Spol ispitanika: Ž

Dob ispitanika: 26

Pitanja:

1. Dijagnoza i lista postupaka[b] kroz koji ste prošli (i [b]gdje):

MM - oligoastenozoospermija

2. Broj godina koliko pokušavate/ste pokušavali:

1 godinu prirodno
3 godine u postupcima

3. Da li ste dobili dijete? (Uspjeli s MPO (gdje?), prirodna trudnoća, posvojenje?)

1 IVF/ICSI na VV-u, beta 1,1

Ostala prirodno trudna 3 mj. nakon postupka, termin 15.05.10.

4. Ocijenite od 1 do 7 koliko vam je slijedeci faktor bio tezak (7=najtezi):
a) neuspjeh u postupku - 3
b) prihvacanje dijagnoze - 3
c) bračni problemi - 1
d) neshvaćanje okoline - 6
e) financijske teškoće - 5
f) "zavist" trudnicama i mamama - zasto i ja ne? - 7
g) problemi na poslu (izostanci, bolovanja itd) - 5
h) čekanje na postupak - 6
i) nesto drugo?

5. Da li ste bili deprimirani, na skali od 1 do 7, koliku ste dubinu depresije dosegli (7=najteze)?

7 – držala sam se dobro sve do nekih 3 dana poslije bete kada sam cijelu noć proplakala, a jadan MM nije znao što bi sa mnom. Molio me da to više ne prolazimo i to mi je dalo snage za dalje, kada sam vidjela da ću i njega slomiti...

6. Da li ste rekli okolini za neplodnost? Kako ste to učinili?

Rekli smo nekih 6 mj nakon što smo saznali i to na najteži način. U našoj okolini su nas stalno ispitivali – kada ćete vi, što se čeka i sl. – i onda smo rekli da samo bili kod doktora, imamo probleme i idemo na postupak... Pustili su nas na miru... Neki nas više nikada nisu pitali ništa, a neki i danas prolaze sve pretrage sa nama...

7. Da li ste se na svom radnom mjestu suočili s (zaokružite tvrdnje koje su vas točne):

a) otvorenom podrškom
b) prikirivenim negodovanjem i nedobravanjem od strane kolega i/ili poslodavca
c) otvorenim pritiskom kolega i/ili poslodavca
d) prijetnjom premještaja na slabije plaćeno radno mjesto
e) otkazom

Ako da,

8.Da li je do poteškoća došlo (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne)

a) odmah po saznanju vaše radne okoline
b) nakon proteka određenog vremena
c) nakon višegodišnjeg iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom.

9. Da li ste imali problema u komuniciranju s partnerom? Kako ste to riješili?

Nikada nisam imala problema sa MM-om, imala sam tu sreću pa je razumiji i ima više strpljenja od mene, zato i funkcioniramo...

10. Što biste izdvojili kao najvazniju stvar(i) koju biste preporucili/rekli pacijentima koji tek ulaze u lijecenje? Ono sto biste voljeli da ste samo znali kad ste tek pocinjali.

Bitno je vjerovati liječnicima, slušati svoj organizam i informirat se... imati strpljenje i davati sve od sebe da upije postupak... ali nikada cijeli život ulagati u to... iako je teško reći, ništa ne ide na silu...već dođe kada je pravo vrijeme za to...

11. Koja vam je stvar/tehnika/faktor najvise pomogao u podnosenju/ nosenju s neplodnosti?

Realnost, ponekad sam na obiteljskim druženjima uživala što ja s mirom jedem dok moja sestra i šogorica skaču oko stola za djecom...što mogu na more kada mi paše i spavati koliko želim...možda je sebično ali sam u tim stvarima stvarno uživala... ali teško je bilo kada se naćak zatrči sesti u zagrljaj i kaže joj - mama volim te...

12. Tko vam je najveća podrška tijekom liječenja (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne):

a). partner
b) roditelji
c) prijatelji
d) medicinsko) osoblje
e) netko drugi, tko: npr. forumaši i sl
f) nitko;najčešće sam bio/la sam/a

13. Da prolazite ponovo kroz sve to, koje greske ste uocili a koje biste preporučili drugima da izbjegnu?

Očekivanje da smo danas otkrili da imamo problem, sutra smo kod doktora, sljedeći tjedan sam trudna.... NIKAKO...

14. Da li ste mijenjali ustanovu u kojoj ste se liječili i zašto?

Diagnoza nam je potvrđena u KBC-u Rijeka dr. Vlastelić, ali zbog preseljena u ZG došla sam na preporuku kod dr. Alebića na VV.

a) u kojoj ste mjeri bili zadovoljni odnosom liječnika: uopće nisam 1– 2 – 3- 4- 5- 6- 7 u potpunosti jesam;
b) u kojoj mjeri ste bili zdovoljni odnosom drugog zdrav. osoblja 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7
c) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni zdrav. uslugom: uopće nisam 1 – 2 – 3 – 4- 5 -6 – 7 u potpunosti jesam
d) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni organizacijom rada na klinci 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7

15. Da li ste opazili zdravstvene tegobe nakon postupka? Kako ste ih rijesili/doveli u normalu?

Nisam imala određene tegobe poslije postupka...Napuhanost od hormona i obilne mjesečnice su se regulirale same nakon 2 ciklusa....

16. Ako ste u Zagreb išli na postupke iz drugih gradova, s kakvim ste se problemima susretali? Koliko vam je to bilo tesko, i kako ste to rijesili?

17. Da li ste ikad potrazili strucnu pomoc psihologa? Mozete li komentirati koliko je pomoc bila korisna (te preporuciti ili ne drugima)?

Nismo tražili stučnu pomoć, jednostavno smo se na svoj način nosili s tim...

18. Zao nam je ako ste prosli kroz gubitak trudnoce/a. Ako imate iskustvo gubitka trudnoce molimo vas da odgovorite na slijedecu grupu pitanja:
a) Kako ste to proživjeli?
b) Što vam je pomoglo, a sto odmoglo?
c) Da li ste se ikome obratili za pomoć, gdje i kako?
d) Što biste preporučili drugima u istoj ili slicnoj situaciji?