Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 63

Thread: kuhani krumpir star 2 dana

  1. #1
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default kuhani krumpir star 2 dana

    Ne znam da li je ovo dobro mjesto za pitanje, jer bih ga mogla postaviti i na forumu zdravlje, niti sam našla nešto slično na pretražniku, a užasno me zanima - dakle -

    moja majka tvrdi da je krumpir kuhan/pečen/termički obrađen jučer, danas otrovan i nejestiv.
    Zanima me da li je tome tako, ili mama opet priča gluposti?

  2. #2
    Mrki's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    148

    Default

    i moja mama kaže isto. nemam pojma jel točno, ali ja ga bacam najviše zbog klinaca. za nas još kako tako, ali klincima ga nikad ne bi dala.

  3. #3
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Ja ga također ne koristim slijedeći dan. Ako mi slučajno ostane variva za drugi dan, onda iz njega izvadim krumpir.
    I meni je nekako ostalo u podsvijesti da nije zdrav, mislim da je i na ovom forumu bilo pisanja o tome, ali se ne sjećam znanstvenog objašnjenja.

  4. #4
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    Meni treba znanstveno objašnjenje, ono luči se ovaj kemijski spoj koji onda utječe na ovaj organ i to ne valja zbog toga i toga...
    Mrki - zašto ga ne bi dala djeci?

  5. #5
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    ni ja ga ne jedem dan poslije kuhanja!

  6. #6
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    ZAŠTO?

  7. #7
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    za spinat i gljive tocno znam zasto se ne smiju jesti niti par sati nakon termicke obrade.

    mislim da kod krumpira nije tako, da je bitnije KAKAV je onaj kojeg konzumiras

    Toksičnost:
    Solanin je toksična tvar u krompiru, ima ga u zelenim dijelovima biljke, a najviše u mladim nezrelim plodovima. Solanin se kuhanjem razara/rastvara.

    Opasan krompir koji klija
    Jedenje krompira koji klija može dovesti do većih ili manjih želučanih teškoća. Jedan do dva sata nakon jela može doći do povraćanja, jer se povraća žuč i obojeni sadržaj želuca. Javlja se začepljenost, bezvoljnost i iscrpljenost. Ima slučajeva da kod trovanja solaninom nastupi smrt, kod pune svijesti i bez bolova. Zato oprez kod korištenja krompira koji klija i krompira kojemu su pojedini dijelovi zeleni.

    dakle, ni slucajno kuhati zelene dijelove ili proklijale

    sto se tice hranjenja odstajalim kuhanim krompirom, ako je stavljen u frizider na vrijeme mislim da je ok, a ako nije onda je isto toksicniji zbog mijenjanja ph vrijednosti nakon termicke obrade, koja izuzetno pogoduje razvoju mikroorganizama.

    osobno ne konzumiram krompir koji je kuhan dan ranije (mozda u iznimnim situacijama, kada je dio nekog variva) cisto zato sto podrveni i postane bezukusan. ne mogu zamisliti da jedem jucerasnji pire, pomfrit ili peceni krompir

  8. #8
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    To me zanimalo
    Hvala Pinky!
    Za gljive znam i ja, za špinat nisam imala pojma :shock:

    Jer je moj dojam da je izjavu o "otrovnosti" kuhanog krumpira barem kod moje majke izazvala ta "drvenost" starog krumpira, tj. to što nije ukusan drugi dan, a ne neki stvarni razlog...

    Za ovo sa zelenim krumpirima smo mi učili u školi na biologiji, čak da izaziva rak... Ovo za klijajuće krumpire mi je isto :shock:

  9. #9
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by Pinky
    za spinat i gljive tocno znam zasto se ne smiju jesti niti par sati nakon termicke obrade.

    mislim da kod krumpira nije tako, da je bitnije KAKAV je onaj kojeg konzumiras

    Toksičnost:
    Solanin je toksična tvar u krompiru, ima ga u zelenim dijelovima biljke, a najviše u mladim nezrelim plodovima. Solanin se kuhanjem razara/rastvara.

    Opasan krompir koji klija
    Jedenje krompira koji klija može dovesti do većih ili manjih želučanih teškoća. Jedan do dva sata nakon jela može doći do povraćanja, jer se povraća žuč i obojeni sadržaj želuca. Javlja se začepljenost, bezvoljnost i iscrpljenost. Ima slučajeva da kod trovanja solaninom nastupi smrt, kod pune svijesti i bez bolova. Zato oprez kod korištenja krompira koji klija i krompira kojemu su pojedini dijelovi zeleni.

    dakle, ni slucajno kuhati zelene dijelove ili proklijale

    sto se tice hranjenja odstajalim kuhanim krompirom, ako je stavljen u frizider na vrijeme mislim da je ok, a ako nije onda je isto toksicniji zbog mijenjanja ph vrijednosti nakon termicke obrade, koja izuzetno pogoduje razvoju mikroorganizama.

    osobno ne konzumiram krompir koji je kuhan dan ranije (mozda u iznimnim situacijama, kada je dio nekog variva) cisto zato sto podrveni i postane bezukusan. ne mogu zamisliti da jedem jucerasnji pire, pomfrit ili peceni krompir
    Hvala Pinky ovo je jako obro znati! Iako, koliko sam ja proklijalih, zelenih i skuhanih (od prethodnog) dana pojela krumpira, fakat sam morala biti vec 2 m pod zemljom , isto i za spinat.

  10. #10

    Default

    i ja bi bila odavno pod zemljom...
    svaki put kada nam ostane pirea drugi dan radim od toga njoke ili šufnudle ili placke...ili neš slično gdje ga još jednom termički obradim...
    dakle dvostruko trujem sebe i svoju djecu

  11. #11
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Upravo sam na ovom forumu i ja otkrila da krumpir od dana prije nije zdrav, neka je forumašica objasnila da se u termički obrađenom krumpiru stajanjem pretvaraju nitriti u nitrate (ili obrnuto, nisam dobro pazila na satu ), koji su štetni za ljudski organizam.

    Nekada sam imala običaj skuhati duplo krumpira za keumpir pire, pa sve ono što mi ostane iskoristiti sutradan za njoke, ali više to ne činim.

  12. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by piplica
    Nekada sam imala običaj skuhati duplo krumpira za keumpir pire, pa sve ono što mi ostane iskoristiti sutradan za njoke, ali više to ne činim.
    Ni ja. Sad ne jedemo njoke. Niti mrkvu u juhi drugi dan ne ostavljam.
    Ah, nekad bi stvarno radije živjela u neznanju. :njoko_manijak:

  13. #13
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    Ja znam odmah nakon ručka ako mi ostane pire krumpira napraviti njoke i zamrznuti. To se valjda smije :?

  14. #14
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    Cijeli život ga jedem drugi dan i to obrađenog na sve moguće načine i još sam živa, a i cijela moja familija od kojih neki broje preko devedeset.

  15. #15
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    A jel ko zna što to Piplica priča? Npr. link gdje piše što se pretvara u što?
    Znači mama ipak nije pričala gluposti?

  16. #16
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    A Imga, zašto ne jedeš staru mrkvu????

  17. #17
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Ne znam točno za krumpir koji je ohlađen i takav se jede, ali znam da se krumpir ni u kom slučaju ne smije podgrijavati jer onda dolazi do nekakvih kemijskih procesa koji su štetni za zdravlje. Ne znam ti točno objasnit što i kako, ali znam sigurno da sam imala provjerenu informaciju.

  18. #18

    Default

    hmmmm...
    ono što ja znam...
    da sam odrasla na podgrijavanju svega i svačega,jer nije moglo drugačije
    i moj želudac SVE može podnijet i provarit,niš me ne napuhava,nikad nisam imala grčeve i sl....svarim sve što mogu progutat...
    dok je MM uživao jest sve friško i pomno odabrano, pa danas ima xy stvari koje ak pojede ima problema,osjetljiviji želudac od dojenčeta

    a,da sam neš pročitala,jesam,a dal vjerujem,vjerujem da nije baš naj,ali da me može ubit-ne vjerujem
    kao ni hrpi nebuloza da sir mlijeka vidio nije...
    da crijeva neočišćena idu u hrenovke...itd
    pa nezanm samo kako bi xy000 radnika koji rade na tim mjestima takvu "tajnu velike moći " skrivale
    i toliko frku dizat oko nekih stvari,a uzgajat "ekološko" u zemlji natopljenoj kiselim kišama,kemijom iz okolnih tvornica, udisat ovo što danas udišemo...-nemjerljivo
    sve je to marketing,biznis....
    pa ko kome bolje smjesti.

    nema svatko novaca da jede samo pršut i paški sir ,te ekološki uzgojenu salatu


    pardon na istresu-ali nakupilo se

  19. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by EvaP
    A Imga, zašto ne jedeš staru mrkvu????
    isto zbog nitrita u nitrate
    ili obratno (ni ja nisam pratila na satu)

  20. #20

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    eh da, argumentacija "i niš' mi ne fali" kod mene ne drži vodu

    ne vidim zašto ne bi pripazila gdje mogu izdurati, neće svijet propast ako skuham mrkvu za drugi dan juhe, a neću ni bankrotirati
    i ako ne jedem njoke (tako često, ponekad pokleknem ), nije da su mi nasušna potreba, ali mogu valjda malo zakukati tu i tamo to je zdravo za psihu
    btw, naučila sam skuhati taman dosta pirea da mi niti ne ostane da me mami

    ribica tina naj se žestit
    ne pričamo o pršutu i paškom siru, niti o basnoslovnim iznosima eko proizvoda, već o podgrijanom krumpiru

    a sad odoh tražiti link o nitritima/nitratima

  21. #21
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Imga




    Quote Originally Posted by tinaka
    Cijeli život ga jedem drugi dan i to obrađenog na sve moguće načine i još sam živa, a i cijela moja familija od kojih neki broje preko devedeset.
    Moj pokojni deda je svaki dan započinjao sa cigarom, duplom rakijom i tri pržena jaja (u mlađim danima pet ) i skoro doživio stotu.
    I što to znači, da je sve nabrojano zdravo?

  22. #22

    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1,256

    Default

    Quote Originally Posted by piplica
    Quote Originally Posted by tinaka
    Cijeli život ga jedem drugi dan i to obrađenog na sve moguće načine i još sam živa, a i cijela moja familija od kojih neki broje preko devedeset.
    Moj pokojni deda je svaki dan započinjao sa cigarom, duplom rakijom i tri pržena jaja (u mlađim danima pet ) i skoro doživio stotu.
    I što to znači, da je sve nabrojano zdravo?
    X


    http://www.coolinarika.com/faq/200043

  23. #23

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    http://www.ead.anl.gov/pub/doc/nitrate-ite.pdf

    o povrću moram još prokopati

  24. #24
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    Quote Originally Posted by piplica
    Imga




    Quote Originally Posted by tinaka
    Cijeli život ga jedem drugi dan i to obrađenog na sve moguće načine i još sam živa, a i cijela moja familija od kojih neki broje preko devedeset.
    Moj pokojni deda je svaki dan započinjao sa cigarom, duplom rakijom i tri pržena jaja (u mlađim danima pet ) i skoro doživio stotu.
    I što to znači, da je sve nabrojano zdravo?
    Ne. Nego da ne treba komplicirati previše u životu i raditi probleme tamo di ih nema. 8)

  25. #25

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Imaš pravo.

    Jedino još ne razumijem kako je nepravljenje njoka kompliciranje.

  26. #26
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    I još nešto, obzirom da ste me citirale i vidim da se lagano sprdate iz mojeg mišljenja. Kad smo već kod toga kaj je zdravo, a kaj ne, mogla bi o tome jako puno reći, jer svo ovo voće i povrće koje se kupuje po dućanima za neke bolje da ne znaju kaj jedu, jer je to daleko od zdrave prehrane, a ja to ne kupujem, već jedem isključivo voće i povrće iz vlastitog uzgoja za koje znam kakvo je i čime je tretirano, ali kad sam negdje ne radim bauk od toga, već jedem sve i nikad ne pitam podrijetlo istog, jer sigurno neću umrijeti od špricanog povrća ili podgrijanog jela ili neke druge prerađene hrane.
    Više štete radimo sami sebi drugim stvarima nego podgrijavanjem jela ili ne znam, recimo, dodavanjem vegete, oko čega isto vidim da se lome koplja u zadnje vrijeme. Al na svoju sreću, nemam previše vremena opterećivati se takvim stvarima.

  27. #27
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    Imaš pravo.

    Jedino još ne razumijem kako je nepravljenje njoka kompliciranje.
    Ne, to bi se moglo staviti u kategoriju lijena kod nekih ljudi. Ne govorim za tebe, već općenito.

  28. #28

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Hvala, hvala.
    Sad kad svi to znaju, moram se još jednom pohvaliti da kuham mrkvu za drugi dan.

    I molim lijepo da se ne vrijeđamo oko kuhanja krumpira.

  29. #29
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ja padam s marsa, zasto se gljive ne smiju jesti niti nakon par sati od kuhanja?

    npr skuham lonac krem juhe od gljiva i ostane mi za sutra. i to ne valja?

  30. #30
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Po meni su te sve teorije krartkog vijeka , dok se ne nađe nerea napravim tko da to opovrgne, kao što su bile i teorije o uljima i svinjskoj masti.
    Krompir ne jedem drugi dan jer mi nije ukusan. Od pirea isti dan napravim njoke i stoje u hladnjaku do sutra kad ih skuham i popapam. Ako na krompiru ima zelenoga, odrežem to i bacim.

  31. #31
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by Mrvna
    Quote Originally Posted by piplica
    Quote Originally Posted by tinaka
    Cijeli život ga jedem drugi dan i to obrađenog na sve moguće načine i još sam živa, a i cijela moja familija od kojih neki broje preko devedeset.
    Moj pokojni deda je svaki dan započinjao sa cigarom, duplom rakijom i tri pržena jaja (u mlađim danima pet ) i skoro doživio stotu.
    I što to znači, da je sve nabrojano zdravo?
    X


    http://www.coolinarika.com/faq/200043

    I tvoj deda isto?

  32. #32
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ajme šta je ovo
    ...dok se ne nađe nerea napravim tko da to opovrgne,..
    ispravak:
    ....dok se ne nađe netko tko da to opovrgne......

  33. #33
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Krompir ne jedem drugi dan jer mi nije ukusan. Od pirea isti dan napravim njoke i stoje u hladnjaku do sutra kad ih skuham i popapam. Ako na krompiru ima zelenoga, odrežem to i bacim.
    Ovako moja mama. I napravi ih puno pa meni zamrzne.
    A ja sam lijena

  34. #34
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    kako se od pire krumpira rade njoki?

  35. #35
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Dodaš jaje i brašno pa mijesiš dok ne osjetiš pod prstima da je dobro.
    Onda to nasjeckaš, oblikuješ u njoke. Pa složiš na tacnu i staviš u zamrzivač. Moraju biti razdvojeni da se ne polijepe. Poslije, kad su smrznuti, možeš ih prebaciti u vreću.

  36. #36
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    kako se od pire krumpira rade njoki?

    A kako bi radila bez pirea od krumpira?

    Pomiješaš krumpir pire i brašno u omjeru 70:30 ili 60:40, dodaš jaje, sol, malo ulja i zamijesiš njoke.


    E, sad sam se sjetila da je Ana Ugarković radila njoke bez krumpira, mislim da su bili sa skutom - rimski njoki.

  37. #37
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    i ne smeta putar i mlijeko u pireu?

  38. #38
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by piplica
    Quote Originally Posted by magriz
    kako se od pire krumpira rade njoki?

    A kako bi radila bez pirea od krumpira?

    Pomiješaš krumpir pire i brašno u omjeru 70:30 ili 60:40, dodaš jaje, sol, malo ulja i zamijesiš njoke.


    E, sad sam se sjetila da je Ana Ugarković radila njoke bez krumpira, mislim da su bili sa skutom - rimski njoki.
    ma radim s krumpirom, ali kuhanim u kori
    a ostatke pirea bacam. nije mi palo na pamet da može u njoke

  39. #39
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    i ne smeta putar i mlijeko u pireu?
    Pa ne baš , osim ako je bilo puno mlijeka, jer ćeš morati dodavati više brašna pa riskiraš da budu pretvrdi.
    Ali uvijek možeš reći da si ti baš htjela da budu "al dente"...

  40. #40

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    ma radim s krumpirom, ali kuhanim u kori
    a ostatke pirea bacam. nije mi palo na pamet da može u njoke
    tako i ja
    za njoke obavezno krumpir u kori
    ni meni nije palo na pamet ostatke pirea ubaciti u njoke

    ali kad smo već kod zdravlja krumpira..
    što je s zaleđenim njokima?
    koliko je to zdravo?po meni isto koliko i pire sutradan

  41. #41

    Join Date
    May 2007
    Posts
    218

    Default

    moji su uvijek, uvijek bacali krumpir koji se nije odmah pojeo.
    ne znam zašto, ali znam da često povratim krumpir salatu ili bakalar, jučer skuhan. na njoke mi nikad nije zlo. pa eto...

  42. #42
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    Fascinira me kamo je otišla ova tema
    Prvo smo saznali da je moja majka bila u pravu i da podgrijani krumpir u većim količinama može izazvati rak želuca (znači s godinama se nakupi, nije ti odmah zlo), kao i mrkva, da su mala djeca tome podložnija jer im je Ph u želucu veći nego nama pa brže rade tu kancerogenu pretvorbu (hvala Imga) a onda završimo na receptima za obradu starog krumpira
    Cure, cure....
    A za gljive - "otrovne tvari kao štp su mauskarin, muskaridin, bufotein, aktivne tvari s toksičnim svojstvima (npr. kolin) , teški metali i još mnoge druge, kad dospiju u dječji organizam mogu izazvati teže poremećaje u radu jetre i bubrega. to često dovodi ili do trajnog invaliditeta ili smrti.... dijete se može otrovati ne samo svježim, nego i sušenim i ukiseljenim gljivama."
    kopirano s http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...e4145ef6f33cc4

  43. #43
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    Još o gljivama:
    "Naime, jestive gljive stajanjem mogu postati otrovne. otrovni su raspasni produkti njihovih bjelančevina. to su ptomaini koi dovode do akutnih otrovanja.inkubacija je vrlo kratkai dijete počinje povrćata već nakon sat,dva...općenito je dobro znati da se jela s gljivama nikad ne smiju jesti odstajala, niti se smiju podgrijavati.simptomi trovanja javljaju se paraleleno s probacljanjem u želučano-crijevnom sustavu kad se toksini gljiva počinju izlučivati iz organizma preko bubrega i jetre (upravo se jetra bezuspješno pokušava boriti s otrovima iz gljiva)"
    kopirano s http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...e4145ef6f33cc4

  44. #44

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    352

    Default

    Quote Originally Posted by tinaka
    Cijeli život ga jedem drugi dan i to obrađenog na sve moguće načine i još sam živa
    Takožder.

  45. #45

    Default

    zato ja kažem,jedite med jer on jedini nema rok trajanja!!!
    i nemojte me sada vuć za jezik jer na tom području sigurno ne znate više nego ja 8)

    a loš med je problem lošeg pčelara i amen!


    btw -znači zamrznuti krumpirovi nus proizvodi su otrovni....njoki,pogačice,tijesta,neke knedle...
    jel netko od vas radi knedle bez krumpira???jel itko sve knedle skuha odma ili ih zamrzne...
    koja je razlika skuhat krumpir u ljusci i zdrobit i radit tijesto,pa smrznut ili opet kuhat,u svakoj kombinaciji se taj pire ohladi...stoji koji sat,ili uzet pire pa ga upotrijebit za njoke knedle...
    i nitko nije pojeo plošku čipsa?? i njega se jede dok je vruć?
    možemo dalje u nedogled,a blanširanje većine povrća kako su nas bake učile da sve spremaju iz vrta za cijelu zimu...-otrov
    pa branje špinata koji mora na stol 2 sata nakon što je ubran...inače-otrov
    otvaram samoposluživačku farmu špinata





    ma,ima još bisera ove vrste...netko jede štapiće,kekse,a neće stavit žlicu brašna za zgusnut varivo,pa u 2 štapića se pojede više brašna nego za cijelu ranglu ručka...cccc

    mogu ja još....
    nemojte se ljutit,ali ja jednostavno mislim da je hrana otišla u politiku
    pa ko bolju reklamu,ko bolje spusti ili smjesti,taj će profitirat!

    kockica mesa u koli će pobijelit....aha,a u fanti,sprajtu,mineralnoj neće??


    eto,šalim se malo

  46. #46
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    Ja u biti ne vidim problem u korištenju znanosti kad je već ima
    A u generaciji moje bake duljina životnog vijeka je bila.... mala.
    A dječice je umiralo pa skoro 50%...
    Ta lijepa stara zdrava vremena...
    Pola moje familije (ako ne i veći postotak) je umro od raka... pa zašto ne izbjeći nešto što je kancerogeno, ako je to moguće...

    Nemremo izbjeći ispušne plinive automobile, ja nemam farmu i teško mogu izbjeći pesticide i slična s*nja, al stari krumpir mogu lako izbjeći... pa bar nešto 8)

  47. #47

    Default

    slažem se!

    ja ne kupujem pekmez,kiselinu,ajvar,kompote i sl konzervirana sr**a
    već radim to od bakinih nešpricanih šljiva,bresaka,marelica,ribizla,jagoda,dunja,viš anja...paradajiza,paprika,
    vruče u vruće i nema beda koliko treba stajat!! 8)

    al zato nebi uzela susjedin "domaći" paradajiz koji ima kilu (a ispod je septička kao i pol naselja) pa da je zadnji.
    pa ga ona nosi na plac prodat

  48. #48
    DiLala's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    osunčani dvorac
    Posts
    1,049

    Default

    ja mrzim podgrijanu hranu! Sigurno da nije ni zdrava ali zaista je NE VOLIM, imam sreću što sam brzo doma poslije posla pa kuham skoro uvijek za taj dan, nekad se desi da podgrijem ali meni to ne valja, al kad se dogodi - dogodi, kaj sad???
    ribica tina - kaj si ono za med rekla - da znaš sve o njemu, mi smo medoljupci - kila na mjesec, nekad i više, uzimam iz Konzuma od bagrema - hrv.proizvod? Jel dobar, mislim meni je super a sad proces proizvodnje i dodaci??????!?!?!?

  49. #49

    Default

    a,gle...ne smijem radit reklamu (pa ako šta kršim,molim da moderatorica obriše)
    mogu sam reć da imamo oko 120 košnica u stacionaru,oko 40 na kamionu,i zadnjih 4g ocjene meda su nam redovno srebro-zlato(pčela,žlica...)
    iako se više sada okrećemo uzgoju matica.....itd.
    jer potražnja za zdavim jakim maticama je veeelika
    a med daleko podcijenjen,na žalost
    i toliko zabluda da je to prestrašno!


    sve više mogu na pp

    ljeto-med u limunadu,zima med na kruh ili u topal čaj...kila na tjedan na nas 5
    pa pojačat imunitet sa propolisom i mednom mješavinom,a ne čiribučiriba šećerima i koječim...
    itd...
    mala djeca smiju med,alergičari smiju med,dijabetičari smiju med....itd...
    samo treba znati kako ga uzimat i koju vrstu
    i NE, med nije naša tvorevina,ljudi naprave šećer sa masačkom i šećer sa iglicama i šećer sa trputcom,a NE med

  50. #50

    Default

    med u trgovini,na placu....to sve ovisi,ono što znam je da med nema dodataka tipa konzervansa i sl....
    ali postoji velika vjerojatnost da veliki lanac koji otkupljuje od malih pčelara ne provjerava SVAKOG pčelara i njegovu kvalitetu meda svaki put,svaku vrstu,svaku kantu....preskupo je
    a ima svakakvih ljudi koji bi rado više zaradili,pa u med dodaju glukozni sišup,šećerne otopine,medni sok...itd da količinski dobiju više,a time se gubi i umanjuje ono dragocjeno u medu...
    a kako te iste firme prolaze da dobiju dobre ocjene?
    pa lako,on kod svog najjačeg pčelara uzme male uzorke meda i pošalje na analizu sa imenom svoje firme i eto!
    zato mnogi mali pčelari propadaju jer ne žele to radit,jer nije isplativo da on za otkup na veliko dobiva 10kn za med koji će ovaj prodat za 40-50kn u trgovini!! a nije prsta maknuo osim 1.5kn za ambalažu...
    kužiš?
    a pčelar se bome naradi kroz CIJELU godinu!
    ups,eto mene sa krumpira na mednu industriju

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •