Results 1 to 40 of 40

Thread: plombe na mlijecnim zubicima

Mony's Avatar

Default plombe na mlijecnim zubicima

Moj mali obozava svoju zubaricu i super smo zadovoljni njome kao osobom - njezinim pristupom djeci i sve to. No, vise nisam sigurna koliko je dobra i kao zubarica, a kako se ja ne lijecim kod nje, ne mogu prema sebi suditi, dok po ovome sto vidim kod maloga, i nisam bas happy.
    Uglavnom, od kad mu je izbrusila zubic (gornju cetvorku- jako malena rupica na kraju je zuba) i stavila plombu - ta plomba nikako da se odrzi dulje od kojih 10 dana.
    Prvo je bila fora da on mjesto koje je spremno za stavljanje plombe dotakne jezikom pa namoci, pa se plomba ne zadrzava, jer zub mora biti potpuno suh, no zadnje je rekla da je sve suho, da je super jer nije dotaknuo jezikom, al je plomba opet ispala.
    Ja fakat ne znam kaj da mislim..
    Pa zato otvaram topic jer je mozda to normalno kod mlijecnih zubica. :?
    A ne bih ju htjela mijenjati, jer ju mali fakat voli.
    Imate li iskustva s plombama kod mlijecnih zuba?

BP's Avatar

nama zubarica uopce nije htjela plombirati mljecne zube, nego je samo pobrusila karijese i premazala necim da ne ide kao dalje.
    Dalje ide, jer su rupice sve vece ali i zubi tamne....pa na koncu i nema nekog smisla stavljati plombe. Ali nisam tako mislila kad je ona odbila plombirati

Mony's Avatar

Hmmm... nisam uopce znala.
    Al da mu svaku vecer ne ocistim koncem, toliko toga ostane unutra da je to nezamislivo. A i smeta mu.
    No, kod nas se barem ne siri, zubici su bijeli, al rupica je ipak rupica.
    Ispada da brusenje mlijecnih zubiju sluzi da dijete stvori naviku odlaska kod zubara

ivanche's Avatar

Nama sve plombira iako i sama kaže da nije nužno, ali da se ne uništi cijeli zub. Stalno su nam ispadale plombe dok je stavljala te dječje, na donjim zubima joj je sad stavila one za odrasle i te joj se drže otkad ih je stavila, a na gornjim su ostale te dječje i one su već 2x ispale u istom tom periodu. :/ Tako da vjerojatno ovisi o vrsti plombe koju stavlja.

Audrey's Avatar

Moji oboje imaju plombe na mliječnim kutnjacima, M. 4 komada, T. dvije. naša zubarica je rekla kako ti zubi neće tako skoro ispasti i da ne može dijete godinama imati nefunkcionalan zub (znači da mu samo pobrusi pa fali komad ili ostavi rupu).
    T. je pred ljeto dobio i lijek u zub, ispao je za jedno tjedan dana, i bilo mi je koma čistiti hranu iz te rupe do kad konačno nije dobio plombu, tako da ne mogu zamisliti da stalno ima otvoren zub.
    Ne znam kakve plombe ona stavlja, prvi put čujem za 'dječje' i 'odrasle' plombe. A naplati nam upola nego što bi za odraslog, ali pretpostavljam da je to zato što i manje materijala potroši.

ivana s's Avatar

Istina je da se za miječne zube koristi drugi materijal nego za trajne zube. Može se koristiti i onaj za trajne ali on je jako osjetljiv na prisutnost sline za vrijeme stavljanja i zbog toga ga je prilično teško ostvariti potpunu suhoću u malim, nemirnim ustima s puno sline i neposlušnim jezikom. Osim toga, materijal koji se koristi za mliječne zubiće je cement koji ima karijesprotektivno djelovanje, znači donekle sprečava ponovni nastanak karijesa. Naravno da ništa od toga ukoliko se ne održava dobra higijena. Ja prvi put čujem da se samo očisti karijes i ostavi rupa u zubu!!!! Stvarno mi nije jasno koja škola to preporuča, nema teoretske šanse da se tu ne zadržavaju ostaci hrane i nastane ponovo karijes.
    Normalno da se svima nama događa da poneki ispun ispadne nakon nekog vremena ali baš svakih 10 dana nije normalno. Mislim da se radi nekakva greška u postupku ili materijalu koji se korist.

Mony's Avatar

Quote Originally Posted by ivana s
    Normalno da se svima nama događa da poneki ispun ispadne nakon nekog vremena ali baš svakih 10 dana nije normalno. Mislim da se radi nekakva greška u postupku ili materijalu koji se korist.

Ovo mi je bilo bitno.
    Znaci, ako se zub puni vec 4. il cak 5. put i svaki mu put ispadne nakon niti 2 tjedna, nije normalno.

kate's Avatar

a jel netko stavljao toxic za umrtvljenje živca na mliječnim?
    nama rekla izvaditi taj lijek za mjesec dana, ali evo ispao nakon 2 tjedna
    zna li netko koliko min. mora ostati taj toxic?

ivana s's Avatar

Quote Originally Posted by kate
    a jel netko stavljao toxic za umrtvljenje živca na mliječnim?
    nama rekla izvaditi taj lijek za mjesec dana, ali evo ispao nakon 2 tjedna
    zna li netko koliko min. mora ostati taj toxic?
    Nikako nije dobro da zub stoji otvoren. Otiđite što prije kod svog stomatologa pa ako "lijek" nije još uvijek dovoljno djelovao ponovo će ga staviti a ako je završiti s liječenjem.

kate's Avatar

hvala
    tek sad smo primjetili prije spavanja, au srijedu smo tek naručeni, ne znam kud da idemo

kate's Avatar

prepisujem s drugog foruma..

javlja se stomatologinja. zub se ostavlja otvoren, jer je pulpa (zivac) mrtav, pa da se izbjegne mucenje djeteta, oticanje i antibiotici pusti se zub otvoren, koji treba paziti da se ne zacepi, iako s cackalicama OPREZ da ne bi pukla u kanalu i tek onda zacepila. mlijecni zubi imaju veliku pulpu blizu povrsine zuba, lako se kvare ali ih nije dobro vaditi jer cuvaju mjesta za trajne, endodoncija (punjenje kanala) trebalo bi a opet postotci uspjesnosti od pacijenta do pacijenta, a svaka upala moze ostaviti posljedice na trajnom zubu koji se nalazi odmah ispod.

ta plomba nikako da se odrzi dulje od kojih 10 dana.
    Može biti normalno, ako je zub ipak za liječenje, dakle toxavit, onda plomba ispada.

i ovo što je u zadnjem postu napisano sam htjela napisati, pa sam uštedila slova

I da dodam, mislim da je mliječne zuba I TE KAKO potrebno popravljati, bez obzira na ispadanje plombi, jer će doći do cirkularnog karijesa čim počne prvi trajni zub nicati

kate's Avatar

kako izgleda vađenje tog živca, tj procedura nakon stavljanja "lijeka"?

ivana s's Avatar

Quote Originally Posted by kate
    prepisujem s drugog foruma..

javlja se stomatologinja. zub se ostavlja otvoren, jer je pulpa (zivac) mrtav, pa da se izbjegne mucenje djeteta, oticanje i antibiotici pusti se zub otvoren, koji treba paziti da se ne zacepi, iako s cackalicama OPREZ da ne bi pukla u kanalu i tek onda zacepila. mlijecni zubi imaju veliku pulpu blizu povrsine zuba, lako se kvare ali ih nije dobro vaditi jer cuvaju mjesta za trajne, endodoncija (punjenje kanala) trebalo bi a opet postotci uspjesnosti od pacijenta do pacijenta, a svaka upala moze ostaviti posljedice na trajnom zubu koji se nalazi odmah ispod.
    Zub se moze ostaviti otvoren samo u slucaju gangrene ili periapikalnog apscesa, a ako se radi o dubokom karijesu ili upali zivca tada se stavi lijek koji umrtvi i mumificira zivac I preko njega plomba. Kate,nece se nista stras no dogodit do srijede ali bi bilo dobro da nazoves dok u ponedjeljak pa vas mozda ranije primi.

ne čačka se iglicama, ako to misliš, riješi se sve otrovom i čišćenjem

moj, sada petogodišnjak preko nekoliko zuba ima tako složenih

kate's Avatar

hvala cure

Pinky's Avatar

moja necakinja od 4 godine OBOZAVA ici u zubara. 1. put kad je bila najprije se dobro upoznala sa ordinacijom i tetom zubaricom, pa joj je stavila rozu plombu i dala diplomu za hrabrost.

slatkica je svima ponosno pokazivala plombu (i diplomu), cak i tetama po ducanima (zdusno bi zinila i ponosno pokazivala).

sad ima i plavu i zelenu i kaze da jedva ceka zutu, da toliko voli ici u zubara da bi "tamo ostala cijeeeeeli dan i cijeeelu noc".

ja sam odusevljena. totalno.

p.s. plombe ne ispadaju, super su

Točkica's Avatar

Lea je na četvorku dolje dobila tu plombicu koja je već da puta pala i nisam ni najmanje zadovoljna zbog toga stoga mijenjam zubaricu.....Osim toga karijes se pojavio i opasno nagrizao dvojku gore na što zubarica odmahuje rukom, kao, nije to ništa.... :/ . Baš me zanima mišljenje drugog stomatologa....O zubićima stvarno vodimo računa od kad su izrasli i žao mi je da propadnu a Lea srećom voli ići zubaru i veseli se plombicama u boji .

kate's Avatar

ostaje zub otvoren, stavila samo vaticu i rekla da čistimo redovito od hrane..kao dobro je staviti vaticu prije svakog jela,al roditeljima se to baš neda pa odustanu

na drugom smo dobili rozu plombicu (tj zvjezdicu)

dajte mi recite da to nije katastofa što je otvoren

ivanche's Avatar

:/ pa mislim da ne smije biti otvoren dulje vrijeme, možda sada čeka da vidi kako će se zub ponašati.
    T je imala strašnih problema sa jednim zubićem i zubarka se stalno trudila oko tog zuba, na kraju je ispalo da nema veze što se ona trudi jer i kad je zub bio neko vrijeme otvoren i dalje se pojavljivao problem. Na kraju ga je zubarka nekako obila, ne znam točno što je napravila, ostao je čuvati mjesto, ali više nije problematičan.

kate's Avatar

jel netko zna gdje ima kupiti te (pretpostavljam sterilne) sitne vatice za zubice?

nije frka ako je otvoren, važno da čuva mjesto trajnom, a povremeno ga zubari očiste kad idete radi nečeg drugog. I naravno čistiti kod kuće. Vaticu običnu možeš sfrkati (od cik cak vate, npr) komadić i staviti

kate's Avatar

nije mi jasno jel bolje da je otvoren bez vatice, a vaticu da stavljam samo prije obroka ili da vatica stalno stoji (ali onda je i ona leglo bakterija) :?

kate's Avatar

u mulleru imaju čačkalice s aminfluoridom

Stijena's Avatar

Quote Originally Posted by ivanche
    Nama sve plombira iako i sama kaže da nije nužno, ali da se ne uništi cijeli zub. Stalno su nam ispadale plombe dok je stavljala te dječje, na donjim zubima joj je sad stavila one za odrasle i te joj se drže otkad ih je stavila, a na gornjim su ostale te dječje i one su već 2x ispale u istom tom periodu. :/ Tako da vjerojatno ovisi o vrsti plombe koju stavlja.
    ako se ne varam idemo istoj zubarici, ali nama nisu nikada ispadale plombe. evo sad ih već ima godinu dana (nekakve roze, smiješno izgledaju) :?

vaticu da stavljam samo prije obroka ili da vatica stalno stoji (ali onda je i ona leglo bakterija)
    Ne stalno, prije jela staviti, nakon izvaditi, ako ne ispadne u međuvremenu

Dižem temu. Jel netko zna jel djeca imaju pravo na besplatne bijele plombe na svim zubima?
    Ne idemo privatno već u dom zdravlja.

mi isto idemo u dom zdravlja, mali je 2009 godište, i nije nam nikada naplaćena bijela plomba, onda su vjerojatno besplatno....sad do koliko godina, neznam

Hmmm...mala mi je krajem prošle godine dobila 2 plombice na mliječnima 4. i 5. i nije joj stavila bijele plombe već crne. Nije mi jasno zašto joj nije stavila bijele ako su isto besplatne.

marta's Avatar

Mislim da je djeci sve besplatno do 18. godine. Međutim baš se po novinama provlače članci o plombama i naplaćivanju istih, tako da ništa nije nemoguće...

*meri*'s Avatar

mi smo bili prekjucer, dobili smo bijelu plombicu na mljecnoj cetvorci. besplatno. mali ima 6 godina.

marta's Avatar

Definitivno treba biti besplatno, ali se vrlo često nelegalno naplaćuje.

E sad se baš pita. Zubarka mi se ne čini niti neupućena a nekako ne mogu ni vjerovati da bi zeznula. Ja kod nje idem već 20 godina i smatram ju korektnom pa me sad to malo čudi.
    Baš ću ju pitati idući put. Il u do nekih domova zdravlja još nije stigao novi (više ni nije novi) Pravilnik pa se prave blesavi

jelena.O's Avatar

i za odrasle je besplatna bijela ali samo do 3-4(?) zuba

Lili75's Avatar

Po novome za odrasle je besplatna bijela do trojke. Cetvorke se sad naplacuju ako zelis bijelu. Ne mogu zamislit da danas itko stavlja amalgamske plombbe.

Ja pitala zadnji put jer mi u iste zubarice idu klinci od 4 do 16 godina i kaže da na mlječne zube idu isključivo bijele plombe i da se stoga ne naplaćuju.
    Za trajne zube idu bijele plombe od jedinica do trojki, od četvorki amalgamske.

Samo da dodam da razlog što se na mlječne zubiće ne stavljaju amalgamske plombe nije estetski nego zdravstveni jer ti zubi nemaju pravi korijem nego se zub polako resorbira pa se tako može resorbirati i živa iz takve plombe (tako je nama objasnila).

Može li mi netko preporučiti dobrog zubara za dijete (ne privatno) koji ne stavlja djeci crne plombe kao ova sadašnja te da je na području Novog Zagreba (npr. DZ Siget)? Hvala!

Mi ti idemo kod dr. Vrančić u DZ Trešnjevka. Mom malom još nijednom nije stavio crnu plombu, a puno ih je stavio, jer ima jako loše zube. Čula sam da i Štimac u ozaljskoj je ok, ima kvalitetne plombe, i prima preko HZZO

Hvala.