Drage suborke i suborci,
znam da je meni osobno jedan od najtezih aspekata neplodnosti bio psiholoski. A nije bilo lako naci niti tekstove niti pomoc niti zapravo sto ocekivati od lijecenja, pogotovo kad smo tek pocinjali. Jedinu pravu pomoc, srodne duse i savjete iskopala sam na forumima, samo sto su savjeti bili kao mali grumeni zlata - tek tu i tamo, i bilo ih je tesko naci. Stoga, olaksajmo zivot onima koji dolaze poslije nas - a nazalost njih ce biti jos i vise a s ovim zakonom imat ce i jos tezi put - i pretocimo svoja teska iskustva u nesto pozitivno, skupimo ih na jednom mjestu. Pozivam vas da odvojite 20 minuta svog vremena i ispunite ovu anketu s pitanjima koja se ticu psiholoskog aspekta lijecenja. Odgovore mozete poslati i na
protivmpozakona@gmail.com, ili postajte na temi. Cilj nam je dobiti barem 100 odgovora pogotovo na ova pitanja s ocjenama da bi dobili neki statisticki znacaj, pa nam je svaki odgovor dragocjen.
Najljepsa i velika HVALA!
ps. Odgovore ce analizirati jedna studentica psihologije, koja ce nam i pomoci da rezultate pretocimo u nesto korisno za nas, tako da znate, taj trud nam nece otici u vjetar. I molim vas da se jave i oni koji su tek na pocetku ovog teskog puta, svi odgovori su dragocjeni i dobrodosli!
Spol ispitanika:ž
Dob ispitanika:36
Pitanja:
1. [b]Dijagnoza i lista postupaka[b] kroz koji ste prošli (i
gdje): dijagnoze nema, sve ok, 3xAIH od toga 2x Petrova, 1x VV, 3x stim IVF, 5x prirodni (klomifen) IVF sve VV
2.
Broj godina koliko pokušavate/ste pokušavali: 5
3.
Da li ste dobili dijete? (Uspjeli s MPO (gdje?), prirodna trudnoća, posvojenje?) ne
4. Ocijenite od 1 do 7
koliko vam je slijedeci faktor bio tezak (7=najtezi):
a) neuspjeh u postupku 7
b) prihvacanje dijagnoze 5
c) bračni problemi 1
d) neshvaćanje okoline 1
e) financijske teškoće 1
f) "zavist" trudnicama i mamama - zasto i ja ne? 3
g) problemi na poslu (izostanci, bolovanja itd) 2
h) čekanje na postupak 5
i) nesto drugo?
5.
Da li ste bili deprimirani, na skali od 1 do 7, koliku ste dubinu depresije dosegli (7=najteze)? da, 4
6.
Da li ste rekli okolini za neplodnost? Kako ste to učinili? da, otvoreno
7.
Da li ste se na svom radnom mjestu suočili s (zaokružite tvrdnje koje su vas točne):
a) otvorenom podrškom DA
b) prikirivenim negodovanjem i nedobravanjem od strane kolega i/ili poslodavca NE
c) otvorenim pritiskom kolega i/ili poslodavca NE
d) prijetnjom premještaja na slabije plaćeno radno mjesto NE
e) otkazom NE
Ako da,
8.
Da li je do poteškoća došlo (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne)
a) odmah po saznanju vaše radne okoline
b) nakon proteka određenog vremena
c) nakon višegodišnjeg iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom.
9.
Da li ste imali problema u komuniciranju s partnerom? Kako ste to riješili?
10. Što biste izdvojili kao
najvazniju stvar(i) koju biste preporucili/rekli pacijentima koji tek ulaze u lijecenje? Ono sto biste voljeli da ste samo znali kad ste tek pocinjali....
11.
Koja vam je stvar/tehnika/faktor najvise pomogao u podnosenju/ nosenju s neplodnosti? PODRSKA OBITELJI
12.
Tko vam je najveća podrška tijekom liječenja (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne):
a). partner DA
b) roditelji DA
c) prijatelji DA
d) medicinsko osoblje DA
e) netko drugi, tko: npr. forumaši i sl DA, kolege s posla
f) nitko;najčešće sam bio/la sam/a NAJVISE VOLIM SAMA
13. Da prolazite ponovo kroz sve to,
koje greske ste uocili a koje biste preporučili drugima da izbjegnu? ...
14.
Da li ste mijenjali ustanovu u kojoj ste se liječili i zašto? DA, NIJE MI SE SVIDIO ODNOS PREMA LJUDIMA U PETROVOJ, NA VV SVE SUPER
ODGOVORI SE ODNOSE NA VV
a) u kojoj ste mjeri bili zadovoljni odnosom liječnika: uopće nisam 1– 2 – 3- 4- 5- 6- 7 u potpunosti jesam; 6
b) u kojoj mjeri ste bili zdovoljni odnosom drugog zdrav. osoblja 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7 6
c) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni zdrav. uslugom: uopće nisam 1 – 2 – 3 – 4- 5 -6 – 7 u potpunosti jesam 2
d) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni organizacijom rada na klinci 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7 3
15.
Da li ste opazili zdravstvene tegobe nakon postupka? Kako ste ih rijesili/doveli u normalu? NE
16.
Ako ste u Zagreb išli na postupke iz drugih gradova, s kakvim ste se problemima susretali? Koliko vam je to bilo tesko, i kako ste to rijesili? NE
17.
Da li ste ikad potrazili strucnu pomoc psihologa? Mozete li komentirati koliko je pomoc bila korisna (te preporuciti ili ne drugima)? DA, NIEJ BAS KORISNA (MENI)
18.
Zao nam je ako ste prosli kroz gubitak trudnoce/a. Ako imate iskustvo gubitka trudnoce molimo vas da odgovorite na slijedecu grupu pitanja:
a) Kako ste to proživjeli? OK
b) Što vam je pomoglo, a sto odmoglo?
c) Da li ste se ikome obratili za pomoć, gdje i kako?
d) Što biste preporučili drugima u istoj ili slicnoj situaciji?