Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Neće ostavit idudu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Neće ostavit idudu

Evo mene muči to što moj D. ima dudu a star je 3 godine i 3 mjeseca. U vrtiću nema dudu i spava bez problema bez dude, a čim dođe doma, pita za dudu i u usta. On ju je naime odbacio sa neke 2,5 god., ali se tada rodila seka i opet juje vratio i ne pušta. Najviše me smeta što govori sa dudom u ustima i kužim da kada nema dudu ne izgovara dobro, kao da mu zrak prolazi kroz zube, c,z,s, dok kofd njegovih prijatelja kojinemaju dudu tonije slučaj. Seka nema dudu jer dojim. Kako da mu pomognem da je odbaci?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih rekla nikako, odbaciti će ju opet sam kad bude spreman. A što ću pametnije reči kad će moj maleni imati duuuugo dudu, ne znam. Za sad sam nekako uvjerenja, da ih jednostavno treba pustiti da ju "prerastu" neki prije, neki kasnije. :/

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ti mogu reći naše iskustvo. N je stvarno bila jaaako ovisna, dok nisam odlučila umakati joj dudu u ocat, i rekla sam joj da je sad velika, i kad curice narastu da se duda pokvari i da više ne valja. Ona ju je dvaput probala uzeti tako smrdljivu, i više joj se nije htjela približiti, i tako 2 dana dok ju nije odlučila bacit u smeće. Rekla sam joj kad ju baci u smeće da će joj vila dudilica donijeti poklon. I stvarno, vila dudilica joj je donijela peppu pig Zaista je bila jaako ovisna, i zaista se bez ikakvog problema na ovaj način odvikla

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A mi smo je 'zaboravili' ponijeti na more (imala sam ih cijelo vrijeme u torbi za slučaj krajnje krize).
    Rezultat - prvi dan su se malo bunili, drugi dan malo manje, ..., četvrti dan skoro više nisu niti pitali za dudu. Stvarno je dosta bezbolno prošlo.
    Najviše me brinulo to da će možda isto imati problema u izgovoru nekih glasova, tj. curka je već počela pričati kroz dudu, a po noći je nije ispuštala iz usta, tj. budila se kad bi joj duda ispala iz usta.
    Bili su stari 2 g 2 mj.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da ti ne preostaje ništa drugo nego napraviti rez i baciti dudu. Neće biti lako ali teško da će se dijete samo ostaviti dude. A to što primjećuješ da krivo izgovara riječi zbog dude nije mala stvar.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ne bih nikad uzela i bacila, mislim da će djetetu biti puno teže tako nego da ga se navede da sam baci dudu

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

L. je imala dudu do 4.5 g :shock: dok jednu vecer prije spavanja sama rekla da ce spavat bez dude ....od te noci nikad vise ......a mi smo stalno prigovarali zbog te dude ,..

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nisam za otimanje dude na silu. Imala sam strastvenog dudlića dok sam nije odlučio da više neće dudati. To je bilo kada je imao negdje između 2,5 i 3g. Jedne večeri prije spavanja izvadio je dudu iz usta i rekao je da mu više ne treba. Ja sam ostala :shock: jer JA nisam bila pripremljena . I zbilja je više nije tražio.
    Ali, kad bolje razmislim, i nije se to baš zbilo preko noći. O dudi smo razgovarali najmanje godinu dana prije toga. Nisam pokazivala da meni to dudanje išta znači, u "razgovorima" mu se nisam nikad rugala (npr. ti si mala beba jer imaš dudu). Polako smo došli do toga da duda preko dana ide malim bebama, a na večer dolazi opet njemu. I tako sve do tog famoznog dana.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam jedan dan dudu jednostavno sakrila...imao je dvije godine..kad je tražio objasnila sam mu da je odnijela baja da je opere
    nakon nekoliko dana je zaboravio na nju...
    imali smo "sreću"da mlađi braco koji se tad tek rodio nije htio dudu nikako...

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i Ivo ima dudu (i jaaako je voli), nisam najsretnija zbog te činjenice ali niti ne očajavam. Očito je da ima potrebu za njom.
    Kako nisam za nikakve nasilne metode, tako nisam ni ovdje za to.
    Razgovaramo o njoj i tome kako veliki dečki ne nose dude, a on će ju sam odbaciti kada će biti spreman.
    A to što nešto izgovara zbog dude izmjenjeno će se također ispraviti s vremenom kada ju neće više imati.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: Neće ostavit idudu

Citiraj frogica prvotno napisa
    Evo mene muči to što moj D. ima dudu a star je 3 godine i 3 mjeseca. U vrtiću nema dudu i spava bez problema bez dude, a čim dođe doma, pita za dudu i u usta. On ju je naime odbacio sa neke 2,5 god.,
    mi smo imali skoro istu situaciju, moja je dudala do 4 godine ali samo po noći, preko dana joj nije nikad pala napamet, ni u vrtiču....nisam za neke radikalne mjere ni prevare tipa : odnija ovaj-onaj, pogotovo ako na dijete djeluje smirujuće i puno lakše zaspe što je bio slučaj kod nas....

iskreno rečeno nemam ti neki pametni savjet za dati....mi smo se ostavili pukim slučajem. došla nam je nečakinja u goste (12 godina) sa psom. jednog dana je duda pala na pod i pas je polizao, a kako je moja prinčipesa poprilično gadljiva, nije bilo teorije da je ponovo stavi u usta.... a i nečakinja joj je u priči par puta spomenila da cure u njenom razredu koje su dudale dugo imaju krive zube, tako da nismo ni išli kupit novu dudu nakon ove polizane

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mojoj je duda otišla sličajno u nepovrat pa je to nekako morali ići brzo, tim tokom.

Ja recimo, ne bih tako naglo, ciljano išla uzet dudu.
    Ali, ne bih mu je davala preko dana dok se igra, priča i sl. To nikako.
    Dala bih za spavanje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Mojoj je duda otišla sličajno u nepovrat pa je to nekako morali ići brzo, tim tokom.

Ja recimo, ne bih tako naglo, ciljano išla uzet dudu.
    Ali, ne bih mu je davala preko dana dok se igra, priča i sl. To nikako.
    Dala bih za spavanje.
    Baš to. Nisam nikako za ciljano oduzimanje dude i doviđenja, nisam niti za umakanje dude u ocat i slično. Za početak bih polako smanjivala korištenje dude po danu, mi npr. mojem malenom ako priča s dudom u ostima, obično kažemo da ga ne razumijemo, ajde izvadi dudu i ponovi, onda on lijepo izvadi dudu i dalje se razumijemo. Polagano bi navodila dijete da samo izvlači zaključke iz nekih usputnih primjera zašto nije dobro imati po danu dudu, dok ne bi došli do toga da ju koristi samo za uspavljivanje, a i za to sam uvjerena da jednom mora spontano prestati, nikako ne na silu.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moji dečki su imali dude do 5. rođendana, doduše zadnjih godina samo za uspavljivanje. Na kraju su ih jednostavno ostavili sami.
    No poučeni tim iskustvom, seki dudu nismo ni davali.
    Ne izgovaraju još sve glasove ispravno, no ne bih rekla da je to zbog dude, jer nisu s njima govorili, a i pregledom kod ORL-a, prije logopedskih vježbi, je ustanovljeno da nema nikakvih anomalija usne šupljine i da imaju pravilan zagriz.
    Mislim kako djetetu ne treba dudu uzimati na silu (kad smo ga već na nju navukli ), nego nastojati da ju preko dana nema previše u ustima.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi smo naše dali pticama za njihove male ptiće. Nadletalo nas jato vrana pri povratku iz vrtića, oni pitali zašto toliko krešte, ja pomenula da traže dude za svoju dečicu, usput ih pitala da li bi oni dali njihove dude pošto su već veliki, oni pristali...Pitala ih do kuće još dva puta da li su sigurni, oni potvrdili, stigli kući, ručali, spakovali svih 14 duda koliko smo našli po kući, vratili se u park, našli rupu, stavili dude, pokrili lišćem da ih ne uzme slučajno neka kuca, objavili pticama da su dude spremne i odšetali da bi one mogle slobodno da slete i uzmu naš poklon. Uveče su samo malo tužno ponovili gde su dude a sutradan otišli preponosni u jaslice da obaveste tetu šta su uradili. KRAJ

Imali su tačno 2 godine i 3 meseca

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

hm... i nasu dudu je odnjela tici (ptica) ... ali i sad, nakon pola godine kad vidi pticu vice vrati dudu i onda me pogleda onako milo i kaze mi : vratit ce tici dudu... duda iba (da mu triba)
    ugl, srce mi se slama... ali mu je necu vratit

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

A šta kada samo poliže ocat, pocuca ga i kaže....vidiš mama da se duda nije pokvarila, više nije ukiseljena?!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Mi smo naše dali pticama za njihove male ptiće. Nadletalo nas jato vrana pri povratku iz vrtića, oni pitali zašto toliko krešte, ja pomenula da traže dude za svoju dečicu, usput ih pitala da li bi oni dali njihove dude pošto su već veliki, oni pristali...Pitala ih do kuće još dva puta da li su sigurni, oni potvrdili, stigli kući, ručali, spakovali svih 14 duda koliko smo našli po kući, vratili se u park, našli rupu, stavili dude, pokrili lišćem da ih ne uzme slučajno neka kuca, objavili pticama da su dude spremne i odšetali da bi one mogle slobodno da slete i uzmu naš poklon. Uveče su samo malo tužno ponovili gde su dude a sutradan otišli preponosni u jaslice da obaveste tetu šta su uradili. KRAJ

Ovo mi je najoriginalnija fora ikad. I još sve dokumentirano... A tek 14 duda.... Totalna fora...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj franica prvotno napisa

Ovo mi je najoriginalnija fora ikad. I još sve dokumentirano... A tek 14 duda.... Totalna fora...
    Super, ovo bi i kod nas moglo upalit, spremam negdje kod sebe ako mi ovo zatreba jer je cura totalni dudo-ovisnik, mislim da imamo i više duda .

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To je naravno stvar svakog pojedinca, mame, kako će joj se dijete ostaviti dude. Ja sam svojima bacila kad su imali 6,7 mjeseci jer se nisam htjela dovoditi u situaciju sličnu vašoj. (recimo, kako je nekome ružno vidjeti bebu koja papa adaptirano, tako je meni ružno vidjeti dvogodišnje, trogodišnje dijete sa dudom u ustima) Ali netko je rekao da je očito da dijete ima potrebu za dudom ako je ne pušta. Ajde ti probaj dijete ne odvikavati od pelene do šeste godine pa ćeš vidjeti kako će imati potrebu za kakanjem u pelenu. Ili ga doji do pete pa će i za cicom imati potrebe dok god ti ne interveniraš. Mislim, odrasli ljudi nisu karakteri kad je odvikavanje u pitanju, ne znam kako bi onda djeca mogla biti jača od nas.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

baš su me nasmijale slike, a i priča

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    ovako i moja... ali je onda našla zamjenu u palcu. :/

ideja clumsy mom mi je najprihvatljivija.
    moj ima 32 mjeseca i još se koristi dudom uglavnom za spavanje ali ako mu je preko dana negdje na vidjelu, strpat će je u usta.
    isto tako, ima plišanog psića s kojim se uspavljuje i kada njega uzme u ruke to mu je asocijacija na dudu pa je krene tražiti.
    ja bih trebala zakopati i dude i psica.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    To je naravno stvar svakog pojedinca, mame, kako će joj se dijete ostaviti dude. Ja sam svojima bacila kad su imali 6,7 mjeseci jer se nisam htjela dovoditi u situaciju sličnu vašoj. (recimo, kako je nekome ružno vidjeti bebu koja papa adaptirano, tako je meni ružno vidjeti dvogodišnje, trogodišnje dijete sa dudom u ustima) Ali netko je rekao da je očito da dijete ima potrebu za dudom ako je ne pušta. Ajde ti probaj dijete ne odvikavati od pelene do šeste godine pa ćeš vidjeti kako će imati potrebu za kakanjem u pelenu. Ili ga doji do pete pa će i za cicom imati potrebe dok god ti ne interveniraš. Mislim, odrasli ljudi nisu karakteri kad je odvikavanje u pitanju, ne znam kako bi onda djeca mogla biti jača od nas.
    Slažem se s tobom. doduše, duda je oduzeta kada je bila 11 mjeseci.
    No sve ostali, stoji!

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nama je isto trebalo dugo da se riješimo dude a kada je ona to u svojoj glavici odlučila napravili smo ovako.otišli smo svi zajedno do Drave i stali lijepo i rekli " evo ribice i patkice sada vama dude DVIJE jer ja sam već velika i meni više ne treba" i bacila daleko daleko a meni suze na oči baš dirljiv trenutak ali kažem kad je to sama odlučila jer sve prije nije imalo smisla osim ako želite baš oteti na silu a to nije preporuka i sretno.probajte i vi dati ribicama

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

probaj smisliti pricicu za njega da pokloni dude pticici ili misevima.... ili da ih zameni u prodavnici za neku igracku.
    znam da su neke mame uspesno se resile duda na taj nacin

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ma sve super, ali ja nisam za nasilne metode. Ja JESAM intervenirala, ali na nježniji način. Nisam jednog dana kad je meni puhnulo bacila dudu i napravila rez i slušala dijete kako plače, već je kroz razgovore o ne dudanju, koji su kod njega trajali godinu dana, sam (uz moju pomoć) odlučio da više neće dudati i suzu nije pustio.
    A uostalom frogica pita što da sada radi. I dalje sam za to da "odrazgovara" i da se s njim "dogovori", a ne da naglo napravi rez.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zato sam i napisala da svatko zna što mu paše. Moji nisu ni sekunde plakali za dudom jer su bili premali. Umirivala sam ih na vrlo jednostavne načine-cica, poljupci, grljenje, nosanje...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma sve super, ali ja nisam za nasilne metode. Ja JESAM intervenirala, ali na nježniji način. Nisam jednog dana kad je meni puhnulo bacila dudu i napravila rez i slušala dijete kako plače, već je kroz razgovore o ne dudanju, koji su kod njega trajali godinu dana, sam (uz moju pomoć) odlučio da više neće dudati i suzu nije pustio.
    A uostalom frogica pita što da sada radi. I dalje sam za to da "odrazgovara" i da se s njim "dogovori", a ne da naglo napravi rez.
    X

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moja tvrdokorna dudačica je jučer ujutro odnijela svoje dvije dude vili dudilici da ih odnese i u zamjenu joj donese novi plastelin I pismo je napisala. Puno smo o tome pričali, ali nismo uopće forsirali, sama je odlučila. Malo je teško kad se usred spavanja probudi i u polusnu traži dudu, ali znam da će i to proći ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po meni su shock metode katastrofa

ako se preporuca dojiti sto duze, sluzbeni je stav unicefa i who da nema gornje granice ne vidim logiku da postoji gornja granica za dudu

kad su klinci zreli prestaju sami

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da itekako postoji gornja granica za dojenje, tako da sam van svih pravila ovdje.

Nevezano za dojenje, duda je obična gumetina koja donosi više štete nego koristi, u svakom pogledu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

duda je obična gumetina koja donosi više štete nego koristi, u svakom pogledu.
    Pa ne znam baš... Mi nismo uopće koristili dude, nismo imali niti jednu, ali Borna je jedno vrijeme stalno držao prste u ustima, posebice palac. Ja sam se bojala da će si iskriviti zube od toga. Na sreću nije.

(Prije 3.5 godine kada me zanimala ta tematika, bio je neki topic o tome gdje su cure iznosile primjere da su djeca zaista iskrivila zube zbog guranja prstiju u usta. To se sa dudama na dešava jer su mekše.)

