-
Spol ispitanika: Ž
Dob ispitanika: 31
Pitanja:
1. Dijagnoza i lista postupaka kroz koji ste prošli (i gdje):
Ja mikrocistični jajnici, nakon 6 mjeseci terapije sada sve ok. MM asthenozoospermia, u zadnjem postupku samo 4mil plivača.
Dosad 2 inseminacije (u prvoj biokemijska, u drugoj ništa), sljedeći korak ICSI, sve Poliklinika Podobnik.
2. Broj godina koliko pokušavate/ste pokušavali: 3,5
3. Da li ste dobili dijete? (Uspjeli s MPO (gdje?), prirodna trudnoća, posvojenje?)
Još ne.
4. Ocijenite od 1 do 7 koliko vam je slijedeci faktor bio tezak (7=najtezi):
a) neuspjeh u postupku - 5
b) prihvacanje dijagnoze – 5 (na početku)
c) bračni problemi - 0
d) neshvaćanje okoline - 4
e) financijske teškoće - 2
f) "zavist" trudnicama i mamama - zasto i ja ne? - 5
g) problemi na poslu (izostanci, bolovanja itd) - 1
h) čekanje na postupak - 3
i) nesto drugo?
5. Da li ste bili deprimirani, na skali od 1 do 7, koliku ste dubinu depresije dosegli (7=najteze)?
Možda 5, faza kad me ne zanima i ne veseli ništa, život na 'automatskom pilotu' – sve odrađujete, ali se za ništa ne vežete.
6. Da li ste rekli okolini za neplodnost? Kako ste to učinili?
Da, vrlo otvoreno kažem bilo kome tko pita jer vjerujem da treba ljude senzibilizirati na to pitanje.
7. Da li ste se na svom radnom mjestu suočili s (zaokružite tvrdnje koje su vas točne):
a) otvorenom podrškom
b) prikirivenim negodovanjem i nedobravanjem od strane kolega i/ili poslodavca (od kolegice s istim problemom, koja ga ne rješava jer nema nikakvu komunikaciju s mužem oko toga).
c) otvorenim pritiskom kolega i/ili poslodavca
d) prijetnjom premještaja na slabije plaćeno radno mjesto
e) otkazom
Ako da,
8.Da li je do poteškoća došlo (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne)
a) odmah po saznanju vaše radne okoline
b) nakon proteka određenog vremena
c) nakon višegodišnjeg iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom.
9. Da li ste imali problema u komuniciranju s partnerom? Kako ste to riješili?
Samo njegovu nenaviknutost na komuniciranje oko teških problema. Rješenje: prisilna komunikacija, nema odstupanja. 
10. Što biste izdvojili kao najvazniju stvar(i) koju biste preporucili/rekli pacijentima koji tek ulaze u lijecenje? Ono sto biste voljeli da ste samo znali kad ste tek pocinjali.
Sveobuhvatnu literaturu za parove (poput rodinih publikacija), ali i literaturu za okolinu (npr. nagovoriti autoricu www.namaste.bloger.hr da objavi knjigu sa svojim iskustvima i prekrasnim opisima osjećaja i faza MPO-a
). Voljela bih da sam takvo što mogla tutnuti u ruku rodbini i prijateljima.
Najvažnija stvar za par: osjećaj da ste u tome skupa i komunikacija do besvjesti.
11. Koja vam je stvar/tehnika/faktor najvise pomogao u podnosenju/ nosenju s neplodnosti?
Vrijeme i dozvoljavanje samoj sebi da prođem kroz sve faze bez da se okrivljujem što sam u nekoj fazi. Stav da je sve što osjećam ok i da tako smije biti.
12. Tko vam je najveća podrška tijekom liječenja (zaokružite tvrdnje koje su za vas točne):
a) partner
b) roditelji
c) prijatelji
d) medicinsko osoblje – također su podrška, u tim trenucima, ali inače uvijek i samo MM (MM rules!)
e) netko drugi, tko: npr. forumaši i sl
f) nitko;najčešće sam bio/la sam/a
13. Da prolazite ponovo kroz sve to, koje greske ste uocili a koje biste preporučili drugima da izbjegnu?
Gubljenje vremena na početku, hodanje kod tri različita ginekologa koji svi tvrde da je sve ok i tek mi treći govori da bi se muž trebao pregledati, a tek Podobnik otkriva da ni kod mene nije sve ružičasto. Izgubljena 1,5 godina plus još pola godine terapije za mene, ali tih pola godine već ne računam kao izgubljeno vrijeme.
14. Da li ste mijenjali ustanovu u kojoj ste se liječili i zašto?
Zasada ne, sve što je čovjek rekao i napravio se pokazuje 100% točno, usluga i tretman potpuno vrijedni uloženog novca. Budući da znam da ipak nije primarno MPO-ovac, u budućnosti možda promijenim, eventualno netko u inozemstvu.
a) u kojoj ste mjeri bili zadovoljni odnosom liječnika: uopće nisam 1– 2 – 3- 4- 5- 6- 7 u potpunosti jesam;
b) u kojoj mjeri ste bili zdovoljni odnosom drugog zdrav. osoblja 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7
c) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni zdrav. uslugom: uopće nisam 1 – 2 – 3 – 4- 5 -6 – 7 u potpunosti jesam
d) u kojoj mjeri ste bili zadovoljni organizacijom rada na klinci 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 - 7
15. Da li ste opazili zdravstvene tegobe nakon postupka? Kako ste ih rijesili/doveli u normalu?
Zasad ne, nadam se da će tako i ostati.
16. Ako ste u Zagreb išli na postupke iz drugih gradova, s kakvim ste se problemima susretali? Koliko vam je to bilo tesko, i kako ste to rijesili? Živim u Zgb.
17. Da li ste ikad potrazili strucnu pomoc psihologa? Mozete li komentirati koliko je pomoc bila korisna (te preporuciti ili ne drugima)? Ne, ali bih ju potražila da mi je zatrebala. Preporučila bih svakome tko misli da mu 'ne ide' dobro, a otišla bih i sama, pogotovo kad bih znala da postoji neki dr. koji se bavi time.
18. Zao nam je ako ste prosli kroz gubitak trudnoce/a. Ako imate iskustvo gubitka trudnoce molimo vas da odgovorite na slijedecu grupu pitanja:
a) Kako ste to proživjeli?
b) Što vam je pomoglo, a sto odmoglo?
c) Da li ste se ikome obratili za pomoć, gdje i kako?
d) Što biste preporučili drugima u istoj ili slicnoj situaciji?
Zasad samo iskustvo biokemijske, ne znam kako bih preživjela gubitak trudnoće. Kod biokemijske mi maksimalno pomogao dr. koji me odmah okrenuo na gledanje u budućnost i rekao mi statistike učestalosti biokemijske te mi rekao da je ona ujedno dokaz da je oplodnja moguća i da s time eliminiramo cijeli niz drugih mogućih problema. Bio je šok, ali mi je njegov pristup jako pomogao.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma