevinara ili arhitekte) i potvrda od katastra da je građevina evidentirana ili ne.

predaješ sve na ured nadležan za izdavanje lokacijskih i inih dozvola i tražiš "Uvjerenje o vremenu građenje građevine".

na njihovo traženje mogao bi ti zatrebat i elaborat ovlaštenog vještaka građevinske struke (ako oni zaključe da im to treba kao dokaz - tako da bi ja njega zvala samo na traženje ureda)

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Iz ovoga šta si napisala, da ti ne treba građevinska dozvola ako ostaješ u gabaritima, zaključujem da bi vi rušili tu ucrtanu kuću i onda gradili u istim gabaritima?

Ako je tako niste baš u legalnoj zoni, u takvim objektima se može bez građevinske raditi manja adaptacija, (tipa rušenje pregradnih zidova) ali veće adaptacije, rekonstrukcije (dogradnja u širinu i nadogradnja u visinu) obavezno ide uz građevinsku dozvolu. Također i rušenje i gradnja novog objekta. Ali MGrubi će ti znati točnije reći. To sve je regulirano prostornim planom naselja/općine/grada, pa treba viditi šta kaže PP, za rekonstrukcije ti vrijede pravila koja su sada na snazi, a samo stari dio građevine se prihvaća takav kakav je

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma ne bi mi rušili kuću, niti prodavali, to mi je mamina rodna kuća. Želim ju obnoviti takvu kakva je, ali nikad ne znaš što ti život donese za 20 godina, želim da su svi papiri pravno riješeni.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja mislim da može na istim temeljima napravit novu kuću istih gabarita...

MM nasljedio od bake kuću koja je sad u zoni nacionalnog parka i susjed do je srušio staru kuću i na njoj izgradio novu (nije mjenjao gabarite temelja, nova kuća je slična staroj sa nekim preinakama)...ugl oni su rekli da je to sve što su mogli napravit, da nije bilo temelja ne bi uopće mogli graditi. Imaju sve potrebne dozvole.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako je tako niste baš u legalnoj zoni, u takvim objektima se može bez građevinske raditi manja adaptacija, (tipa rušenje pregradnih zidova) ali veće adaptacije, rekonstrukcije (dogradnja u širinu i nadogradnja u visinu) obavezno ide uz građevinsku dozvolu. Također i rušenje i gradnja novog objekta. Ali MGrubi će ti znati točnije reći. To sve je regulirano prostornim planom naselja/općine/grada, pa treba viditi šta kaže PP, za rekonstrukcije ti vrijede pravila koja su sada na snazi, a samo stari dio građevine se prihvaća takav kakav je
    iz Pravlnika:
    " Bez akta kojim se odobrava građenje i lokacijske dozvole mogu se izvoditi radovi na:

1. Postojećoj građevini kojima se ne mijenja usklađenost građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena niti se utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva;"

dakle:
    -bez rušenja nosivih zidova, bez dogradnji i nadogradnji ... može se bez dozvole
    ostalo treba ići na neki oblik dozvole ovisno o BRP-u

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...02_21_465.html

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •