Spol ispitanika: zensko

Dob ispitanika: 32

Pitanja:

1. Dijagnoza i lista postupaka[b] kroz koji ste prošli (i [b]gdje): asthenoterathozoospermija
1 stimulirani IVF (9 js, 5 oplođeno, 5 vraćeno, beta=0)
2 klomifenska IVF (u 1. - 5 js, 3 oplođeno, 3 vraćeno, beta=0; u 2. nismo stigli do ETa)
sve VV

2. Broj godina koliko pokušavate/ste pokušavali:
pokušavamo sve skupa 4 godine, u postupcima 2 g.

3. Da li ste dobili dijete? (Uspjeli s MPO (gdje?), prirodna trudnoća, posvojenje?)
ne

4. Ocijenite od 1 do 7 koliko vam je slijedeci faktor bio tezak (7=najtezi):
a) neuspjeh u postupku 7
b) prihvacanje dijagnoze 7
c) bračni problemi 2
d) neshvaćanje okoline 3
e) financijske teškoće 1
f) "zavist" trudnicama i mamama - zasto i ja ne? 7
g) problemi na poslu (izostanci, bolovanja itd) 1
h) čekanje na postupak 4
i) nesto drugo?

5. Da li ste bili deprimirani, na skali od 1 do 7, koliku ste dubinu depresije dosegli (7=najteze)?
7

6. Da li ste rekli okolini za neplodnost? Kako ste to učinili?
samo smo užu obitelj upoznali sa problemom i i prema njima bili otvoreni oko svega. i naravno sa parovima koji su imali isti problem

7. Da li ste se na svom radnom mjestu suočili s (zaokružite tvrdnje koje su vas točne):

a) otvorenom podrškom
b) prikirivenim negodovanjem i nedobravanjem od strane kolega i/ili poslodavca
c) otvorenim pritiskom kolega i/ili poslodavca
d) prijetnjom premještaja na slabije plaćeno radno mjesto
e) otkazom

Ako da,

8.Da li je do poteškoća došlo (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne)

a) odmah po saznanju vaše radne okoline
b) nakon proteka određenog vremena
c) nakon višegodišnjeg iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom.

9. Da li ste imali problema u komuniciranju s partnerom? Kako ste to riješili?
ne

10. Što biste izdvojili kao najvazniju stvar(i) koju biste preporucili/rekli pacijentima koji tek ulaze u lijecenje? Ono sto biste voljeli da ste samo znali kad ste tek pocinjali.
skupljati informacije i učiti o neplodnosti, nitko vam ništa neće ponuditi na tanjuru, vjerujte u sebe, neplodnost može biti duga borba

11. Koja vam je stvar/tehnika/faktor najvise pomogao u podnosenju/ nosenju s neplodnosti?
razgovor s osobama s problemom neplodnosti i razmjena iskustva

12. Tko vam je najveća podrška tijekom liječenja (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne):

a). partner DA
b) roditelji DA
c) prijatelji
d) medicinsko osoblje- djelomično
e) netko drugi, tko: npr. forumaši i sl
f) nitko;najčešće sam bio/la sam/a

13. Da prolazite ponovo kroz sve to, koje greske ste uocili a koje biste preporučili drugima da izbjegnu?
ne mogu reći da sam radila greške (bar mi sad ništa ne pada na pamet), ali mislim da smo predugo čekali da se javimo doktoru

14. Da li ste mijenjali ustanovu u kojoj ste se liječili i zašto?
da, trenutno sam u postupku u drugoj ustanovi, izričito zbog novog zakona oplodnja max 3 js te zabrana zamrzavanja embrija

a) u kojoj ste mjeri bili zadovoljni odnosom liječnika: uopće nisam 1– 2 – 3- 4- 5- 6- 7; u potpunosti jesam
b) u kojoj mjeri ste bili zdovoljni odnosom drugog zdrav. osoblja 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7; 7
c) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni zdrav. uslugom: uopće nisam 1 – 2 – 3 – 4- 5 -6 – 7 u potpunosti jesam
d) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni organizacijom rada na klinci 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7; 6

15. Da li ste opazili zdravstvene tegobe nakon postupka? Kako ste ih rijesili/doveli u normalu?
tegobe nikakve, ali sam natukla dosta kila u i nakon stimuliranog postupka koje sada teško skidam

16. Ako ste u Zagreb išli na postupke iz drugih gradova, s kakvim ste se problemima susretali? Koliko vam je to bilo tesko, i kako ste to rijesili?

17. Da li ste ikad potrazili strucnu pomoc psihologa? Mozete li komentirati koliko je pomoc bila korisna (te preporuciti ili ne drugima)?
ne

18. Zao nam je ako ste prosli kroz gubitak trudnoce/a. Ako imate iskustvo gubitka trudnoce molimo vas da odgovorite na slijedecu grupu pitanja:
a) Kako ste to proživjeli? imala sam jednu biokemijsku, i shrvalo me jako. depresija, plakanje kao da mi se svijet ruši
b) Što vam je pomoglo, a sto odmoglo? nisam odustajala, vjerujem da i mene čeka moj mali anđeo/odmogle su mi silne trudnice i mame sa malom dijecom koje sam viđala na svakom koraku (ali izuzetno mi je drago zbog njih)
c) Da li ste se ikome obratili za pomoć, gdje i kako? ne
d) Što biste preporučili drugima u istoj ili slicnoj situaciji? ne znam, svatko treba naći način kako će se boriti sa svojim demonima