Citiraj Pinky prvotno napisa
za spinat i gljive tocno znam zasto se ne smiju jesti niti par sati nakon termicke obrade.

mislim da kod krumpira nije tako, da je bitnije KAKAV je onaj kojeg konzumiras

Toksičnost:
Solanin je toksična tvar u krompiru, ima ga u zelenim dijelovima biljke, a najviše u mladim nezrelim plodovima. Solanin se kuhanjem razara/rastvara.

Opasan krompir koji klija
Jedenje krompira koji klija može dovesti do većih ili manjih želučanih teškoća. Jedan do dva sata nakon jela može doći do povraćanja, jer se povraća žuč i obojeni sadržaj želuca. Javlja se začepljenost, bezvoljnost i iscrpljenost. Ima slučajeva da kod trovanja solaninom nastupi smrt, kod pune svijesti i bez bolova. Zato oprez kod korištenja krompira koji klija i krompira kojemu su pojedini dijelovi zeleni.

dakle, ni slucajno kuhati zelene dijelove ili proklijale

sto se tice hranjenja odstajalim kuhanim krompirom, ako je stavljen u frizider na vrijeme mislim da je ok, a ako nije onda je isto toksicniji zbog mijenjanja ph vrijednosti nakon termicke obrade, koja izuzetno pogoduje razvoju mikroorganizama.

osobno ne konzumiram krompir koji je kuhan dan ranije (mozda u iznimnim situacijama, kada je dio nekog variva) cisto zato sto podrveni i postane bezukusan. ne mogu zamisliti da jedem jucerasnji pire, pomfrit ili peceni krompir
Hvala Pinky ovo je jako obro znati! Iako, koliko sam ja proklijalih, zelenih i skuhanih (od prethodnog) dana pojela krumpira, fakat sam morala biti vec 2 m pod zemljom , isto i za spinat.