Ja sam se sad sva naježila kad sam pročitala izraz "magareća klupa"!
Da, definitivno mislim da je to kontraproduktivno za dijete, pogotovo za jednog prvašića!
Prvo ću reći iz svog iskustva...kad sam krenula u 1.razred već sam odavno znala čitati i pisati i štošta drugo i naravno da mi je bilo dosadno u školi. A na moju žalost, dobila sam učiteljicu kojoj smo mi bili prva (srećom i zadnja) generacija gradske djece. Do tad je radila na selu i bila naviknuta na djecu koja na njen povišen glas padaju u nesvijest od straha. Ja nisam bila taj slučaj i od prvog dana sam svakodnevno bila u kutu, a iz magareće klupe više nisam ni izlazila. I mrzila sam i školu i učiteljicu i sve što je vezano uz školu! Mama i tata su proživljavali traume s mojim nespavanjem noću i plakanjem da neću u školu.
Ono što sad znam da je učiteljica trebala napraviti, a nije, je-dati mi neke dodatne zadatke da me zabavi.
Koje li ironije, ali srećom (!) počeo je rat! I ja sam promjenila grad, školu i učiteljicu. Za učiteljicu sam dobila prekrasnu ženu koja nikada nije koristila metode kazne i koja je svako dijete znala zabaviti nekim zadatkom! A meni se vratila volja za školom. Toliko da sam i sama postala prosvjetni djelatnik![]()
I sada kad gledam sa mjesta prosvjetnog djelatnika na svoje 2 totalno različite učiteljice, bez obzira na ono što su me učili na faksu (a učili su me isto što sam iz vlastitog iskustva znala) je da kazne tipa magareća klupa i kut ne donose ničeg dobroga! Pogotovo ne u tim prvim koracima djetetovog školovanja!
I bolje da učiteljica danas-sutra moje dijete ne pošalje u magareću klupu jer mi je to još gore nego da ga lupi!![]()

Odgovori s citatom