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vjerojatno sam ti ja napisala koliko prsti krive zube. Pa di sam ja napisala da je bolje da dijete siše palac umjesto dude? Nemam ja ništa protiv dude nego smatram da je lakše odviknuti malu bebu nego veliko dijete (2,3,4) godine i da se djeca toliko vežu za to čudo, da im odvikavanje uvijek bude šokantno, ma koliko vi nježni bili.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa napisala si da u svakom pogledu donosi više štete nego koristi. Samo sam htjela reći da stvari baš i nisu tako crno-bijele.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da svatko sa svojim djetetom radi onako kako misli da je najbolje. Ja ne volim dude. Dala sam ih svojima kad su bili bebe jer su se uz dudu umirivali i lako zaspali, kad su bili u onoj fazi da nisu htjeli bez cice u ustima spavati, pa je duda bila super alternativa. Najstariji sin nije je nikad htio. Kćer je dudala prije spavanja i onda sam je bacila s 5,6 mjeseci. Mlađi sin isto. Rekoh već, ja imam tu nekakvu averziju prema dudama kod veće djece, jednostavno mi je to ružno za viditi i gotovo. Pa nisam htjela dovest svoju djecu u fazu da su toliko veliki i svjesni toga u ustima i da ih moram stavljati na odvikavanje. Ne vidim korist dude kod 2-godišnjaka, 3-godišnjaka. Osim toga da je dijete prevezano za nju pa nemaš srca djetetu bacati nešto što toliko voli. Pa eto, korist je u tome da ne traumatiziraš dijete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kod nas krenulo odvikavanje, slučajno, i malo na "cold turkey" način jer smo je zaboravili u vrtiću pa je rekla teta da je vau-vau pojeo dudu. Već je i mene lagano počela nerviruckat jer priča kroz dudu u ustima, ošetila je zubima par njih, za spavanje su joj trebale po tri - jedna u ustima, po dvije u rukama. Nije skroz jednostavno, ali po danu uglavnom sad i manje pita, ostat ćemo na jednoj za noć neko vrijeme.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Trilian prvotno napisa
    (Prije 3.5 godine kada me zanimala ta tematika, bio je neki topic o tome gdje su cure iznosile primjere da su djeca zaista iskrivila zube zbog guranja prstiju u usta. To se sa dudama na dešava jer su mekše.)
    Moj D. još cucla prste (kažiprst i srednjak lijeve ruke) i to, kako on sam kaže, "i kad je sretan, i kad je tužan, i kad je ljut, i kad je uplašen". Zubi su se, ima dvije godine, iskrivili na način da ima ogroman razmak između gornjih i donjih, barem pola centimetra. Razgovaramo, pregovaramo, ali "kad ja to tako volim", a aparatiću se jako veseli .

Ne znam koliko duda krivi zube (ipak mislim da da), ali znam da može prouzročiti prilične probleme s govorom, ako djeca govore s dudom u ustima, što često rade.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja svoju bebicu pocinjem navikavati na dudu Osjecam griznju savjesti, ali mi je dopizdilo biti njena duda. Ali potpisujem Trinu od A do Z, dok jos nisu toliko svjesni svega, bolje ih je odviknuti na vrijeme!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

gruba rijec = dopisdilo; s=z

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moj je D. ostavio dudu s godinu dana i to kada je obolio od Rota virusa i završio na zaraznoj. Naime, toliko je povraćao da ga je duda samo provocirala na povraćanje. A baš ju je volio i uvijek bi zaspao s njom. Imali smo podosta problema s uspavljivanjem nakon toga dok nije ubrzo našao zamjenu - flašicu čaja.
    E, flašicu smo natezali do 3 godine i 4 mjeseca. Što da vam kažem, on bi popio i po 2 litre čaja tako dnevno, i noću i danju. Ali nevjerojatno, zube i danas ima bijele i ravne.
    Kako se ostavio flašice? Krenuo čovjek u vrtić i opet pokupio neku gadnu virozu od koje je imao prištiće po usnoj šupljini i ždrijelu pa jadničak od bolova nije mogao ni jesti ni piti niti dudati.
    Eto, to je bila štorija o odbacivanju dude.

Ne znam, nikada se nisam opterećivala do kada će dudati, nositi pelene, spavati s nama u krevetu...... Mislim da dijete kad je spremno odnosno zrelo to učini samo. Poticanje razgovorom i objašnjavanjem, ali neke drastične mjere, ne bih.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ANIMINA FORA SA OCTOM MI JE LEGENDARNA ,možda bi i mi to pokušali ali nam nije palo na pamet! moja Laura je imala 3gd. i 4mj. kada sam zakljućila da je stvarno dosta dude, izgledala je zaista smješno pa ćak i ružno s njom s obzirom na godine. Mi smo imali pravilo da duda ne ide nigdje sa nama(kada je L napunila određene godine) tako da ju je dudala samo doma. Glavni razlog su bili zubići, istina je da su dude anatomski oblikovane ali ako se ne varam dude se rade samo do 24 mj. djeteta! Mi smo Lauru (a i nas) pripremali duže na to da je vrijeme da ostavi dudu, znala sam da će biti puno suza ali sam odlućila biti dosljedna. Laura je zaželjela romobil, rekli smo joj da jedna mala beba plaće i dali želi ostaviti svoju dudu dobroj vili da odnese toj bebi a zauzvrat njoj će dobra vila donjeti romobil. Laura je pristala,dobila romobil , prve tri većeri je bilo teško ali ito je prošlo [/quote]

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •